Prospect Irinotecan Medac 20 mg/ml, concentrat pt. sol. perf.

Substanța activă: irinotecanum
Producator: Medac, Germania
Clasa ATC: [L01XX]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> alte citostatice >> alte citostatice

Indicații Irinotecan Medac 20 mg/ml, concentrat pt. sol. perf.:

Irinotecan medac face parte dintr-un grup de medicamente numite citotoxice (medicamente împotriva cancerului).
Irinotecan medac se foloseşte în tratamentul neoplasmului avansat de colon şi de rect la adulţi, fie în asociere cu alte medicamente, fie singur.
Dacă aveţi nevoie de informaţii suplimentare cu privire la boala dumneavoastră, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Contraindicații:

Nu vi se va administra Irinotecan medac
• dacă sunteţi alegic (hipersensibil) la clorhidratul de irinotecan trihidrat sau la oricare dintre celelalte componente ale Irinotecan medac.
• dacă aveţi orice altă boală intestinală sau dacă aţi avut ocluzie intestinală.
• dacă sunteţi gravidă, alăptaţi sau credeţi că s-ar putea să fiţi gravidă.
• dacă aveţi o concentraţie crescută de bilirubină în sânge (de peste trei ori limita superioară a valorilor normale).
• dacă aveţi un număr foarte mic de celule în sânge (insuficienţă severă a măduvei osoase).
• dacă aveţi o stare de sănătate generală precară (evaluată potrivit unui standard internaţional).
• dacă utilizaţi preparate pe bază de plante medicinale care conţin sunătoare (Hypericum
perforatum).
Pentru contraindicaţiile cetuximabului sau bevacizumabului, medicamente care pot fi utilizate în asociere cu Irinotecan medac, vă rugăm să luaţi în considerare informaţiile cu privire la aceste
medicamente.

Administrare Irinotecan Medac 20 mg/ml, concentrat pt. sol. perf.:

Acest medicament este destinat exclusiv adulţilor.
Irinotecan medac se administrează sub formă de perfuzie într-una din venele dumneavoastră pe o perioadă de 30 până la 90 de minute.
Cantitatea de Irinotecan medac care vi se administrează depinde de vârsta, greutatea şi starea dumneavoastră generală de sănătate. De asemenea, doza va depinde şi de alte tratamente pe care este posibil să le fi utilizat pentru cancer. Medicul dumneavoastră vă va calcula suprafaţa corpului în metri pătraţi (m²), în funcţie de înălţimea şi greutatea dumneavoastră.
• Dacă anterior aţi fost tratat cu 5-fluorouracil, în mod normal veţi fi tratat numai cu Irinotecan medac, începând cu o doză de 350 mg/m² la intervale de trei săptămâni.
• Dacă nu aţi fost tratat anterior cu chimioterapie, în mod normal vi se administra Irinotecan medac 180 mg/m² la intervale de două săptămâni. În continuare, vi se va administra acid folinic şi 5-fluorouracil.
Dacă vi se administrează Irinotecan medac în asociere cu cetuximab, Irinotecan medac nu trebuie administrat mai devreme de o oră după perfuzia cu cetuximab. Vă rugăm să urmaţi recomandăriilemedicului dumneavoastră cu privire la tratamentul actual.
Aceste doze pot fi modificate de către medicul dumneavoastră în funcţie de starea dumneavoastră şi de oricare dintre reacţiile adverse pe care le puteţi avea.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Irinotecan medac
În cazul în care vi s-a administrat o doză mai mare de Irinotecan medac decât trebuie, reacţiile adverse prezentate pot fi mai severe. Vi se va administra tratamentul de susţinere a funcţiilor vitale optim,pentru a preveni deshidratarea determinată de diaree şi pentru tratarea oricăror complicaţii infecţioase.
Dacă credeţi că vi s-a administrat o doză mai mare decât cea recomandată, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Irinotecan Medac 20 mg/ml, concentrat pt. sol. perf.:

• Substanţa activă este clorhidratul de irinotecan trihidrat. Fiecare mililitru de concentrat pentru soluţie perfuzabilă conţine clorhidrat de irinotecan trihidrat 20 mg, echivalent cu irinotecan 17,33 mg.
Fiecare flacon a 2 ml conţine clorhidrat de irinotecan trihidrat 40 mg (40 mg/2 ml).
Fiecare flacon a 5 ml conţine clorhidrat de irinotecan trihidrat 100 mg (100 mg/5 ml).
Fiecare flacon a 15 ml conţine clorhidrat de irinotecan trihidrat 300 mg (300 mg/15 ml).
• Celelalte componente sunt sorbitol (E420), acid lactic, hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pH-ului la 3,5) şi apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Acest medicament este destinat exclusiv adulţilor.
Verificaţi cu medicul dumneavoastră dacă acest medicament a fost prescris pentru a fi utilizat la copii.
De asemenea, este necesară atenţie deosebită la pacienţii vârstnici.
Deoarece Irinotecan medac este un medicament antineoplazic, el vă va fi administrat într-o unitate medicală specializată şi sub supravegherea unui medic specializat în utilizarea medicamentelor antineoplazice. Personalul medical din aceste clinici vă va explica de ce trebuie să aveţi grijă deosebită pe durata tratamentului şi după încheierea acestuia. Acest prospect vă poate ajuta să vă reamintiţi aceste informaţii.
Dacă vi se administrează Irinotecan medac în asociere cu cetuximab sau bevacizumab, vă rugăm să citiţi şi prospectele acestor medicamente.
În timpul administrării Irinotecan medac (30 - 90 minute) şi în decurs de 24 de ore după administrare puteţi prezenta unele dintre următoarele simptome:
• Diaree
• Transpiraţii
• Dureri abdominale
• Lăcrimarea ochilor
• Tulburări de vedere
• Salivaţie excesivă
Termenul medical pentru aceste simptome este "sindrom colinergic acut", care se poate trata (cu atropină). Dacă aveţi oricare dintre aceste simptome, spuneţi imediat medicului dumneavoastră, care vă va administra tratamentul necesar.
Începând din prima zi după întreruperea tratamentului cu Irinotecan medac şi până la următorul ciclu de tratament puteţi prezenta diferite simptome, care pot fi grave şi pot necesita tratament imediat şi supraveghere strictă.
Acestea pot fi:
Diaree
Dacă diareea începe la mai mult de 24 de ore după administrarea de Irinotecan medac ("diaree tardivă"), aceasta poate fi gravă. De obicei, apare la aproximativ 5 zile de la administrare. Diareea trebuie tratată imediat şi supravegheată îndeaproape. Imediat după primele scaune cu consistenţă lichidă faceţi următoarele:
1. Luaţi orice tratament antidiareic recomandat de către medicul dumneavoastră, exact aşa cum va spus medicul. Tratamentul nu trebuie modificat fără recomandarea medicului. Tratamentul
antidiareic recomandat este loperamida (doza iniţială 4 mg şi apoi 2 mg la intervale de două ore;se procedează la fel şi în timpul nopţii). Tratamentul antidiareic trebuie continuat cel puţin 12 ore după ultimele scaune cu consistenţă lichidă. Doza recomandată de loperamidă nu trebuie luată pe o perioadă mai mare de 48 de ore.
2. Beţi imediat cantităţi mari de apă şi lichide de rehidratare (adică apă, apă minerală, băuturi carbogazoase, supă sau tratament oral de rehidratare).
3. Informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră care vă supraveghează tratamentul şi spuneţi-i despre diaree. Dacă nu îl puteţi contacta pe medic, adresaţi-vă departamentului spitalului unde vi se administrează tratamentul cu Irinotecan medac. Este foarte important ca ei să fie informaţi despre apariţia diareei.
Se recomandă spitalizarea pentru tratarea diareei în cazurile următoare:
• Dacă aveţi diaree însoţită de febră (peste 38 °C).
• Dacă aveţi diaree severă (şi vărsături) cu o pierdere excesivă de apă, care necesită hidratare intravenoasă.
• Dacă continuaţi să aveţi diaree la 48 de ore după începerea tratamentului antidiareic.
Atenţie! Nu luaţi niciun alt tratament împotriva diareei, în afară de cel care v-a fost recomandat de medicul dumneavoastră şi nu beţi alte lichide în afară de lichidele enumerate mai sus. Urmaţi recomandările medicului. Tratamentul antidiareic nu trebuie luat preventiv, chiar dacă aţi mai avut diaree tardivă în ciclurile de tratament anterioare.
Febră
Dacă temperatura corpului creşte peste 38 °C, acesta poate fi un semn de infecţie, în special dacă aveţi şi diaree. Dacă aveţi febră (peste 38 °C), adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau departamentului spitalului unde vi se administrează Irinotecan medac, pentru a primi tratamentul necesar.
Greaţă şi vărsături
Dacă aveţi greaţă şi/sau vărsături adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau departamentului spitalului unde vi se administrează Irinotecan medac.
Neutropenie
Irinotecan medac poate determina o scădere a numărului unora dintre globulele albe din sângele dumneavoastră, care au un rol important în lupta împotriva infecţiilor. Aceasta afecţiune se numeşte neutropenie. Neutropenia apare adesea pe durata tratamentului cu Irinotecan medac şi este reversibilă.
Medicul dumneavoastră trebuie să vă solicite să efectuaţi în mod regulat analize ale sângelui, pentru a monitoriza aceste globule albe. Neutropenia este gravă şi trebuie tratată imediat şi urmărită cu atenţie.
Dificultăţi la respiraţie
Dacă aveţi dificultăţi la respiraţie, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Tulburări ale funcţiei ficatului
Înainte de începerea tratamentului cu Irinotecan medac şi înaintea fiecărui ciclu de tratament ulterior, medicul dumneavoastră vă va urmări funcţia ficatului (prin analize ale sângelui).
Tulburări ale funcţiei rinichiului
Deoarece acest medicament nu a fost testat la pacienţi cu probleme ale rinichilor, vă rugăm să verificaţi împreună cu medicului dumneavoastră dacă aveţi orice fel de probleme ale rinichilor.
Dacă prezentaţi unul sau mai multe dintre simptomele menţionate după ce v-aţi întors acasă de la spital, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră sau departamentului spitalului unde vi se administrează tratamentul cu Irinotecan medac.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În unele cazuri, Irinotecan medac poate determina reacţii adverse care pot afecta capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

În primele 24 de ore după administrarea Irinotecan medac este posibil să vă simţiţi ameţit sau să aveţi tulburări de vedere. Dacă vi se întâmplă aceste lucruri, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi unelte sau utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Irinotecan medac
Irinotecan medac conţine sorbitol. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a vi se administra acest medicament.

Reacții adverse ale Irinotecan Medac 20 mg/ml, concentrat pt. sol. perf.:

Ca toate medicamentele, Irinotecan medac poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Medicul va discuta cu dumneavoastră despre aceste reacţii adverse şi vă va explica riscurile şi beneficiile tratamentului.
Unele dintre aceste reacţii adverse trebuie tratate imediat. Acestea sunt:
• Diaree
• ScÇŽderea numărului de granulocite neutrofile, un tip de globule albe, care joacă un rol important în lupta împotriva infecţiilor
• Febră
• Greaţă şi vărsături
• Dificultăţi la respiraţie (posibil simptom al reacţiilor alergice severe)
Vă rugăm să citiţi cu atenţie recomandările descrise la pct. "Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Irinotecan medac" şi urmaţi-le dacă aveţi oricare dintre reacţiile adverse enumerate mai sus.
Alte reacţii adverse includ:
Reacţii adverse foarte frecvente (la mai mult de 1 din 10 pacienţi)
• Tulburări ale sângelui, incluzând un număr anormal de mic de granulocite neutrofile, un tip de celule albe din sânge (neutropenie) şi reducerea cantităţii de hemoglobină din sânge (anemie)
• În tratamentul asociat, trombocitopenie (reducerea numărului de plachete sanguine), ceea ce determină vânătăi, tendinţă de sângerare şi sângerare anormală
• Diaree tardivă severă
• În monoterapie, febră
• În monoterapie, infecţii
• În monoterapie, greaţă severă şi vărsături
• Căderea în exces a părului (părul creşte la loc după oprirea tratamentului)
• În tratamentul asociat, creşterea tranzitorie, uşoară până la moderată, a valorilor serice ale enzimelor hepatice (cum sunt transaminazele, fosfataza alcalină) sau creşterea valorilor bilirubinei
Reacţii adverse frecvente (la mai puţin de 1 din 10 pacienţi dar la mai mult de 1 din 100 de pacienţi)
• Sindrom colinergic acut trecător sever: principalele simptome sunt reprezentate de diareea precoce şi diferite alte manifestări cum sunt durerile abdominale, ochi roşii, dureroşi, cu mâncărimi sau înlăcrimaţi (conjunctivită), curgerea nasului (rinită), tensiune arterială mică,
înroşire trecătoare la nivelul feţei şi gâtului determinată de lărgirea vaselor de sânge (vasodilataţie), transpiraţii, frisoane, o stare generală de disconfort şi de boală, ameţeli, tulburări de vedere, contractare a pupilelor, ochi înlăcrimaţi şi creşterea salivaţiei, apărute în
timpul perfuzării sau în primele 24 de ore după administrarea Irinotecan medac.
• În monoterapie, trombocitopenie (reducerea numărului de plachete din sânge) care determină vânătăi, tendinţă de sângerare şi sângerare anormală
• În tratamentul asociat, febră
• În tratamentul asociat, infecţii
• Infecţii asociate cu o scădere severă a numărului unora dintre celulele albe din sânge (neutropenie), care au dus la deces în trei cazuri
• În tratamentul asociat, greaţă severă şi vărsături
• Febră asociată cu o scădere severă a numărului unora dintre celulele albe din sânge (neutropenie febrilă)
• Pierdere a apei (deshidratare), asociată în mod obişnuit cu diaree şi/sau vărsături
• Constipaţie
• Senzaţie de slăbiciune (astenie)
• Creştere tanzitorie, uşoară până la moderată, a concentraţiei de creatinină în sânge
• În monoterapie, creşterea tranzitorie, uşoară până la moderată, a valorilor serice ale enzimelor hepatice (cum sunt transaminazele, fosfataza alcalină) sau creşterea valorilor bilirubinemiei
• În tratamentul asociat, creşterea trecătoare, marcată (gradul 3) a valorii bilirubinei în sânge
Reacţii adverse mai puţin frecvente (la mai puţin de 1 din 100 de pacienţi, dar la mai mult de 1 din 1000 de pacienţi)
• Reacţii alergice uşoare- erupţii trecătoare pe piele, incluzând mâncărimi şi înroşirea pielii, urticarie, conjunctivită, rinită
• Reacţii uşoare la nivelul pielii
• Reacţii uşoare la nivelul locului de administrare a perfuziei
• Boală de plămâni care se manifestă prin scurtarea respiraţiei, tuse uscată şi respiraţie zgomotoasă (boală pulmonară interstiţială), efecte precoce cum sunt dificultăţi la respiraţie
• Blocarea parţială sau completă a intestinului (obstrucţie intestinală, ileus), sângerări la nivelul stomacului şi intestinului
• Inflamaţie a intestinului care determină dureri abdominale şi/sau diaree (o afecţiune cunoscută sub numele de colită pseudo-membranoasă)
• Insuficienţă renală, tensiune arterială mică sau insuficienţă cardio-circulatorie, ca urmare a deshidratării asociate cu diaree şi/sau vărsături sau la pacienţi care au prezentat septicemie.Reacţii adverse rare (la mai puţin de 1 din 1000 de pacienţi, dar la mai mult de 1 din 10000 de pacienţi)
• Reacţii alergice severe (reacţie anafilactică/anafilactoidă), incluzând umflarea mâinilor, picioarelor, gleznelor, feţei, buzelor, gurii sau gâtului, care pot determina dificultăţi la înghiţire şi dificultăţi marcate la respiraţie.
• Contracţii musculare sau crampe şi amorţeli (parestezie)
• Inflamaţie a intestinului gros, având ca efect dureri abdominale (colită, incluzând tiflită, colită ischemică şi ulcerativă)
• Perforare a intestinelor, pierdere a poftei de mâncare, dureri abdominale, inflamaţie a mucoaselor
• Inflamaţie a pancreasului cu sau fără simptome (în principal dureri abdominale)
• Tensiune arterială mare în timpul administrării şi după
• Concentraţii mici de potasiu şi sodiu în sânge, în principal având legătură cu diareea şi vărsăturile
Reacţii adverse foarte rare (la mai puţin de 1 din 10000 de pacienţi)
• Tulburări de vorbire trecătoare
• Creşterea concentraţiilor din sânge ale unor enzime digestive care descompun glucidele (amilază) şi grăsimile (lipază)
• Un caz la care s-a raportat număr mic de plachete în sânge, determinat de prezenţa anticorpilor antiplachetari
Dacă vi se administrează Irinotecan medac în asociere cu cetuximab, unele dintre reacţiile adverse pe care s-ar putea să le prezentaţi pot fi legate şi de această asociere. Asemenea reacţii adverse pot include erupţii pe piele asemănătoare cu acneea. Ca urmare, asiguraţi-vă că aţi citit, de asemenea, prospectul pentru cetuximab.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului de la spital dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. De asemenea, acest lucru este valabil pentru medicamentele pe bază de plante medicinale.4
Medicamentele cunoscute că influenţează efectele Irinotecan medac:
• ketoconazol (pentru tratamentul infecţiilor fungice)
• rifampicină (pentru tratamentul tuberculozei)
• carbamazepină, fenobarbital şi fenitoină (medicamente pentru tratamentul epilepsiei)
• medicamentele pe bază de plante medicinale care conţin sunătoare (Hypericum perforatum) nu trebuie utilizate pe durata tratamentului cu Irinotecan medac şi nici între ciclurile de tratament, deoarece sunătoarea poate să scadă efectul irinotecanului.

În cazul în care este necesar să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau medicului anestezist dacă utilizaţi aceste medicamente, deoarece ele pot modifica efectul unor medicamente folosite în timpul intervenţiei chirurgicale.

Administrarea de Irinotecan Medac 20 mg/ml, concentrat pt. sol. perf. în sarcină / alaptare:

Nu trebuie să vi se administreze Irinotecan medac dacă sunteţi gravidă. Dacă dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră sunteţi trataţi cu Irinotecan medac, trebuie să evitaţi să rămâneţi gravidă în timpul tratamentului şi cel puţin trei luni după oprirea acestuia. Dacă totuşi rămâneţi gravidă în această perioadă trebuie să îl informaţi imediat pe medicul dumneavoastră.

Pe durata tratamentului cu Irinotecan medac trebuie să întrerupeţi alăptarea.

Prezentare ambalaj:

Irinotecan medac 20 mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă este o soluţie limpede, de culoare galbenă.
Irinotecan medac 40 mg: cutie cu un flacon a 2 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă.
Irinotecan medac 100 mg: cutie cu un flacon a 5 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă.
Irinotecan medac 300 mg: cutie cu un flacon a 15 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Irinotecan medac după data de expirare înscrisă pe flacon şi pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A nu se congela.
A se păstra flaconul în cutie, pentru a fi protejat de lumină.
Pentru o singură utilizare.
După ce concentratul a fost diluat pentru perfuzie, soluţia poate fi păstrată timp de 6 ore la temperatura camerei (15ºC - 25ºC) sau timp de 24 ore la frigider (2-8 grade C).
Nu utilizaţi Irinotecan medac dacă observaţi orice tip de precipitat în flacon sau după diluare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă irinotecanum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Irinotecan Medac 20 mg/ml, concentrat pt. sol. perf.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Irinotecan Medac 20 mg/ml, concentrat pt. sol. perf. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.