Prospect Montelukast Accord 10 mg, comprimate filmate

Substanța activă: montelukastum
Producator: Accord Healthcare Limited, Marea Britanie
Clasa ATC: [R03DC]: >> >> >>
Montelukast Accord este indicat pentru pacientii cu varsta de 15 ani si peste.

Indicații Montelukast Accord 10 mg, comprimate filmate:

Montelukast Accord este un antagonist al receptorilor pentru leucotriene, care blocheaza substante denumite leucotriene.
Leucotrienele provoaca ingustarea si inflamatia cailor aeriene din plamani si pot provoca, de asemenea, simptome alergice. Prin blocarea leucotrienelor, Montelukast Accord amelioreaza simptomele de astm bronsic, ajuta la controlul astmului bronsic si amelioreaza simptomele de alergie sezoniera (cunoscuta de asemenea sub numele de febra fanului sau rinita alergica sezoniera).

Medicul dumneavoastra v-a prescris Montelukast Accord pentru tratamentul astmului bronsic, prevenind simptomele de astm bronsic pe timpul zilei si al noptii. Montelukast Accord este utilizat pentru tratamentul pacientilor al caror astm bronsic nu este controlat
adecvat prin tratamentul actual si care necesita tratament suplimentar.
Montelukast Accord ajuta, de asemenea la prevenirea ingustarii cailor respiratorii declansate de exercitiu fizic.
La pacientii astmatici la care Montelukast Accord este indicat in tratamentul astmul bronsic, Montelukast Accord poate, de asemenea, ameliora simptomele de rinita alergica sezoniera.

Medicul dumneavoastra va stabili modul in care Montelukast Accord ar trebui sa fie utilizat in functie de simptomele si severitatea astmului bronsic.

Ce este astmul bronsic?
Astmul bronsic este o boala pe termen lung.
Astmul bronsic include:
- dificultate la respiratie, din cauza ingustarii cailor respiratorii. Aceasta ingustare a cailor respiratorii se agraveaza sau se amelioreaza ca raspuns la diferite conditii.
- cai respiratorii sensibile, care reactioneaza la numerosi stimuli, cum ar fi fumul de tigara, polenul, aerul rece sau efortul fizic
- umflarea (inflamarea) mucoasei cailor respiratorii.

Ce sunt alergiile sezoniere?
Alergiile sezoniere (cunoscute de asemenea sub numele de febra fanului sau rinita alergica sezoniera) reprezinta un raspuns alergic provocat deseori de polenul prezent in aer, provenit din copaci, ierburi si buruieni. Simptomele alergiilor sezoniere pot include in mod obisnuit: nas infundat, scurgeri nazale, mancarime la nivelul nasului; stranut; lacrimare, umflarea, inrosirea sau senzatia de mancarime la nivelul ochilor.

Contraindicații:

Spuneti medicului dumneavoastra despre orice probleme medicale sau alergii pe care le aveti sau le-ati avut in trecut.

Nu luati Montelukast Accord 10 mg comprimate filmate daca sunteti alergic (hipersensibil) la montelukast sau la oricare dintre celelalte componente ale Montelukast Accord.

Administrare Montelukast Accord 10 mg, comprimate filmate:

- Luati intotdeauna Montelukast Accord asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Trebuie sa luati numai un comprimat de Montelukast Accord o data pe zi, asa cum a prescris medicul dumneavoastra.
Medicamentul trebuie administrat chiar daca nu aveti simptome sau daca aveti o criza de astm bronsic.
A se administra pe cale orala.

Pentru adulti si adolescenti cu varsta de 15 ani si peste
A se administra zilnic cate un comprimat de 10 mg, seara. Montelukast Accord 10 mg poate fi luat cu sau fara alimente.

Daca luati Montelukast Accord, aveti grija sa nu luati niciun alt medicament care contine aceeasi substanta activa, montelukast.

Daca luati mai mult Montelukast Accord decat trebuie

Adresati-va imediat medicului dumneavoastra pentru recomandari.

In majoritatea cazurilor de supradozaj nu s-au raportat reactii adverse. Simptomele cele mai frecvente
raportate in cazul supradozajului la adulti si copii au inclus durere abdominala, somnolenta, sete, durere de cap, varsaturi si hiperactivitate.

Daca uitati sa luati Montelukast Accord
Incercati sa luati Montelukast Accord asa cum a fost prescris. Totusi, in cazul in care omiteti o doza, reluati pur si simplu schema de tratament obisnuita, de un comprimat zilnic.

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Montelukast Accord
Montelukast Accord va poate trata astmul bronsic doar daca il folositi in mod continuu. Este important sa continuati sa luati Montelukast Accord atata timp cat v-a prescris medicul dumneavoastra. Acest lucru va ajuta la controlul astmului bronsic.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compoziție Montelukast Accord 10 mg, comprimate filmate:

Substanta activa este montelukast. Fiecare comprimat filmat contine montelukast 10 mg.

Celelalte componente sunt:
Nucleul: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, hidroxipropilceluloza de joasa substitutie (LH-11), croscarmeloza sodica, stearat de magneziu.

Filmul: hidroxipropilceluloza (LF), hipromeloza 6cP, dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, oxid galben de fer (E 172), oxid rosu de fer (E 172) (vezi pct. 2 Informatii importante privind unele componente ale Montelukast Accord 10 mg comprimate filmate).

Precauții:

Spuneti imediat medicului daca astmul bronsic sau respiratia dumneavoastra se inrautateste.
Montelukast Accord administrat pe cale orala nu este destinat pentru tratamentul crizelor acute de astm bronsic. Daca intervine o criza, trebuie sa urmati instructiunile pe care vi le-a dat medicul dumneavoastra. Intotdeauna trebuie sa aveti la dumneavoastra medicamentul inhalator necesar pentru crizele de astm bronsic.
Este important ca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra sa luati toate medicamentele pentru astm bronsic prescrise de medicul dumneavoastra. Montelukast Accord nu trebuie utilizat in locul altor medicamente antiastmatice pe care medicul le-a prescris pentru dumneavoastra.
Orice pacient caruia i se administreaza medicamente antiastmatice, trebuie sa fie atent daca prezinta o asociere de simptome precum boala de tip gripal, senzatii anormale de furnicaturi si intepaturi sau amorteli la nivelul bratelor sau picioarelor, agravarea simptomelor respiratorii si/sau eruptii trecatoare pe piele; in aceste cazuri, trebuie sa va adresati medicului.
Nu trebuie sa luati acid acetilsalicilic (aspirina) sau medicamente anti-inflamatorii (cunoscute de asemenea sub numele de medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene sau AINS), daca acestea va agraveaza astmul bronsic.

Utilizarea la copii
Montelukast Accord 10 mg comprimate filmate nu sunt recomandate spre utilizare copiilor si adolescentilor cu varsta sub 15 ani.
Pentru copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 5 ani sunt disponibile comprimate masticabile de montelukast 4 mg.

Pentru copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 6 si 14 ani sunt disponibile comprimate masticabile de montelukast 5 mg.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Montelukast Accord are influenta minora sau moderata asupra capacitatii dumneavoastra de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Nu este de asteptat ca Montelukast Accord sa afecteze capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, raspunsurile individuale la medicament pot fi variabile. Anumite reactii adverse (precum ameteli si somnolenta), care au fost raportate in cazuri foarte rare pentru Montelukast Accord, pot afecta capacitatea unor pacienti de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Montelukast Accord 10 mg comprimate filmate
Montelukast Accord 10 mg comprimate filmate contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Montelukast Accord 10 mg, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Montelukast Accord poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

In studiile clinice cu montelukast 10 mg comprimate filmate, reactiile adverse raportate cel mai frecvent (aparute la cel putin 1 din 100 pacienti si la mai putin de 1 din 10 pacienti tratati), considerate a fi legate de tratamentul cu montelukast, au fost:

- durere abdominala
- durere de cap
Aceste reactii au fost in general usoare si au aparut cu frecventa mai mare la pacientii carora li s-a administrat montelukast, comparativ cu placebo (un comprimat care nu contine niciun medicament).

In plus, in timpul prezentei medicamentului pe piata, s-au raportat urmatoarele:
- infectie a tractului respirator superior
- tendinta crescuta la sangerare
- reactii alergice incluzand eruptii pe piele, umflarea fetei, buzelor, limbii si/sau gatului, care pot determina dificultate de respiratie sau de inghitire
- modificari ale comportamentului si dispozitiei [vise anormale, incluzand cosmaruri, halucinatii, iritabilitate, stare de anxietate, neliniste, agitatie incluzand comportament agresiv sau ostilitate, tremor, depresie, probleme de somn, somnambulism, ganduri si actiuni de sinucidere (in cazuri foarte rare)]
- ameteala, somnolenta, senzatie de furnicaturi si intepaturi/amorteala, crize convulsive
- palpitatii
- sangerari nazale
- diaree, senzatie de gura uscata, indigestie, greata, varsaturi
- hepatita (inflamatia ficatului)
- vanatai, mancarimi, urticarie, umflaturi rosii, sensibile, sub piele, cel mai frecvent pe gambe (eritem nodos)
- durere musculara sau articulara, crampe musculare
- oboseala, stare generala de rau, edeme, febra.

La pacientii astmatici tratati cu montelukast a fost raportata, in cazuri foarte rare, o asociere de simptome precum simptome asemanatoare gripei, furnicaturi si intepaturi sau amorteala la nivelul bratelor si picioarelor, agravarea simptomelor respiratorii si/sau eruptii pe piele (sindromul Churg-Strauss) Trebuie sa spuneti imediat medicului in cazul in care prezentati unul sau mai multe dintre aceste simptome.

Solicitati medicului sau farmacistului mai multe informatii cu privire la reactiile adverse. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Unele medicamente pot afecta actiunea Montelukast Accord sau Montelukast Accord poate afecta modul in care actioneaza alte medicamente.

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca dumneavoastra luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Inainte de a incepe administrarea Montelukast Accord, spuneti medicului dumneavostra daca luati urmatoarele medicamente:
- fenobarbital (utilizat in tratamentul epilepsiei)
- fenitoina (utilizata in tratamentul epilepsiei)
- rifampicina (utilizata in tratamentul tuberculozei si al altor infectii)

Folosirea Montelukast Accord 10 mg comprimate filmate cu alimente si bauturi
Montelukast Accord 10 mg comprimate filmate poate fi administrat cu sau fara alimente.

Administrarea de Montelukast Accord 10 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Femeile gravide sau care intentioneaza sa ramana gravide trebuie sa isi consulte medicul inainte de a lua Montelukast Accord. Medicul dumneavoastra va evalua daca puteti lua Montelukast Accord in aceasta perioada.

Utilizarea in timpul alaptarii
Nu se cunoaste daca montelukast se excreta in laptele uman. Trebuie sa va consultati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua Montelukast Accord daca alaptati sau intentionati sa alaptati.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Comprimate filmate de forma patrata cu margini rotunjite, biconvexe, de culoare bej, cu dimensiunea 7.9x7,9 mm, marcate cu “M10 pe o fata si netede pe cealalta fata.

Montelukast Accord 10 mg comprimate filmate sunt disponibile in blistere OPA-Al-PVC/Al a cate 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 84, 90, 98, 100, 140 si 200 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A nu se utiliza acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP.
Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina si umiditate.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă montelukastum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Montelukast Accord 10 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Montelukast Accord 10 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.