Prospect Afluria suspensie injectabilă în seringă preumplută

Substanța activă: vaccin gripal inactivat
Producator: CSL BEHRING GmbH Germania
Clasa ATC: [J07BB]: >> >> >>

Indicații Afluria suspensie injectabilă în seringă preumplută:

Afluria este un vaccin. Acest vaccin ajută la protecția dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră împotriva gripei și în special la protecția pacienților care prezintă un risc crescut de complicații asociate gripei.

Utilizarea Afluria trebuie să se bazeze pe recomandările oficiale.

Când unei persoane i se administrează vaccinul Afluria, sistemul imunitar (sistemul natural de apărare a organismului) va produce propria sa protecție (anticorpi) împotriva bolii. Niciuna dintre componentele vaccinului nu poate cauza gripa.

Gripa este o boală care se poate răspândi rapid și este cauzată de diferite tipuri de tulpini de virus, care se pot schimba în fiecare an. De aceea, ar putea fi necesar ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să vă vaccinați în fiecare an. Cel mai mare risc de a contacta gripa este în timpul sezonului rece, între lunile octombrie și martie. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră nu ați fost vaccinat toamna, acest lucru se poate face până în primăvară, deoarece dumneavoastră sau copilul dumneavoastră încă mai prezentați un risc de a contacta gripa. Medicul dumneavoastră vă va recomanda cel mai bun moment pentru vaccinare.

Afluria vă va proteja pe dumneavoastră sau pe copilul dumneavoastră împotriva celor trei tulpini de virus conținute de vaccin, în decurs de 2 până la 3 săptămâni după injectare.

Perioada de incubare pentru gripă este de câteva zile, așa că dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră sunteți expuși imediat înainte sau după vaccinare, dumneavoastră sau copilul dumneavoastră încă puteți dezvolta boala.

Vaccinul nu vă va proteja pe dumneavoastră sau pe copilul dumneavoastră împotriva răcelii comune, cu toate că unele simptome sunt similare gripei.

Contraindicații:

Pentru a fi siguri că Afluria este potrivit pentru dumneavoastră sau copilul dumneavoastră, este important să spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă oricare din cele prezentate mai jos sunt valabile in cazul dumneavoastră sau copilului dumneavoastră. Dacă aveți nevoie de informații suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Nu utilizați Afluria
− Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră sunteți alergic (hipersensibil) la:
• Substanțele active, sau
• Oricare dintre celelalte componente ale Afluria, sau
• Orice component care poate fi prezent în cantități foarte mici, cum sunt componentele din ouă (ovalbumină sau proteine de pui de găină) sau antibioticele neomicină sau polimixină.
− Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți o boală febrilă sau infecție acută, vaccinarea trebuie amânată până după vindecare.

Administrare Afluria suspensie injectabilă în seringă preumplută:

La adulți se administrează o doză de 0,5 ml.
Utilizarea la copii La copiii cu vârsta de 5 ani și mai mari se administrează o doză de 0,5 ml. În cazul în care copilul are vârsta mai mică de 9ani și nu a fost vaccinat anterior împotriva gripei, trebuie administrată o a doua doză, după cel puțin 4 săptămâni.

Modul de administrare și/sau calea de administrare
Medicul dumneavoastră vă va administra doza recomandată de vaccin prin injectare într-un mușchi sau adânc sub piele.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest vaccin, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Afluria suspensie injectabilă în seringă preumplută:

Substanțele active sunt virus gripal* (inactivat cu β-Propiolactonă, fragmentat) din următoarele tulpini:
A/California/7/2009 (H1N1) pdm09 – tulpină derivată utilizată(NYMC X-181)
15 micrograme HA**
A/Victoria/361/2011 (H3N2) – tulpină similară utilizată (NYMC X-223) derivată din A/Texas/50/2012
15 micrograme HA**
B/Massachusetts/2/2012–tulpină derivată utilizată (NYMC BX-51B)
15 micrograme HA**
pe doza de 0,5 ml.
* cultivat pe ouă fertilizate de găină, provenite din colectivităţi de găini sănătoase ** hemaglutinină
Acest vaccin corespunde recomandărilor OMS (Organizația Mondială a Sănătății) (pentru emisfera nordică) şi deciziei Uniunii Europene pentru sezonul 2013/2014.
Celelalte componente sunt: Clorură de sodiu, fosfat disodic anhidru, dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, clorură de potasiu, dihidrogenofosfat de potasiu, clorură de calciu și apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Afluria:
Adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de vaccinare dacă dumneavoastră sau copilul aveți un răspuns imunitar deficitar (imunodeficiență sau luați medicamente care afectează sistemul imunitar).

Medicul dumneavoastră va decide dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră trebuie să fiți vaccinați.

Dacă, din orice motiv, dumneavoastră sau copilul dumneavoastră trebuie să efectuați un test de sânge în următoarele câteva zile după vaccinare, vă rugăm să îi spuneți medicului dumneavoastră că aţi fost vaccinat. Acest lucru este necesar deoarece s-au observat rezultate fals pozitive ale testelor de sânge la câțiva pacienți care au fost recent vaccinați.

Similar altor vaccinuri, Afluria poate să nu protejeze complet toate persoanele vaccinate.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Afluria nu influențează sau are influență neglijabilă asupra capacității de a conduce vehicule și de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Afluria
Afluria conține ovalbumină mai puțin de 1 μg per doză (0,5 ml). Acest medicament conține potasiu mai puțin de 1 mmol (39 mg) pe doză, adică practic “nu conține potasiu”. Acest medicament conține sodiu mai puțin de 1 mmol (23 mg) pe doză, adică practic“nu conține sodiu”.

Reacții adverse ale Afluria suspensie injectabilă în seringă preumplută:

Ca toate medicamentele, acest vaccin poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
În timpul studiilor clinice au fost observate următoarele reacții adverse. Frecvența acestora a fost estimată ca frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 100.
• durere de cap
• transpirație
• durere musculară (mialgie), durere la nivelul articulațiilor (artralgie)
• febră, stare general de rău, frisoane, oboseală • reacții locale: înroşire, umflătură, durere, vânătăi (echimoze), întărire (indurație) în jurul locului unde a fost injectat vaccinul

De obicei, aceste reacții dispar în 1-2 zile, fără tratament.
În plus faţă de reacțiile adverse frecvente prezentate mai sus, după ce vaccinul a fost pus pe piață s-au raportat următoarele reacții adverse:
• reacții alergice:
- care determină urgențe medicale, cu imposibilitatea sistemului circulator de a menține un flux de sânge adecvat la nivelul diferitelor organe (șoc), în cazuri rare, - umflare, în special la nivelul capului și gâtului, inclusiv umflare a feței, buzelor, limbii, gâtului sau a oricărei părți a corpului (angioedem), în cazuri foarte rare.
• reacții pe piele, care se pot răspândi pe tot corpul, incluzând mâncărimi ale pielii (prurit, urticarie), erupții trecătoare pe piele.
• Inflamare a vaselor de sânge, care poate determina erupții pe piele (vasculită) și, în cazuri foarte rare, poate duce la probleme ale rinichilor temporare
• durere la nivelul nervilor (nevralgie), anomalii ale percepției la atingere, la durere, la cald sau la rece (parestezie),convulsii asociate cu febră, tulburări neurologice care pot duce la torticolis, confuzie, amorțeală, durere și slăbiciune la nivelul membrelor, pierdere a echilibrului, pierdere a reflexelor, paralizie a unei părți sau a întregului corp (encefalomielită, nevrită, sindrom Guillain-Barré)
• reducere temporară a numărului anumitor tipuri de celule din sânge numite trombocite; un număr redus al acestora poate duce la apariţia de vânătăi sau sângerare excesivă (trombocitopenie tranzitorie); umflare temporară a ganglionilor de la nivelul gâtului, de sub braț sau din zona inghinală (limfadenopatie tranzitorie)
• umflare extinsă la locul injectării (uneori raportată ca celulită)

Raportarea reacţiilor adverse Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
− Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră utilizați sau ați utilizat recent alte vaccinuri sau orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele obținute fără prescripție medicală.
− Afluriapoate fi utilizat în același timp cu alte vaccinuri, dacă acestea sunt administrate în membre diferite. Trebuie menționat faptul că în aceste cazuri reacțiile adverse pot fi mai puternice.
− Răspunsul imunologic ar putea fi redus în cazul tratamentului cu medicamente imunosupresoare, cum sunt corticosteroizii, medicamentele citotoxice sau radioterapia.

Administrarea de Afluria suspensie injectabilă în seringă preumplută în sarcină / alaptare:

Sarcina și alăptarea
Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă sunteți gravidă sau credeți că ați putea fi gravidă.

Vaccinurile gripale pot fi folosite în toate perioadele sarcinii. Pentru al doilea și al treilea trimestru de sarcină sunt disponibile seturi mai mari de date, comparativ cu primul trimestru; totuși, datele despre utilizarea la nivel mondial a vaccinurilor gripale nu indică faptul că vaccinul ar avea efecte dăunătoare asupra sarcinii sau a copilului.

Afluria poate fi utilizat în perioada alăptării.

Medicul dumneavoastră sau farmacistul vor putea decide dacă trebuie să vi se administreze Afluria.

Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Afluria se prezintă ca 0,5 ml suspensie injectabilă în seringă preumplută, cu un opritor pentru piston (cauciuc clorobutilic), cu sau fără ac atașat, în ambalaje cu 1 seringă preumplută sau 10 seringi preumplute. Suspensia este un lichid clar până la slab opac cu un sediment care se resuspendă după agitare.

Condiții de păstrare:

Nu utilizaţi Afluria după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A se păstra la frigider (2 °C - 8 °C). A nu se congela. A se păstra seringa în ambalajul original, pentru a fi protejată de lumină.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă vaccin gripal inactivat:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Afluria suspensie injectabilă în seringă preumplută(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Afluria suspensie injectabilă în seringă preumplută vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.