Prospect Influvac Tetra suspensie injectabilă în seringă preumplută

Substanța activă: vaccin gripal inactivat
Producator: ABBOTT BIOLOGICALS B.V., Olanda
Clasa ATC: [J07BB]: >> >> >>
Sezonul 2018/2019

Indicații Influvac Tetra suspensie injectabilă în seringă preumplută:

Prevenirea infecției cu virusul gripal la copiii cu vârsta între 6 luni și 18 ani.Influvac Tetra este un vaccin. Acest vaccin este recomandat pentru a vă proteja pe dumneavoastră sau pe copilul dumneavoastră împotriva gripei şi este utilizat în special la pacienţii care prezintă un risc crescut de complicaţii determinate de gripă. Influvac Tetra este indicat la adulţi şi copii începând cu vârsta de 3 ani. Administrarea Influvac Tetra trebuie să se efectueze conform unei recomandări oficiale.
Când vi se administrează Influvac Tetra, sistemul imunitar (sistemul natural de apărare al organismului) va începe să producă factori de protecţie (anticorpi) împotriva bolii. Niciuna dintre componentele vaccinului nu poate să producă gripa.
Gripa este o boală care se poate răspândi rapid şi este provocată de diferite tipuri de tulpini care se pot schimba în fiecare an. Din acest motiv este necesar să vă vaccinaţi dumneavoastră sau copilul dumneavoastră în fiecare an. Cel mai mare risc de a vă îmbolnăvi de gripă este în timpul lunilor reci, perioada cuprinsă între lunile octombrie şi martie. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră nu aţi fost vaccinat(ă) toamna, este bine să vă vaccinaţi dumneavoastră sau copilul dumneavoastră până în primăvară, deoarece vă puteţi îmbolnăvi de gripă până atunci. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda perioada optimă pentru vaccinare.
Influvac Tetra va începe să vă protejeze pe dumneavoastră sau copilul dumneavoastră împotriva celor patru tulpini ale virusurilor conţinute în vaccin după 2 până la 3 săptămâni de la injectare.
Perioada de incubaţie a gripei este de câteva zile, aşadar, dacă sunteţi expus(ă) dumneavoastră sau copilul dumneavoastră la gripă imediat înainte de sau după vaccinare, dumneavoastră sau copilul dumneavoastră puteţi totuşi să vă îmbolnăviţi.
Vaccinul nu vă protejează pe dumneavoastră sau copilul dumneavoastră împotriva răcelilor obişnuite, deşi unele simptome sunt similare gripei.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Influvac Tetra
- Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră sunteţi alergici (hipersensibili) la:
• substanţele active sau
• la oricare dintre ingredientele Influvac Tetra sau
• la oricare componentă care poate fi prezentă în cantităţi foarte mici, cum sunt: ouă (ovalbumină sau proteine de pui de găină), formaldehidă, bromură de cetiltrimetilamoniu, polisorbat 80 sau gentamicină (un antibiotic folosit pentru tratamentul infecţiilor bacteriene)
- Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi o boală însoţită de temperatură mare sau o infecţie acută, vaccinarea trebuie amânată până când dumneavoastră sau copilul dumneavoastră vaţi vindecat.

Administrare Influvac Tetra suspensie injectabilă în seringă preumplută:

Doze
La adulţi se va administra o doză de 0,5 ml.
Utilizare la copii şi adolescenţi
Copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 17 ani li se va administra o doză de 0,5 ml.
Copiilor cu vârsta mai mică de 9 ani care nu au mai fost vaccinaţi anterior cu un vaccin gripal sezonier: o a doua doză va fi administrată la un interval de timp de cel puţin 4 săptămâni.
Pentru copiii cu vârsta mai mică de 3 ani siguranţa şi eficacitatea Influvac Tetra nu au fost încă stabilite.

Mod şi/sau cale(căi) de administrare
Medicul dumneavoastră vă va administra doza recomandată de vaccin prin injecţie în muşchi sau profund, sub piele.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi personalului medical:

Similar tuturor vaccinurilor injectabile, întotdeauna trebuie să fie disponibil imediat un tratament medical adecvat şi să existe o supraveghere corespunzătoare pentru a se putea interveni în cazurile de evenimente anafilactice la vaccin.

Vaccinul trebuie adus la temperatura camerei. Agitaţi seringa înainte de utilizare.
Inspectaţi vizual vaccinul înainte de administrare.
Nu utilizaţi vaccinul dacă observaţi particule străine în suspensie.

Îndepărtaţi capacul protector al acului.
Ţineţi seringa îndrptată în sus şi eliminaţi aerul rămas.
Nu amestecaţi cu alte medicamente în aceeaşi seringă.
Vaccinul nu trebuie injectat intravenos.

Compoziție Influvac Tetra suspensie injectabilă în seringă preumplută:

Substanţele active sunt:
Antigene de suprafaţă (inactivate) de virus gripal (hemaglutinină şi neuraminidază) din următoarele tulpini*:
- A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-tulpină similară (A/Singapore/GP1908/2015, IVR-180) - 15 micrograme HA **
- A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2)-tulpină similară (A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016, NIB-104) - 15 micrograme HA **
- B/Colorado/06/2017– tulpină similară (linia B/Victoria/2/87) (B/Maryland/15/2016, NYMC BX-69A) - 15 micrograme HA **
- B/Phuket/3073/2013- tulpină similară (linia B/Yamagata/16/88) (B/Phuket/3073/2013, tip sălbatic) - 15 micrograme HA ** pentru o doză de 0,5 ml

* cultivat pe ouă de găină fertilizate, provenite din colectivităţi de găini sănătoase
** hemaglutinină

Acest vaccin corespunde recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - OMS (pentru emisfera de nord) şi deciziei Uniunii Europene pentru sezonul 2018/2019.

Celelalte componente sunt: clorură de potasiu, dihidrogenofosfat de potasiu, fosfat disodic dihidrat, clorură de sodiu, clorură de calciu dihidrat, clorură de magneziu hexahidrat şi apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Pentru a vă asigura că administrarea Influvac Tetra este adecvată pentru dumneavoastră sau copilul dumneavoastră, este important să spuneţi medicului sau farmacistului dacă vreuna dintre situaţiile de mai jos este valabilă în cazul dumneavoastră sau al copilului dumneavoastră. Dacă aveţi nelămuriri, cereţi medicului sau farmacistului să vi le explice.

Atenţionări şi precauţii
Dumneavoastră sau copilul dumneavoastră trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră înainte de vaccinare dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi un răspuns imunitar deficitar (în caz de imunodeficienţă sau tratament cu medicamente care afectează sistemul imunitar).
Ca urmare a administrării sau chiar înainte de orice injecţie pot să apară leșin, senzație de leșin sau alte reacții asociate cu stresul. De aceea, spuneți medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră ați avut acest tip de reacții la o injecție anterioară.
Medicul dumneavoastră va decide dacă dumneavoastră sau copilului dumneavoastră trebuie să vi se administreze vaccinul.
Dacă, indiferent de motiv, dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aţi efectuat o analiză de sânge la câteva zile după vaccinarea antigripală, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră acest lucru.
Acest lucru este necesar deoarece la unii pacienţi vaccinaţi recent au fost observate rezultate fals pozitive ale analizelor de sânge.
Similar altor vaccinuri, este posibil ca Influvac Tetra să nu protejeze pe deplin toate persoanele care au fost vaccinate.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Influvac Tetra nu are nicio influenţă sau are influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Influvac Tetra conţine sodiu şi potasiu
Acest medicament conţine sodiu mai puţin de 1 mmol (23 mg) per doză, adică practic ”nu conține sodiu”.
Acest medicament conţine potasiu mai puţin de 1 mmol (39 mg) per doză, adică practic ”nu conține potasiu”.

Reacții adverse ale Influvac Tetra suspensie injectabilă în seringă preumplută:

Ca toate medicamentele, Influvac Tetra poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Prezentaţi-vă imediat la medic dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră vă confruntaţi cu oricare dintre următoarele reacţii adverse - este posibil ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să aveţi nevoie de asistenţă medicală de urgență.

Reacţii alergice severe (cu frecvenţă necunoscută, raportate ocazional în timpul utilizării generale al vaccinului gripal trivalent Influvac)

• care pot conduce la urgenţe medicale, manifestate prin tensiune arterială mică, respiraţie rapidă, superficială, bătăi rapide ale inimii şi puls slab, piele rece, umedă, ameţeală, care pot duce la colaps (şoc)
• umflare, mai evidentă la nivelul gâtului şi capului, inclusiv la nivelul feţei, buzelor, limbii, gâtului sau oricărei alte părţi a corpului şi care poate cauza dificultăţi la înghiţire sau respirație (angioedem)

În timpul studiilor clinice cu Influvac Tetra au fost observate următoarele reacţii adverse:

Adulţi şi vârstnici:

Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 din 10 persoane:
• durere de cap *
• senzaţie de oboseală
• reacţie adversă locală: durere la locul injectării vaccinului
*La vârstnici (≥ 61 ani) raportată ca frecventă

Frecvente: afectează 1 până la 10 persoane din 100:
• transpiraţii
• dureri musculare (mialgii), dureri articulare (artralgii)
• stare generală de rău (maleză), frisoane
• reacţii adverse locale: înroșire, umflare, tendinţă de învineţire (echimoză), apariţie a unei zone dure (induraţie) la locul injectării vaccinului.

Mai puţin frecvente: afectează între 1 din 1000 şi 1 din 100 persoane:
• febră

Copii (cu vârsta cuprinsă între 3 ani si 17 ani):

Reacţii adverse care au apărut la copii cu vârsta cuprinsă între 3 ani si 5 ani:
Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 din 10 persoane:
• Iritabilitate
• Stare de oboseală
• Pierderea poftei de mâncare
• Reacţii locale: durere la locul vaccinării, roşeaţă, umflare, induraţie in jurul zonei în care vaccinul a fost injectat

Frecvente: afectează 1 până la 10 persoane din 100:
• Transpiraţii
• Diaree/vărsături
• Febră
• Reacţii locale: tendinţă de învineţire (echimoză)
Reacţii adverse care au apărut la copii cu vârsta cuprinsă între 6 ani si 17 ani:

Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 din 10 persoane:
• Dureri de cap
• Simptome gastrointestinale
• Dureri musculare (mialgie)
• Oboseală, stare de rău general (malaise)
• Reacţii locale: durere la locul vaccinării, roşeaţă, umflare, induraţie in jurul zonei în care vaccinul a fost injectat

Frecvente: afectează 1 până la 10 persoane din 100:
• Transpiraţii
• Dureri ale articulaţiilor (artralgie)
• Febră
• Frisoane
• Reacţii locale: tendinţă de învineţire (echimoză)

La toate grupele de vârstă, majoritatea reacţiilor adverse au fost înregistrate în cadrul primelor 3 zile după vaccinare şi s-au remis spontan la 1 zi până la 3 zile după debut. Intensitatea acestor reacţii adverse a fost în general uşoară.

Alături de reacţiile adverse menţionate mai sus, următoarele reacţii adverse au fost înregistrate ocazional pe durata utilizării generale a vaccinului gripal trivalent Influvac:

Cu frecvenţă necunoscută:
• reacţii la nivelul pielii, care se pot generaliza, incluzând mâncărimi (prurit, urticarie), erupţie trecătoare pe piele
• inflamaţie a vaselor de sânge, care poate determina erupţii pe piele (vasculită) şi, în cazuri foarte rare, probleme temporare la nivelul rinichilor.
• durere de-a lungul unui nerv (nevralgie), anomalii de percepţie tactilă, a durerii, a senzaţiei de cald şi rece (parestezie), convulsii asociate cu febră, tulburări neurologice care pot determina rigiditate la nivelul gâtului, confuzie, ameţeală, durere şi slăbiciune la nivelul membrelor, pierdere a echilibrului, pierdere a reflexelor, paralizie a unei părţi sau a întregului corp (encefalomielite, nevrite, sindromul Guillain-Barré)
• reducere tranzitorie a numărului anumitor tipuri de celule ale sângelui numite trombocite; numărul mic de trombocite poate determina tendinţa de învineţire sau sângerare excesivă (trombocitopenie tranzitorie); inflamaţie trecătoare a ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului, axilei sau regiunii inghinale (limfadenopatie tranzitorie)

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO Tel: + 4 0757 117 259 Fax: +4 0213 163 497 e-mail: adr@anm.ro.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

- Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă dumneavoastră sau copilului dumneavoastră vi s-au administrat recent alte vaccinuri sau aţi luat alte medicamente, incluzând medicamente eliberate fără prescripţie medicală.
- Influvac Tetra poate fi administrat în acelaşi timp cu alte vaccinuri, dar trebuie administrat în membre diferite. Trebuie remarcat faptul că reacţiile adverse pot fi mai puternice.
- Răspunsul imunitar poate fi diminuat în cazul pacienţilor care urmează un tratament imunosupresor, cum sunt corticosteroizii, medicamentele citotoxice sau radioterapia.

Administrarea de Influvac Tetra suspensie injectabilă în seringă preumplută în sarcină / alaptare:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă sunteţi gravidă sau dacă credeţi că sunteţi gravidă.
Vaccinurile antigripale pot fi utilizate pe toată perioada sarcinii. Sunt disponibile mai multe date de siguranţă referitoare la al doilea şi al treilea trimestru de sarcină, comparativ cu primul trimestru; cu toate acestea, datele privind utilizarea la nivel mondial a vaccinurilor antigripale nu indică faptul că vaccinul ar avea efecte dăunătoare asupra sarcinii sau a copilului.
Influvac Tetra poate fi folosit pe perioada alăptării.
Medicul dumneavoastră/farmacistul va decide dacă trebuie să vi se administreze Influvac Tetra. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Influvac Tetra este o suspensie injectabilă în seringă preumplută din sticlă (cu/fără ac) conţinând 0,5 ml de lichid limpede, incolor, care se administrează injectabil. Fiecare seringă poate fi folosită o singură dată.

Cutii cu 1 seringă sau 10 seringi.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi Influvac Tetra după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la frigider (2°C - 8°C). A nu se congela.
A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă vaccin gripal inactivat:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Influvac Tetra suspensie injectabilă în seringă preumplută(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Influvac Tetra suspensie injectabilă în seringă preumplută vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.