Prospect Fluarix suspensie injectabilă în seringă preumplută

Substanța activă: vaccin gripal inactivat
Producator: GlaxoSmithKline Biologicals
Clasa ATC: [J07BB]: >> >> >>
Fluarix este un vaccin. Acest vaccin ajută la protejarea dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră împotriva gripei, în special a persoanelor care prezintă un risc crescut de complicaţii determinate de gripă. Utilizarea Fluarix se face în baza recomandărilor oficiale.

Indicații Fluarix suspensie injectabilă în seringă preumplută:

Când se administrează Fluarix unei persoane, sistemul imunitar (sistemul natural de apărare a organismului) va produce propria protecţie (anticorpi) împotriva bolii. Niciuna dintre componentele vaccinului nu poate cauza gripa.

Gripa este o boală care se poate răspândi rapid şi este determinată de tipuri diferite de tulpini virale, care se pot schimba în fiecare an. Din acest motiv, este posibil să fie necesar ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să fiţi vaccinaţi în fiecare an. Cel mai mare risc de a vă îmbolnăvi de gripă este în timpul lunilor reci, adică perioada cuprinsă între lunile octombrie şi martie. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră nu aţi fost vaccinaţi toamna, este încă recomandat să vă vaccinaţi în perioada următoare până spre primăvară, deoarece dumneavoastră sau copilul dumneavoastră prezentaţi riscul de a vă îmbolnăvi de gripă până atunci. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda perioada optimă pentru administrarea vaccinului.

Fluarix va începe să vă protejeze pe dumneavoastră sau pe copilul dumneavoastră împotriva celor trei tulpini virale conţinute în vaccin după 2-3 săptămâni de la vaccinare.

Perioada de incubaţie a gripei este de câteva zile, deci dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aţi fost expuşi gripei imediat înainte sau după vaccinare, puteţi totuşi să vă îmbolnăviţi.

Vaccinul nu vă va proteja pe dumneavoastră sau pe copilul dumneavoastră împotriva răcelilor comune, chiar dacă unele simptome sunt asemănătoare cu cele ale gripei.

Contraindicații:

Pentru a fi sigur că Fluarix este adecvat pentru dumneavoastră sau copilul dumneavoastră, este important să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă vreuna din situaţiile de mai jos este valabilă în cazul dumneavoastră sau al copilului dumneavoastră. Dacă aveţi nelămuriri, cereţi medicului dumneavoastră sau farmacistului să vi le explice.

Nu utilizaţi Fluarix
- Dacă dumneavoastră sunteţi alergic (hipersensibil) sau copilul dumneavoastră este alergic (hipersensibil) la:
• substanţele active, sau
• oricare dintre celelalte componente ale Fluarix, sau orice component care poate fi prezent în cantităţi foarte mici, de exemplu ouă (ovalbumină sau proteine de pui de găină), formaldehidă, sulfat de gentamicină sau deoxicolat de sodiu
- Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi o boală febrilă sau o infecţie acută, vaccinarea trebuie amânată după vindecarea dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră.

Administrare Fluarix suspensie injectabilă în seringă preumplută:

Doze
La adulţi se administrează o doză de 0,5 ml.

Utilizarea la copii şi adolescenţi:
La adolescenţi şi copii cu vârsta de mimim 36 de luni se administrează o doză de 0,5 ml.
La copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 35 de luni se administrează fie o doză de 0,25 ml, fie o doză de 0,5 ml, conform recomandărilor oficiale în vigoare.
În cazul în care copilul dumneavoastră are vârsta sub 9 ani şi nu a mai fost vaccinat anterior împotriva gripei, trebuie să se administreze o a doua doză de vaccin, la un interval de timp de cel puţin 4 săptămâni.

Mod şi/sau cale de administrare
Medicul dumneavoastră vă va administra doza de vaccin recomandată sub forma unei injecţii în muşchi sau profund, sub piele.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Fluarix suspensie injectabilă în seringă preumplută:

Substanţa activă este: Virus gripal (inactivat, fragmentat) din următoarele tulpini*:

A/California/7/2009 (H1N1)pdm09 - tulpina similară utilizată: NIB-74xp (derivată din tulpina A/Christchurch/16/2010) - 15 micrograme HA**
A/Texas/50/2012 (H3N2) - tulpina derivată utilizată: NYMC X-223A - 15 micrograme HA**
B/Massachusetts/02/2012 - tulpina derivată utilizată: NYMC BX-51B - 15 micrograme HA**

per doză de 0,5 ml

* cultivate pe ouă de găină, provenite din colectivităţi de găini sănătoase
** hemaglutinină

Acest vaccin corespunde recomandărilor OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) (pentru emisfera nordică) şi deciziei Uniunii Europene pentru sezonul 2014/2015.

Celelalte componente sunt: clorură de sodiu, fosfat disodic dodecahidrat, dihidrogenofosfat de potasiu, clorură de potasiu, clorură de magneziu hexahidrat, -tocoferil hidrogenosuccinat, polisorbat 80, octoxinol 10 şi apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când vi se administrează Fluarix
Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră înainte de vaccinare dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi un răspuns imunitar deficitar (imunodeficienţă sau utilizaţi un tratament cu medicamente care pot afecta sistemul imunitar).

Medicul dumneavoastră va decide dacă dumneavoastră sau copilului dumneavoastră vi se poate administra vaccinul gripal.

Dacă, indiferent de cauză, dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aţi/a efectuat o analiză de sânge la câteva zile după vaccinarea antigripală, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră acest lucru. Acest lucru este necesar deoarece au fost observate rezultate fals pozitive ale analizelor de sânge la câţiva pacienţi care au fost vaccinaţi recent.

Leşinul poate sa apară (mai ales la adolescenţi) după, sau chiar înaintea administrării oricărei injecţii. Prin urmare, spuneţi medicului sau asistentei dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aţi leşinat vreodată în urma administrării unei injecţii.

Ca în cazul tuturor vaccinurilor, este posibil ca Fluarix să nu asigure o protecţie totală împotriva gripei la toate persoanele vaccinate.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Fluarix nu are nicio influenţă sau are influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Fluarix suspensie injectabilă în seringă preumplută:

Ca toate medicamentele, Fluarix poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

În timpul studiilor clinice au fost observate următoarele reacţii adverse. Acestea au fost estimate ca fiind frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100):

• durere de cap
• transpiraţii
• dureri musculare (mialgii), dureri articulare (artralgii)
• febră, stare generală de rău, frisoane, oboseală
• reacţii adverse locale: înroşire, umflare, durere, tendinţă la învineţire (echimoză), zonă dură (induraţie) la locul injectării vaccinului.

De obicei, aceste reacţii dispar în 1-2 zile, fără tratament.

Următoarele reacţii adverse au fost raportate în timpul studiilor clinice la copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 6 luni şi 17 ani:

Foarte frecvente (acestea pot să apară la peste 1 din 10 doze de vaccin):
• iritabilitate**
• pierdere a poftei de mâncare**
• somnolenţă**
• durere de cap***
• dureri ale articulaţiilor***
• dureri ale muşchilor***
• febră**
• oboseală***
• reacţii adverse locale: înroşire*, umflare*, durere*

Frecvente (acestea pot să apară la până la 1 din 10 doze de vaccin):
• simptome gastro-intestinale***
• frisoane***
• febră***

* raportate la copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 6 luni şi 17 ani
** raportate la copii cu vârste cuprinse între 6 luni şi < 6 ani
*** raportate la copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 6 ani şi 17 ani

În afara acestor reacţii adverse frecvente, următoarele reacţii adverse au fost raportate după punerea pe piaţă a vaccinului:
• reacţii alergice:
- secreţie a ochilor însoţită de mâncărime şi cruste pe marginea pleoapelor (conjunctivită)
- care pot evolua în cazuri rare până la urgenţe medicale, cu incapacitate a aparatului circulator de a menţine un flux de sânge corespunzător la nivelul diferitelor organe (şoc);
- în cazuri foarte rare umflare, mai evidentă la nivelul capului şi gâtului, inclusiv la nivelul feţei, buzelor, limbii, gâtului sau oricărei alte părţi a corpului (angioedem)
• reacţii cutanate care se pot generaliza la nivelul întregului organism, incluzând mâncărimi ale pielii (prurit, urticarie), erupţie trecătoare pe piele inflamaţie a vaselor de sânge care poate determina erupţii pe piele (vasculită) şi, în cazuri foarte rare, tulburări temporare la nivelul rinichilor
• durere de-a lungul unui nerv (nevralgie), anomalii de percepţie la pipăit, anomalii de percepţie a durerii, a senzaţiei de cald şi rece (parestezie), convulsii asociate cu febră, tulburări neurologice care pot determina înţepenire a gâtului, confuzie, amorţeală, durere şi slăbiciune la nivelul membrelor, pierdere a echilibrului, pierdere a reflexelor, paralizie a unei părţi sau a întregului corp (encefalomielite, nevrite, sindrom Guillain-Barré)
• reducere tranzitorie a numărului unor celule din sânge numite plachete sanguine; un număr mic de plachete poate determina tendinţa accentuată la învineţire sau sângerare (trombocitopenie tranzitorie); inflamaţie trecătoare a ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului, axilei sau regiunii inghinale (limfadenopatie tranzitorie).

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
- Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră luaţi/ia sau aţi/a luat recent orice alte vaccinuri sau medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
- Fluarix poate fi utilizat în acelaşi timp cu alte vaccinuri, dar trebuie administrat în membre diferite. De menţionat că, în aceste cazuri, reacţiile adverse pot fi mai intense.
- Răspunsul imunitar poate fi diminuat la pacienţii care urmează un tratament imunosupresor, cum sunt corticosteroizii, medicamentele citotoxice sau radioterapia.

Administrarea de Fluarix suspensie injectabilă în seringă preumplută în sarcină / alaptare:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă sunteţi gravidă sau dacă credeţi că sunteţi gravidă.

Fluarix poate fi administrat la gravide aflate în oricare dintre cele 3 trimestre de sarcină. Sunt disponibile mai multe date privind siguranţa administrării în al doilea şi al treilea trimestru de sarcină, comparativ cu primul trimestru de sarcină; cu toate acestea, datele obţinute în urma utilizării pe scară largă a vaccinurilor gripale nu indică faptul că vaccinul ar putea avea efecte dăunătoare asupra sarcinii sau copilului.

Fluarix poate fi utilizat în timpul alăptării.

Medicul dumneavoastră/farmacistul vor decide dacă dumneavoastră sau copilului dumneavoastră trebuie să vi se administreze vaccinul gripal. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

0,5 ml suspensie injectabilă în seringă preumplută (sticlă tip I), prevăzută cu opritor pentru piston (butil), cu ac ataşat, cu ac separat sau fără ac, în următoarele mărimi de ambalaj.

Cutii cu 1, 10 sau 20 seringi preumplute fără ac ataşat
Cutii cu 1, 10 sau 20 seringi preumplute cu ac ataşat
Cutie cu 1 seringă preumplută cu ac separat
Cutie cu 1 seringă preumplută cu 2 ace separat
Cutie cu 10 seringi preumplute cu 10 ace separate
Cutie cu 20 seringi preumplute cu 20 ace separate

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Fluarix după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la frigider (2C - 8C).

A nu se congela.

A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă vaccin gripal inactivat:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Fluarix suspensie injectabilă în seringă preumplută(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Fluarix suspensie injectabilă în seringă preumplută vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.