Prospect Oxaliplatin Haemato 5 mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă

Substanța activă: oxaliplatinum
Producator: Aqvida GmbH Germania
Clasa ATC: [L01XA]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> alte citostatice >> compusi ai platinei

Indicații Oxaliplatin Haemato 5 mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă:

Oxaliplatin Haemato conţine substanţa activă oxaliplatină.
Oxaliplatin Haemato este utilizat pentru tratamentul cancerului intestinului gros (tratamentul cancerului de colon stadiu III după rezecţia completă a tumorii primare, tratamentul cancerului colo-rectal metastazat). Oxaliplatin Haemato este utilizat în asociere cu alte medicamente utilizate în tratamentul cancerului, denumite 5 fluorouracil şi acid folinic.

Oxaliplatin Haemato este un antineoplazic, respectiv un medicament utilizat împotriva cancerului care conţine platină.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Oxaliplatin Haemato
* dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la oxaliplatină.
* dacă alăptaţi.
* dacă aveţi un număr scăzut de celule de sânge.
* dacă aveţi furnicături sau senzaţie de amorţeală la nivelul degetelor de la mâini şi/sau picioare şi dacă întâmpinaţi dificultăţi în efectuarea unor mişcări de precizie, cum este încheierea nasturilor la haine.
* dacă aveţi probleme severe la rinichi.

Administrare Oxaliplatin Haemato 5 mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă:

Oxaliplatin Haemato poate fi administrat numai adulţilor. Numai pentru o singură utilizare.
Doze Dozele depind de suprafaţa corporală (calculată în m2), care se determină pe baza înălţimii şi greutăţii dumneavoastră. Totodată, dozele depind şi de rezultatul analizelor de sânge şi dacă aţi avut înainte reacţii adverse la Oxaliplatin Haemato.

Doza obişnuită pentru adulţi, inclusiv pentru pacienţii în vârstă, este de 85 mg/m2 suprafaţă corporală.

Calea de administrare
Medicamentul vă este prescris de către un medic cu experienţă în tratamentul cancerului. Veţi fi tratat(ă) de către un profesionist din domeniul sănătăţii care va pregăti doza necesară de Oxaliplatin Haemato. Oxaliplatin Haemato se administrează prin injecţie lentă într-una din venele dumneavoastră (perfuzie intravenoasă) pe parcursul a 2 până la 6 ore. Oxaliplatin Haemato vi se va administra în acelaşi timp cu acidul folinic şi înainte de perfuzia cu 5 fluorouracil.
De obicei, perfuzia trebuie să vi se administreze la interval de 2 săptămâni.

Durata utilizării
Durata tratamentului va fi decisă de către medicul dumneavoastră care vă tratează. Tratamentul dumneavoastră va dura maximum 6 luni, dacă este utilizat după rezecţia completă a tumorii dumneavoastră.

Dacă utilizaţi mai mult Oxaliplatin Haemato decât trebuie
Având în vedere că acest medicament este administrat de către un profesionist din domeniul sănătăţi, este foarte puţin probabil să vi se administreze o doză prea mare sau prea mică. Cu toate acestea, informaţi-vă medicul dacă aveţi nelămuriri. În caz de supradoză, e posibil ca reacţiile adverse să crească în intensitate. Medicul dumneavoastră vă poate administra tratament adecvat împotriva acestor reacţii adverse.

Dacă aveţi întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau farmacistului.

Compoziție Oxaliplatin Haemato 5 mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă:

- Substanţa activă este oxaliplatina. 1 ml de concentrat pentru soluţie perfuzabilă conţine oxaliplatină 5 mg. Fiecare flacon de 10 ml concentrat conţine oxaliplatină 50 mg. Fiecare flacon de 20 ml concentrat conţine oxaliplatină 100 mg. Fiecare flacon de 40 ml concentrat conţine oxaliplatină 200 mg.
- Celălalt component este apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Aveţi grijă deosebită cu Oxaliplatin Haemato
* dacă aveţi probleme moderate sau uşoare la rinichi.
* dacă aţi avut vreodată reacţii alergice la medicamente care conţin platină (de exemplu carboplatina sau cisplatina). Pot apărea reacţii alergice în timpul oricărei perfuzii cu oxaliplatină.
* dacă aveţi probleme la ficat.
* Dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, este foarte important să discutaţi acest aspect cu medicul dumneavoastră înainte de a vi se administra tratamentul.

Oxaliplatina poate cauza infertilitate ireversibilă. Prin urmare, pacienţii de sex masculin sunt sfătuiţi să nu conceapă copii în timpul tratamentului, precum şi pe o perioadă de până la 6 luni după tratament şi să ceară sfatul medicului în vederea conservării spermei înainte de începerea tratamentului. Pacienţii de sex masculin trebuie să folosească măsuri contraceptive în timpul tratamentului, precum şi 6 luni după tratament.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Tratamentul cu Oxaliplatin Haemato prezintă risc crescut de ameţeli, greaţă şi vărsături, precum şi alte simptome neurologice care afectează mersul şi echilibrul.
În cazul în care apar astfel de simptome, trebuie să evitaţi să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Dacă aveţi probleme de vedere în timpul tratamentului cu Oxaliplatin Haemato, evitaţi să conduceţi, să folosiţi utilaje grele sau să întreprindeţi activităţi periculoase.

Reacții adverse ale Oxaliplatin Haemato 5 mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă:

Ca toate medicamentele, Oxaliplatin Haemato poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agraveazǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Frecvenţa reacţiilor adverse posibile descrise mai jos este definită cu ajutorul următoarei convenţii:
Foarte frecvente: afectează mai mult de 1 din 10 utilizatori
Frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 100
Mai puţin frecvente: afectează1 până la 10 utilizatori din 1000
Rare: afectează 1 până la 10 utilizatori 10000
Foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000
Cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile

Vă rugăm să vă informaţi medicul de îndată ce manifestaţi una din următoarele reacţii adverse
* Vânătăi neobişnuite, sângerări sau semne de infecţie, cum sunt durerile în gât şi temperatura crescută.
* Diaree sau vărsături persistente sau severe.
* Prezenţa unor particule de sânge sau de culoarea cafelei în vărsăturile dumneavoastră.
* Răni la nivelul buzelor sau ulceraţii în gură (stomatită/mucozită).
* Simptome respiratorii inexplicabile, cum sunt tusea seacă, dificultatea de a respira sau respiraţie zgomotoasă.
* Umflare a mâinilor, picioarelor, gleznelor, feţei, buzelor, gurii sau faringelui (care poate duce la dificultatea de a înghiţi şi respira) - simptome de angioedem.
* Un grup de simptome, cum sunt durerea de cap, tulburare a funcţiei mintale, crize convulsive şi tulburări de vedere, de la vedere înceţoşată la pierderea vederii (simptome ale sindromului de leucoencefalopatie posterioară reversibilă, o tulburare neurologică rară).

Reacţii adverse foarte frecvente
* Oxaliplatin Haemato poate afecta nervii (neuropatie periferică). E posibil să simţiţi furnicături şi/sau amorţeală la nivelul degetelor de la mâini şi picioare, în jurul gurii şi în gât, care pot fi uneori însoţite de crampe. Aceste simptome sunt deseori provocate de expunerea la frig, de exemplu când deschideţi frigiderul sau când ţineţi în mână o băutură rece. Pot apărea şi dificultăţi în a efectua mişcări de precizie, cum este încheierea nasturilor de la haine. Chiar dacă în majoritatea cazurilor aceste simptome dispar complet, există riscul ca ele să persiste şi după încetarea tratamentului.
* Unele persoane au raportat o senzaţie de furnicătură, asemănătoare unui şoc ce trece prin braţ sau trunchi când gâtul se află în poziţie flexată.
* Oxaliplatina poate uneori cauza o senzaţie neplăcută în gât, care se manifestă mai ales la înghiţire şi care dă senzaţia de lipsă de aer. Când apare, această senzaţie are loc în timpul sau la câteva ore după terminarea perfuziei şi este declanşată de expunerea la frig. Acest fenomen neplăcut nu durează mult şi regresează fără a fi nevoie de tratament. Medicul dumneavoastră va decide dacă este necesară o ajustare a tratamentului.
* Semne de infecţie, cum sunt durerea în gât şi temperatură crescută.
* Oxaliplatin Haemato cauzează scăderea temporară a numărului de celule din sânge. Scăderea numărului de celule din sânge poate cauza anemie (scăderea numărului de globule roşii), sângerare neobişniută şi vânătăi (din cauza scăderii numărului de trombocite). Scăderea numărului de globule albe vă poate face vulnerabil(ă) la infecţii. Medicul dumneavoastră vă va preleva sânge pentru a verifica dacă aveţi suficiente celule în sânge înainte de a începe tratamentul, precum şi înainte de fiecare ciclu de tratament.
* Risc crescut de sângerare şi apariţia extravazării.
* Paloare a pielii, slăbiciune şi senzaţia de lipsă de aer.
* Reacţii alergice – senzaţie de mâncărime a pielii asociată cu înroşire, umflare a mâinilor, picioarelor, gleznelor, feţei, gurii şi a gâtului (poate duce la dificultatea de a respira şi înghiţi), care pot produce o senzaţie de pierdere incipientă a cunoştinţei.
* Pierderea parţială sau totală a poftei de mâncare.
* Valori crescute de zahăr în sânge (glicemie mare), care poate cauza sete puternică, gură uscată sau frecvenţă crescută de urinare.
* Bătăi neregulate ale inimii (cauzate de o concentraţie scăzută de potasiu din sânge).
* Oboseală, dezorientare, contracţii musculare, crampe şi comă profundă (cauzate de o concentraţie scăzută de sodiu în sânge).
* Modificări ale simţului gustului.
* Dureri de cap.
* Sângerări din nas.
* Scurtare a respiraţiei.
* Tuse.
* Greaţă, vărsături - pentru a evita aceste efecte, de obicei, sunt prescrise medicamente de către medic înainte şi, dacă este necesar, după tratament.
* Diaree. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră de îndată în cazul în care diareea sau vărsăturile sunt persistente sau severe.
* Inflamaţia nervilor din muschi, gât înţepenit, senzaţii neobişnuite la nivelul limbii, care poate altera vorbirea, stomatită/mucozită (răni la nivelul buzelor sau ulceraţii în gură).
* Dureri abdominale, constipaţie.
* Afecţiuni pe piele.
* Cădere a părului.
* Dureri de spate.
* Oboseală, lipsa puterii, senzaţia de slăbiciune, dureri la nivelul întregului corp.
* Durere sau înroşire a pielii atât în jurul cât şi la nivelul locului injecţiei, în timpul perfuziei.
* Febră, frisoane (tremurături).
* Alterare a testelor de sânge, inclusiv a celor legate de tulburări la nivelul funcţiei ficatului.
* Creştere în greutate.

Reacţii adverse frecvente
* Infecţie din cauza scăderii numărului de globule albe din sânge.
* Inflamaţie a membranelor mucoase nasului.
* Infecţia tractului respirator.
* Pierderea de lichide şi deshidratare tisulară.
* Excitabilitate şi iritabilitate pronunţate.
* Ameţeli.
* Inflamaţie a nervilor musculari.
* Gât înţepenit, intoleranţă la lumină, aversiune faţă de lumina puternică, dureri de cap.
* Conjunctivită, tulburări de vedere.
* Sângerare neobişnuită, sânge în urină sau în scaun.
* Formare de cheaguri de sânge, de obicei la nivelul piciorului însoţite de umflături dureroase şi înroşire.
* Cheag de sânge în plămâni, care cauzează dureri în piept şi dificultate de a respira.
* Puseuri de înroşire a pielii.
* Dureri la nivelul pieptului, sughiţuri.
* Tulburări digestive, senzaţie de arsură în piept.
* Descuamarea pielii, iritaţie, transpiraţie abundentă şi afecţiuni ale unghiilor.
* Dureri la nivelul încheieturilor şi oaselor.
* Dureri în timpul urinării sau o modificare a frecvenţei de urinare.
* Teste de sânge care indică o modificare a funcţiei rinichilor.
* Pierdere în greutate.
* Depresie.
* Tulburări de somn.

Reacţii adverse mai puţin frecvente
* Tulburări de auz.
* Obstrucţie intestinală, umflături intestinale.
* Anxietate sau agitaţie.
* Aciditate crescută a sângelui.

Reacţii adverse rare
* Vorbire neinteligibilă.
* Surditate.
* Cicatrizarea şi îngroşarea pereţilor plămânilor care provoacă dificultăţi de respiraţie, uneori letale (boală interstiţială pulmonară).
* Inflamaţii care cauzează dureri abdominale şi diaree.
* Pierdere reversibilă pe termen scurt a vederii.

Reacţii adverse foarte rare
* Tulburări de ficat, pentru care medicul dumneavoastră vă va monitoriza.
* Modificări ale funcţiei rinichilor.
* Prezenţa unor particule de sânge sau de culoarea cafelei în vărsăturile dumneavoastră.

Cu frecvenţă necunoscută
* Convulsii

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea de Oxaliplatin Haemato 5 mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă în sarcină / alaptare:

Nu este recomandat să rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu oxaliplatină şi trebuie să folosiţi o metodă sigură de contracepţie. Pacientele de sex feminin trebuie să folosească măsuri contraceptive în timpul tratamentului, precum şi 4 luni după tratament.
Dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, este foarte important să discutaţi acest aspect cu medicul dumneavoastră înainte de a vi se administra tratamentul.
Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului, trebuie să vă adresaţi de urgenţă medicului dumneavoastră. Nu trebuie să alăptaţi pe perioada tratamentului cu Oxaliplatin Haemato.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Oxaliplatin Haemato este un concentrat limpede, incolor pentru soluţie perfuzabilă.
Mărimile de ambalaj Ambalaje cu câte 1 flacon cu 10 ml, 20 ml sau 40 ml concentrat.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Oxaliplatin Haemato după data de expirare înscrisă pe cutie şi flacon după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Înainte de amestecare, acest medicament trebuie păstrat în ambalajul său original pentru a fi protejat de lumină şi nu trebuie congelat.
Oxaliplatin Haemato nu trebuie să intre în contact cu ochii sau pielea. Dacă apar scurgeri accidentale, anunţaţi-vă imediat medicul sau profesionistul din domeniul sănătăţii.
Acest medicament este numai pentru o singură utilizare. După terminarea perfuziei, Oxaliplatin Haemato va fi eliminat cu grijă de către medic sau de către profesionistul din domeniul sănătăţii.
Alte medicamente cu substanța activă oxaliplatinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Oxaliplatin Haemato 5 mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Oxaliplatin Haemato 5 mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.