Prospect Pantosal 20 mg, comprimate

Substanța activă: pantoprazolum
Producator: Nycomed Limited, Germania
Clasa ATC: [A02BC]: tractul digestiv si metabolism >> antiacide, antiulceroase, antiflatulente >> medicamente pentru tratamentul ulcerului peptic >> inhibitori ai pompei protonice

Indicații Pantosal 20 mg, comprimate:

Pantosal 20 mg comprimate este un medicament pentru tratarea afecţiunilor stomacului şi intestinului legate de aciditate. Acesta este un "inhibitor selectiv de pompă de protoni", o substanţă care reduce cantitatea de acid produsă în stomacul dumneavoastră.

Pantosal 20 mg comprimate este utilizat pentru:
- tratarea afecţiunilor esofagiene uşoare determinate de refluxul acidului din stomac (cu sau fără inflamarea uşoară a esofagului) şi a simptomelor asociate (de exemplu, senzaţie de arsură în capul pieptului, regurgitarea acidului, durere la înghiţire).
- tratamentul de lungă durată al esofagitei de reflux (inflamaţie a esofagului însoţită de regurgitarea conţinutului de acid din stomac) şi prevenirea reapariţiei acesteia.
- prevenirea ulcerelor stomacale şi duodenale determinate de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene neselective (AINS, de exemplu, ibuprofen) la pacienţii cu risc care necesită tratament continuu cu AINS.

Contraindicații:

Nu luaţi Pantosal 20 mg comprimate:
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la pantoprazol, soia sau la oricare dintre celelalte componente ale Pantosal 20 mg comprimate.
- dacă luaţi în acelaşi timp un medicament care conţine atazanavir (pentru tratarea infecţiei cu HIV)

Administrare Pantosal 20 mg, comprimate:

Utilizaţi întotdeauna Pantosal 20 mg comprimate exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Când şi cum trebuie să luaţi Pantosal 20 mg comprimate
Luaţi-l înainte de masă fără a mesteca sau rupe comprimatele şi înghiţiţi-le întregi cu puţină apă.

Dacă medicul dumneavoastră nu vă recomandă altfel, doza uzuală este:

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta de cel puţin 12 ani
Pentru tratarea afecţiunilor esofagiene uşoare determinate de refluxul acidului din stomac (cu sau fără inflamarea uşoară a esofagului) şi a simptomelor asociate (de exemplu, senzaţie de arsură în capul pieptului, regurgitarea acidului, durere la înghiţire): un comprimat pe zi.

De regulă, simptomele se ameliorează în decurs de 2-4 săptămâni. Pentru vindecarea inflamării uşoare a esofagului vor fi necesare între 4 şi 8 săptămâni. Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp trebuie să continuaţi tratamentul cu acest medicament. După aceasta, orice reapariţie a simptomelor poate fi controlată prin luarea unui comprimat pe zi, la nevoie.

Pentru tratamentul de lungă durată şi prevenirea reapariţiei esofagitei de reflux: un comprimat pe zi.

Dacă afecţiunea revine, doza poate fi dublată şi în acest caz puteţi utiliza Pantosal 40 mg comprimate,

câte unul pe zi. După vindecare, puteţi reduce doza revenind la un comprimat de 20 mg pe zi.

Adulţi
Pentru prevenirea ulcerelor duodenale la pacienţii care necesită tratament continuu cu AINS: un comprimat pe zi.

Grupe speciale de pacienţi
- Dacă aveţi probleme severe cu ficatul, trebui să luaţi un comprimat 20 mg o dată la două zile.
- Copii cu vârsta sub 12 ani. Aceste comprimate nu sunt recomandate pentru utilizarea la copii cu vârsta sub 12 ani.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Pantosal 20 mg comprimate
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Nu se cunosc simptomele supradozajului.

Dacă uitaţi să luaţi Pantosal 20 mg comprimate
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa pentru doza uitată. Luaţi următoarea doză uzuală, la ora obişnuită.

Dacă încetaţi să luaţi Pantosal 20 mg comprimate
Nu încetaţi să luaţi comprimatele fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.
Dacă aveţi orice alte întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Pantosal 20 mg, comprimate:

Substanţa activă este pantoprazol.
Fiecare comprimat gastrorezistent conţine pantoprazol sodic sesquihidrat 22,55 mg echivalent cu pantoprazol 20 mg.

Precauții:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu se cunoaşte niciun efect al acestor comprimate asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Reacţiile adverse posibile (vezi pct. 4), cum sunt ameţelile şi tulburările de vedere, precum vederea înceţoşată, pot reduce capacitatea de reacţie.

Informaţii importante privind unele componente ale Pantosal 20 mg comprimate

Pantosal 20 mg comprimate conţine lecitină de soia. Dacă sunteţi alergic la alune sau soia, nu utilizaţi acest medicament.

Atenționări:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Pantosal 20 mg comprimate
- dacă aveţi tulburări hepatice severe. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi avut probleme cu ficatul. Medicul dumneavoastră vă poate verifica valorile serice ale enzimelor hepatice mai frecvent, în special când luaţi Pantosal 20 mg comprimate în cadrul unui tratament de lungă durată; în funcţie de caz, tratamentul poate fi întrerupt.
- dacă aveţi nevoie de un tratament continuu cu medicamente de tip AINS şi vi se administrează Pantosal 20 mg comprimate, deoarece prezentaţi un risc crescut de a dezvolta complicaţii la nivelul stomacului şi intestinului. Orice risc crescut trebuie evaluat în conformitate cu factorii dumneavoastră personali de risc, cum sunt vârsta (peste 65 de ani), antecedente de ulcere stomacale sau duodenale sau de sângerări la nivelul stomacului şi intestinului.
- dacă aveţi rezerve reduse de vitamina B12 în corp sau prezentaţi factori de risc pentru valori reduse de vitamina B12 şi vi se administrează tratament de lungă durată cu pantoprazol. Similar tuturor medicamentelor care reduc aciditatea, pantoprazolul poate duce la o absorbţie redusă de vitamina B12.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre următoarele simptome:
- o pierdere neintenţionată în greutate
- vărsături repetate
- dificultăţi de înghiţire
- vărsături cu sânge
- sunteţi palid şi vă simţiţi slăbit (anemie)
- observaţi sânge în scaun
- diaree severă sau/şi persistentă, pentru că Pantosal a fost asociat cu o creştere uşoară a apariţiei diareei infecţioase.

Medicul dumneavoastră poate decide că aveţi nevoie de câteva teste pentru a exclude boli maligne, deoarece pantoprazolul ameliorează, de asemenea, simptomele cancerului şi poate determina o diagnosticare întârziată a acestuia. Dacă simptomele persistă în ciuda tratamentului, vor fi luate în considerare şi alte investigaţii.

Dacă luaţi Pantosal 20 mg comprimate în cadrul unui tratament de lungă durată (mai lung de 1 an) medicul dumneavoastră probabil va dori să vă supravegheze în mod regulat. Trebuie să semnalaţi orice simptome şi circumstanţe noi şi excepţionale de câte ori mergeţi la medic.

Reacții adverse ale Pantosal 20 mg, comprimate:

Ca toate medicamentele, Pantosal 20 mg comprimate poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă observaţi apariţia oricăreia dintre reacţiile adverse de mai jos, încetaţi să luaţi aceste comprimate şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, sau contactaţi secţia de urgenţă a celui mai apropiat spital:
- reacţii alergice grave: umflare a limbii şi/sau a gâtului, dificultăţi la înghiţire, urticarie (erupţie trecătoare pe piele), dificultăţi în respiraţie, umflare alergică a feţei (boala Quincke/edem angioneurotic), ameţeli severe cu bătăi ale inimii foarte rapide şi transpiraţie abundentă.
- afecţiuni grave ale pielii cu formare de băşici pe piele şi deteriorare rapidă a stării dumneavoastră generale, eroziune (inclusiv sângerare uşoară) la nivelul ochilor, nasului, gurii/buzelor sau organelor genitale (sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell, eritem polimorf) şi sensibilitate la lumină.
- alte afecţiuni grave: îngălbenire a pielii şi a albului ochilor (leziuni severe ale celulelor hepatice, icter) sau febră, erupţie trecătoare pe piele şi rinichi măriţi, uneori cu dureri la urinare şi dureri în zona lombară (inflamaţie gravă rinichilor).

Alte reacţii adverse cunoscute sunt:
- mai puţin frecvente (mai puţin de 1 caz la 100 pacienţi trataţi) durere de cap; ameţeli; diaree; greaţă, vărsături; distensie abdominală şi flatulenţă; constipaţie; uscare a gurii; durere şi disconfort abdominal; erupţie trecătoare pe piele, exantem, erupţie; mâncărimi; stare de slăbiciune, extenuare sau stare generală de rău; tulburări de somn
- rare (mai puţin de 1 caz la 1000 pacienţi trataţi) tulburări oculare, cum sunt vederea neclară; urticarie; dureri articulare; dureri musculare; modificări în greutate; temperatură corporală ridicată; umflare a extremităţilor (edem periferic); reacţii alergice; depresie
- foarte rare (mai puţin de 1 caz la 10000 pacienţi trataţi) dezorientare.

Alte reacţii adverse raportate în cazul utilizării generale: halucinaţii, confuzie.

Reacţii adverse identificate prin analize ale sângelui: o mai puţin frecvente (mai puţin de 1 caz la 100 pacienţi trataţi) o creştere a valorilor serice ale enzimelor hepatice
- rare (mai puţin de 1 caz la 1000 pacienţi trataţi) o creştere a valorii bilirubinei în sânge; creştere a valorii grăsimilor în sânge
- foarte rare (mai puţin de 1 caz la 10000 pacienţi trataţi) o reducere a numărului de plachete în sânge, care poate determina sângerări şi învineţiri mai

Vă rugăm să reţineţi:
- beneficiile estimate ale acestui medicament sunt, de regulă, mai mari decât riscurile de a suferi de oricare dintre reacţiile sale adverse dăunătoare.
- dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau observaţi vreo reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Pantosal 20 mg comprimate poate influenţa eficacitatea altor medicamente, prin urmare
- Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi alte medicamente (de exemplu, ketoconazol) deoarece Pantosal 20 mg poate împiedica acţiunea adecvată a altor medicamente.
- Spuneţi medicului dacă luaţi alte medicamente, în special medicamente cum sunt warfarina şi fenprocumona, care afectează îngroşarea sau subţierea sângelui. Este posibil să necesitaţi şi alte investigaţii.
- Spuneţi medicului dacă luaţi un medicament care conţine atazanavir (utilizat în tratarea infecţiei cu HIV). Atazanavir nu trebuie utilizat împreună cu Pantosal 20 mg.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea de Pantosal 20 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Experienţa clinică privind utilizarea la femeile gravide este limitată. Nu există date cu privire la eliminarea substanţei active în lapte, la om.

Dacă sunteţi gravidă, credeţi că este posibil să fiţi gravidă sau dacă alăptaţi, trebuie să utilizaţi acest medicament numai dacă medicul dumneavoastră consideră că beneficiul pe care acesta vi-l poate aduce dumneavoastră este mai mare decât riscul potenţial pentru fătul sau pentru copilul dumneavoastră.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Un comprimat filmat, oval, biconvex, de culoare galbenă, inscripţionat cu "P 20" cu cerneală brună pe o faţă.

Ambalaje: flacon din polietilenă de înaltă densitate cu dop cu filet din polietilenă de joasă densitate, blistere din aluminiu/aluminiu cu portofel din carton, blistere din aluminiu/aluminiu fără portofel din carton

Pantosal 20 mg este disponibil în ambalaje cu următoarele dimensiuni:
Ambalaje cu 7, 10, 14, 15, 24, 28, 30, 48, 56, 60, 84, 90, 98, 100, 112, 168 comprimate gastrorezistente
Ambalaje de uz spitalicesc cu 50, 56, 84, 90, 112, 140, 140 (10x14 sau 5x28), 500, 700 (5x140), 280 (20x14 sau 10x28) comprimate gastrorezistente

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Pantosal 20 mg comprimate după data de expirare înscrisă pe cutie, blister sau flacon. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Pentru flacoanele din PEÎD: nu utilizaţi comprimatele după 2 luni de la prima deschidere a flaconului.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă pantoprazolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Pantosal 20 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Pantosal 20 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.