Prospect Bisogamma 5mg, compr. film.

Substanța activă: bisoprololum
Producator: Worwag Pharma GmbH & Co. KG Germania
Clasa ATC: [C07AB]: sistem cardiovascular >> betablocanti >> agenti betablocanti >> betablocanti selectivi
Categoria: Hipertensiunea arteriala - HTA
Grupa farmaceutică: betablocanti selectivi
Tip: Comprimate filmate

Indicații Bisogamma 5mg, compr. film.:

Indicat in tratamentul: hipertensiunii arteriale esentiale si in cardiopatie ischemica (angina pectorala).

Contraindicații:

Cand nu trebuie sa utilizati Bisogamma?
- insuficienta cardiaca manifesta clinic;
- soc cardiogen;
- bloc atrioventricular de gradul II sau III;
- boala nodului sinusal;
- bloc sino-artrial;
- bradicardie (anterioara tratamentului, frecventa cardiaca in repaus mai mica de 50 batai pe minut);
- hipotensiune arteriala (tensiunea sistolica mai mica de 90 mmHg);
- acidoza;
- hiper-reactivitate bronsica (de exemplu bronhopneumopatie cronica obstructiva, astm bronsic);
- fenomen Haynaud si afectiuni arteriale periferice, forme severe;
- administrare concomitenta de inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO), cu exceptia inhibitorilor de tip MAO-B;
- hipersensibilitate la blocante beta-adrenergice sau la oricare dintre excipientii produsului;
- copii (nu exista experienta clinica)
- la pacientii la care se administreaza Bisogamma, administrarea intravenoasa a blocantelor canalelor de calciu de tipul verapamilului si diltiazemului sau a altor antiaritmice (de exemplu disopiramida, chinidina, amiodarona) este contraindicata (cu exceptia urgentelor).
Precautii

Administrare Bisogamma 5mg, compr. film.:

Daca medicul nu va prescrie altfel Bisogamma trebuie administrat dupa cum urmeaza. Indicatiile trebuie respectate cu strictete, altfel Bisogamma nu va fi eficient pe deplin.

Cat Bisogamma trebuie sa utilizati si cat de des?
In general, tratamentul trebuie sa urmeze o schema terapeutica gradata, incepand cu o doza mica, ce trebuie crescuta treptat, in fiecare caz. doza trebuie determinata individual, in functie de frecventa cardiaca si eficacitatea terapeutica.
Hipertensiunea arteriala esentiala
Doza recomandata este de 5 mg bisoprolol fumarat (1 comprimat filmat Bisogamma), in priza unica.
In cazul unei hipertensiuni arteriale usoare (WHO stadiul I; tensiunea diastolica pana la 105 mm Hg) este suficient tratamentul cu doze de 2,5 mg bisoprolol fumarat, in priza unica.
Daca este necesar, aceasta doza poate fi crescuta la 10 mg bisoprolol fumarat (2 comprimate filmate Bisogamma), in priza unica. Orice crestere ulterioara a dozajului este permisa numai in cazuri exceptionale.
Cardiopatie ischemica (angina pectorala)
Doza recomandata este de 5 mg bisoprolol fumarat (1 comprimat filmat Bisogamma 5), in priza unica.
La nevoie, aceasta doza poate fi crescuta pana la 10 mg bisoprolol fumarat (2 comprimate filmate Bisogamma), in priza unica. Orice crestere ulterioara a dozajului este permisa doar in cazuri exceptionale.

Insuficienta hepatica si/sau renala.
La pacientii cu afectiuni hepatice sau renale usoare sau moderate, ajustarea dozelor nu este, in general, necesara. La pacientii cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei: <20 ml/minut) si la pacientii cu insuficienta hepatica severa, doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 10 mg bisoprolol fumarat.

Pentru a imparti comprimatul in doua parti, puneti-l cu marcajul de taiere in sus, pe o suprafata neteda si tare (farfurie de masa sau ceva similar) si apasati cu ambele degete aratatoare pe marginile din dreapta si din stanga ale marcajului. Astfel, comprimatul filmat se divide usor in doua jumatati.

Cum si cand trebuie sa utilizati Bisogamma 5?
Este preferabil sa se administreze comprimatele filmate dimineata, pe stomacul gol sau impreuna cu micul dejun, nemestecate, cu o cantitate suficienta de lichid. Durata tratamentului nu este limitata in timp si este in functie de tipul si severitatea bolii.

Cat timp trebuie sa utilizati Bisogamma?
Durata tratamentului nu este limitata si depinde de tipul si severitatea bolii.
Nu trebuie sa modificati schema terapeutica decat la recomandarea medicului. Orice intrerupere a tratamentului cu Bisogamma trebuie facuta numai la indicatia medicului.

In special la pacientii cu angina pectorala, tratamentul cu Bisogamma nu trebuie intrerupt brusc, ci doza trebuie scazuta treptat (de exemplu, intr-un interval de timp de 7 pana la 10 zile), pentru ca scaderea brusca determina o agravare a starii pacientului.
Medicul dumneavoastra va stabili durata tratamentului.

Compoziție Bisogamma 5mg, compr. film.:

Un comprimat filmat contine bisoprolol fumarat (2:1) 5 mg si excipienti: nucleu: crospovidona, amidon pregelatinizat, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; film: macrogol 6000. dioxid de titan (E171), talc, oxid galben de fer (E172), hidroxipropilmetilceluloza.

Precauții:

Cand nu trebuie sa utilizati Bisogamma decat dupa ce ati discutat cu medicul?
Blocantele beta-adrenergice pot sa potenteze susceptibilitatea la alergeni, precum si severitatea reactiilor anafilacti-ce. De aceea, la pacientii cu reactii de hipersensibilitate severe in antecedente si la pacientii la care se administreaza un tratament de desensibilizare, indicatia va fi stabilita cu rigurozitate (pot aparea reactii anafilactice).

In plus, in timpul tratamentului cu Bisogamma s-au raportat cazuri izolate de alopecie, tulburari de auz sau tinitus, crestere ponderala, schimbare totala a starii psihice, pierderi ale memoriei de scurta durata, rinita alergica sau induratie plastica a penisului (boala Peyronie).

Atenționări:

Se impune monitorizarea atenta medicala in caz de:
- bloc atrioventricular de gradul I;
- diabet zaharat diagnosticat sau latent (poate determina hipoglicemie severa; simptomele de hipoglicemie pot fi mascate; se impune monitorizarea regulata a glicemiei);
- post sever si prelungit si, de asemenea, efort fizic (datorita posibilitatii de aparitie a hipoglicemiel severe);
- pacienti cu feocromocitom (Bisogamma trebuie administrat numai dupa administrarea de blocante alfa-adre-nergice)
- angina Prinzmetal.

La pacientii cu antecedente personale sau heredocolaterale de psoriazis, blocantele beta-adrenergice (de examplu Bisogamma) vor fi prescrise numai dupa o evaluare atenta a raportului risc-beneficiu. in cazuri izolate, blocantele beta-adrenergice pot determina psoriazis, pot agrava simptomele sau pot determina eruptii psoriaziforme.

Ce trebuie sa stiti despre tratamentul la copii si varstnici?
Bisogamma nu trebuie utilizat la copii la copii in lipsa experientei terapeutice.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Tratamentul cu acest produs medicamentos necesita control medical regulat. Reactiile adverse care variaza individual (tulburari de vedere, vertij, halucinatii) pot afecta capacitatea de reactie intr-o asemenea masura incat sa afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Trebuie acordata o atentie deosebita, in special la inceputul tratamentului, la cresterea dozei, la administrarea altui medicament sau in timpul consumului de alcool etilic.

Reacții adverse ale Bisogamma 5mg, compr. film.:

Ce reactii adverse pot sa apara in timpul tratamentului cu Bisogamma?

Sistemul nervos central
Ocazional pot sa apara tulburari ale sistemului nervos central cum sunt oboseala, ameteli, cefalee, stari depresive, dezorientare, cosmaruri, tulburari de somn si halucinatii. Ocazional, pot sa apara parestezii si senzatii dureroase de frig.

Ochiul
S-au raportat cazuri rare de tulburari de vedere, conjunctivite si scaderea secretiei lacrimale (aceasta trebuie monitorizata la pacientii care folosesc lentile de contact).

Aparatul cardio-vascular
Ocazional, tratamentul cu Bisogamma poate determina scaderea brusca a tensiunii arteriale, uneori la trecerea din elino- in ortostatism (hipotensiune ortostatica). bradicardie, tulburari ale conducerii atrio-venticulare (blocuri atrio-ventriculare) sau agravarea insuficientei cardiace cu edeme periferice si/sau dispnee de efort.
La pacientii cu afectiuni ale circulatiei periferice (incluzand pacientii cu sindrom Raynaud) se observa o agravare a simptomelor.

Aparatul respirator
Datorita faptului ca poate determina bronhoconstrictie, la pacientii predispusi la bronhospasm (in special in cazurile de bronhopneumopatie cronica obstructiva, astm bronsic) poate sa apara insuficienta respiratorie.

Tractul gastro-intestinal
Ocazional, s-a observat aparitia anorexiei, precum si a tulburarilor gastro-intestinale (cum sunt greata, varsaturi, constipatie, diaree, dureri abdominale si crampe abdominale).

Aparatul locomotor
Ocazional, pot sa apara scaderea fortei de contractie, spasme musculare (de exemplu crampe ale gambei) sau cazuri individuale artropatii afectand una sau mai multe articulatii.

Pielea
Ocazional, pot sa apara reactii alergice cutanate (de exemplu eritem, prurit, fotosensibilitate, urticarie) si transpiratii.

Aparatul genital
Au fost raportate cazuri izolate de tulburari ale libidoului si potentei sexuale.
Metabolism
-La bolnavii cu diabet zaharat aflati in tratament cu hipoglicemiante. betablocantele favorizeaza reactiile hipoglicemice. In timpul tratamentului cu Bisogamma, postul sever si prelungit sau efortul fizic pot determina hipoglicemie. Primele semne de hipoglicemie (in special tahicardia si tremorul) pot fi mascate.
La pacienti cu hipertiroidism, tratamentul cu Bisogamma poate masca semnele clinice de tireotoxicoza (de exemplu tahicardie ventriculara, tremor).
In timpul tratamentului cu Bisogamma, s-au raportat cazuri izolate de crestere a valorilor plasmatice ale transaminazelor (GOT, GPT) sau a incidentei hepatitei.

In cazuri izolate, blocantele beta-adrenergice pot determina psoriazis, pot agrava simptomele sau pot determina eruptii psoriazilorme.
Blocantele beta-adrenergice pot sa potenteze susceptibilitatea la alergeni, precum si severitatea (gravitatea) reactiilor anafilactice. De aceea, la pacientii cu reactii de hipersensibilitate severe in antecedente si la pacientii la care se administreaza un tratament de desensibilizare, pot sa apara reactii anafilactice grave.

In plus in timpul tratamentul cu Bisogamma s-au raportat cazuri izolate de alopecie, tulburari de auz sau tinilus. crestere ponderala, schimbare totala a starii psihice, pierderi ale memoriei de scurta durata, rinita alergica sau induratie plastica a penisului (boala Peyronie).
Daca apar reactii adverse nementionate in acest prospect, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Supradozajul:

Ce trebuie sa faceti daca ati luat mai mult Bisogamma decat trebuie?
In functie de severitatea intoxicatiei, tabloul clinic se caracterizeaza, in general, prin simptome cardiovasculare si ale sistemului nervos central.

Supradozajul poate determina hipotensiune arteriala severa, bradicardie si, in stadiile avansate, stop cardiac, insuficienta cardiaca si soc cardiogenic in plus, pot sa apara dispnee, bronhospasm, varsaturi, tulburari ale constientei si, uneori, crize epileptice. In caz de supradozaj. tratamentul cu Bisogamma 5 trebuie intrerupt.

Ce trebuie sa faceti daca ati luat mai putin Bisogammadecat trebuie?
Daca ati uitat sa luati o doza, nu luati o doza dubla pentru a compensa doza omisa. Continuati tratamentul dupa schema recomandata de catre medicul dumneavoastra

Ce trebuie sa faceti daca ati intrerupt tratamentul cu Bisogamma mai devreme decat trebuie?
Nu se recomanda intreruperea tratamentului decat dupa ce ati discutat cu medicul dumneavoastra, in special la pacientii cu angina pectorala, tratamentul cu Bisogamma nu trebuie intrerupt brusc, ci doza trebuie scazuta treptat (de exemplu, intr-un interval de timp de 7 pana la 10 zile), pentru ca scaderea brusca determina o agravare a starii pacientului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Ce medicamente interactioneaza cu actiunea Bisogamma ?
Trebuie avute in vedere urmatoarele interactiuni intre acest produs medicamentos si alte medicamente:
efectul antihipertensiv al Bisogamma poate fi potentat de utilizarea altor antihipertensive (cum sunt inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, IECA), diuretice, vasodilatatoare, barbiturice, neuroleptice si/sau antidepresive tri-ciclice.
Administrarea concomitenta a Bisogamma si a blocantelor canalelor de calciu de tipul nifedipinei poate determina o scadere marcata a tensiunii arteriale care poate produce in anumite cazuri insuficienta cardiaca. In cazul administrarii concomitente a Bisogamma si a blocantelor canalelor de calciu de tipul verapamilului sau diltiazemului si/sau a altor antiaritmice (cum sunt disopiramida, chinidina, amiodarona), este necesara monitorizarea atenta a pacientilor, deoarece pot sa apara hipotensiune arteriala, bradicardie sau alte aritmii cardiace si/sau insuficienta cardiaca.
La pacientii la care se administreaza Bisogamma, administrarea intravenoasa a blocantelor de calciu de tipul verapamilului si diltiazemului sau a altor antiaritmice (de exemplu disopiramida, chinidina, amiodarona) este contraindicata (cu exceptia urgentelor).

Efectul deprimant cardiac al Bisogamma si al antiaritmicelor poate fi cumulativ.
Administrarea concomitenta a Bisogamma si a rezerpinei, alfa-metildopa, guanfacinei, clonidinei sau a glicozidelor cardiace poate determina o scadere semnificativa a frecventei cardiace sau intarzierea conducerii intracardiace.
- in cazul intreruperii bruste a tratamentului cu clonidina si a administrarii concomitente a Bisogamma, tensiunea arteriala poate sa creasca brusc. De aceea, tratamentul cu clonidina trebuie intrerupt numai dupa ce tratamentul cu Bisogamma a fost intrerupt cu cateva zile inainte. Ulterior, este posibila intreruperea treptata a tratamentului cu clonidina.
Administrarea concomitenta a Biogamma si a noradrenalinei, adrenalinei sau a altor simpatomimetice (de exemplu, din siropurile pentru tuse sau solutiile pentru ochi sau nas) poate determina cresterea tensiunii arteriale.
Administrarea concomitenta a derivatilor de ergotamina si a Bisogamma poate agrava tulburarile circulatiei periferice.

IMAO nu trebuie administrati concomitent cu Bisogamma, deoarece aceasta asociere determina hipertensiune arteriala.

- in cazul administrarii concomitente a Bisogamma si a insulinei sau a antidiabeticelor orale, efectul poate fi potentat, prelungit sau scazut. Primele semne de hipoglicemie (in special tahicardie si tremor) vor fi mascate sau diminuate. De aceea, este necesara monitorizarea regulata a glicemiei.
Rifampicina poate sa scada efectul antihipertensiv al Bisogamma.
Efectele Bisogamma pot fi potentate de cimetidina, hidralazina si alcool etilic.
Administrarea concomitenta de Bisogamma si anestezice halogenate volatile poate determina intensificarea efectului antihipertensiv. Actiunea inotrop negativa a celor doua medicamente mentionate poate fi cumulativa. De aceea, se recomanda ca medicul anestezist sa fie informat asupra faptului ca pacientului i se administreaza tratament cu Bisogamma.

Diminua reactiile compensatorii cardiovasculare.
Asocieri de care trebuie sa se tina cont:
antinflamatoare nesteroidiene: scaderea efectului antihipertensiv;
glucocorticoizii, tetracosactid: scaderea efectului antihipertensiv.
Trebuie sa tineti cont ca toate acestea sunt valabile si in cazul medicamentelor utilizate pana recent.

Cum influenteaza alimentele si bauturile tratamentul cu Bisogamma ?
Efectul hipoglicemiant al Bisogamma poate fi intensificat de consumul de alcool etilic

Administrarea de Bisogamma 5mg, compr. film. în sarcină / alaptare:

Pana in prezent, nu exista date disponibile cu privire la administrarea de bisoprolol fumarat la gravide. In timpul sarcinii si alaptarii trebuie evaluata cu atentie necesitatea tratamentul cu Bisogamma.

Avand in vedere riscul de aparitie al bradicardiei, hipotensiunii arteriale, hipoglicemiei si deprimarii respiratorii (asfixie neonatala) la nou nascut, tratamentul cu bisoprolol fumarat trebuie intrerupt cu 48 pana la 72 ore inainte de nastere, in cazul in care nu aste posibil, nou-nascutul va fi monitorizat atent timp de 48 pana la 72 ore dupa nastere.

La om, pana in prezent, nu a fost studiata excretia bisoprolol fumarat in laptele matern. Prin urmare, in timpul alaptarii nu se recomanda tratamentul cu bisoprolol fumarat.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 4 blistere a cate 25 comprimate filmate.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă bisoprololum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Bisogamma 5mg, compr. film.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Bisogamma 5mg, compr. film. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.