Prospect Sobyc comprimate filmate

Substanța activă: bisoprololum
Producator: KRKA, d.d. Slovenia
Clasa ATC: [C07AB]: sistem cardiovascular >> betablocanti >> agenti betablocanti >> betablocanti selectivi
Sobyc 2,5 mg comprimate filmate
Sobyc 5 mg comprimate filmate
Sobyc 10 mg comprimate filmate

Indicații Sobyc comprimate filmate:

Substanţa activă din componenţa Sobyc este bisoprololul.
Acesta aparţine unei clase de medicamente numite beta-blocante. Aceste medicamente acţionează prin modificarea felului în care organismul dumneavoastră răspunde la unele impulsuri nervoase, mai ales la nivelul inimii. Ca rezultat, bisoprololul scade frecvenţa bătăilor inimii dumneavoastră şi, prin aceasta, creşte eficacitatea pompării sângelui de către inima dumneavoastră.

În acelaşi timp este scăzut necesarul de sânge şi de oxigen al inimii. Insuficienţa cardiacă apare când muşchiul inimii este slăbit şi incapabil să pompeze sângele în circulaţie în funcţie de necesarul organismului.

Sobyc este utilizat:
- pentru tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială).
- pentru tratamentul anginei pectorale.
- pentru tratamentul insuficienţei cardiace cronice stabile.

Este utilizat în asociere cu alte medicamente recomandate în această afecţiune (cum sunt inhibitorii ECA, diureticele şi glicozidele cardiace).

Contraindicații:

Nu luaţi Sobyc Nu luaţi Sobyc dacă vă aflaţi într-una dintre următoarele situaţii:
- sunteţi alergic la substanţa activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- aveţi astm bronşic sever sau boală pulmonară obstructivă cronică severă.
- aveţi probleme severe ale circulaţiei sângelui în membre (cum este sindromul Raynaud), care pot determina furnicături în degetele de la mâini şi picioare sau o culoare palidă sau albăstruie a acestora.
- aveţi feocromocitom netratat, care este o tumoră a glandei suprarenale.
- aveţi acidoză metabolică, afecţiune în care în sângele dumneavoastră sunt prezente prea multe substanţe cu caracter acid.

Nu luaţi Sobyc dacă aveţi una dintre următoarele probleme la nivelul inimii:
- insuficienţă cardiacă acută.
- agravarea insuficienţei cardiace, ce necesită injectarea în venă a unor medicamente ce cresc forţa de contracţie a inimii.
- tensiune arterială mică.
- anumite afecţiuni ale inimii care determină o frecvenţă foarte scăzută a bătăilor inimii sau bătăi neregulate, iar dumneavoastră nu vi s-a implantat un pacemaker.
- şoc cardiogen, care este o afecţiune acută severă, ce determină scăderea tensiunii arteriale şi insuficienţă circulatorie.

Administrare Sobyc comprimate filmate:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Administraţi comprimatul dimineaţa, cu lichid, cu sau fără alimente. Nu zdrobiţi şi nu mestecaţi comprimatul.
Tratamentul cu Sobyc necesită monitorizare regulată de către medicul dumneavoastră. Aceasta este necesară în special la începutul tratamentului, în perioada creşterii dozei şi la întreruperea tratamentului. Tratamentul cu Sobyc este recomandat, de obicei, pentru o perioadă îndelungată.

Hipertensiune arterială şi angină pectorală
Adulţi, inclusiv vârstnici Doza trebuie ajustată individual. Doza zilnică recomandată este de 10 mg bisoprolol. În funcţie de răspunsul dumneavoastră la tratament, medicul dumneavoastră poate decide reducerea dozei la 5 mg sau creşterea dozei la 20 mg. Doza maximă zilnică nu trebuie să depăşească 20 mg.

Insuficienţă cardiacă cronică stabilă
Adulţi, inclusiv vârstnici Tratamentul cu bisoprolol trebuie început cu o doză mică, care trebuie crescută treptat. Medicul dumneavoastră va decide creşterea dozei; în mod normal, aceasta se face după următoarea schemă:
- 1,25 mg o dată pe zi timp de o săptămână,
- 2,5 mg o dată pe zi pentru încă o săptămână
- 3,75 mg o dată pe zi pentru încă o săptămână
- 5 mg o dată pe zi pentru următoarele 4 săptămâni
- 7,5 mg o dată pe zi pentru următoarele 4 săptămâni
- 10 mg o dată pe zi pentru tratamentul continuu de întreţinere. Doza zilnică maximă recomandată este de 10 mg bisoprolol.

În funcţie de răspunsul dumneavoastră la tratament, medicul dumneavoastră poate, de asemenea, decide alungirea perioadei de până la creşterea dozelor.
Dacă starea dumneavoastră se înrăutăţeşte sau nu mai toleraţi medicamentul, poate fi necesară scăderea dozei sau întreruperea tratamentului. În timpul tratamentului de întreţinere, la unii pacienţi poate fi suficientă o doză mai mică de 10 mg bisoprolol.

Medicul dumneavoastră vă va spune cum să procedaţi. Dacă este necesară întreruperea completă a tratamentului, de obicei medicul dumneavoastră va recomanda reducerea treptată a dozelor, altfel starea dumneavoastră generală se poate înrăutăţi.

Utilizarea la pacienţii cu insuficienţă hepatică şi/sau renală La pacienţii cu insuficienţă hepatică şi/sau renală uşoară până la moderată, în mod normal nu este necesară ajustarea dozei. La pacienţii cu insuficienţă renală severă (clearance al creatininei <20 ml/min) şi la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă, nu se recomandă depăşirea unei doze zilnice de 10 mg bisoprolol.

Utilizarea la copii şi adolescenţi Sobyc nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi.
Dacă luaţi mai mult Sobyc decât trebuie Dacă aţi luat mai mult Sobyc decât trebuie, spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră va decide ce măsuri sunt necesare. Simptomele unei supradoze pot include bătăi lente ale inimii, dificultăţi severe în respiraţie, senzaţie de ameţeală sau tremurături (din cauza scăderii nivelului zahărului în sânge).

Dacă uitaţi să luaţi Sobyc Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Luaţi doza normală a doua zi, dimineaţă.

Dacă încetaţi să utilizaţi Sobyc Nu încetaţi să luaţi Sobyc decât la sfatul medicului dumneavoastră. În caz contrar, starea dumneavoastră s-ar putea înrăutăţi. Îndeosebi la pacienţii cu boală ischemică de inimă, tratamentul nu trebuie oprit brusc. Dacă aveţi în vedere oprirea tratamentului, în mod normal, medicul dumneavoastră vă va recomanda reducerea treptată a dozei.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Sobyc comprimate filmate:

- Substanţa activă este fumaratul de bisoprolol.
Fiecare comprimat filmat conţine fumarat de bisoprolol 2,5 mg.
Fiecare comprimat filmat conţine fumarat de bisoprolol 5 mg.
Fiecare comprimat filmat conţine fumarat de bisoprolol 10 mg.

- Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină PH 102, amidonglicolat de sodiu tip A, povidonă K30, dioxid de siliciu coloidal anhidru şi stearat de magneziu (E470b) în nucleu, şi hipromeloză 2910, macrogol 400, dioxid de titan (E 171), talc, oxid galben de fer (E172) – numai pentru comprimatele filmate de 5 mg şi 10 mg şi oxid roşu de fer (E172) – numai pentru comprimatele filmate de 5 mg şi 10 mg în film.

Precauții:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Din cauza reacţiilor individuale diferite la bisoprolol, poate fi afectată capacitatea de a conduce vehicule, de a folosi utilaje. Vă rugăm să fiţi precauţi mai ales la începutul tratamentului, când doza este mărită sau este înlocuit medicamentul, precum şi în cazul consumului de alcool etilic.

Atenționări:

Înainte să luaţi Sobyc, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Dacă vă aflaţi în oricare dintre următoarele situaţii, spuneţi medicului dumneavoastră înainte să luaţi Sobyc comprimate; acesta ar putea lua măsuri de precauţie (de exemplu, va indica un tratament suplimentar sau efectuarea unor controale mai frecvente):
- aveţi diabet zaharat. - urmaţi dietă strictă. - aveţi anumite afecţiuni ale inimii, cum sunt tulburările ritmului cardiac sau dureri severe de piept în repaus (angină Prinzmetal). - aveţi probleme la rinichi sau ficat.
- aveţi probleme mai puţin grave ale circulaţiei sângelui în membre.
- aveţi astm bronşic sau boală pulmonară obstructivă cronică fără manifestări severe.
- aveţi antecedente de erupţie cu descuamare pe piele (psoriasis).
- aveţi o tumoră a glandei suprarenale (feocromocitom).
- aveţi afecţiuni ale glandei tiroide.
- aveţi un bloc de gradul I al inimii (o afecţiune în care transmiterea semnalelor nervoase prin inimă este afectată, determinând lipsa ocazională a unor bătăi sau bătăi neregulate ale inimii).

În plus, spuneţi medicului dumneavoastră dacă urmează să efectuaţi:
- tratament de desensibilizare (de exemplu, pentru prevenirea febrei fânului), deoarece, la utilizarea Sobyc, este mult mai probabil să aveţi reacţii alergice, sau astfel de reacţii pot fi mai severe.
- anestezie generală (de exemplu, în vederea unei intervenţii chirurgicale), deoarece Sobyc poate influenţa răspunsul organismului dumneavoastră în această situaţie.

Reacții adverse ale Sobyc comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Pentru prevenirea reacţiilor adverse severe, adresaţi-vă imediat unui medic dacă o reacţie adversă este severă, a apărut brusc sau se agravează rapid. Cele mai severe reacţii adverse sunt legate de funcţia inimii:
- reducerea frecvenţei de bătaie a inimii (poate afecta până la 1 din 10 persoane)
- agravarea insuficienţei cardiace (poate afecta până la 1 din 10 persoane)
- bătăi lente sau neregulate ale inimii (poate afecta până la 1 din 100 persoane)
Dacă vă simţiţi ameţit sau slăbit, sau aveţi dificultăţi în respiraţie, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât de curând posibil.

Alte reacţii adverse sunt descrise în funcţie de frecvenţa de apariţie:
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
- oboseală, slăbiciune, ameţeli, durere de cap - senzaţie de răceală sau amorţeli ale mîinilor sau picioarelor
- tensiunie arterială mică - probleme intestinale, cum sunt greaţă, vărsături, diaree sau constipaţie.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
- tulburări ale somnului
- depresie
- ameţeli la ridicarea în picioare
- probleme ale respiraţiei la pacienţii cu astm bronşic sau boală pulmonară obstructivă cronică
- slăbiciune musculară, crampe musculare.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):
- probleme cu auzul
- secreţii nazale crescute, de natură alergică
- scăderea lăcrimării (uscăciunea ochilor)
- inflamarea ficatului, care poate determina îngălbenirea pielii sau a albului ochilor
- rezultate modificate ale anumitor teste ale funcţiei ficatului sau ale nivelului lipidelor din sânge
- reacţii alergice, cum sunt mâncărimi, înroşirea pielii, erupţii trecătoare pe piele
- afectarea erecţiei
- coşmaruri, halucinaţii
- leşin.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane):
- iritaţie sau înroşire a ochilor (conjunctivită)
- căderea părului
- apariţia sau agravarea erupţiei cu cruste de pe piele (psoriasis); erupţie trecătoare, asemănătoare psoriasisului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Sobyc împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Nu luaţi următoarele medicament împreună cu Sobyc, fără recomandarea specială a medicului dumneavoastră:
- anumite medicamente utilizate pentru tratamentul bătăilor neregulate sau anormale ale inimii (medicamente antiaritmice de clasă I, cum sunt chinidina, disopiramida, lidocaina, fenitoina; flecainida, propafenona).
- anumite medicamente utilizate în tratamentul tensiunii arteriale mari, anginei pectorale sau bătăilor neregulate ale inimii (antagonişti ai calciului, cum sunt verapamilul şi diltiazemul).
- anumite medicamente utilizate în tratamentul tensiunii arteriale mari, cum sunt clonidina, metildopa, moxonodina, rilmenidina.
Cu toate acestea, nu întrerupeţi administrarea acestor medicamente fără recomandarea prealabilă a medicului dumneavoastră.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua următoarele medicamente împreună cu Sobyc; s-ar putea ca medicul dumneavoastră să vă recomande controale mai frecvente:
- anumite medicamente utilizate în tratamentul tensiunii arteriale mari, anginei pectorale sau bătăilor neregulate ale inimii (antagonişti ai calciului de tipul dihidropiridinei, cum sunt nifedipina, felodipina şi amlodipina).
- anumite medicamente utilizate în tratamentul bătăilor neregulate sau anormale ale inimii (medicamente antiaritmice de clasă III, cum este amiodarona).
- beta-blocante cu administrare locală (cum sunt picăturile oftalmice de timolol pentru tratamentul glaucomului).
- anumite medicamente utilizate în tratamentul unor boli, cum este boala Alzheimer sau glaucomul (parasimpatomimetice, cum sunt tacrinul sau carbacolul) sau medicamente utilizate în tratamentul afecţiunilor acute ale inimii (simpatomimetice, cum sunt isoprenalina şi dobutamina).
- medicamente antidiabetice, inclusiv insulină.
- medicamente anestezice (de exemplu, utilizate în timpul intervenţiilor chirurgicale).
- digitală, utilizată în tratamentul insuficienţei cardiace.
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) utilizate în tratamentul artritelor, durerii sau inflamaţiilor (de exemplu, ibuprofen sau diclofenac).
- orice medicament care poate avea ca efect aşteptat sau neaşteptat scăderea tensiunii arteriale, cum sunt medicamentele antihipertensive, anumite medicamente pentru tratamentul depresiei (antidepresive triciclice, cum sunt imipramina sau amitriptilina), anumite medicamente utilizate în tratamentul epilepsiei sau în timpul anesteziei (barbiturice, cum este fenobarbitalul), sau anumite medicamente pentru tratamentul bolilor psihice, în care este pierdut contactul cu realitatea (fenotiazine, cum este levomepromazina).
- meflochină, utilizată pentru prevenirea sau tratamentul malariei.
- medicamente pentru tratamentul depresiei, numite inihibitori de monoaminooxidază (exceptând inhibitorii MAO-B) cum este moclobemida.
- moxisilit, utilizat în tratamentul afecţiunilor circulatorii, cum este sindromul Raynaud.

Administrarea de Sobyc comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Utilizarea Sobyc în timpul gravidităţii poate dăuna copilului dumneavoastră. Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Acesta va decide dacă puteţi lua Sobyc în timpul sarcinii.

Nu este cunoscut dacă bisoprololul trece în laptele matern uman. Prin urmare, în timpul tratamentului cu Sobyc, nu este recomandată alăptarea.

Copii şi adolescenţi Sobyc nu este recomamndat pentru utilizare la copii şi adolescenţi.

Prezentare ambalaj:

Sobyc 2,5 mg: comprimate filmate de culoare albă până la aproape albă, ovale, uşor biconvexe, marcate pe una dintre feţe (lungime: 8,3–8,7 mm, lăţime: 5,5 mm, grosime: 3,2–3,7 mm). Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

Sobyc 5 mg: comprimate filmate de culoare galben maroniu deschis, ovale, uşor biconvexe, marcate pe una dintre feţe (lungime: 8,3–8,7 mm, lăţime: 5,5 mm, grosime: 3,2–3,7 mm). Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

Sobyc 10 mg: comprimate filmate de culoare galben maroniu deschis, rotunde, uşor biconvexe cu margini teşite, marcate pe una dintre feţe (diametrul: 10,0–10,3 mm, grosime: 3,1–3,5 mm). Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

Blistere (Al/Al): cutie cu 10, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90 şi 100 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină şi umiditate. Acest medicament nu necesită condiţii speciale de temperatură pentru păstrare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă bisoprololum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Sobyc comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Sobyc comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.