Prospect Tratul 50 mg, cps. gastrorez

Substanța activă: diclofenacum
Producator: Gerot Pharmazeutika Austria
Clasa ATC: [M01AB]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> derivati de acid acetic
Categoria: AINS, analgezice, antitermice, corticoizi

Indicații Tratul 50 mg, cps. gastrorez:

Tratul se recomanda in:

1. Tratamentul reactiilor inflamatorii dureroase datorate proceselor reumatice cronice sau acute, cum ar fi: artrita si poliartrita cu etiologii variate, lombalgie in artroza intervertebrala, poliartrita cronica primara, reumatism abarticular (bursita, tendovaginita, mialgii in miozita sau miogeloza, periartrita humeroscapulara, etc.).

2. Tratamentul afectiunilor cronice degenerative sau deformante ale sistemului locomotor (spondiloza, artroza, spondilita anchilozanta) si al crizelor de guta.

3. Inflamatii posttraumatice (leziuni dobândite in timpul practicarii sportului, interventii chirurgicale minore, extractii dentare).

4.Dismenoree.

Diclofenacul, substanta activa nesteroidiana, exercita efect antireumatic, antiflogistic, analgezic si de asemenea antipiretic prin intermediul inhibarii sintezei de prostaglandine; administrat in doze mai mari inhiba agregarea plachetara. Capsulele Tratul sunt enterosolubile. Ca urmare, diclofenacul acid se absoarbe bine din mediul alcalin al intestinului subtire si este bine tolerat chiar in tratamente de lunga durata. La voluntari sanatosi valorile picului plasmatic sunt atinse la 2 ore dupa administrarea a doua capsule. Legarea de proteine este de 99,7%. Aproximativ 60% din doza administrata se elimina prin rinichi sub forma de metaboliti activi farmacologic si mai putin de 1% sub forma netransformata. Circa 30% din doza administrata se elimina sub forma de metaboliti pe cale digestiva. Deoarece secretia biliara este crescuta, in cazurile de insuficienta renala nu intervine fenomenul cumularii de substanta activa. Absorbtia, metabolismul si excretia sunt independente de vârsta pacientului.

Contraindicații:

- Ulcer gastric si duodenal.
- Hipersensibilitate la diclofenac.
- Pacienti care au suferit crize de astm, urticarii sau rinite acute dupa administrarea de acid acetilsalicilic sau alte medicamente care inhiba prostaglandintsintetaza.
- Porfirie, diateze hemoragice, tulburari ale hematopoiezei.

Se recomanda precautie in tratarea pacientilor care sufera de astm, "febra de fân" sau maladii cronice ale aparatului respirator, ca si in cazul celor care sufera de maladii renale, cardiace, hepatice grave, hipertensiune severa, ulcer gastrointestinal in antecedente, Morbus Crohn, colita ulceroasa.

Administrare Tratul 50 mg, cps. gastrorez:

Adulti si copii peste 12 ani:

1 capsula de 2-3 ori pe zi. Nu trebuie depasita o doza zilnica totala de 150 mg diclofenac.

Pacienti in vârsta:

Cu toate ca farmacocinetica substantei este independenta de vârsta pacientului, in cazul pacientilor in vârsta dozele administrate vor fi calculate cu grija.

Compoziție Tratul 50 mg, cps. gastrorez:

Capsule 50 mg - diclofenac 50 mg per capsula.

Precauții:

În tratamentul de lunga durata cu diclofenac (mai mult de doua saptamâni) trebuie efectuate teste ale functiei renale si, in special, ale functiei hepatice, formulei sanguine si coagularii. Atunci când se administreaza diclofenac imediat postoperator se recomanda supravegherea atenta a functiei renale.

Când in timpul tratamentului apar hemoragii intestinale sau se dezvolta ulcere peptice, semnalate in cazuri rare, tratamentul se opreste

Reacții adverse ale Tratul 50 mg, cps. gastrorez:

Cu toate ca este in general bine tolerat, Tratul poate produce urmatoarele efecte secundare:
- tulburari gastrointestinale (dureri epigastrice, greata, diaree, eructatii, hemoragii oculte)
- cefalee, ameteli, somnolenta
- eczeme, eruptii cutanate, prurit
- retentie de lichide, edeme periferice.

Rareori pot apare:
- ulcere gastrointestinale insotite de hemoragii severe si care evolueaza spre perforatie (anemii), colita hemoragica nespecifica, exacerbarea colitelor ulceroase preexistente
- insomnii, stari de excitatie, iritare
- reactii alergice, cum ar fi: spasm bronsic, reactii anafilactice/anafilactoide
- insuficienta renala, sindrom nefrotic, insuficienta renala acuta, hematurie
- hepatita (icter, cresterea transaminazelor)
- tulburari ale hematopoiezei (leucopenie, trombocitopenie, anemie aplastica, panmielopatii)
- hipotensiune.

În cazuri izolate:
- tulburari de sensibilitate, tulburari vizuale (vedere neclara, diplopie), tinitus, crampe
- alopecie reversibila, sindrom StevenstJohnson, eritem exudativ multiform, fotosensibilizare
- purpura, agranulocitoza, anemie hemolitica.

Interacțiuni cu alte medicamente:

În cazul in care in timpul tratamentului cu diclofenac se administreaza si alte medicamente, efectul acestora poate fi potentat sau redus.

Cresc:
- concentratiile sanguine ale litiului si digoxinei

- riscul hemoragiilor gastrointestinale cauzate de administrarea simultana de glucocorticoizi

- efectele secundare ale altor antireumatice nesteroidiene

- posibil, efectul diureticelor care economisesc potasiul (se recomanda controlul concentratiei potasiului)

- efectele medicatiei antiagregante plachetare

Este recomandat ca 24 de ore inainte si dupa tratamentul cu metotrexat sa se evite administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, deoarece acestea pot determina cresterea concentratiilor sanguine de metotrexat, urmata de sporirea toxicitatii substantei.

Scad:

- efectul furosemidului si al altor diuretice care actioneaza la nivelul ansei Henle

- efectul antihipertensivelor

Administrarea concomitenta a acidului acetilsalicilic reduce concentratia serica a diclofenacului si reciproc. Studiile clinice au demonstrat ca diclofenacul nu influenteaza efectul antidiabeticelor si nici al anticoagulantelor. Totusi, in cazul tratamentului simultan cu diclofenac si anticoagulante se recomanda ca masura de siguranta controlul efectului anticoagulant prin teste de laborator.

Administrarea de Tratul 50 mg, cps. gastrorez în sarcină / alaptare:

În timpul primelor 6 luni de sarcina tratamentul este indicat numai atunci când este absolut necesar si se folosesc dozele minime eficiente. Nu se administreaza diclofenac in ultimele 3 luni de sarcina (exista posibilitatea inhibarii contractiilor uterine si a inchiderii premature a ductului Botallo). Daca este necesar, se poate tolera tratamentul mamelor care alapteaza, deoarece dupa administrarea orala a 150 mg diclofenac zilnic, in laptele matern trec doar cantitati foarte mici de substanta activa. Nu au fost observate efecte asupra nou-nascutilor.

Prezentare ambalaj:

30 capsule gastrorezistente.
Alte medicamente cu substanța activă diclofenacum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Tratul 50 mg, cps. gastrorez(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Tratul 50 mg, cps. gastrorez vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.