Prospect Diclofenac RPH 1mg/ml sol.oft-pic.

Substanța activă: diclofenacum
Clasa ATC: [S01BC]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> antiinflamatoare >> antiinflamatoare nesteroidiene
Categoria: Articulatii, oase, muschi

Indicații Diclofenac RPH 1mg/ml sol.oft-pic.:

DICLOFENAC RPH aparţine grupului de medicamente antinflamatoare nesteroidiene şi este indicat in:
- inhibarea miozei din timpul operaţiei de cataractă;
- tratamentul inflamaţiei şi durerii postoperatorii după operaţia de cataractă, corectarea chirurgicală a strabismului, după corecţia chirurgicală a tulburărilor de refracţie sau după alte intervenţii chirurgicale la nivelul polului anterior al ochiului;
- controlul inflamaţiei şi durerii inflamaţiei posttraumatice după traumatisme accidentale non-penetrante;
- ameliorarea semnelor şi simptomelor conjunctivitelor alergice sezoniere;
- prevenirea pre- şi postoperatorie a edemului macular cistoid asociat cu extracţia cataractei şi implantarea de cristalin artificial;
- dureri postoperatorii după keratectomia radială fotorefractivă;
- afecţiuni inflamatorii neinfecţioase ale polului anterior al ochiului (conjunctivite cronice neinfecţioase).

Contraindicații:

- dacă sunteţi hipersensibil la diclofenac sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului DICLOFENAC RPH.
- dacă aţi avut reacţii alergice in antecedente (astm bronşic, rinite acute, edem angioneuritic, urticarie) sau alte reactii de hipersensibilitate determinate de administrarea de acid acetilsalicilic sau alte medicamente inhibitoare ale sintezei de prostaglandine.
- injectarea intraoculară in timpul procedurilor chirurgicale.
- dacă sunteţi insărcinată in ultimul trimestru.
- la copii sub 15 ani.
- dacă aveţi keratoconjunctivită virală cu ulcer cornean activ.

Administrare Diclofenac RPH 1mg/ml sol.oft-pic.:

Dacă aveţi nelămuriri despre modul de administrare al acestui medicament, adresaţi-vă medicului sau farmacistului dumneavoastră. Dacă aveţi impresia că efectul produsului DICLOFENAC RPH este prea intens sau prea slab, contactaţi medicul sau farmacistul. DICLOFENAC RPH se utilizează doar prin aplicare topică, prin instilare in sacul conjunctival al ochiului/ochilor afectat/afectaţi. Nu se inghite sau injectează. Doza zilnică şi durata tratamentului se stabilesc in funcţie de starea clinică a pacientului. Tratamentele de lungă durată necesită o examinare oftalmologică minuţioasă şi o diagnosticare precisă. De regulă administrarea nu se face mai mult de una până la 4 săptămâni. Un tratament mai lung poate fi prescris doar sub strictă supraveghere oftalmologică. DICLOFENAC RPH se administrează numai la adult. Intervenţii chirurgicale la nivelul polului anterior al ochiului. -preoperator: 1 picătură de 5 ori (la intervale de 30 minute) cu 3 ore inaintea intervenţiei chirurgicale. -postoperator: 1 picătură de 3 ori in ziua operatiei, apoi 1 picătură de 3 până la 5 ori pe zi, in funcţie de răspunsul terapeutic, timp de până la 28 de zile. Alte indicaţii: doza uzuală este de 1 picătură DICLOFENAC RPH la intervale de 4-6 ore, in funcţie de severitatea afecţiunii.
Vârstnici: Nu este necesara reducerea dozelor. Copii Eficacitatea şi siguranţa administrării de DICLOFENAC RPH la copii nu a fost stabilită. Nu se recomandă pentru uz pediatric. Flaconul este steril până in momentul in care sistemul de inchidere este rupt. Pentru a preveni contaminarea picurătorului şi a soluţiei, se va evita atingerea acestuia de pleoape, suprafeţe invecinate sau alte suprafeţe. Flaconul se păstrează inchis intre administrări.
Mod de administrare Se lasă capul pe spate, se indepărtează pleoapele, se priveşte in sus şi se instilează picăturile in sacul conjunctival al ochiului afectat; apoi ochii se ţin inchişi timp de câteva secunde. Dacă se administrează mai mult de un medicament cu administrare topică oftalmică, celelalte medicamente trebuie administrate separat la un interval de cinci până la zece minute. Dacă uitaţi să utilizaţi DICLOFENAC RPH Nu administrati o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Compoziție Diclofenac RPH 1mg/ml sol.oft-pic.:

Substanţa activă este: diclofenacul sodic. Un ml picături oftalmice, soluţie conţine diclofenac sodic 1 mg. Celelalte componente sunt: ulei de ricin polietoxilat (Cremophor EL), trometamol, edetat disodic dihidrat, manitol, clorură de benzalconiu, acid clorhidric soluţie 1 M, apă purificată.

Precauții:

Flaconul cu medicament este numai pentru utilizare individuală, datorită riscului de contaminare microbiană a aplicatorului pentru picurare. DICLOFENAC RPH este destinat administrării oftalmice la adult, prin instilare in sacul conjunctival al ochiului/ochilor afectat/afectaţi. Nu se inghite sau injectează. DICLOFENAC RPH nu trebuie administrat in injecţii peri sau intraoculare. Siguranţa şi eficacitatea administrării medicamentului la copii nu a fost demonstrată. Dacă se administrează mai mult de un medicament cu administrare topică oftalmică, celelalte medicamente trebuie administrate separat la un interval de cinci până la zece minute. Efectul antiinflamator al diclofenacului poate masca instalarea şi/sau evoluţia infecţiilor oculare. În prezenţa unei infecţii sau dacă există riscul unei infecţii, se va administra concomitent cu DICLOFENAC RPH tratament antiinfectios corespunzator (ex.antibiotice).
În caz de apariţie a reacţiilor de hipersensibilitate locale (mâncărimi ale ochilor, inroşirea ochilor) sau a semnelor evocatoare pentru alergie medicamentoasă, in special criză de astm bronşic sau edem angioneurotic (umflarea bruscă a feţei şi gâtului), tratamentul cu DICLOFENAC RPH trebuie intrerupt şi anunţaţi imediat medicul Pacienţii care prezintă astm bronşic asociat unei rinite cronice, unei sinuzite cronice şi/sau polipoze nazale, in timpul tratamentului cu acid acetilsalicilic şi/sau antiinflamatoare nesteroidiene, au un risc de apariţie a manifestărilor alergice mai mare decât restul populaţiei. Administrarea DICLOFENAC RPH poate determina o criză de astm bronşic, in special la pacienţii alergici la acid acetilsalicilic şi/sau antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Deoarece diclofenacul poate determina o sensibilizare incrucişată cu aceste medicamente nu se recomandă administrarea lor concomitentă.
Atenţionaţi medicul dacă suferiţi de boli cardiovasculare cu tulburări de coagulare sau sunteţi in tratament cu medicamente ce cresc timpul de sângerare, deoarece DICLOFENAC RPH poate creşte riscul apariţiei hemoragiilor. DICLOFENAC RPH trebuie utilizat in 28 de zile de la deschiderea flaconului.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor DICLOFENAC RPH are o influenţă moderată asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, datorită posibilităţii de apariţie a tulburărilor de vedere în timpul tratamentului. Dacă prezentaţi tulburări de vedere nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale DICLOFENAC RPH Datorită conţinutului de clorură de benzalconiu, DICLOFENAC RPH poate provoca iritaţie oculară. Se recomandă evitarea contactului cu lentilele de contact moi. Se îndepărtează lentilele de contact înainte de administrare şi se aşteptă cel puţin 15 minute înainte de a le pune la loc. Se cunoaşte faptul că poate produce decolorarea lentilelor de contact moi.

Reacții adverse ale Diclofenac RPH 1mg/ml sol.oft-pic.:

Ca şi alte medicamente, DICLOFENAC RPH poate produce efecte nedorite. Administrat in dozele recomandate, DICLOFENAC RPH este bine tolerat. Frecvent a fost raportată o senzaţie de arsură uşoară până la moderată. Rar, pot să apară inceţoşarea tranzitorie a vederii imediat după instilare, cu tulburări de vedere, reacţii de hipersensibilitate (inroşirea ochilor, prurit, senzaţie de arsură, lăcrimare, senzaţie de corp străin), keratită punctiformă sau dezepitelizări corneene. La pacientii cu risc de ulcer cornean, cu cornee subţire, precum in timpul administrării corticosteroizilor sau cu alte boli concomitente precum infecţii sau artrita reumatoida, administrarea diclofenacului a fost asociată in rare cazuri cu ulcerul cornean şi subţierea corneei ce poate afecta vederea. Majoritatea pacienţilor in acest caz au fost trataţi o perioada indelungată de timp. Foarte rar, au fost raportate cazuri de dispnee sau crize de astm bronşic. Datorită prezenţei uleiului de ricin in compoziţia medicamentului, pot apare eczeme de contact. Poate apare fotofobie. Dacă observaţi orice reacţie adversÇŽ nemenţionatÇŽ in acest prospect, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Informaţi medicul dacă sunteţi in tratament : - cu anumite medicamente care favorizează apariţia hiperkaliemiei: săruri de potasiu, diuretice care economisesc potasiu, inhibitori ai enzimei de conversie, inhibitori ai angiotensinei II, alte antiinflamatoare nesteroidiene, heparine (cu greutate moleculară mică sau nefracţionate), ciclosporină şi tacrolimus, trimetoprim. - cu medicamente care cresc efectul antiagregant plachetar: aspirină, alte AINS, ticlopidină, clopidogrel, tirofiban, eptifibatidă, iloprost. - litiu, metotrexat.

Administrarea de Diclofenac RPH 1mg/ml sol.oft-pic. în sarcină / alaptare:

Nu exită experienţă clinică privind utilizarea de DICLOFENAC RPH la femeile gravide. Ca şi alte antiinflamatoare nesteroidiene, in cursul trimestrului al III-lea de sarcină, diclofenacul poate determina la făt toxicitate cardio-pulmonară (hipertensiune pulmonară prin inchiderea prematură a canalului arterial) şi disfuncţie renală (până la insuficienţă renală cu oligoamnios). De asemenea, administrarea de diclofenac in ultima perioadă a sarcinii poate determina la mamă şi copil prelungirea timpului de sângerare, provocând sângerări abundente. Administrarea diclofenacului in ultimul trimestru de sarcină este contraindicată. Medicamentul nu va fi prescris decât cu prudenţă la femeile gravide, numai după evaluarea raportului risc potenţial/beneficiu terapeutic. Diclofenacul se excretă in laptele matern in cantităţi neglijabile ce nu determină efecte adverse. Întrucât eficacitatea şi siguranţa administrării diclofenacului la copii nu a fost stabilită, nu se recomandă administrarea de DICLOFENAC RPH in timpul alăptării. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări inainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

5 ml.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare inscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original. A nu se utiliza dupa 28 de zile de la prima deschidere a flaconului. A nu se lăsa la indemâna şi vederea copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă diclofenacum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Diclofenac RPH 1mg/ml sol.oft-pic.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Diclofenac RPH 1mg/ml sol.oft-pic. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.