Prospect Tratul 120 mg, sup.

Substanța activă: diclofenacum
Producator: Gerot Pharmazeutika Austria
Clasa ATC: [M01AB]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> derivati de acid acetic
Categoria: AINS, analgezice, antitermice, corticoizi
Tip: Supozitoare

Indicații Tratul 120 mg, sup.:

Tratul se recomanda in:
1.Tratamentul reactiilor inflamatorii dureroase datorate proceselor reumatice cronice sau acute, cum ar fi: artrita si poliartrita cu etiologii variate, lombalgie in artroza intervertebrala, poliartrita cronica primara, reumatism abarticular (bursita, tendovaginita, mialgii in miozita sau miogeloza, periartrita humeroscapulara, etc.).
2.Tratamentul afectiunilor cronice degenerative sau deformante ale sistemului locomotor (spondiloza, artroza, spondiita anchilozanta) si al crizelor de guta.
3.Inflamatii posttraumatice (leziuni dobandite in timpul practicarii sportului, interventii chirurgicale minore, extractii dentare).
4.Dismenoree.

Contraindicații:

Ulcer gastric si duodenal.
Hipersensibilitate la didofenac.
Pacienti care au suferit crize de astm, urticarii sau rinite acute dupa administrarea de acid acetilsalicilic sau alte medicamente care inhiba prostaglandin-sintetaza.
Porfirie, diateze hemoragice, tulburari ale hematopoiezei.
Se recomanda precautie m tratarea pacientilor care sufera de astm, "febra de fan" sau maladii cronice ale aparatului respirator, ca si in cazul celor care sufera de maladii renale, cardiace, hepatice grave, hipertensiune severa, ulcer gastrointestinal in antecedente, Morbus Crohn, colita ulceroasa.

Administrare Tratul 120 mg, sup.:

Se administreaza intrarectal.

Posologie
Posologia este determinata de tabloul clinic individual.
Adulti si cpii peste 12 ani.
1 supozitor de 120 mg (corespunzator la 100 mg didofenac) pe zi (de preferinta seara, pentru a asigura un somn linistit). Daca este necesar, se pot prescrie concomitent si capsule Tratul de 50 mg; totusi, nu trebuie depasita o doza zilnica totala de 150 mg diclofenac.

Pacienti in varsta:
Cu toate ca farmacocinetica substantei este independenta de varsta pacientului, in cazul pacientilor in varsta, dozele administrate vor fi calculate cu grija.

Acțiune:

Diclofenacul, substanta activa nesteroidiana, exercita efect antireumatic, antiflogistic, analgezic si de asemenea, antipiretic prin intermediul inhibarii sintezei de prostaglandine; administrat in doze mai mari inhiba agregarea plachetara. Noua combinatie diclofenac-deanol asigura o biodisponibilitate deosebita si o toleranta locala crescuta. La voluntari sanatosi valorile picului plasmatic sunt atinse la 1 ora dupa aplicarea unui supozitor. Legarea de proteine este de 99,7%. Aproximativ 60% din doza administrata se elimina prin rinichi sub forma de metaboliti activi farmacologic si mai putin de 1% sub forma netransformata. Circa 30% din doza administrata se elimina sub forma de metaboliti pe cale digestiva. Deoarece secretia biliara este crescuta, in cazurile de insuficienta renala nu intervine fenomenul cumularii de substanta activa. Absorbtia, metabolismul si excretia sunt independente de varsta pacientului.

Compoziție Tratul 120 mg, sup.:

diclofenac-deanol 120 mg (corespunzator la 100 mg diclofenac)

Precauții:

In tratamentul de lunga durata cu diclofenac (mai mult de doua saptamani) trebuie efectuate teste ale functiei renale si, in special, ale functiei hepatice, formula sngvina si coagularii. Atunci cand se administreaza diclofenac imediat postoperator, se recomanda supravegherea atenta a functiei renale. Cand in timpul tratamentului apar hemoragii intestinale sau se dezvolta ulcere peptice, semnalate in cazuri rare, tratamentul se opreste.

Informatii pentru pacient
Medicul trebuie informat despre primele simptome ale efectelor adverse. Informati medicul imediat dupa aparitia durerilor abdominale severe, a scaunelor negre sau hemoragice, a eruptiilor cutanate insotite de inflamatii ale mucoasei sau oculare. Anuntati medicul in eventualitatea sarcinii. Daca folositi simultan cu Tratul si alte medicamente, trebuie sa consultati medicul, deoarece efectul acestora poate fi marit sau redus.
Cind apar ameteli si oboseala, trebuie sa manifestati atentie deosebita la conducere auto sau manuirea altor masini.

Reacții adverse ale Tratul 120 mg, sup.:

Cu toate ca este in generat bine tolerat. Tratul poate produce urmatoarele efecte secundare:
- tulburari gastrointestinale (dureri epigastrice, greata, diaree, eructatii, hemoragii oculte)
- cefalee, ameteli, somnolenta
- eczeme, eruptii cutanate, prurit
- retentie de lichide, edeme periferice.

Rareori pot apare:
- ulcere gastrointestinale insotite de hemoragii severe si care evolueaza spre perforatie (anemii), colita hemoragica nespecifica, exacerbarea colitelor ulceroase preexistente
- insomnii, stari de excitatie,iritare
- reactii alergice, cum ar fi spasm bronsic, reactii anafilactice sau anafilactoide
- insuficienta renala, sindrom nefrotic, insuficienta renala acuta, hematurie
- hepatita (icter, cresterea transaminazelor)
- tulburari ale hematopoiezei (leucopenie, trombocitopenie, anemie aplastica, panmielopatii)
- hipotensiune.

In cazuri izolate:
- tulburari de sensibilitate, tulburari vizuale (vedere neclara, diplopie), tinitus, crampe
- alopecie reversibila, sindrom Stevens-Johnson, eritem exudativ multiform, fotosensibilizare
- purpura, agranulocitoza, anemie hemolitica

Local:
- senzatie de arsura, tenesme.

Supradozajul:

Manifestari severe gastrointestinale si la nivelul SNC. Tratamentul este simptomatic.

Interacțiuni cu alte medicamente:

In cazul in care, in timpul tratamentului cu diclofenac, se administreaza si alte medicamente, efectul acestora poate fi potentat sau redus.

Cresc:
-concentratiile sangvine ale litiului si digoxinei
- riscul hemoragiilor gastrointestinale cauzate de administrarea simultana de glucocorticoizi
- efectele secundare ale altor antireumatice nesteroidiene
- posibil, efectul diureticelor care economisesc potasiul (se recomanda controlul concentratiei potasiului)
- efectele medicalei.
Este recomandat ca 24 de ore inainte si dupa tratamentul cu metotrexat sa se evite administrarea anti-inflamatoarelor nesteroidiene, deoarece acestea pot determina cresterea concentratiilor sangvine de metotrexat, urmata de sporirea toxicitatii substantei.

Scad:
- efectul furosemidului si al altor diuretice care actioneaza la nivelul ansei Henle
- efectul antihipertensivelor

Administrarea concomitenta a acidului acetilsalicilic reduce concentratia serica a diclofenacului si reciproc.
Studiile clinice au demonstrat ca diclofenacul nu influenteaza efectul anti-diabeticelor si nici al anticoagulantelor.
Totusi, in cazul tratamentului simultan cu diclofenac si anticoagulante se recomanda, ca masura de siguranta, controlul efectului anticoagulant prin teste de laborator.

Administrarea de Tratul 120 mg, sup. în sarcină / alaptare:

In timpul primelor 6 luni de sarcina tratamentul este indicat numai atunci cand este absolut necesar si se folosesc dozele minime eficiente. Nu se administreaza diclofenac in ultimele 3 luni de sarcina (exista posibilitatea inhibarii contractiilor uterine si a inchiderii premature a ductului Botallo). Daca este necesar, se poate accepta tratamentul mamelor care alapteaza, deoarece dupa administrarea orala a 150 mg diclofenac zilnic, in laptele matern trec doar cantitati foarte mici de substanta activa. Nu au fost observate efectele asupra nou-nascutilor.

Prezentare ambalaj:

Cutii cu 6 supozitoare.

Condiții de păstrare:

La loc rece si uscat (15-25° C).
A nu se lasa la indemana copiilor!
Alte medicamente cu substanța activă diclofenacum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Tratul 120 mg, sup.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Tratul 120 mg, sup. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.