Prospect Tobrex 0,3% solutie oftalmologica

Substanța activă: tobramycinum
Producator: Alcon Pharmaceuticals Ltd Elvetia
Clasa ATC: [S01AA]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> antiinfectioase >> antibiotice
Categoria: Afectiuni oftalmologice
Grupa farmaceutică: Antibiotice antiinfectioase oftalmice
Tip: Solutie oftalmica

Indicații Tobrex 0,3% solutie oftalmologica:

TOBREX® este indicat in tratamentul local al infectiilor externe ale ochiului si anexelor, produse de germeni sensibili.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la tobramicina sau la oricare dintre componentele produsului.

Administrare Tobrex 0,3% solutie oftalmologica:

In afectiunile usoare si moderate, se administreaza una sau doua picaturi in ochiul afectat la fiecare patru ore.
In infectiile severe, se administreaza doua picaturi in ochiul afectat la fiecare ora, pana cand se constata ameliorarea, apoi se reduc progresiv dozele.
Durata tratamentului este de 5-15 zile.

Compoziție Tobrex 0,3% solutie oftalmologica:

Un mililitru solutie oftalmica are 3 mg tobramicina si excipienti: acid boric, sulfat de sodiu anhidru, clorura de sodiu, tytoxapol, clorura de benzalconiu, acid sulfuric si/sau hidroxid de sodiu, apa purificata.

Precauții:

Se impune urmarirea atenta a evolutiei afectiunii in timpul tratamentului antibiotic local cu TOBREX.
La fel ca in cazul altor antibiotice, administrarea prelungita poate duce la proliferarea microorganismelor rezistente, inclusiv a fungilor. Daca se produce suprainfectarea, trebuie initiat un tratament adecvat.
Poate intarzia vindecarea plagilor corneene.
La unii pacienti poate aparea sensibilitate la aplicarea locala a aminoglicozidelor. in cazul in care apare reactia de sensibilizare la TOBREX, se va intrerupe administrarea.
Daca nu apare ameliorarea sub tratament si in cazul tratamentului de lunga durata, se recomanda control bacteriologic periodic, datorita posibilitatii de dezvoltare a rezistentei microbiene la tobramicina. in acest caz trebuie reconsiderat tratamentul.

Atenționări:

CAPACITATEA DE A CONDUCE VEHICULE SAU DE A FOLOSI UTILAJE
Produsul poate avea efecte negative asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje deoarece acuitatea vizuala poate fi temporar scazuta dupa administrarea solutiei oftalmice.

Reacții adverse ale Tobrex 0,3% solutie oftalmologica:

Cele mai frecvente reactii adverse datorate administrarii TOBREX® sunt hipersensibilitatea, manifestata prin prurit, edem palpebral si eritem conjunctival. Aceste reactii apar la mai putin de 3% dintre pacientii tratati cu TOBREX, fiind comune tuturor aminoglicozidelor.

Supradozajul:

Semnele si simptomele clinice datorate supradozarii TOBREX sunt: keratita punctiforma, eritem, hiperlacrimare, prurit si edem palpebral.

Interacțiuni cu alte medicamente:

In cazul in care se administreaza local tobramicina concomitent cu alte aminoglicozide administrate pe cale sistemica, trebuie urmarita cu atentie concentratia plasmatica cumulata a aminoglicozidelor.
TOBREX solutie oftalmica contine clorura de benzalconiu si nu trebuie administrata in timpul purtarii lentilelor de contact.

Administrarea de Tobrex 0,3% solutie oftalmologica în sarcină / alaptare:

Studiile privind reproducerea efectuate la trei speci de animale, utilizand doze de pana la 33 de ori mai mari decat doza uzuala la om in administrare sistemica, nu au relevat scaderea fertilitatii sau afectari ale produsului de conceptie datorate tobrarnicinei. Totusi, nu exista studii adecvate si bine controlate, efectuate la femei gravide. Datorita faptului ca studiile facute pe animale nu sunt intotdeauna relevante pentru raspunsul la om, acest medicament trebuie folosit in timpul sarcinii doar daca este absolut necesar, tinand cont de raportul beneficiu matern/risc potential letal.
Din cauza riscului reactiilor adverse produse de TOBREX la sugari, trebuie luata decizia daca se va intrerupe alaptarea sugarului sau se va intrerupe administrarea medicamentului, avand in vedere importanta acestuia pentru mama.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon cu picurator a 5 ml solutie oftalmica.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25° C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor
A se utiliza in termen de o luna de la prima deschidere a flaconului.
Alte medicamente cu substanța activă tobramycinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Tobrex 0,3% solutie oftalmologica(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Tobrex 0,3% solutie oftalmologica vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.