Prospect Tobrex 0,3% unguent oftalmologic

Substanța activă: tobramycinum
Producator: Alcon Pharmaceuticals Ltd Elvetia
Clasa ATC: [S01AA]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> antiinfectioase >> antibiotice
Categoria: Afectiuni oftalmologice

Indicații Tobrex 0,3% unguent oftalmologic:

TOBREX® este indicat in tratamentul local al infectiilor externe ale ochiului si anexelor, produse de germeni sensibili.

Contraindicații:

Keratita epiteliala produsa de Herpes simplex (keratita dendritica), vaccina, varicela si multe alte afectiuni ale corneei si conjunctivei. Infectiile mycobacteriene ale ochiului. Afectiuni fungice ale structurilor oculare. Hipersensibilitate fata de oricare component al acestui preparat. Folosirea acestei combinatii este intotdeauna contraindicata dupa inlaturarea fara complicatii a unui corp strain cornean.

Administrare Tobrex 0,3% unguent oftalmologic:

Se aplica o cantitate mica de unguent in sacul conjunctival de 3-4 ori pe zi. Tobradex unguent oftalmic se poate utiliza in asociere cu Tobradex suspensie oftalmica (seara se administreaza unguentul, iar in timpul zilei se utilizeaza suspensia). Prescriptia initiala sau reinnoirea prescriptiei pentru doze peste 20 ml sau 8 g, trebuie facuta de catre medic numai dupa examinarea pacientului conform Precautiilor mai sus mentionate.

Acțiune:

Corticoizii suprima raspunsul inflamator la o varietate de agenti si, probabil, intarzie sau incetinesc vindecarea. Intrucat corticoizii pot inhiba mecanismul de aparare a organismului impotriva infectiei, un agent antimicrobian poate fi folosit concomitent, in acele cazuri in care inhibarea mecanismelor de aparare este considerata a fi clinic semnificativa. Dexametazona este un corticoid puternic. Componenta antiinfectioasa din combinatie (tobramicina) este inclusa pentru a actiona specific asupra microorganismelor sensibile. Studiile in vitro au demonstrat ca tobramicina este activa impotriva speciilor sensibile ale urmatoarelor microorganisme: Stafilococi, incluzand S. aureus si S. epidermidis (coagulazo-pozitiv si coagulazo-negativ), incluzand speciile penicilino-rezistente. Streptococi, incluzand cateva din speciile grupului betahemolitic A, cateva specii non-hemolitice si cateva specii de Streptococcus pneumoniae. Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Enterobacter aerogenes, Proteus mirabilis, Morganella morganii, majoritatea tulpinilor de Proteus vulgaris, Haemophilus influenzae si H. aegyptius, Moraxella lacunata, Acinetobacter calcoaceticus (Herellea vaginacola) si cateva specii de Neisseria. Studiile asupra sensibilitatii bacteriene demonstreaza ca, in unele cazuri, microorganismele rezistente la gentamicina isi pastreaza sensibilitatea la tobramicina. Nu a aparut inca o populatie bacteriana semnificativa, rezistenta la tobramicina. Cu toate acestea, rezistenta bacteriana se poate dezvolta dupa intrebuintare prelungita. Nu exista date referitoare la absorbtia sistemica a unguentului oftalmic.Daca Tobradex unguent oftalmic este administrat in ambii ochi de patru ori pe zi, doza zilnica de dexametazona ar fi de 0,4 mg.

Compoziție Tobrex 0,3% unguent oftalmologic:

Fiecare gram de unguent oftalmic Tobradex contine: substante active: tobramicina 0,3% (3 mg) si dexametazona 0,1% (1 mg); conservant: clorobutanol 0,5%; excipienti inactivi: ulei mineral si petrolat alb.

Precauții:

Generale: Dupa administrarea indelungata a steroizilor exista posibilitatea aparitiei unor infectii fungice persistente ale corneei. La fel ca in cazul altor preparate antibiotice, intrebuintarea prelungita poate duce la proliferarea organismelor non-sensibile, inclusiv fungi. Daca se produce suprainfectarea, trebuie initiata o terapie adecvata. Reinnoirea repetata a prescriptiei trebuie facuta de catre medic numai dupa examinarea pacientului cu biomicroscopul, sau - atunci cand este cazul - prin colorare cu fluoresceina. Carcinogeneza, mutageneza. Afectarea fertilitatii. Nu au fost realizate studii pentru evaluarea potentialului carcinogen sau mutagen. Studiile efectuate pe sobolani carora li s-a administrat subcutanat tobramicina in doze de 50 si respectiv 100 mg/kg corp/zi au dus la concluzia ca fertilitatea nu a fost afectata.

Atenționări:

A nu se injecta in ochi. La unii pacienti poate aparea sensibilitate la aplicarea locala a aminoglicozidelor. In cazul in care apare reactia de sensibilizare, se va intrerupe administrarea.

Utilizarea prelungita a steroizilor poate produce glaucom, cu afectarea nervului optic, defecte ale acuitatii vizuale si campului vizual si formarea unei cataracte posterioare subcapsulare. Se impune monitorizarea de rutina a presiunii intraoculare, chiar daca acest lucru este mai dificil in cazul copiilor si pacientilor necooperanti. Utilizarea de lunga durata poate deprima raspunsul imun al gazdei, crescand astfel riscul infectiilor oculare secundare. In acele afectiuni care produc subtierea corneei si a sclerei, pot aparea perforatii dupa folosirea topica a steroizilor. In afectiunile acute purulente ale ochiului, steroizii pot masca infectia sau o pot exacerba.

Reacții adverse ale Tobrex 0,3% unguent oftalmologic:

Reactiile adverse care apar secundar administrarii combinatiei steroid-agent antiinfectios, pot fi atribuite componentei steroidice, componentei antiinfectioase sau combinatiei acestora. Nu pot fi stabilite cifrele exacte ale incidentei reactiilor adverse. Cele mai frecvente reactii adverse secundare administrarii oculare de tobramicina (Tobrex) sunt toxicitatea oculara localizata si hipersensibilitatea, incluzand pruritul si edemul palpebral, precum si eritemul conjunctival. Aceste reactii apar la mai putin de 3% dintre pacientii tratati cu tobramicina. Reactii similare pot aparea si secundar utilizarii topice a altor antibiotice aminoglicozidice. Nu au fost raportate alte reactii adverse; totusi, in cazul in care se administreaza ocular tobramicina concomitent cu antibiotice aminoglicozidice pe cale sistemica, concentratia serica totala va fi monitorizata. Reactiile adverse datorate componentei steroidice sunt: cresterea presiunii intraoculare cu posibila dezvoltare a unui glaucom si, uneori, afectarea nervului optic; formarea unei cataracte posterioare subcapsulare; intarzierea vindecarii leziunilor.

Administrarea de Tobrex 0,3% unguent oftalmologic în sarcină / alaptare:

In studiile efectuate pe animale, corticosteroizii s-au dovedit a fi teratogeni. Administrarea oculara de dexametazona 0,1% la doua grupuri de iepuri gestanti, a dus la o incidenta a anomaliilor fetale de 15,6% si respectiv 32,3%. Intarzierea dezvoltarii fatului si o rata crescuta a mortalitatii au fost observate la sobolani carora li s-a administrat dexametazona in tratament cronic. Studiile asupra reproducerii efectuate la sobolani si la iepuri, prin administrarea parenterala a tobramicinei in doze de pana la 100 mg/kg corp/zi, nu au dus la concluzia ca tobramicina ar afecta fertilitatea sau ar fi daunatoare fatului. Nu exista studii adecvate si bine controlate efectuate pe femei gravide. Tobradex suspensie oftalmica si unguent oftalmic se vor utiliza in timpul sarcinii numai daca beneficiul potential justifica riscul potential de actiune asupra fatului. Intrebuintarea in perioada de alaptare. Nu se cunoaste daca medicamentul se excreta in lapte. Deoarece multe medicamente se excreta in laptele uman, se va intrerupe temporar alaptatul pe durata tratamentului cu Tobradex suspensie oftalmica si unguent oftalmic.

Prezentare ambalaj:

Unguent oftalmic steril in tub de 3,5 g.
Alte medicamente cu substanța activă tobramycinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Tobrex 0,3% unguent oftalmologic(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Tobrex 0,3% unguent oftalmologic vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.