Prospect TOBREX 3 mg/g unguent oftalmic

Substanța activă: tobramycinum
Producator: ALCON –COUVREUR N.V., ALCON CUSI S.A.
Clasa ATC: [S01AA]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> antiinfectioase >> antibiotice
TOBREX face parte dintr-un grup de medicamente denumite anti-infecţioase. Grupul antiinfecţioaselor include antibioticele (tobramicina în acest caz) care sunt active împotriva multor microorganisme care pot infecta ochiul.

Indicații TOBREX 3 mg/g unguent oftalmic:

TOBREX este indicat în tratamentul local al infecţiilor externe ale ochiului şi ţesuturilor învecinate ochiului, la adulţi şi copii cu vârsta de 1 an sau peste, cauzate de bacterii sensibile la tobramicină.

Contraindicații:

Nu utilizaţi TOBREX
- dacă sunteţi alergic la tobramicină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Administrare TOBREX 3 mg/g unguent oftalmic:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată la adulţi şi copii cu vârsta de 1 an şi mai mare:
În afecţiunile uşoare până la moderate, doza uzuală este o cantitate mică (1,5 cm) de unguent în sacul /sacii conjunctival /conjunctivali al ochiului /ochilor afectat /afectaţi de două sau trei ori pe zi.
În afecţiunile severe, doza uzuală este o cantitate mică (1,5 cm) de unguent în sacul /sacii conjunctival /conjunctivali al ochiului /ochilor afectat /afectaţi la fiecare trei-patru ore în primele două zile, apoi două sau trei aplicaţii zilnice până când infecţia cedează.
TOBREX unguent oftalmic se poate utiliza în asociere cu TOBREX picături oftalmice, soluţie (seara se administrează unguentul, iar în timpul zilei se utilizează soluţia).
De regulă, durata tratamentului este de 7-10 zile. Medicul dvs. vă va spune cât timp durează tratamentul.

Utilizaţi TOBREX numai pentru ochi.

Cât TOBREX să vă administraţi
1. Luaţi tubul de TOBREX şi o oglindă.
2. Spălaţi-vă pe mâini.
3. Desfaceţi capacul prin răsucire.
4. Ţineţi tubul între arătător şi degetul mare.
5. Lăsaţi capul pe spate. Trageţi pleoapa în jos cu un deget curat, până când se formează un “buzunar” între pleoapă şi ochi. Unguentul va cădea aici (vezi fig. 1)
6. Aduceţi capătul tubului aproape de ochi. Vă puteţi ajuta şi de oglindă.
7. Nu atingeţi capătul tubului de ochi, pleoape, suprafeţele învecinate sau alte suprafeţe. Aceasta ar putea infecta unguentul.
8. Scuturaţi uşor tubul astfel încât să eliberaţi unguentul TOBREX (vezi fig. 2).
9. După administrarea TOBREX, eliberaţi pleoapa de jos, clipiţi de câteva ori pentru ca unguentul să acopere toată suprafaţa oculară. Închideţi ochii timp de câteva secunde; aceasta ajută la împiedicarea trecerii TOBREX în restul corpului.
10. Dacă vă administraţi unguent în ambii ochi, repetaţi aceste etape şi pentru celălalt ochi.
11. Imediat după utilizare puneţi capacul tubului la loc şi înşurubaţi-l strâns.
12. Nu vă administraţi simultan TOBREX din mai multe tuburi.

Dacă unguentul nu ajunge în ochi, încercaţi din nou.

Dacă aveţi impresia că efectul TOBREX este prea puternic sau prea slab, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă aţi utilizat mai mult TOBREX decât trebuie clătiţi-vă cu apă călduţă. Nu există însă riscul de efecte adverse. Administrați următoarea doză conform schemei de tratament obișnuite.

Dacă aţi uitat să utilizaţi TOBREX continuați cu următoarea doză conform schemei obișnuite de tratament. Însă, dacă este aproape momentul să administrați următoarea doză, săriți peste doza omisă și respectați schema obișnuită de tratament. Nu vă administraţi o doză dublă pentru a compensa doza omisă.

Dacă utilizaţi și alte picături sau unguente oftalmice, trebuie să lăsaţi un interval de minim 5 minute între administrări. Unguentele oftalmice vor fi ultimele administrate.

Efecte care apar când tratamentul cu TOBREX este întrerupt: Nu sunt cunoscute.

Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție TOBREX 3 mg/g unguent oftalmic:

- Substanţa activă este tobramicina. Un gram unguent oftalmic conţine tobramicină 3 mg.

- Celelalte componente sunt: clorobutanol anhidru, parafină lichidă, vaselina albă.

Precauții:

Atenţionări şi precauţii
- dacă la administrarea TOBREX constataţi reacții alergice precum mâncărimi ale pleoapelor, edem sau roşeaţă oculară, întrerupeţi administrarea şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Această reacție de sensibilitate alergică poate avea loc și în cazul administrării topice sau sistemice de alte antibiotice de tipul aminoglicozidelor.
- dacă utilizați și alte tratamente cu antibiotice împreună cu TOBREX, adresați-vă medicul dumneavoastră.
- dacă simptomele se înrăutățesc sau revin brusc, adresați-vă medicul dumneavoastră. Utilizarea TOBREX pe perioadă îndelungată vă poate predispune la infecții oculare
- utilizaţi acest medicament atâta timp cât medicul v-a prescris să o faceţi.
- unguentele oftalmice pot întârzia vindecarea rănilor oculare.

Copii
- TOBREX poate fi utilizat la copii cu vârsta peste1 an.
- Nu utilizaţi TOBREX la copiii cu vârstă mai mică de 1 an deoarece siguranţa şi eficacitatea nu au fost încă stabilite la această populaţie.

Nu este recomandată purtarea lentilelor de contact concomitent cu prezenţa unei infecţii oculare. Informaţi medicul despre aceste situaţii. În aceste cazuri, se poate folosi medicamentul doar sub supravegherea medicului. Trebuie evitată administrarea prelungită sau excesivă a medicamentului.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Ca şi în cazul administrării altor unguente oftalmice, înceţoşarea tranzitorie a vederii sau alte tulburări ale vederii pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Dacă după administrare apare înceţoşarea vederii, pacientul trebuie să aştepte până când vederea revine la normal înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale TOBREX 3 mg/g unguent oftalmic:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Următoarele reacții adverse au fost raportate în urma utilizării TOBREX:
- Efecte adverse frecvente (pot apărea la 1 până la 10 utilizatori din 100):
Efecte la nivelul ochiului: disconfort ocular, roșeață a ochiului

- Efecte adverse mai puțin frecvente (pot apărea la 1 până la 10 utilizatori din 1000):
Efecte la nivelul ochiului: inflamarea suprafeței ochiului, deteriorarea corneei, tulburări ale albului ochiului, afecțiuni ale vederii, vedere încețoșată, roșeață a pleoapelor, umflarea ochiului și a pleoapei, tulburări ale pleoapelor, durere oculară, ochi uscat, secreții oculare, mâncărime oculară, senzații anormale (de corp străin) în ochi, creșterea secreției lacrimale
Efecte generale: alergie (hipersensibilitate), durere de cap, urticarie, inflamarea pielii, încetinirea creșterii sau scăderea numărului de gene, depigmentarea pielii, mâncărime și piele uscată

- Frecvență necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile):
Efecte la nivelul ochiului: alergie oculară, iritație oculară, mâncărimi ale pleoapelor
Efecte generale: erupție cutanată

Vă puteţi administra unguentul în continuare, exceptând situaţia în care reacţiile adverse sunt grave.
Dacă sunteţi îngrijorat, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului utilizați, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizați orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Au fost raportate interacţiuni după administrarea sistemică a tobramicinei. Totuşi, absorbţia sistemică a tobramicinei după administrare topică oftalmică este atât de scăzută, încât riscul apariţiei interacţiunilor este minim.

Administrarea de TOBREX 3 mg/g unguent oftalmic în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

TOBREX se prezintă ca un unguent omogen de culoare albă-gălbuie într-un ambalaj care conţine 3,5 g unguent oftalmic într-un tub din aluminiu cu vârf şi capac din plastic.

Condiții de păstrare:

Trebuie să aruncaţi tubul după patru săptămâni de la prima deschidere, pentru a evita infecţiile. Scrieţi data la care aţi deschis tubul prima oară în spaţiul de mai jos:

Deschis:
Păstraţi unguentul la loc sigur. Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C.

A nu se păstra la frigider.

A se păstra tubul închis.

Nu utilizaţi acest medicament după de expirare înscrisă pe tub şi cutie după „Exp.:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Alte medicamente cu substanța activă tobramycinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu TOBREX 3 mg/g unguent oftalmic(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul TOBREX 3 mg/g unguent oftalmic vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.