Prospect TOBREX 2X 3mg/ml picături oftalmice, soluţie

Substanța activă: tobramycinum
Producator: ALCON CUSI S.A., S.A. ALCON-COUVREUR N.V.
Clasa ATC: [S01AA]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> antiinfectioase >> antibiotice
TOBREX 2X face parte dintr-un grup de medicamente denumite anti-infecţioase, care include antibiotice (tobramicina în acest caz) active împotriva multor microorganisme care pot infecta ochiul.

Indicații TOBREX 2X 3mg/ml picături oftalmice, soluţie:

TOBREX 2X este indicat în tratamentul local al infecţiilor externe ale ochiului şi ţesuturilor învecinate ochiului, la adulţi şi copii cu vârsta de 1 an sau peste, cauzate de bacterii sensibile la tobramicină.

Contraindicații:

Nu utilizaţi TOBREX 2X
- dacă sunteţi alergic la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Administrare TOBREX 2X 3mg/ml picături oftalmice, soluţie:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată la adulţi şi copii cu vârsta de 1 an şi mai mare:
În afecţiunile uşoare până la moderate, doza uzuală este de una sau două picături în sacul /sacii conjunctival /conjunctivali al ochiului /ochilor afectat /afectaţi la intervale de patru ore.
În afecţiunile severe, doza uzuală este de una sau două picături administrate la intervale de o oră, până la ameliorarea afecţiunii, scăzând apoi frecvenţa administrărilor până la terminarea tratamentului.
De regulă, durata tratamentului este de 7-10 zile. Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp durează tratamentul.

Utilizaţi TOBREX numai ca picături pentru ochi.
Dacă utilizaţi și alte picături sau unguente oftalmice, trebuie să lăsaţi un interval de minim 5 minute între administrări. Unguentele oftalmice vor fi ultimele administrate.

Cât TOBREX 2X să vă administraţi
1. Luaţi flaconul de TOBREX 2X şi o oglindă.
2. Spălaţi-vă pe mâini.
3. Desfaceţi capacul prin răsucire.
4. Ţineţi flaconul între degetul mare şi cel mijlociu, cu vârful în jos (vezi fig. 1).
5. Lăsaţi capul pe spate. Trageţi pleoapa în jos cu un deget curat, până când se formează un “buzunar” între pleoapă şi ochi. Picătura va cădea aici (vezi fig. 2).
6. Aduceţi vârful flaconului aproape de ochi. Vă puteţi ajuta şi de oglindă.
7. Nu atingeţi capătul picurător de ochi, pleoape, suprafeţele învecinate sau alte suprafeţe. Aceasta ar putea infecta picăturile rămase în flacon.
8. Apăsaţi uşor la baza flaconului, astfel încât la o apăsare să eliberaţi câte o picătură de TOBREX 2X o dată (vezi fig. 3).
9. După administrarea TOBREX 2X, eliberaţi pleoapa de jos, închideţi ochiul şi apăsaţi uşor cu un deget colţul ochiului, lângă nas (vezi fig. 4). Aceasta ajută la împiedicarea trecerii TOBREX 2X în restul corpului.
10. Dacă vă administraţi picături în ambii ochi, repetaţi aceste etape şi pentru celălalt ochi.
11. Imediat după utilizare puneţi capacul flaconului la loc şi înşurubaţi-l strâns.
12. Nu vă administraţi simultan TOBREX 2X din mai multe flacoane.

Dacă după îndepărtarea capacului sigiliul este desprins, îndepărtați-l înainte de a utiliza medicamentul.

Dacă o picătură nu ajunge în ochi, încercaţi din nou.

Dacă aţi utilizat mai mult TOBREX 2X decât trebuie, clătiţi-vă cu apă călduţă. Nu există însă riscul de efecte adverse. Administrați următoarele picături conform schemei de tratament obișnuite.

Dacă aţi uitat să utilizaţi TOBREX 2X continuați cu următoarea doză conform schemei obișnuite de tratament. Însă, dacă este aproape momentul să luați următoarea doză, săriți peste doza omisă și respectați schema obișnuită de tratament. Nu vă administraţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Efecte care apar când tratamentul cu TOBREX 2X este întrerupt:
Nu sunt cunoscute.

Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție TOBREX 2X 3mg/ml picături oftalmice, soluţie:

- Substanţa activă este tobramicina. Un ml soluție, conține tobramicină 3 mg

- Celelalte componente sunt guma xantan, manitol (E 421), acid boric, trometamol, polisorbat 80, bromură de benzododeciniu (BDAB), acid sulfuric sau hidroxid de sodiu pentru ajustarea pH-ului la 8,0, apă purificată.

Precauții:

Atenţionări şi precauţii
- dacă la administrarea TOBREX 2X constataţi reacții alergice precum mâncărimi ale pleoapelor, edem sau roşeaţă oculară, întrerupeţi administrarea şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Această reacție de sensibilitate alergică poate avea loc și în cazul administrării topice sau sistemice de alte antibiotice de tipul aminoglicozidelor.
- dacă utilizați și alte tratamente cu antibiotice împreună cu TOBREX 2X, adresați-vă medicului dumneavoastră.
- dacă simptomele se înrăutățesc sau revin brusc, adresați-vă medicului dumneavoastră. Utilizarea TOBREX 2X pe perioadă îndelungată vă poate predispune la infecții oculare.

Copii
TOBREX 2X poate fi utilizat la copii cu vârsta de 1 an sau peste.
Nu utilizaţi TOBREX 2X la copiii cu vârstă mai mică de 1 an, deoarece siguranţa şi eficacitatea nu au fost încă stabilite la acest grup de vârstă.

Utilizaţi acest medicament atâta timp cât medicul dumneavoastră v-a prescris să o faceţi. Utilizarea prelungită a antibioticelor poate duce la suprainfectări.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Vederea se poate înceţoşa pentru o perioadă după administrarea TOBREX 2X. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje până la dispariţia acestor simptome.

TOBREX 2X conține bromură de benzododeciniu, care poate produce iritații oculare și decolorarea lentilelor de contact moi.
Purtarea lentilelor de contact nu este recomandată în timpul tratamentului infecțiilor oculare. Dacă purtaţi lentile de contact, acestea trebuie îndepărtate înainte de utilizarea acestui produs. Aşteptaţi 15 minute după administrarea picăturilor înainte de a vă aplica din nou lentilele de contact.

Reacții adverse ale TOBREX 2X 3mg/ml picături oftalmice, soluţie:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

În studiile clinice, până la 3 pacienţi din 100 au manifestat reacţii adverse.
Următoarele reacții adverse au fost raportate în urma utilizării TOBREX 2X:

Reacţii adverse frecvente (pot apărea la 1 până la 10 utilizatori din 100):
- la nivelul ochiului: disconfort ocular, roșeață a ochiului.

Reacţii adverse mai puțin frecvente (pot apărea la 1 până la 10 utilizatori din 1000):
- la nivelul ochiului: inflamarea suprafeței ochiului, deteriorarea corneei, afecțiuni ale vederii, vedere încețoșată, roșeață a pleoapelor, umflarea ochiului și a pleoapei, durere oculară, ochi uscat, secreții oculare, mâncărime oculară, creșterea secreției lacrimale.
- generale: alergie (hipersensibilitate), durere de cap, urticarie, inflamarea pielii, încetinirea creșterii sau scăderea numărului de gene, , mâncărime și piele uscată.

Reacţii adverse cu frecvență necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile):
- la nivelul ochiului: alergie oculară, iritație oculară, mâncărimi ale pleoapelor
- generale: erupție pe piele.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizați, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizați orice alte medicamente.

Administrarea de TOBREX 2X 3mg/ml picături oftalmice, soluţie în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţivă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

TOBREX 2X se prezintă sub formă de soluție slab vâscoasă, limpede până la slab opalescentă, incoloră până la galben - brun deschis.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
A se păstra flaconul închis, în ambalajul original.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se utiliza în maxim 28 zile de la prima deschidere a flaconului.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri ajută la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă tobramycinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu TOBREX 2X 3mg/ml picături oftalmice, soluţie(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul TOBREX 2X 3mg/ml picături oftalmice, soluţie vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.