Prospect Omez 20 mg, cps. enter

Substanța activă: omeprazolum
Producator: Dr. Reddy`s Laboratories Ltd India
Clasa ATC: [A02BC]: tractul digestiv si metabolism >> antiacide, antiulceroase, antiflatulente >> medicamente pentru tratamentul ulcerului peptic >> inhibitori ai pompei protonice
Categoria: Antiacide, gastrita, ulcer
Grupa farmaceutică: medicamente pentru tratamentul ulcerului gastro-duodenala si bolii de reflux gastro-esofagian. inhib
Tip: Capsule gastrorezistente

Indicații Omez 20 mg, cps. enter:

Tratamentul ulcerului gastric si duodenal, inclusiv al ulcerului asociat tratamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).
Profilaxia ulcerului gastric si duodenal sau a eroziunilor gastrice aaociate tratamentului cu AINS la pacienti cu risc crescut varstnici sau cu ulcer in antecedente) care necesita tratament cu AINS;
Esofagita de reflux
Sindrom Zollinger-Ellison.
Tratamentul combinat al bolii ulceroase asociate infectiei cu Helicobactcr pylori.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la omeprazol sau la oricare dintre excipienti

Administrare Omez 20 mg, cps. enter:

Ulcer gastric: doza recomandata este de 20 mg omeprazol (o capsula gastrorezistenta Omez) o data pe zi, timp de 4 saptamani. La pacientii cu raspuns terapeutic insuficient, se recomanda administrarea a 20 mg omeprazol (o capsula gastrorezistenta Omez) pe zi, timp de inca 4 saptamani.
Ulcer duodenal, doza recomandata este de 20 mg omeprazol (o capsula gastrorezistenta Omez) o data pe zi, timp de 2-4 saptamani. La pacientii cu raspuns terapeutic insuficient, se recomanda administrarea a 40 mg omeprazol (2 capsule gastrorezistente Omez) pe zi. timp de inca 4 saptamani. Tratamentul de intretinere consta in admimnistrarea a 20 mg omeprazol (o capsula gastro rezistenta Omez) pe zi timp de 12 luni.
Ulcerur gastric, doudenal sau eroziuni gastrice asociate cu administrarii de AINS :
-doza recomandata este de 20 mg omeprazol (o capsula gastrorezistenta Omez) o data pc zi, timp de 4 saptamani. La pacientii cu raspuns terapeutic insuficient ,se recomanda administrarea a 20 mg omeprazol (o capsulagastrorezistenta Omez ) pe zi. timp de inca 4. saptamani. Profilactic, in timpul tratamentului cu AINS se poate administra omeprazol in doza de 20 mg (o capsula gastrorezistenta Omez ) pe zi.
Esofagita de reflux: doza recomandata este de 20 mg omeprazol ( o capsula gastrorezistenta Omez ) pe zi, timp de 4 saptamani. La pacientii care nu s-au vindecat dupa 4 saptamani de tratament, se recomanda continuarea tratamentului pentru inca 4 saptamani.
La pacientii cu esofagita de reflux severa, se vor administra 40 mg omeprazol ( 2 capsule gastrorezistente Ornez) pe zi timp de 8 saptamani.
Tratamentul de intretinere al esofagitei erozive cicatrizate consta in administrarea a 20 mg omeprazol (o capsula gastrorezistenta Ornez) pe zi, timp de 6- 12 luni.
Sindromul Zollinger-Ellison: doza initiala este de 60 mg omeprazol ( 3 capsule gastrorezistente Omez ) pe zi; doza se ajusteaza in functie de raspunsul terapeutic si se continua atat calt este considerat necesar. Dozele mai mari de 80 mg omeprazol pe zi se administreaza in doua prize, la intervale de 12 ore.
Eradicare infectiei cu Helicobacter pylori in boala ulcerului:
Tripla asociere:
- Omeprazol 20 mg ( o capsula gastrorezistenta Omez)- amoxicilina 1 g + claritromicina 500 mg, de 2 ori pe zi , timp de 7 zile ,sau
- Omeprazol 20 mg ( o capsula gastrorezistenta )- claritromicina 250 mg +metronidazol 400 mg( sau tinidazol 500 mg ), de 2 ori pe zi , timp de 7 zile, sau
- Omeprazol 40 mg ( o capsula gastrorezistenta Omez ) o data pe zi + amoxicilina 500 mg+ metronidazol 400 mg, ambele de 3 ori pe zi , timp de 7 zile.
Dubla asociere:
- omeprazol 40-80 mg ( 2-4 capsule gastrorezistente Omez ) pe zi + amoxicilina 1,5 g pe zi ,in doua doze, timp de 2 saptamani.
Daca dupa un ciclu da tratament, testul pentru Helicobacter pylori ramane pozitiv, tratamentul se poate repeta.
Pacienti cu insuficienta renala: nu este necesare ajustarea dozei.
Pacienti cu insuficienta hepatica, de obicei,10-20 mg omeprazol pe zi sunt datorita reducerii metabolizarii.
Copi: experienta privind administrarea omeprazolului la copii este limitata.
Varstnici: nu este necesara ajustarea dozei.
Omeprazolul se administreaze de preferat dimineata, cu putin lichid.

Compoziție Omez 20 mg, cps. enter:

O capsula gastrorezistente contine omeprazol 20 mg si excipienti: Manitol, lactoza anhidra, laurilsulfat de sodiu, hidrogenofosfat de disodiu. zahar,hidroxipropilmetilceluloza, Eudragit L 100-55, hidroxid de sodiu, PEG 6000,talc, dioxid de titan ( E 171).

Precauții:

Rar la pacientii cu tratament indelungat cu omeprazol s-a constatat aparitia unei gastrite atrofice. Datorita continutului in zahar, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza sau insuficienta a zaharazei-izomaltazei nu trebuiesa utilizeze acest medicament.

Atenționări:

La pacientii cu ulcer gastric, se recomanda excluderea etiologiei maligne a leziunii inaintea inceperii tratamentului, precum si pe parcursul acestuia. Ameliorarea simptomatologiei la pacentii cu ulcer gastric in timpul tratamentului cu omeprazol nu exclude prezenta unei tumori gastrice maligne.
Insuficiente hepatica, insuficienta renala
Vezi pct. Doze si mod de administrare
Copii
Vezi pct. Doze si mod de administrare
Virstnici
Vezi pct. Doze si mod de administrare

Efecte asupra capacitati de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Omeprazolul poate produce reactii adverse nervos centrale care pot influenta negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Omez 20 mg, cps. enter:

Au fost observate urmatoarele reactii adverse:
Dermatologice: rareori eruptii cutanate sau prurit, in cazuri izolate fotosensibilitate si eritem polimorf.
Musculo-scheletice: in cazuri izolatee, artraIgii si mialgii.
Neurologice: cefalee. rareori ameteli, parestezii. somnolenta sau insomnie si vertij. In cazuri izolate, confuzie reversibila, depresie, agitalie si halucinatii.
Gastro-intestinale: diaree, constipatie. durerii abdominale, greata, varsaturi, meteorism, rareori xerostomie, stomatita, candidoza gastro-intestinala .
Endocrine: in unele cazuri ginecomastie.
Hematologice: foarte rar leucopenie, trombocitopenie, agranulocitoza si pancitopenie.
Hepatice: este posibila o crestere reversibila a valorilor transaminazelor sau foarte rar, dezvoltarea unei hepatite acute insotita, exceptional, de insuficienta hepatica.
Alte reactii adverse: rareori stare de disconfort general. In cazuri izolate au fost descrise reactii de hipersensibilitate, edem angioneurotic, febra, bronhospasm,nefrita interstitala sau soc anafilactic. Foarte rar pot sa apara transpiratii, edeme periferice, tulburari ale vederii si ale gustului. In cazul tratamentului indelungat cu omeprazol s-a constatat o usoara crestere a incidentei chisturilor glandulare gastrice, ca o consecinta fiziologica a inhibarii secretiei acide. Chisturile sunt benigne si reversibile.

Supradozajul:

Semnele si simptomele supradozajului sunt tranzitorii: xerostomie. greata, varsaturi, transpiratii, paloare, cefalee, somnolenta, confuzie, tulburari vizuale si tahicardie. Nu se cunoaste antidotul specific;
Tratamentul este simptomatic si de sustinere a functiilor vitale.
Deoarece omeprazolul este puternic legat de proteine, nu este dializabiI.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Reducerea aciditatii gastrice produse de omeprazol poate sa scada absorbtia anumitor medicamente (ketoconazol, itraconazol, ampicilina, saruri dc fer). Omeprazol este metabolizat hepatic de care citocromul P450 (CYP2C 19), de aceea poate prelungi eliminarea diazepamului, warfarinei si fenitoinei, care sunt metabolizate prin oxidare microzomiala.
Se recomanda monitorizarea pacientilor tratati cu warfarina sau fenitoina si ajustarea la nevoie a dozelor acestor medicamente.
Deci la subiectii normali nu exista interactiuni cu teofilina, antiacide sau propranolol, au fost raportate cazuri clinice de interactiune cu alte medicamente metabolizate pe calea sistemului enzimatic al citocromului P-450 (ciclosporina, disulfiram, benzodiazepine).
Pacientul trebuie monitorizat pentru a determina daca este necesara ajustarea dozei acestor medicamente care sunt administrate concomitent cu omeprazol.
Concentratiile plasmaticc ale omeprazolului si claritromicina sunt crescute in cazul administrarii concomitente.
Omeprazolul poate reduce absorbtia vitaminei B 12 administrata oral. Deci este putin probabiI ca aceasta interactiune sa provoace carenta de vitamina B12 trebuie acordata atentie speciala pacientilor cu depozite scazute de ciancobalamina, la care poate fi utilizata ca alternativa administrarea parenterala a vitaminei B 12.

Administrarea de Omez 20 mg, cps. enter în sarcină / alaptare:

Deoarece nu exista studii conlrolate efectuate la femeile gravide,nu se recomanda administrarea omeprazolului in timpul sarcinii.
Nu se cunoaste daca omeprazolul se excreta in laptele matern, de aceea se va lua in considerare fie intreruperea tratamentului, fie intreruperea alaptarii.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 3 folii AL/PE a cate 10 capsule gastrorezistente

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă omeprazolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Omez 20 mg, cps. enter(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Omez 20 mg, cps. enter vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.