Prospect Paracetamol Santa 500 mg, comprimate

Substanța activă: paracetamolum
Producator: Santa SA Romania
Clasa ATC: [N02BE]: sistemul nervos >> analgezice >> analgezice antipiretice >> analide (inclusiv combinatii)

Indicații Paracetamol Santa 500 mg, comprimate:

Paracetamolul este indicat in:
- combaterea simptomatica a febrei (peste 38 °C) de cauza infectioasa;
- a durerilor medii (cefalee, nevralgii dentare, sciatice, etc), artralgii nereumatismale, dismenoree, dureri dupa unele interventii chirurgicale, entorse, fracturi, luxatii.

In cazul indicatiilor de mai sus beneficiaza de preparat in special persoanele cu intoleranta digestiva la salicilati sau cu sensibilitate la derivatii pirazolonici.

Contraindicații:

Paracetamolul este contraindicat in insuficienta renala sau hepatica severa, deficit de glucozo-6-fosfat- dehidrogenaza, alergie specifica sau hipersensibilitate la paracetamol, acid acetilsalicilic sau excipienti. Paracetamolul este contraindicat in durerile intense, in special in cele de origine viscerala, durerile reumatice. Copii cu varsta sub 6 ani datorita formei farmaceutice.

Administrare Paracetamol Santa 500 mg, comprimate:

Se administreaza pe cale orala. Comprimatul intreg se inghite cu lichid (de exemplu un pahar cu apa, lapte sau suc de fructe).
Adulti si copii peste 12 ani: se administreaza 3-4 comprimate pe zi. Nu se va depasi doza zilnica de 2,5 g (5 comprimate)
Copii (6-12 ani): nu se recomanda.
Copii sub 6 ani: se contraindica datorita formei farmaceutice.

Respectarea unui anumit interval de administrare evita fluctuatiile de intensitate a durerii sau febrei.

Compoziție Paracetamol Santa 500 mg, comprimate:

Un comprimat contine paracetamol, 500 mg sub forma de paracetamol DC 90, 555,68 mg si excipienti: amidon total pregeletinizat, amidon partial pregeletinizat, povidona K30, croscarmeloza sodica, acid stearic.

Precauții:

Prudenta in alcoolism. Se impune prudenta in caz de insuficienta hepatica sau alcoolism cronic. Riscul supradozajului este mai mare la pacientii cu ciroza hepatica nonalcoolica. In eventualitatea unui supradozaj se recomanda ca pacientul sa se adreseze medicului chiar daca este asimptomatic datorita riscului intarziat de afectare hepatica severa.

Tratamentul va avea o durata pe cat posibil de scurta. In general administrarea nu trebuie sa dureze peste 5 zile decat cu aviz medical. Desi nu s-a putut pune in evidenta o alergie incrucisata cu derivatii acidului acetilsalicilic, anumiti bolnavi sensibili la acidul acetilsalicilic au prezentat reactii bronhospastice la administrarea paracetamolului.

Se impune consultarea unui medic, daca durerea persista peste 10 zile (5 zile la copii si numai 2 zile daca este vorba de o durere de gat), iar febra persista peste 3 zile de utilizare a paracetamolului.

Pentru a se evita supradozajul trebuie sa se verifice absenta paracetamolului in alte medicamente administrate concomitent. In cazul insuficientei renale severe intervalul dintre prizele de paracetamol va fi de minimum 8 ore.

Este necesara monitorizarea functiilor hepatice in cazul tratamentului de lunga durata si cu doze mari la pacientii cu leziuni hepatice preexistente. Nu se recomanda copiilor intre 6 si 12 ani.

Atenționări:

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Nu este cazul.

Reacții adverse ale Paracetamol Santa 500 mg, comprimate:

Pot sa apara reactii alergice (rash cutanat, parestezii sau prurit), trombocitopenie (in general asimptomatica, rar sangerari sau hematoame, scaune negre si moi, sange in urina si fecale, pete rosii pe tegumente), agranulocitoza (faringita si febra neasteptata), dermatita, hepatita (icter conjunctival sau tegumentar), colica renala (algie lombara puternica aparuta brusc), insuficienta renala (oligo-anurie), piurie sterila.

La doze mari si tratament prelungit paracetamolul poate produce afectarea functiei renale pana la insuficienta renala cronica (nefropatie caracteristica analgezicelor), in special la persoanele cu afectarea preexistenta a rinichiului.

Supradozajul:

Intoxicatia acuta se manifesta cu tulburari gastro-intestinale (diaree, pierderea apetitului, greata, varsaturi crampe sau dureri abdominale), transpiratii intense. Simptomatologia poate sa apara la 6-12 ore dupa ingestia supradozei si poate sa dureze aproximativ 24 ore. Dozele mai mari de 10 g la adulti si 150mg/kg corp la copil pot provoca citoliza hepatica cu necroza hepatica ireversibila.

Simptomatologia apare dupa 24–48 ore de la ingestia produsului devenind mai grava dupa 2–7 zile odata cu instalarea insuficientei hepatice. In timp se dezvolta encefalopatie hepatica (cu tulburari mintale, stare de confuzie, agitatie stupoare) convulsii, depresie respiratorie, coma, edem cerebral, tulburari de coagulare, hemoragie digestiva, coagulare intravasculara diseminanta, hipoglicemie acidoza metabolica si colaps cardiovascular.

Odata cu leziunile toxice hepatice paracetamolul poate produce necroza tubulara renala sau chiar insuficienta renala (oligo–anurie cu hematurie sau urina tulbure). Tratamentul supradozarii se instituie urgent, chiar daca manifestarile sunt minore.

Pentru reducerea absortiei se face evacuarea continutului gastric prin provocarea de varsaturi si lavaj gastric, folosindu-se solutii cu carbune activ; se administreaza oral si intravenos N-acetilcisteina pentru accelerarea eliminarii se folosesc la nevoie hemodializa, hemoperfuzia sau dializa peritoneala.

Trebuie monitorizate functia hepatica (TGO, TGP), timpul de protrombina si bilirubina, functia renala si cardiaca.

Tratamentul de sustinere trebuie sa mentina echilibrul hidro-electrolitic si glicemia si, la nevoie, se administreaza fitomenadiona, plasma si factori ai coagularii.

Interacțiuni cu alte medicamente:

In caz de supradozare, alcoolul si barbituricele pot creste riscul unei reactii hepatotoxice. Asocierea cu fenobarbitalul si alte antiepileptice, rifampicina si alte diferite medicamente inductoare enzimatice ii poate creste hepatotoxicitatea, favorizand formarea metabolitilor agresivi pentru ficat.

Deoarece paracetamolul nu afecteaza mucoasa gastrica, poate fi administrat la pacientii ulcerosi si se poate asocia cu antiinflamatoarele nesteroidiene. Legarea slaba de proteinele plasmatice permite asocierea cu anticoagulante cumarinice.

Folosit timp indelungat si asociat cu doze mari de acid acetilsalicilic (1,35 g/zi cantitate totala paracetamol+ acid acetilsalicilic, sau 1 kg/an) apare riscul semnificativ al unei nefropatii, nefroze renale, necroza papilara renala, cancer de rinichi sau vezica urinara.

Asocierea paracetamol-salicilati trebuie administrata pe termen scurt. Metoclopramidul sau domperidona potenteaza absorbtia paracetamolului.

Colestiramina poate scade viteza de absorbtie a paracetamolului. Diflunisalul creşte cu 50% concentraţia plasmatică a paracetamolului şi creşte astfel riscul hepatotoxicităţii acestuia.

Paracetamolul creste concentratia plasmatica a cloramfenicolului. Teste de laborator: interfereaza dozarea acidului uric din ser si a glucozei prin metoda glucozo- oxidazei, nu insa si metoda hexokinazei G6-PD; cresterea tranzitorie a transaminazelor, mai ales la alcoolici, cresterea timpului protrombinic, ale activitatii lactatdehidrogenazei si a bilirubinemiei.

Administrarea de Paracetamol Santa 500 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Desi nu exista dovezi in ceea ce priveste un posibil efect teratogen al paracetamolului, se va evita administrarea acestuia pe timpul sarcinii, mai ales in primele trei luni de sarcina.
Paracetamolul se excreta in laptele matern. Desi s-au gasit concentratii de 10 µg/ml in lapte dupa o doza de 500 mg, nu s-au putut detecta paracetamolul sau metabolitii lui in urina sugarului. Comprimatele de paracetamol se pot administra pe toata durata alaptarii la doze terapeutice.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate Cutie cu 60 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă paracetamolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Paracetamol Santa 500 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Paracetamol Santa 500 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.