Prospect RUPAN, 200 mg, comprimate filmate

Substanța activă: ibuprofenum
Producator: Medochemie Ltd., Cipru
Clasa ATC: [M01AE]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> derivati de acid propionic
Ibuprofen face parte din grupa medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene sau AINS.

Indicații RUPAN, 200 mg, comprimate filmate:

RUPAN este utilizat pentru atenuarea durerii şi a inflamaţiei determinate de diverse afecţiuni precum osteoartrita, poliartrita reumatoidă, în cazul articulaţiilor dureroase sau tumefiate, a durerilor uşoare sau moderate de cap, dureri dentare, a durerilor din timpul ciclului menstrual şi a durerilor postoperatorii. Medicamentul împiedică organismul să producă substanţele chimice care determină durere şi inflamaţie. Medicul dumneavoastră va putea să vă explice şi să vă spună mai multe despre cum acţionează medicamentul şi exact pentru ce sunteţi trataţi.

Contraindicații:

Nu luați Rupan
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la ibuprofen sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă aţi avut tumefieri ale feţei, dificultăţi de respiraţie sau respiraţie îngreunată sau astm bronşic după ce aţi utilizat ibuprofen sau un alt analgezic antiinflamator (reacţii alergice);
- dacă suferiţi de astm bronşic;
- dacă aveţi sau aţi avut ulcer al stomacului sau intestinului sau aţi avut sângerare intestinală;
- dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să deveniţi sau dacă alăptaţi;
- dacă suferiţi de boli de ficat, rinichi sau inimă;
- dacă aveţi hipertensiune arterială.
Dacă nu sunteţi sigur dacă oricare dintre punctele de mai sus vi se potriveşte, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Administrare RUPAN, 200 mg, comprimate filmate:

Luați întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Comprimatele filmate de Rupan sunt în general numai pentru adulţi.

Numărul de comprimate filmate pe care luaţi depinde de diagnosticul pentru care sunteţi trataţi, de răspunsul dumneavoastră la medicament şi dacă aveţi orice alta boală adăugată.

Doze
Doza uzuală recomandată pentru adulţi este între 400 mg (două comprimate filmate de 200 mg ) la fiecare 8 ore şi 600 mg (trei comprimate filmate de 200 mg) la fiecare 8 ore.
În afecţiuni severe doza maximă recomandată este de 800 mg (patru comprimate filmate de 200 mg ) la fiecare opt ore. Nu trebuie să luaţi mai mult de atât.

Copii
Doza uzuală recomandată pentru copiii cu vârsta între 8-12 ani este de 200 mg (un comprimat filmat de 200 mg) de trei sau patru ori pe zi.
Copiii sub 8 ani nu trebuie sa ia acest medicament.

Vârstnici, insuficiență hepatică, insuficiență renală
Dacă sunteţi vârstnici sau dacă aveţi greutate corporală mică, boli de rinichi sau de ficat, doza dumneavoastră poate fi mai mică decât cele declarate mai sus. Medicul dumneavoastră vă poate explica motivele pentru care a ales această doza.

Mod de administrare
Rupan comprimate filmate trebuie înghiţit întreg, cu un pahar cu apa.
Medicul dumneavoastră vă va spune când şi cum trebuie să vă luaţi medicamentul.

Dacă luați mai mult Rupan decât trebuie
Dacă utilizaţi prea multe comprimate filmate trebuie să mergeţi imediat la medic.
Dacă acest lucru nu este posibil trebuie să mergeţi imediat la cel mai apropiat spital. Luaţi întotdeauna ambalajul medicamentului cu dumneavoastră astfel încât personalul medical să ştie ce aţi luat.

Dacă uitaţi să luați Rupan:
Dacă uitaţi să utilizaţi un comprimat filmat, luaţi unul atunci când vă amintiţi.
Dacă se apropie timpul pentru următoarea doză, luați-o direct pe aceasta. Nu luați o doză dublă pentru a compensa doza uitată

Dacă încetaţi să luați Rupan:
Utilizaţi medicamentul până când medicul vă spune să nu mai luaţi. Nu încetaţi să utilizaţi comprimatele filmate fără să vorbiţi cu medicul dumneavoastră, chiar dacă vă simţiţi mai bine. Dacă nu mai utilizaţi comprimatele filmate starea dumneavoastră s-ar putea înrăutăţi.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Rupan conține lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenționat că aveți intoleranță la unele categorii de glucide, vă rugăm să –l întrebați înainte de a lua acest medicament.

Compoziție RUPAN, 200 mg, comprimate filmate:

- Substanţa activă este ibuprofenul. Un comprimat filmat conţine 200 mg ibuprofen.

- Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, croscarmeloză sodică, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, Opadry Pink OY-1383 care conţine hipromeloză, dioxid de titan (E 171), talc, eritrozină-lac de aluminiu (E 127).

Precauții:

Medicamente precum Rupan se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi în cazul tratamentului de lungă durată. Nu depăşiţi doza şi durata recomandate pentru tratament.

Dacă aveţi probleme cardiace, accident vascular cerebral în antecedente sau consideraţi că aţi putea fi în situaţie de risc din cauza acestor afecţiuni (de exemplu, dacă aveţi hipertensiune arterială, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteţi fumător) trebuie să discutaţi despre tratament cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Ce trebuie să evitaţi când luaţi acest medicament?
Unele medicamente care sunt anticoagulante (acţionează împotriva coagulării sângelui) (de exemplu acid acetilsalicilic/aspirină, warfarină, ticloplidină), unele medicamente care acţionează împotriva tensiunii arteriale crescute (inhibitori de enzimă de conversie a angiotensinei de exemplu captopril, medicamentele blocante ale beta receptorilor, antagoniştii de angiotensină II) .şi chiar alte medicamente pot afecta sau pot fi afectate de tratamentul cu ibuprofen. Prin urmare cereţi sfatul medicului înainte de a utiliza ibuprofen împreună cu alte medicamente.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Rupan nu ar trebui să afecteze abilitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, dar unele dintre efectele secundare pot afecta abilitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Trebuie să fiţi siguri că nu sunteţi afectaţi de medicament înainte de a conduce autovehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale RUPAN, 200 mg, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Medicamente precum Rupan se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.

Daca aveţi unul din aceste efecte rare, nu mai luaţi acest medicament şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră:
- dureri bruşte de stomac inexplicabile, senzaţie de rău sau stare de rău;
- sângerări ale stomacului sau intestinelor indicate de vomă cu sânge sau scaune cu sânge trecătoare;
- respiraţie greoaie, tumefieri ale feţei, respiraţie dificila, scurtimea respiraţiei, erupţii trecătoare pe piele, hematoame sau mâncărime;
- îngălbenirea albului ochilor şi/sau îngălbenirea pielii, dureri inferioare ale spatelui;
- tulburări de vedere sau vedere înceţoşată;
- retenţie de lichid precum tumefierea gleznelor şi a picioarelor.
Rar, Rupan poate cauza probleme ale sângelui sau rinichilor; medicul dumneavoastră va verifica aceasta în timpul tratamentului.

Dacă aveţi unul din următoarele efecte şi acestea sunt severe, durează mult sau sunteţi îngrijorat în legătură cu ele, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului:
- dureri de cap sau ameţeală;
- tremurături ale mâinilor sau picioarelor;
- oboseală neobişnuită sau stare de rău sau stare de somnolenţă;
- schimbări bruşte ale dispoziţiei sau confuzie, stare de depresie;
- zgomote în urechi;
- sensibilitate crescută la lumina soarelui.
Cele mai frecvente reacţii adverse sunt starea de rău, diareea sau tulburările gastrice. Dacă sunteţi afectat trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră.
Nu vă îngrijoraţi în legătura cu aceste posibile efecte, puteţi să nu aveţi nici unul dintre ele.

Medicamente precum Rupan se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Este foarte important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi:
- comprimate pentru îndepărtarea apei din organism, aşa numitele diuretice;
- medicamente pentru hipertensiune arterială;
- medicamente pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge, numite de asemenea anticoagulante, precum warfarina;
- medicamente care conţin ciclosporină (utilizate după transplant sau pentru a trata anumite afecţiuni ale pielii), digoxin (pentru boli de inima), litiu (utilizat pentru afecţiuni mentale), steroizi, metotrexat (tratamentul cancerului) sau mifepristona (încetarea sarcinii);
- orice antibiotic quinolonic precum ciprofloxacina, folosite pentru tratarea infecţiilor;
- orice alte medicamente care conţin ibuprofen, inclusiv cele cumpărate fără reţetă;
- alte medicamente din clasa antiinflamatoarelor, inclusiv acid acetilsalicilic;
- orice alte analgezice, inclusiv cele cumpărate fără reţetă.
În timpul tratamentului cu Rupan trebuie să vorbiţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să începeţi să luaţi orice medicament nou. Această prevedere include orice medicament pe care îl cumpăraţi fără reţetă.
În mod special, este important să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să începeţi să luaţi orice analgezic suplimentar în timpul tratamentului cu Rupan, chiar dintre cele pe care le cumpăraţi fără reţetă medicală.

Rupan conține lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenționat că aveți intoleranță la unele categorii de glucide, vă rugăm să –l întrebați înainte de a lua acest medicament.

Folosirea Rupan cu alimente şi băuturi
Alimentele determină o întârziere nesemnificativă şi într-o măsură scăzută, reducerea absorbţiei.

Administrarea de RUPAN, 200 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Ibuprofen nu este recomandat pentru utilizarea în timpul sarcinii şi trebuie evitat, dacă este posibil.
Utilizarea ibuprofenului trebuie evitată în trimestrele II şi III de sarcină datorită efectelor negative asupra sistemului cardiovascular fetal.
Ibuprofen se excretă în laptele matern în concentraţii mici şi este puţin probabil să afecteze negativ sugarul.

Prezentare ambalaj:

Comprimate filmate, rotunde, convexe, de culoare roz cu diametrul de 10 mm.
Medicamentul se distribuie în cutii cu 1, 2, 10 şi 100 blistere a câte 10 comprimate filmate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă ibuprofenum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu RUPAN, 200 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul RUPAN, 200 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.