Prospect Micofenolat mofetil Terapia 500 mg, comprimate filmate

Substanța activă: mycophenolatum mofetilum
Producator: Ranbaxy Ireland Ltd, Irlanda
Clasa ATC: [L04AA]: antineoplazice si imunomodulatoare >> imunosupresoare >> imunosupresoare >> imunosupresoare selective

Indicații Micofenolat mofetil Terapia 500 mg, comprimate filmate:

Micofenolatul de mofetil apartine unui grup de medicamente numite imunosupresoare.
Acest medicament este utilizat pentru a impiedica organismul dumneavoastra sa respinga rinichiul, inima sau ficatul transplantat. Micofenolatul de mofetil este utilizat in asociere cu alte medicamente cum sunt ciclosporina si corticosteroizii.

Contraindicații:

Nu luati Micofenolat mofetil Terapia:
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la micofenolatul de mofetil, acidul micofenolic sau la oricare dintre celelalte componente ale Micofenolat mofetil Terapia
- daca alaptati

Administrare Micofenolat mofetil Terapia 500 mg, comprimate filmate:

Luati intotdeauna Micofenolat mofetil Terapia exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Modul obisnuit de a se administra Micofenolat mofetil Terapia este, dupa cum urmeaza:
Transplant renal
Adulti:
Prima doza este administrata in primele 72 de ore dupa operatia de transplant. Doza zilnica recomandata este de 8 comprimate (2 g substanta activa), luata in 2 doze separate. Aceasta inseamna ca trebuie sa luati 2 comprimate dimineata si 2 comprimate seara.
Copii (cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani):
Doza administrata variaza in functie de dimensiunile copilului. Medicul dumneavoastra va decide care este doza cea mai potrivita pe baza suprafetei corporale (estimata in functie de inaltime si de greutate). Doza recomandata este de 600 mg/m2, administrata de doua ori pe zi.
Transplant cardiac
Adulti:
Prima doza este administrata in primele 5 zile dupa operatia de transplant. Doza zilnica recomandata este de 6 comprimate (3 g substanta activa), luata in 2 doze separate. Aceasta inseamna ca trebuie sa luati 3 comprimate dimineata si 3 comprimate seara.
Utilizarea la copii:
Nu sunt disponibile date pentru a recomanda utilizarea micofenolatului mofetil la copii carora li s-a efectuat un transplant cardiac.
Transplant hepatic
Adulti:
Prima doza de Micofenolat mofetil Terapia oral trebuie sa va fie administrata la cel putin 4 zile dupa operatia de transplant si in momentul in care puteti sa inghititi medicamente. Doza zilnica recomandata este de 6 comprimate (3 g substanta activa), luata in 2 doze separate. Aceasta inseamna ca trebuie sa luati 3 comprimate dimineata si 3 comprimate seara.
Utilizarea la copii:
Nu sunt disponibile date pentru a recomanda utilizarea micofenolatului de mofetil la copii carora li s-a efectuat un transplant hepatic.
Mod si cale de administrare
Inghititi comprimatele intregi, cu un pahar cu apa. Nu le rupeti sau striviti.
Tratamentul trebuie continuat atat timp cat aveti nevoie de imunosupresie pentru a impiedica respingerea organului dumneavoastra transplantat.
Daca luati mai mult decat trebuie din Micofenolat mofetil Terapia:
Daca ati luat mai multe comprimate decat vi s-a recomandat sau daca altcineva a luat, in mod accidental, medicamentul dumneavoastra, mergeti imediat la un medic sau la un spital.
Daca uitati sa luati Micofenolat mofetil Terapia:
Daca ati uitat sa luati medicamentul, administrati-l imediat ce va amintiti, apoi continuati administrarea la intervalele recomandate de timp.
Daca incetati sa luati Micofenolat mofetil Terapia:
Incetarea tratamentului dumneavostra cu Micofenolat mofetil Terapia poate creste sansa de respingere a organului dumneavoastra transplantat. Nu va opriti din a lua medicamentul decat daca medicul dumneavoastra va spune acest lucru.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra.

Compoziție Micofenolat mofetil Terapia 500 mg, comprimate filmate:

- Substanta activa este micofenolatul mofetil.
Fiecare comprimat filmat contine micofenolat mofetil 500 mg.
- Celelalte componente sunt:
Nucleu
celuloza microcristalina
povidona (K-90)
croscarmeloza sodica
stearat de magneziu
dioxid de siliciu coloidal anhidru
talc
Film
hipromeloza
hidroxipropil celuloza
dioxid de titan (E171)
macrogol
Indigotina(E132)
oxid rosu de fer (E172)

Precauții:

Trebuie sa il informati pe medicul dumneavoastra imediat:
- daca observati aparitia oricarui semn de infectie (de exemplu febra, durere in gat), a vanatailor si/sau a sangerarilor neasteptate
- daca aveti sau ati avut vreodata probleme cu aparatul digestiv, de exemplu ulcere ale stomacului
Micofenolatul mofetil Terapia reduce capacitatea de aparare a organismului dumneavoastra. Din aceasta cauza, exista un risc crescut de aparitie a cancerului de piele. De aceea, trebuie sa limitati expunerea dumneavoastra la lumina soarelui si la razele ultraviolete (UV) purtand haine protectoare adecvate si utilizand o crema ecran cu factor mare de protectie.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor:
Nu s-a dovedit ca Micofenolat mofetil Terapia afecteaza capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Micofenolat mofetil Terapia 500 mg, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Micofenolat mofetil Terapia poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Unele din cele mai frecvente probleme sunt diareea, scaderea numarului de celule albe si/sau rosii sanguine, infectii si varsaturi. Medicul dumneavoastra va va face in mod regulat teste de sange pentru a monitoriza orice schimbare a numarului de celule sanguine sau a nivelului oricareia din substantele
transportate de catre sange, de exemplu zahar, grasimi, colesterol. Copiii au o probabilitate mai mare decat adultii de a prezenta reactii adverse cum sunt diareea, infectiile, scaderea numarului de celule albe si rosii sanguine.
Micofenolat mofetil Terapia reduce mecanismele de aparare ale organismului dumneavoastra pentru a-l impiedica sa respinga rinichiul, inima sau ficatul transplantat. In consecinta, organismul dumneavoastra nu va lupta impotriva infectiilor la fel de eficient ca de obicei. Prin urmare, daca luati Micofenolat mofetil Terapia este posibil sa faceti mai multe infectii decat de obicei, de exemplu infectii ale creierului, pielii, gurii, stomacului si intestinelor, plamanilor si tractului urinar. Dupa cum se poate intampla la pacientii care iau acest tip de medicamente, un numar foarte mic de pacienti care luau micofenolat de mofetil au dezvoltat cancer al tesuturilor limfoide si pielii.
Reactiile adverse care afecteaza organismul in ansamblul sau includ hipersensibilitate (manifestata, de exemplu prin anafilaxie, angioedem), febra, letargie, dificultati cu somnul, durere (de exemplu durere abdominala, in piept, in articulatii/muschi, durere la urinat), dureri de cap, simptome de tip gripal si tumefiere.
Alte reactii adverse pot include:
Afectiuni pielii cum sunt acnee, herpes bucal, herpes zoster, cresterea pielii, caderea parului, eruptii trecatoare pe piele, mancarime.
Tulburari ale aparatului urinar cum sunt probleme cu rinichii sau nevoia urgenta de a urina.
Tulburari ale sistemului digestiv si la nivelul gurii cum sunt constipatie, greata, indigestie, inflamatia pancreasului, tulburari intestinale incluzand sangerare, inflamatia stomacului, probleme cu ficatul, inflamatia colonului, pierderea apetitului, flatulenta, umflarea gingiilor si ulcere bucale.
Tulburari ale sistemului nervos si ale organelor de simt cum sunt convulsii, tremor, ameteala, depresie, somnolenta, amortire, spasme musculare, anxietate, modificari ale gandirii si dispozitiei.
Tulburari ale metabolismului, sangelui si vaselor de sange cum sunt scadere in greutate, guta, cresterea valorilor zaharului in sange, sangerare, vanatai, modificari ale tensiunii arteriale, batai anormale ale inimii si dilatarea vaselor sanguine.
Afectiuni ale plamanilor cum sunt pneumonie, bronsita, dificultate in respiratie, tuse, lichid in plamani/cavitatea toracica, probleme cu sinusurile.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect cat timp luati Micofenolat mofetil Terapia, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului. Cu toate acestea, nu incetati sa luati medicamentul, cu exceptia cazului in care ati discutat mai intai cu medicul dumneavoastra.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente:
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Daca raspunsul dumneavoastra este da la oricare dintre urmatoarele intrebari, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe sa luati Micofenolat mofetil Terapia:
- Luati orice medicament care contine: azatioprina sau alte imunosupresoare (care sunt administrate uneori pacientilor dupa o operatie de transplant), colestiramina (utilizata pentru tratamentul pacientilor cu concentratie crescuta a colesterolului in sange), rifampicina (antibiotic), antiacide, agenti de legare a fosfatului (utilizati la pacienti cu insuficienta renala cronica pentru scaderea absorbtiei fosfatului) sau orice alte medicamente (inclusiv cele pe care dumneavoastra le puteti cumpara fara prescriptie medicala) despre care medicul dumneavoastra nu stie?
- Aveti nevoie sa fiti vaccinat (cu vaccinuri vii)? Va trebui ca medicul dumneavoastra sa va sfatuiasca referitor la ce este indicat pentru dumneavoastra.

Folosirea Micofenolat mofetil Terapia cu alimente si bauturi:
Alimentele si bauturile nu au nicio influenta asupra tratamentului dumneavoastra cu Micofenolat mofetil Terapia.

Administrarea de Micofenolat mofetil Terapia 500 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Nu luati Micofenolat mofetil Terapia daca alaptati.
Nu trebuie sa utilizati Micofenolat mofetil Terapia in timpul sarcinii decat daca acest lucru va este indicat in mod clar de catre medic. Medicul dumneavoastra trebuie sa va sfatuiasca sa utilizati o metoda contraceptiva inainte de a lua Micofenolat mofetil Terapia, in timp ce luati Micofenolat mofetil Terapia si timp de sase saptamani dupa ce ati incetat sa luati Micofenolat mofetil Terapia. Aceasta se datoreaza faptului ca Micofenolat mofetil Terapia poate determina avort spontan sau poate sa afecteze copilul dumneavoastra nenascut, inclusiv probleme in dezvoltarea urechii. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, alaptati, ati ramas gravida sau intentionati sa va intemeiati o familie in viitorul apropiat.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele filmate au forma de capsula, de culoare violet deschis pana la violet, si sunt marcate cu RG66 pe o fata si netede pe cealalta fata. 50 sau 150 comprimate filmate, in blistere din Al-PA-PVC/Al.

Condiții de păstrare:

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati comprimatele dupa data de expirare inscrisa pe cutie (EXP). Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii pastrare la o anumita temperatura. A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă mycophenolatum mofetilum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Micofenolat mofetil Terapia 500 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Micofenolat mofetil Terapia 500 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.