Prospect Micofenolat mofetil Stada 250 mg, capsule

Substanța activă: mycophenolatum mofetilum
Producator: Apotex Nederland B.V., Olanda
Clasa ATC: [L04AA]: antineoplazice si imunomodulatoare >> imunosupresoare >> imunosupresoare >> imunosupresoare selective

Indicații Micofenolat mofetil Stada 250 mg, capsule:

Micofenolat mofetil Stada 250 mg apartine unui grup de medicamente cunoscute sub numele de imunosupresoare.
Micofenolat mofetil Stada 250 mg este utilizat pentru a impiedica organismul dumneavoastra sa respinga rinichiul, inima sau ficatul transplantat. Micofenolatul mofetil este utilizat in asociere cu alte medicamente precum ciclosporina si corticosteroizi.

Contraindicații:

Nu luati Micofenolat mofetil Stada 250 mg daca:
- sunteti alergic (hipersensibil) la micofenolat mofetil, acid micofenolic sau la oricare dintre celelalte componente ale Micofenolat mofetil Stada 250 mg.
- alaptati.
Nu luati acest medicament daca cele de mai sus sunt valabile in cazul dumneavoastra si adresati-va medicului dumneavoastra.

Administrare Micofenolat mofetil Stada 250 mg, capsule:

Luati intotdeauna Micofenolat mofetil Stada 250 mg exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Inghititi capsulele intregi, cu un pahar cu apa.
Nu rupeti si nu spargeti capsulele si nu luati niciuna dintre capsulele care s-au spart sau imprastiat.
Evitati contactul cu orice cantitate de pulbere care se varsa din capsulele deteriorate. Daca o capsula se deschide accidental, spalati cu apa si sapun pulberea de pe pielea dumneavoastra. Daca orice cantitate de pulbere ajunge in ochi sau in gura, clatiti cu apa din abundenta.
Tratamentul va continua atat timp cat aveti nevoie de imunosupresie, pentru a preveni respingerea organului care vi s-a transplantat.
Modul obisnuit de a lua Micofenolat mofetil Stada 250 mg este dupa cum urmeaza:
Transplant de rinichi
Adulti
Prima doza este administrata in decurs de 72 ore dupa operatia de transplant. Doza zilnica recomandata este de 8 capsule (2 g de substanta activa), administrata in 2 doze separate pe zi. Aceasta inseamna sa luati 4 capsule dimineata si 4 capsule seara.
Copii si adolescenti (cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani)
Doza administrata variaza in functie de greutatea copilului sau adolescentului. Medicul dumneavoastra va stabili doza cea mai potrivita, pe baza suprafetei corpului (estimata in functie de inaltime si greutate). Doza recomandata este de 600 mg/m2 administrata de doua ori pe zi.
Transplant de inima
Adulti
Prima doza va fi administrata in primele 5 zile dupa operatia de transplant. Doza zilnica recomandata este de 12 capsule (3 g substanta activa), administrata in 2 doze separate. Aceasta inseamna ca trebuie sa luati 6 capsule dimineata si 6 capsule seara.
Copii si adolescenti
Nu sunt disponibile date pentru a recomanda utilizarea acestui medicament la copiii si adolescentii la care s-a efectuat un transplant de inima.
Transplant de ficat
Adulti
Prima doza orala de Micofenolat mofetil Stada 250 mg va fi administrata la cel putin 4 zile dupa operatia de transplant si in momentul in care veti putea sa inghititi medicamente cu administrare orala. Doza zilnica recomandata este de 12 capsule (3 g substanta activa), administrata in 2 doze separate. Aceasta inseamna sa luati 6 capsule dimineata si 6 capsule seara.
Copii si adolescenti
Nu sunt disponibile date pentru a recomanda utilizarea acestui medicament la copiii si adolescentii la care s-a efectuat un transplant de ficat.
Daca luati mai mult decat trebuie din Micofenolat mofetil Stada 250 mg
Daca luati mai multe capsule decat vi s-a recomandat sa luati sau daca altcineva ia din greseala medicamentul dumneavoastra, adresati-va imediat unui medic sau mergeti la un spital.
Daca uitati sa luati Micofenolat mofetil Stada 250 mg
Daca uitati sa luati o doza de medicament, luati-o imediat ce va amintiti, apoi continuati sa luati medicamentul la orele obisnuite. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa luati Micofenolat mofetil Stada 250 mg
Oprirea tratamentului cu Micofenolat mofetil Stada 250 mg poate creste riscul ca organismul dumneavoastra sa respinga organul transplantat. Nu incetati sa luati medicamentul dumneavoastra decat daca medicul dumneavoastra va spune sa faceti acest lucru.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compoziție Micofenolat mofetil Stada 250 mg, capsule:

- Substanta activa este micofenolatul mofetil. Fiecare capsula contine micofenolat de mofetil 250 mg.
- Celelalte componente sunt: continutul capsulei- croscarmeloza sodica, stearat de magneziu si invelisul capsulei- gelatina, laurilsulfat de sodiu, indigotina (E 132), dioxid de titan (E 171), oxid rosu de fer (E 172), cerneala de inscriptionare (Shellac, propilenglicol, oxid negru de fer (E 172), hidroxid de potasiu).

Precauții:

Aveti grija deosebita cand luati Micofenolat mofetil Stada 250 mg
Trebuie sa spuneti imediat medicului dumneavoastra daca:
- observati aparitia oricarui semn de infectie (de exemplu febra, durere in gat)
- observati aparitia vanatailor si/sau a sangerarilor neasteptate
- aveti sau ati avut vreodata probleme cu sistemul digestiv, de exemplu ulcere la nivelul stomacului.
Micofenolat mofetil Stada 250 mg reduce capacitatea de aparare a organismului dumneavoastra. Din aceasta cauza, exista un risc crescut de aparitie a cancerului de piele. De aceea, trebuie sa limitati expunerea dumneavoastra la lumina soarelui si la radiatiile ultraviolete (UV) prin purtarea de imbracaminte protectoare adecvate si prin utilizarea unei creme cu factor de protectie ridicat.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu s-a dovedit ca Micofenolat mofetil Stada 250 mg afecteaza capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Micofenolat mofetil Stada 250 mg, capsule:

Ca toate medicamentele, Micofenolat mofetil Stada 250 mg poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Unele dintre cele mai obisnuite reactii adverse sunt diareea, numarul redus de globule albe si/sau globule rosii in sangele dumneavoastra, infectiile si varsaturile. Medicul dumneavoastra va va face periodic analize ale sangelui pentru a urmari orice modificari ale numarului dumneavoastra de celule sanguine sau modificari ale concentratiilor oricaror substante transportate in sangele dumneavoastra, de exemplu zahar, grasimi, colesterol.
Copiii si adolescentii pot fi mai predispusi decat adultii la aparitia reactiilor adverse precum diaree, infectii, numar redus de globule albe si globule rosii in sange.
Micofenolat mofetil Stada 250 mg reduce mecanismele de aparare ale organismului dumneavoastra pentru a-l impiedica sa respinga rinichiul, inima sau ficatul dumneavoastra transplantat. In consecinta, organismul dumneavoastra nu va mai putea lupta impotriva infectiilor atat de bine ca de obicei. De aceea, daca luati Micofenolat mofetil Stada 250 mg puteti face mai multe infectii decat in mod obisnuit, precum infectii ale creierului, pielii, gurii, stomacului si intestinelor, plamanilor si tractului urinar. Asa cum se poate intampla la pacientii care iau acest tip de medicament, la un numar foarte mic de pacienti care iau Micofenolat mofetil Stada 250 mg a aparut cancer al tesutului limfoid si al pielii.
Reactiile adverse generale care afecteaza corpul dumneavoastra intreg pot sa includa reactii de hipersensibilitate (cum sunt anafilaxie, angioedem), febra, letargie, dificultati la adormire, dureri (precum la nivelul abdomenului, toracelui, articulatiilor/muschilor, durere la urinare), durere de cap, simptome de gripa si inflamatie.
Alte reactii adverse pot sa includa:
Afectiuni ale pielii cum sunt acnee, herpes, varicela-zoster, ingrosarea pielii, caderea parului, eruptie trecatoare pe piele, mancarime.
Tulburari ale aparatului urinar cum sunt tulburari ale rinichilor sau senzatie imperioasa de a urina.
Tulburari ale sistemului digestiv si la nivelul gurii cum sunt constipatie, greata, indigestie, imflamatia pancreasului, tulburari intestinale incluzand sangerare, inflamatia stomacului, tulburari ale ficatului, inflamatia colonului, pierdea poftei de mancare, balonare, umflarea gingiilor si ulcere la nivelul gurii.
Tulburari ale sistemului nervos si ale organelor de simt cum sunt convulsii, tremuraturi, ameteala, agitatie, confuzie, depresie, somnolenta, amorteala, spasme musculare, teama fara motiv, modificari ale gandirii sau ale dispozitiei.
Tulburari ale metabolismului, sangelui si vaselor de sange cum sunt scadere in greutate, guta, concentratie crescuta de zahar in sange, sangerare, vanatai, modificari ale tensiunii arteriale, tulburari ale ritmului de bataie a inimii si dilatarea vaselor de sange.
Tulburari ale plamanilor cum sunt pneumonie, bronsita, scurtarea respiratiei, tuse, lichid in plamani/cavitatea toracica, afectiuni ale sinusurilor.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului. Cu toate acestea, nu incetati sa luati medicamentul dumneavoastra, cu exceptia cazului in care ati discutat mai intai cu medicul dumneavoastra despre aceasta.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Folosirea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe sa luati Micofenolat mofetil Stada 250 mg daca:
- luati orice medicamente care contin azatioprina sau alte medicamente imunosupresoare (medicamente care inhiba propriile mecanisme de aparare ale organismului). Acestea sunt administrate uneori pacientilor dupa o operatie de transplant.
- luati colestiramina, un medicament utilizat pentru tratamentul pacientilor avand o concentratie foarte mare de colesterol in sange.
- luati antibiotice precum rifampicina
- luati antiacide
- luati medicamente care leaga fosfatul, pentru scaderea absorbtiei fosfatilor in organismul dumneavoastra
- luati orice alte medicamente, inclusiv cele pe care dumneavoastra le puteti cumpara fara precriptie medicala, despre care medicul dumneavoastra nu stie
- aveti nevoie sa fiti vaccinat (cu vaccinuri vii). Medicul dumneavoastra va trebui sa va sfatuiasca referitor la ce este indicat pentru dumneavoastra.

Folosirea Micofenolat mofetil Stada 250 mg cu alimente si bauturi
Folosirea alimentelor si bauturilor nu are nicio influenta asupra tratamentului dumneavoastra cu micofenolat mofetil.

Administrarea de Micofenolat mofetil Stada 250 mg, capsule în sarcină / alaptare:

Nu luati Micofenolat mofetil Stada 250 mg daca alaptati.
Nu trebuie sa utilizati Micofenolat mofetil Stada 250 mg in timpul sarcinii cu exceptia cazului in care acest lucru este clar indicat de catre medicul dumneavoastra.
Medicul dumneavoastra trebuie sa va sfatuiasca sa utilizati o metoda de contraceptie inainte de inceperea tratamentului cu Micofenolat mofetil Stada 250 mg, in timpul tratamentului cu Micofenolat mofetil STADA 250 mg si timp de 6 saptamani dupa ce ati oprit tratamentul cu Micofenolat mofetil Stada 250 mg. Aceasta deoarece Micofenolat mofetil Stada 250 mg poate determina avort spontan sau poate provoca leziuni, incluzand tulburari in dezvoltarea urechilor copilului dumneavoastra nenascut.
Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, alaptati, ati ramas gravida sau intentionati sa ramaneti gravida in viitorul apropiat.

Prezentare ambalaj:

Micofenolat mofetil Stada 250 mg capsule se prezinta sub forma de capsule gelatinoase tari, de marime 1, continand pulbere de culoare alba pana la aproape alba, cu capac opac de culoare albastra si corp opac de culoare roz, inscriptionate cu cerneala de culoare neagra cu “APO si “M250.
Capsulele sunt disponibile in cutii cu blistere ce contin 100 si 300 capsule si in flacoane ce contin 100 capsule.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 30 grade C.
A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Nu utilizati Micofenolat mofetil Stada 250 mg daca observati orice semne vizibile de deteriorare.
Nu utilizati Micofenolat mofetil Stada 250 mg dupa data de expirare inscrisa pe cutie, blister si flacon, dupa EXP:. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă mycophenolatum mofetilum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Micofenolat mofetil Stada 250 mg, capsule(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Micofenolat mofetil Stada 250 mg, capsule vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.