Prospect Mofimutral 500 mg comprimate filmate
Substanța activă: mycophenolatum mofetilum
Producator: Sofarimex-Industria Quimica e Farmaceutica, LDA Po
Clasa ATC: [L04AA]:
antineoplazice si imunomodulatoare >>
imunosupresoare >>
imunosupresoare >>
imunosupresoare selective
Indicații Mofimutral 500 mg comprimate filmate:
Mofimutral 500 mg comprimate filmate este indicat in asociere cu ciclosporina si corticosteroizi pentru profilaxia rejetului acut de grefa, la pacientii carora li s-a efectuat transplant alogen renal, cardiac sau hepatic.Contraindicații:
Au fost observate reactii de hipersensibilitate la micofenolatul de mofetil. Ca urmare, Mofimutral este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate la micofenolat de mofetil sau la acidul micofenolic.Micofenolatul de mofetil este contraindicat la femeile care alapteaza.
Pentru informatii privind utilizarea medicamentului in timpul sarcini si masurile contraceptive necesare.
Administrare Mofimutral 500 mg comprimate filmate:
Tratamentul cu Mofimutral 500 mg comprimate filmate trebuie initiat si continuat de catre medici specialisti, cu experienta in efectuarea transplanturilor.Utilizarea la pacientii cu transplant renal
Adulti: administrarea orala a Mofimutral trebuie initiata in primele 72 de ore dupa efectuarea transplantului. Doza recomandata la pacientii cu transplant renal este 1 g administrata de doua ori pe zi (doza zilnica de 2 g).
Copii si adolescenti (cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani): doza recomandata de micofenolat de mofetil este de 600 mg/m2, administrata oral de doua ori pe zi (pana la maxim 2 g pe zi). Comprimatele de Mofimutral trebuie prescrise doar la pacientii cu o suprafata corporala mai mare de 1,5 m2, in doza de 1 g de doua ori pe zi (doza zilnica 2 g). Deoarece unele reactii adverse apar cu o frecventa mai mare la aceasta grupa de varsta, comparativ cu adultii (vezi pct. 4.8), poate fi necesara scaderea temporara a dozei sau intreruperea administrarii medicamentului; pentru aceasta trebuie luati in considerare factorii clinici relevanti, inclusiv severitatea reactiei adverse.
Copii (< 2 ani): exista date limitate privind siguranta si eficacitatea administrarii la copii cu varsta sub 2 ani. Acestea sunt insuficiente pentru a formula recomandari privind dozajul si, ca urmare, nu este recomandata utilizarea medicamentului la aceasta grupa de varsta.
Utilizarea la pacienti cu transplant cardiac
Adulti: administrarea orala a Mofimutral trebuie initiata in primele 5 zile dupa efectuarea transplantului. Doza recomandata la pacientii cu transplant cardiac este 1,5 g, administrata de doua ori pe zi (doza zilnica 3 g).
Copii: nu sunt disponibile date privind utilizarea medicamentului la copiii cu transplant cardiac.
Utilizarea la pacienti cu transplant hepatic
Adulti: administrarea intravenoasa a micofenolatului trebuie efectuata in primele 4 zile dupa efectuarea transplantului hepatic, iar administrarea orala a Mofimutral trebuie initiata imediat ce aceasta poate fi tolerata. Doza orala recomandata la pacientii cu transplant hepatic este 1,5 g, administrata de doua ori pe zi (doza zilnica 3 g).
Copii: nu sunt disponibile date privind utilizarea medicamentului la copiii cu transplant hepatic.
Utilizarea la varstnici (≥ 65 de ani): la varstnici, sunt adecvate pentru utilizare dozele recomandate de 1 g, administrate de doua ori pe zi la pacientii cu transplant renal si dozele de 1,5 g, administrate de doua ori pe zi la pacientii cu transplant cardiac sau hepatic.
Utilizarea la pacientii cu insuficienta renala: la pacientii cu transplant renal si insuficienta renala cronica severa (rata filtrarii glomerulare < 25 ml/min/1,73 m2), cu exceptia perioadei imediat urmatoare efectuarii transplantului, trebuie evitata utilizarea dozelor mai mari de 1 g administrate de doua ori pe zi. De asemenea, acesti pacienti trebuie monitorizati cu atentie. Nu sunt necesare ajustari ale dozelor la pacientii care prezinta postoperator intarzierea reluarii functiei grefei renale (vezi pct. 5.2). Nu sunt disponibile date privind utilizarea medicamentului la pacientii cu transplant cardiac sau hepatic si insuficienta renala cronica severa.
Utilizarea la pacienti cu insuficienta hepatica severa: nu sunt necesare ajustari ale dozelor la pacientii cu transplant renal si afectiuni severe ale parenchimului hepatic. Nu sunt disponibile date privind utilizarea medicamentului la pacientii cu transplant cardiac si afectiuni severe ale parenchimului hepatic.
Tratamentul in timpul episoadelor de rejet: AMF (acidul micofenolic) este metabolitul activ al micofenolatului de mofetil. Rejetul transplantului renal nu determina modificari ale profilului farmacocinetic al AMF; nu este necesara scaderea dozelor sau intreruperea administrarii Mofimutral. Nu exista argumente pentru ajustarea dozei de Mofimutral dupa rejetul transplantului cardiac. Nu sunt disponibile date de farmacocinetica, obtinute in timpul rejetului transplantului hepatic.
Compoziție Mofimutral 500 mg comprimate filmate:
Fiecare comprimat filmat contine micofenolat de mofetil 500 mg.Lista excipientilor
Nucleu
Celuloza microcristalina (E 460)
Povidona (K-90)
Siliciu coloidal anhidru
Croscarmeloza sodica
Stearat de magneziu
Film
Hipromeloza (E 464)
Hidroxipropilceluloza
Dioxid de titan (E 171)
Macrogol 400
Indigotina (E 132)
Oxid rosu de fer (E 172)
Oxid galben de fer (E 172)
Precauții:
Pacientii carora li se administreaza tratament imunosupresor cu asocieri de medicamente, incluzand micofenolat de mofetil, prezinta risc crescut de a dezvolta limfoame si alte afectiuni maligne, in special la nivel cutanat. Riscul de aparitie pare a fi legat mai degraba de intensitatea si durata imunosupresiei, decat de utilizarea unui anumit medicament. Ca recomandare generala, pentru minimalizarea riscului de aparitie a neoplasmelor cutanate, expunerea la lumina solara si radiatiile ultraviolete (UV) trebuie limitata prin purtarea de imbracaminte protectoare si utilizarea unei creme cu factor de protectie mare.Pacientii tratati cu Mofimutral trebuie sfatuiti sa raporteze imediat orice semn de infectie, echimoza sau sangerare neasteptata sau orice alta manifestare a deprimarii maduvei hematogene.
Pacientii tratati cu imunosupresoare, incluzand micofenolat, prezinta risc crescut de aparitie a infectiilor cu germeni oportunisti (bacterii, fungi, virusuri si protozoare), infectii care pun in pericol viata si sepsis (vezi pct. 4.8). Printre infectiile cu germeni oportunisti se numara nefropatia asociata cu infectia cu virusul BK si leucoencefalopatia multifocala progresiva (LMP) produsa de virusul JC. Aceste infectii sunt corelate frecvent cu imunosupresia accentuata si pot avea o evolutie care trebuie avuta in vedere in stabilirea diagnosticului diferential la pacientii cu imunosupresie si insuficienta renala sau simptome neurologice.
Pacientii tratati cu Mofimutral trebuie sa fie monitorizati pentru a decela aparitia neutropeniei, care poate fi determinata de administrarea micofenolatului, de medicamentele administrate concomitent, de infectii virale sau de unele combinatii ale acestor cauze. La pacientii tratati cu Mofimutral, hemoleucograma trebuie efectuata saptamanal in prima luna, de doua ori pe luna in a doua si a treia luna de tratament si, ulterior, lunar pana la sfarsitul primului an de tratament. Daca apare neutropenia (numarul absolut de neutrofile < 1,3 x 103/microlitru), poate fi adecvata intreruperea temporara sau definitiva a tratamentului cu Mofimutral.
La pacientii tratati cu micofenolat de mofetil in asociere cu alte imunosupresoare au fost raportate cazuri de aplazie eritrocitara pura (AEP). Mecanismul de aparitie a AEP induse de micofenolatul de mofetil nu este cunoscut. AEP se poate remite prin scaderea dozelor sau intreruperea tratamentului cu Mofimutral. Modificarea tratamentului cu Mofimutral trebuie efectuata numai in conditiile in care primitorul grefei este monitorizat adecvat in scopul minimalizarii riscului de producere a rejetului de grefa.
Pacientii trebuie avertizati cu privire la faptul ca, in timpul tratamentului cu micofenolat de mofetil, vaccinarile pot fi mai putin eficace si ca trebuie evitata utilizarea vaccinurilor vii atenuate (vezi pct. 4.5). Vaccinarea impotriva gripei poate fi utila. Medicii trebuie sa respecte ghidurile nationale de vaccinare impotriva gripei.
Deoarece administrarea micofenolatului a fost asociata cu o incidenta crescuta a reactiilor adverse la nivelul aparatului digestiv, incluzand cazuri mai putin frecvente de ulceratii, hemoragie si perforatie la nivelul tractului gastro-intestinal, Mofimutral trebuie administrat cu precautie la pacientii cu afectiuni active grave ale tractului digestiv.
Micofenolatul este un inhibitor al IMFDH (inozin monofosfat dehidrogenaza). Ca urmare, teoretic, trebuie evitata administrarea acestuia la pacientii cu deficit ereditar rar de hipoxantin-guanin-fosforiboziltransferaza (HGFRT), cum sunt cei cu sindromul Lesch-Nyhan si cei cu sindromul Kelley-Seegmiller.
Se recomanda ca micofenolatul de mofetil sa nu fie administrat concomitent cu azatioprina, deoarece nu a fost studiata administrarea concomitenta a acestor medicamente.
Tinand cont de scaderea semnificativa de catre colestiramina a ASC a AMF determinata, administrarea concomitenta a Mofimutral cu medicamente a caror metabolizare interfera cu circuitul enterohepatic trebuie efectuata cu precautie, datorita posibilitatii scaderii eficacitatii Mofimutral.
Riscul: nu s-a stabilit raportul risc/beneficiu in ceea ce priveste administrarea micofenolatului de mofetil in asociere cu tacrolimus sau sirolimus.
Atenționări:
Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilajeNu au fost efectuate studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.Profilul farmacodinamic si reactiile adverse raportate indica faptul ca aparitia unor astfel de efecte este putin probabila.
Reacții adverse ale Mofimutral 500 mg comprimate filmate:
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate in cadrul studiilor clinicePrincipalele reactii adverse determinate de administrarea micofenolatului de mofetil in asociere cu ciclosporina si corticosteroizi includ diaree, leucopenie, sepsis si varsaturi; exista dovezi privind o frecventa mai mare de aparitie a anumitor tipuri de infectii.
Afectiuni maligne
Pacientii carora li se administreaza tratament imunosupresor cu asocieri de medicamente, incluzand Mofimutral, prezinta risc crescut de aparitie a limfoamelor si a altor afectiuni maligne, mai ales la nivel cutanat (vezi pct. 4.4). Boala limfoproliferativa sau limfomul au aparut la 0,6 % dintre pacientii tratati cu micofenolat de mofetil (doze de 2 g sau 3 g zilnic) in asociere cu alte imunosupresoare, in cadrul studiilor clinice controlate efectuate la pacientii cu transplant renal (date obtinute in cazul administrarii dozei de 2 g), transplant cardiac sau transplant hepatic, care au fost monitorizati timp de cel putin un an. Carcinoamele cutanate (altele decat melanomului malign) au aparut la 3,6 % dintre pacienti; alte tipuri de tumori maligne au aparut la 1,1% dintre pacienti. Datele privind siguranta administrarii pe o perioada de 3 ani la pacientii cu transplant renal si la cei cu transplant cardiac, nu au evidentiat modificari neasteptate ale incidentei afectiunilor maligne, comparativ cu datele obtinute pe o perioada de un an. Pacientii cu transplant hepatic au fost monitorizati timp de cel putin un an, dar mai putin de 3 ani.
Infectii cu germeni oportunisti
Toti pacientii cu transplant prezinta risc crescut de aparitie a infectiilor cu germeni oportunisti; acest risc in mod dependent de doza totala de imunosupresoare administrata (vezi pct. 4.4). In cadrul studiilor clinice controlate efectuate la pacientii cu transplant renal (date obtinute in cazul administrarii dozei de 2 g), transplant cardiac sau transplant hepatic tratati cu micofenolat de mofetil (doze de 2 g sau 3 g zilnic) in asociere cu alte imunosupresoare si care au fost monitorizati timp de cel putin un an, infectiile cu germeni oportunisti aparute cel mai frecvent au fost candidoze cutaneo-mucoase, viremie cu citomegalovirus (CMV)/sindrom determinat de CMV si infectie cu Herpes simplex. Procentul pacientilor cu viremie cu citomegalovirus (CMV)/sindrom determinat de CMV a fost de 13,5 %.
Copii si adolescenti (cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani)
Tipul si frecventa reactiilor adverse raportate in cadrul unui studiu clinic, in care au fost inclusi 92 de copii cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani, carora li s-a administrat oral micofenolat de mofetil in doza de 600 mg/m2 de doua ori pe zi, au fost, in general, similare celor observate la adultii tratati cu doze de 1 g micofenolat de mofetil de doua ori pe zi. Totusi, urmatoarele evenimente adverse avand relatie de cauzalitate cu tratamentul au fost raportate mai frecvent la copii si adolescenti, in special la copii cu varsta sub 6 ani, comparativ adultii: diaree, sepsis, anemie leucopenie si infectie.
Varstnici (≥ 65 de ani)
In general, varstnicii (≥ 65 de ani) pot prezenta risc crescut de aparitie a reactiilor adverse ca urmare a imunosupresiei. Pacientii varstnici, carora li se administreaza Mofimutral in cadrul tratamentului imunosupresor asociat, pot prezenta risc crescut de aparitie a anumitor infectii (incluzand boala invaziva tisulara determinata de virusul citomegalic) si, posibil, hemoragii gastro-intestinale si edem pulmonar, comparativ cu persoanele tinere.
Alte reactii adverse
In tabelul urmator sunt prezentate reactiile adverse, probabil sau posibil in relatie de cauzalitate cu administrarea micofenolatului de mofetil, raportate la ≥ 1/10 si la ≥ 1/100 dar la < 1/10 dintre pacientii carora li s-a administrat micofenolatului de mofetil in cadrul studiilor clinice controlate efectuate la pacienti cu transplant renal (date obtinute in cazul administrarii dozei de 2 g), transplant cardiac si transplant hepatic.
Reactii adverse, probabil sau posibil in relatie de cauzalitate cu micofenolatul de mofetil, raportate la pacientii cu transplant renal, cardiac si hepatic, in cadrul studiilor clinice in care s-a utilizat micofenolat de mofetil in asociere cu ciclosporina si corticosteroizi
In cadrul fiecarei clase de organe, aparate si sisteme, reactiile adverse sunt prezentate in functie de frecventa, utilizand urmatoarea conventie: foarte frecvente (≥ 1/10), frecvente (≥ 1/100 si < 1/10), mai putin frecvente (≥ 1/1000 si < 1/100), rare (≥ 1/10000 si < 1/1000), foarte rare (< 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile). In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.
Infectii si infestari
Foarte frecvente:
Sepsis, candidoza gastro-intestinala, infectii ale tractului urinar, infectie cu herpes simplex, varicela-zoster
Frecvente:
Pneumonie, gripa, infectie a tractului respirator, candidoza la nivelul tractului respirator, infectie gastro-intestinala, candidoza, gastro-enterita, infectie, bronsita, faringita, sinuzita, micoze cutanate, candidoza cutanata, candidoza vaginala, rinita
Tumori benigne, maligne si nespecificate (incluzand chisturi si polipi)
Frecvente:
Neoplasm cutanat, tumori benigne cutanate
Tulburari hematologice si limfatice
Foarte frecvente:
Leucopenie, trombocitopenie, anemie
Frecvente:
Pancitopenie, leucocitoza
Tulburari metabolice si de nutritie
Frecvente:
Acidoza, hiperkaliemie, hipokaliemie, hiperglicemie, hipomagneziemie, hipocalcemie, hipercolesterolemie, hiperlipidemie, hipofosfatemie, hiperuricemie, guta, anorexie
Tulburari psihice
Frecvente:
Agitatie, status confuzional, depresie, anxietate, gandire anormala, insomnie
Tulburari ale sistemului nervos
Frecvente:
Convulsii, hipertonie, tremor, somnolenta, sindrom miastenic, ameteli, cefalee, parestezii, disgeuzie
Tulburari cardiace
Frecvente:
Tahicardie
Tulburari vasculare
Frecvente:
Hipotensiune arteriala, hipertensiune arteriala, vasodilatatie
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale
Frecvente:
Revarsat pleural, dispnee, tuse
Tulburari gastro-intestinale
Foarte frecvente:
Varsaturi, durere abdominala, diaree, greata
Frecvente:
Hemoragie gastro-intestinala, peritonita, ileus, colita, ulcer gastric, ulcer duodenal, gastrita, esofagita, stomatita, constipatie, dispepsie, flatulenta, eructatii
Tulburari hepatobiliare
Frecvente:
Hepatita, icter, hiperbilirubinemie
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Frecvente:
Hipertrofie cutanata, eruptie cutanata tranzitorie, acnee, alopecie
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv
Frecvente:
Artralgii
Tulburari renale si ale -cailor urinare
Frecvente:
Insuficienta renala
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Frecvente:
Edem, stare febrila, frisoane, durere, stare generala de rau, astenie
Investigatii diagnostice
Frecvente:
Cresterea valorilor serice ale enzimelor hepatice, cresterea creatininemiei, cresterea concentratiei plasmatice a lactatdehidrogenazei, cresterea uremiei, cresterea concentratiei plasmatice a fosfatazei alcaline, scadere in greutate
Nota: in studiile de faza III privind prevenirea rejetului transplantului renal, cardiac, respectiv hepatic au fost inclusi 501 pacienti (tratati cu 2 g/pe zi micofenolat de mofetil), 289 de pacienti (tratati cu 3 g/pe zi micofenolat de mofetil), respectiv 277 de pacienti (tratati cu 2 g micofenolat administrat intravenos/3 g micofenolat de mofetil administrat oral zilnic).
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate dupa punerea pe piata a medicamentului
Tipurile reactiilor adverse raportate dupa punerea pe piata a micofenolatului de mofetil sunt similare celor observate in cadrul studiilor clinice controlate efectuate la pacientii cu transplant renal, cardiac si hepatic. Reactiile adverse suplimentare raportate dupa punerea pe piata sunt prezentate mai jos, frecventele de aparitie fiind prezentate intre paranteze, in cazul in care acestea au putut fi determinate.
Tulburari gastro-intestinale: hiperplazie gingivala (≥1/100, <1/10), colita incluzand colita determinata de virusul citomegalic (≥ 1/100, < 1/10), pancreatita (≥ 1/100, < 1/10) si atrofie a vilozitatilor intestinale.
Tulburari determinate de imunosupresie: infectii grave care pot pune in pericol viata, incluzand meningita, endocardita, tuberculoza si infectii determinate de micobacterii atipice. La pacientii tratati cu imunosupresoare, inclusiv micofenolat de mofetil, au fost raportate cazuri de nefropatie determinata de virusul BK, dar si cazuri de leucoencefalopatie multifocala progresiva (LMP). Au fost raportate agranulocitoza (≥ 1/1000, < 1/100) si neutropenie; ca urmare, se recomanda monitorizarea periodica a pacientilor care utilizeaza micofenolat de mofetil (vezi pct. 4.4). La pacientii tratati cu micofenolat de mofetil s-au raportat cazuri de anemie aplastica si deprimare a maduvei hematogene, in unele cazuri cu evolutie letala.
Tulburari hematologice si limfatice
La pacientii tratati cu micofenolat de mofetil au fost raportate cazuri de aplazie eritrocitara pura (AEP). De asemenea, au fost raporate cazuri izolate la care s-a observat prezenta de neutrofile cu morfologie anormala, incluzand anomalia dobandita Pelger-Huet. Aceste anomalii nu sunt asociate cu afectarea functiei neutrofilelor. Aceste modificari sugereaza o “deviere la stanga†a formulei leucocitare, care poate fi usor interpretara gresit ca semn al unei infectii la pacientii imunosupresati, cum sunt cei tratati cu micofenolat de mofetil.
Hipersensibilitate: s-au raportat reactii de hipersensibilitate, incluzand angioedem si reactii anafilactice.
Afectiuni congenitale:
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale
Au fost raportate cazuri izolate de fibroza pulmonara si afectiuni interstitiale pulmonare la pacienti tratati cu micofenolat de mofetil in asociere cu alte imunosupresoare, unele cu evolutie fatala.
Supradozajul:
In cadrul sudiilor clinice si dupa punerea pe piata a medicamentului, au fost raportate cazuri de supradozaj cu micofenolat de mofetil. In multe dintre aceste cazuri nu au fost raportate evenimente adverse. In acele cazuri de supradozaj in care au fost raportate evenimente adverse, acestea se incadreaza in profilul de siguranta cunoscut al medicamentului.Este de asteptat ca supradozajul cu micofenolat de mofetil sa determine supresia accentuata a sistemului imunitar, cresterea susceptibilitatii la infectii si deprimarea maduvei osoase. In cazul aparitiei neutropeniei, trebuie intrerupta administrarea de Mofimutral sau trebuie scazuta doza.
Nu este de asteptat ca prin hemodializa sa se elimine cantitati clinic semnificative de AMF sau GAMF. Chelatorii acizilor biliari, cum este colestiramina, pot indeparta AMF prin scaderea recircularii enterohepatice a medicamentului.
Interacțiuni cu alte medicamente:
S-au efectuat studii de interactiune numai la adulti.Aciclovir
S-au observat concentratii plasmatice de aciclovir mai mari atunci cand micofenolatul de mofetil a fost administrat concomitent cu aciclovir, comparativ cu cele observate in cazul administrarii aciclovirului in monoterapie. Modificarile farmacocineticii GAMF (glucuronoconjugatului fenolic al AMF) (cresterea cu 8 % a concentratiei plasmatice a GAMF) au fost minime si nu sunt considerate semnificative din punct de vedere clinic. Deoarece concentratiile plasmatice ale GAMF, precum si cele ale aciclovirului, sunt crescute in caz de insuficienta renala, exista posibilitatea ca micofenolatul de mofetil si aciclovirul sau promedicamentul acestuia, de exemplu valaciclovirul, sa intre in competitie pentru secretia tubulara si, ca urmare, sa apara cresteri suplimentare ale concentratiilor plasmatice ale ambelor medicamente.
Antiacide care contin hidroxid de magneziu si de aluminiu
Absorbtia micofenolatului de mofetil este scazuta atunci cand este administrat concomitent cu antiacide.
Colestiramina
Dupa administrarea unei doze unice de 1,5 g de micofenolat de mofetil la voluntarii sanatosi, tratati in prealabil cu 4 g colestiramina de trei ori pe zi, timp de 4 zile, s-a observat scaderea cu 40% a ASC a AMF (vezi pct. 4.4 si pct. .5.2). Administrarea concomitenta trebuie facuta cu precautie, datorita posibilitatii scaderii eficacitatii Mofimutral.
Medicamente a caror metabolizare interfera circuitul enterohepatic
Medicamentele a caror metabolizare interfera circuitul enterohepatic trebuie administrate cu precautie, datorita posibilitatii ca acestea sa scada eficacitatea micofenolatului de mofetil.
Ciclosporina A
Farmacocinetica ciclosporinei A (CsA) nu a fost influentata de catre micofenolatul de mofetil.
In contrast, daca tratamentul concomitent cu ciclosporina este intrerupt, este de asteptat cresterea cu aproximativ 30% a ASC a AMF.
Ganciclovir
Pe baza rezultatelor provenite dintr-un studiu cu administrare in doza unica, in cadrul caruia s-au utilizat dozele orale recomandate de micofenolat de mofetil si dozele intravenoase recomandate de ganciclovir, cunoscand efectele insuficientei renale asupra profilului farmacocinetic al micofenolatului de mofetil (vezi pct. 4.2) si al ganciclovirului, se poate anticipa ca administrarea concomitenta a acestor medicamente (care intra in competitie pentru mecanismele de secretie tubulara renala) determina cresteri ale concentratiilor plasmatice ale GAMF si ale ganciclovirului. Nu se anticipeaza modificari importante ale farmacocineticii AMF si nu este necesara ajustarea dozelor de micofenolat de mofetil. La pacientii cu insuficienta renala carora li se administreaza concomitent micofenolat si ganciclovir sau promedicamentul acestuia, de exemplu valganciclovir, trebuie respectate dozele recomandate de ganciclovir, iar pacientii trebuie monitorizati cu atentie.
Contraceptive orale
Profilele farmacocinetic si farmacodinamic al contraceptivelor orale nu au fost influentate de administrarea concomitenta a micofenolatului de mofetil.
Rifampicina
La pacientii care nu utilizeaza si ciclosporina, administrarea concomitenta de micofenolat de mofetil si rifampicina determina scaderea expunerii la AMF (ASC0-12h) cu 18% pana la 70%. In cazul in care rifampicina este administrata concomitent, se recomanda monitorizarea expunerii la AMF si ajustarea corespunzatoare a dozelor de micofenolat de mofetil pentru mentinerea eficacitatii clinice.
Sirolimus
La pacientii cu transplant renal, administrarea concomitenta a micofenolatului de mofetil si CsA a determinat scaderea expunerii AMF cu 30-50%, comparativ cu pacientii tratati cu sirolimus in asociere cu doze similare de micofenolat de mofetil.
Sevelamer
S-au observat scaderi ale Cmax si ASC0-12h ale AMF cu 30% si, respectiv 25% atunci cand micofenolatul de mofetil a fost administrat concomitent cu sevelamer, fara nicio consecinta clinica (adica rejetul grefei). Totusi, este recomandat sa se administreze micofenolatul de mofetil cu cel putin o ora inainte de sau la trei ore dupa utilizarea sevelamerului, pentru a minimaliza impactul asupra absorbtiei AMF. Nu exista date privind administrarea micofenolatului de mofetil concomitent cu alti chelatori de fosfat, altii decat sevelamerul.
Trimetoprim/sulfametoxazol
Nu s-au observat efecte asupra biodisponibilitatii AMF.
Norfloxacina si metronidazol
La voluntarii sanatosi, nu s-au observat interactiuni semnificative atunci cand micofenolatul de mofetil a fost administrat concomitent cu norfloxacina sau cu metronidazolul. Totusi, administrarea norfloxacinei si metronidazolului concomitent cu o doza unica de micofenolat de mofetil, a scazut expunerea la AMF cu aproximativ 30%.
Ciprofloxacina si amoxicilina cu acid clavulanic
La primitorii de transplant renal, in zilele urmatoare initierii tratamentului cu ciprofloxacina si amoxicilina cu acid clavulanic au fost raportate scaderi ale concentratiilor de AMF anterior administrarii unei noi doze de micofenolat de mofetil cu aproximativ 50%.
Tacrolimus
La pacientii cu transplant hepatic la care a fost initiat tratamentul cu micofenolat de mofetil si tacrolimus, ASC si Cmax ale AMF, metabolitul activ al micofenolatului de mofetil, nu au fost semnificativ influentate de administrarea concomitenta de tacrolimus. In contrast, s-a observat cresterea cu aproximativ 20% a ASC pentru tacrolimus, atunci cand au fost administrate doze repetate de micofenolat de mofetil (1,5 g de doua ori pe zi) la pacientii tratati cu tacrolimus. Totusi, la pacientii cu transplant renal, concentratiile plasmatice de tacrolimus nu par sa fie influentate de administrarea micofenolatului de mofetil.
Alte interactiuni
La maimute, administrarea concomitenta a probenecidului si micofenolatului de mofetil a determinat cresterea de 3 ori ASC a GAMF. Astfel, alte medicamente cunoscute ca sunt eliminate prin secretie tubulara renala ar putea intra in competitie cu GAMF si, ca urmare, ar putea determina cresterea concentratiei plasmatice a GAMF sau a altor medicamente care se elimina prin secretie tubulara.
Vaccinuri vii atenuate
Vaccinurile vii atenuate nu trebuie administrate pacientilor cu raspuns imunitar deficitar.
Raspunsul imun la administrarea altor vaccinuri poate fi diminuat.
Administrarea de Mofimutral 500 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:
Se recomanda ca tratamentul cu Mofimutral sa nu fie initiat inainte de obtinerea unui rezultat negativ al testului de sarcina. Inainte de initierea tratamentului, pe parcursul si timp de sase saptamani dupa intreruperea tratamentului cu Mofimutral trebuie utilizate metode contraceptive eficace. Pacientele trebuie instruite sa se adreseze imediat medicului curant daca raman gravide.Utilizarea Mofimutral nu este recomandata in timpul sarcinii si trebuie sa fie rezervata cazurilor in care nu este disponibila o alternativa de tratament mai adecvata. Mofimutral trebuie utilizat la gravide numai daca beneficiul terapeutic potential depaseste riscul posibil pentru fat. Exista date limitate privind utilizarea micofenolatului de mofetil la gravide. Totusi, la copiii proveniti din paciente expuse in timpul sarcinii la micofenolat de mofetil in asociere cu alte medicamente imunosupresoare, au fost raportate malformatii congenitale, incluzand malformatii ale urechii, adica anomalii de formare sau absenta urechii externe/medii. Au fost raportate cazuri de avort spontan la pacientele expuse la micofenolat de mofetil . Studiile la animale au evidentiat toxicitate asupra functiei de reproducere.
La sobolani, s-a demonstrat ca micofenolatul de mofetil este excretat in lapte. Nu se cunoaste daca acest medicament este excretat in laptele uman. Deoarece la sugarii alimentati natural exista riscul aparitiei reactiilor adverse grave determinate de micofenolatul de mofetil, administrarea de Mofimutral este contraindicata la femeile care alapteaza.
Prezentare ambalaj:
Blistere din PVC-PVdC/Al care contin cate 10 comprimate filmate.50 comprimate filmate 150 comprimate filmate
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Condiții de păstrare:
Acest produs nu necesita conditii speciale de pastrare.Alte medicamente cu substanța activă mycophenolatum mofetilum:
- CellCept 250 mg capsule
- Micofenolat Mofetil Dr.Reddy's 250 mg, capsule
- Mycophenolate Mofetil Medico Uno 500 mg, comprimate filmate
- Micofenolat mofetil Stada 250 mg, capsule
- CellCept 1 g/5 ml pulbere pentru suspensie orală
- Micofenolat Mofetil Dr.Reddy's 500 mg, comprimate filmate
- Myfenax 250 mg capsule
- Arzip 500 mg, comprimate filmate
- Mycofenolat mofetil Actavis 500 mg, comprimate filmate
- Mycophenolate Mofetil Accord 250 mg capsule
- Myclausen 250 mg capsule
- CellCept 500 mg pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă
- Suprephen 500 mg comprimate filmate
- Micofenolat mofetil Terapia 500 mg, comprimate filmate
- Suprephen 250 mg comprimate filmate
- Micofenolat mofetil Sandoz 500 mg comprimate filmate
- CellCept 250 mg, capsule
- Mometil 500 mg comprimate filmate
- Myfenax 500 mg comprimate filmate
- Myclausen 500 mg comprimate filmate
- CellCept 500 mg comprimate filmate
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Mofimutral 500 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
- Acid micofenolic Accord 180 mg comprimate gastrorezistente
- Acid micofenolic Sandoz 180 mg comprimate gastrorezistente
- Acid micofenolic Sandoz 360 mg comprimate gastrorezistente
- Arava 10 mg comprimate filmate
- Arava 100 mg comprimate filmate
- Arava 20 mg comprimate filmate
- Arzip 500 mg, comprimate filmate
- AUBAGIO 7 mg, 14 mg comprimate filmate
- Axympa 180 mg comprimate gastrorezistente
- Axympa 360 mg comprimate gastrorezistente
- Benlysta 120 mg pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă
- Benlysta 200 mg soluţie injectabilă în seringă preumplută
- Benlysta 200 mg soluţie injectabilă în stilou injector (pen) preumplut
- Benlysta 400 mg pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă
- CellCept 1 g/5 ml pulbere pentru suspensie orală
- CellCept 250 mg capsule
- CellCept 250 mg, capsule
- CellCept 500 mg comprimate filmate
- CellCept 500 mg pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă
- Certican 0,1 mg, comprimate dispersabile
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Mofimutral 500 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!