Prospect Acid alendronic Accord 70 mg, comprimate

Substanța activă: acidum alendronicum
Producator: Accord Healthcare Limited, Marea Britanie
Clasa ATC: [M05BA]: sistemul muscular-scheletic >> medicamente pentru tratamentul afectiunilor osoase >> medicamente implicate in metabolismul mineral >> biofosfati

Indicații Acid alendronic Accord 70 mg, comprimate:

Medicul dumneavoastră v-a prescris acid alendronic fie pentru că aveţi o afecţiune denumită osteoporoză. Osteoporoza reprezintă o subţiere şi slăbire a oaselor. Aceasta este frecventă la femei, după menopauză. Menopauza apare atunci când ovarele nu mai produc hormonii feminini, estrogeni, care ajută la menţinerea sănătăţii scheletului femeilor. După instalarea menopauzei, apare pierderea de substanţă osoasă, iar oasele devin mai fragile. Cu cât menopauza debutează mai devreme la o femeie, cu atât riscul de osteoporoză este mai mare. În stadiile de început, în mod obişnuit, osteoporoza nu are simptome. Cu toate acestea, dacă nu este tratată, poate determina fracturi (rupturi ale oaselor). Deşi, de regulă, fracturile produc dureri, fracturile vertebrelor pot trece neobservate, până la momentul în care determină scădere în înălţime.

Fracturile (rupturi ale oaselor) pot să apară în timpul activităţii obişnuite, de zi cu zi, cum este ridicarea unor greutăţi sau prin traumatisme minore, care. în mod normal. nu sunt suficiente pentru a fractura un os normal. Fracturile (rupturi ale oaselor) apar, de obicei, la nivelul şoldului, coloanei vertebrale sau al pumnului şi pot determina nu numai apariţia durerii, ci şi deformări marcate (care produc probleme) şi la invaliditate (cum sunt postura aplecată sau "cocoşată" şi pierderea mobilităţii).

Cum poate fi tratată/prevenită osteoporoza?
Osteoporoză poate fi tratată şi niciodată nu este prea târziu pentru începerea tratamentului.
Acidul alendronic nu numai că previne pierderea substanţei osoase, ci ajută la refacerea osului şi reduce riscul de fracturi ale vertebrelor şi de fracturi ale şoldului.

În plus faţă de tratamentul cu acid alendronic pe care îl urmaţi, medicul dumneavoastră s-ar putea să vă recomande unele schimbări în stilul de viaţă, care vă pot ajuta pentru combaterea bolii. Acestea sunt:

Oprirea fumatului: fumatul pare să crească viteza pierderii osoase şi, ca urmare, poate să vă crească riscul de fracturi.
Exerciţii fizice: similar muşchilor, oasele au nevoie de exerciţii fizice pentru a se menţine puternice şi sănătoase. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a începe orice program de exerciţii fizice.
Alimentaţie echilibrată: medicul dumneavoastră vă poate sfătui cu privire la alimentaţie sau dacă trebuie să utilizaţi suplimentele alimentare.

Contraindicații:

Dacă aveţi anumite tulburări la nivelul esofagului (tubul care face legătura între gură şi stomac)
Dacă nu puteţi să staţi în picioare timp de cel puţin 30 minute
Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la acidul alendronic sau la oricare dintre celelalte componente ale Acid alendronic Accord comprimate
Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi o concentraţie mică de calciu în sânge Dacă credeţi că vreuna dintre acestea se aplică în cazul dumneavoastră, nu luaţi comprimatele. Mai întâi adresaţi-vă medicului dumneavoastră şi urmaţi-i recomandările.

Administrare Acid alendronic Accord 70 mg, comprimate:

Luaţi Acid alendronic Accord comprimate o dată pe săptămână.

Pentru a vă asigura că beneficiaţi de pe urma utilizării acid alendronic comprimate trebuie să să urmaţi acţiunile următoare.
1) Alegeţi ziua din săptămână cea mai potrivită pentru programul dumneavoastră. În fiecare săptămână, în ziua aleasă de dumneavoastră, luaţi un comprimat de acid alendronic.

Este foarte important să respectaţi recomandările de la pct. 2, 3, 4şi 5 pentru a ajuta ca fiecare comprimat de acid alendronic să ajungă rapid în stomac şi să reduceţi potenţialul de iritaţie a esofagului (tubul care face legătura între gură şi stomac).

2) Dimineaţa, după ce v-aţi trezit şi înainte de a lua orice aliment, băutură sau medicament, înghiţi comprimatul de acid alendronic numai cu un pahar plin cu apă (nu apă minerală) (nu mai puţin de 200 ml lichid).
- nu luaţi cu apă minerală(naturală sau carbogazoasă) .
- nu luaţi cu cafea sau ceai.
- nu luaţi cu lapte sau suc.
Nu mestecaţi comprimatul şi nici nu îl lăsaţi să vi se dizolve în gură.

3) Nu vă întindeţi la orizontală "” staţi în poziţie verticală (staţi în şezut, în picioare sau mergeţi) "” cel puţin 30 minute după ce aţi înghiţit comprimatului.

4) Nu luaţi acid alendronic seara ori înainte de a vă da jos din pat, dimineaţa.

5) Dacă dezvoltaţi dificultăţi sau dureri la înghiţire, dureri în piept, apariţia nouă sau înrăutăţirea arsurilor în capul pieptului, încetaţi să mai luaţi acid alendronic şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

6) După înghiţirea comprimatului de acid alendronic, aşteptaţi cel puţin 30 minute înainte de a lua primul aliment, lichid sau alt medicament în acea zi, incluzând antiacide, suplimente de calciu şi vitamine. Acidul alendronic este eficace numai dacă este luat atunci când stomacul dumneavoastră este gol.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Acid alendronic Accord comprimate

Dacă luaţi din greşeală prea multe comprimate, beţi un pahar plin cu lapte şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Nu vă provocaţi vărsături şi nu vă aşezaţi în poziţie culcat.

Dacă uitaţi să luaţi Acid alendronic Accord comprimate

Dacă aţi omis o doză, luaţi doar un comprimat în dimineaţa imediat următoare, după ce v-aţi amintit. Nu luaţi două comprimate în aceeaşi zi. Reveniţi la administrarea o dată pe săptămână, aşa cum aţi stabilit iniţial, în ziua aleasă de către dumneavoastră.

Dacă încetaţi să luaţi Acid alendronic Accord comprimate

Este important să continuaţi administrarea acid alendronic comprimate atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră. Acid alendronic Accord comprimate vă poate trata osteoporoza numai dacă utilizaţi continuu comprimatele.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acțiune:

Acidul alendronic aparţine unui grup de medicamente nonhormonale, denumite bifosfonaţi. Acidul alendronic previne pierderea de substanţă osoasă care apare la femeile aflate în perioada de postmenopauză şi ajută la refacerea osului. Acidul alendronic reduce riscul de fracturi ale vertebrelor şi de fracturi ale şoldului.

Compoziție Acid alendronic Accord 70 mg, comprimate:

Substanţa activă este acidul alendronic (sub formă de alendronat sodic).
Fiecare comprimat conţine 70 mg acid alendronic (sub formă de alendronat sodic).

Celelalte componente sunt lactoză anhidră, celuloză microcristalină (E 460), croscarmeloză sodică şi stearat de magneziu.

Precauții:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Acid alendronic Accord comprimate nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Acid alendronic Accord comprimate
Acid alendronic Accord comprimate conţine lactoză 0,272 g. Când este administrat în dozele recomandate, fiecare doză aduce până la 0,272 g lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Atenționări:

Este important să-i spuneţi medicului dumneavoastră, înainte de a lua Acid alendronic Accord comprimate
Dacă suferiţi de tulburări ale rinichilor
Dacă aveţi orice fel de alergii
Dacă aveţi dificultăţi la înghiţire sau tulburări digestive
Dacă aveţi o concentraţie mică a calciului în sânge
Dacă aveţi boli ale gingiilor
Dacă aveţi planificată o extracţie dentară
Dacă aveţi vreuna dintre afecţiunile de mai jos trebuie să luaţi în considerare o examinare stomatologică, înainte de a începe tratamentul cu acid alendronic comprimate.
Dacă aveţi cancer
Dacă nu beneficiaţi de îngrijiri stomatologice de rutină
Dacă urmaţi un tratament cu chimioterapice sau radioterapie
Dacă luaţi steroizi
Dacă aveţi boli ale gingiilor

În timpul tratamentului trebuie urmat un program adecvat de îngrijire stomatologică preventivă, aşa cum a fost recomandat de către medicul dentist.

Pot să apară iritaţia, inflamaţia sau ulceraţia esofagului (tubul care face legătura între gură şi stomac), adesea cu dureri în piept, arsuri în capul pieptului sau dificultate ori durere la deglutiţie, mai ales dacă pacienţii nu beau un pahar plin cu apă şi/sau dacă se aşează în poziţia culcat la mai puţin de 30 minute după administrarea Acidului alendronic Accord comprimate. Aceste reacţii adverse se pot agrava dacă pacienţii continuă administrarea Acidului alendronic Accord comprimate după apariţia acestor manifestări.

Reacții adverse ale Acid alendronic Accord 70 mg, comprimate:

Ca toate medicamentele, Acid alendronic Accord comprimate poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Majoritatea pacienţilor nu prezintă reacţii adverse în timpul tratamentului cu acest medicament; cu toate acestea, ca orice alt medicament, Acid alendronic Accord comprimate poate provoca reacţii nedorite sau reacţii adverse.

Pentru a descrie cât de frecvent au fost raportate reacţiile adverse se utilizează următorii termeni.

Reacţii adverse foarte frecvente (la 1 sau mai mult de 1 din 10 pacienţi)
Reacţii adverse frecvente (la mai puţin de 1 din 10, dar la mai mult de 1 din 100 pacienţi)
Reacţii adverse mai puţin frecvente (la mai puţin de 1 din 100, dar la mai mult de 1 din 1000 pacienţi)
Reacţii adverse rare (la mai puţin de 1 din 1000, dar la mai mult de 1 din 10000 pacienţi),
Reacţii adverse foarte rare (la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi).
Reacţii adverse frecvente (la mai puţin de 1 din 10, dar la mai mult de 1 din 100 pacienţi):
- arsuri în capul pieptului;
- dificultăţi la înghiţire;
- durere la înghiţire;
- ulceraţii ale esofagului (tubul care face legătura între gură şi stomac), care pot determina dureri în piept;
- dureri osoase, musculare şi/sau articulare;
- dureri abdominale;
- disconfort abdominal sau eructaţii după masă;
- constipaţie;
- senzaţie de plenitudine sau de balonare;
- diaree;
- flatulenţă;
- durere de cap.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (la mai puţin de 1 din 100, dar la mai mult de 1 din 1000 pacienţi):
- greaţă;
- vărsături;
- iritaţie sau inflamaţie la nivelul esofagului (tubul care face legătura între gură şi stomac) sau la nivelul stomacului;
- scaune negre sau închise la culoare;
- erupţii trecătoare pe piele;
- mâncărimi;
- înroşirea pielii.

Reacţii adverse rare (la mai puţin de 1 din 1000, dar la mai mult de 1 din 10000 pacienţi):
- reacţii alergice cum sunt urticarie, edem al feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care pot detemina dificultăţi la respiraţie sau înghiţire;
- simptome ale concentraţiei mici de calciu în sânge, incluzând crampe musculare sau spasme şi/sau senzaţie de amorţealăla nivelul degetelor sau în jurul gurii;
- ulcer gastric sau ulcer peptic (uneori severe sau cu sângerare);
- îngustarea esofagului (tubul care face legătura între gură şi stomac);
- tulburări la nivelul osului maxilar, asociate cu vindecare tardivă şi infecţii, adesea după extracţii dentare;
- vedere înceţoşată, durere sau înroşirea ochilor;
- erupţii trecătoare pe piele agravate de expunerea la lumina soarelui;
- dureri osoase, musculare şi/sau articulare severe;
- ulceraţii la nivelul gurii, atunci când comprimatele au fost mestecate sau supte;
- simptome asemănătoare gripei, trecătoare, cum sunt dureri musculare, senzaţie generală de rău şi, uneori, febră, de obicei la începutul tratamentului.

Reacţii adverse foarte rare (la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi): reacţii severe pe piele.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului despre aceste simptome sau orice alt simptom neobişnuit. Ar fi util să vă notaţi când au apărut simptomele şi cât au durat.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Acest medicament poate interacţiona cu suplimentele cu calciu, antiacidele şi unele dintre medicamentele pe care le luaţi pe cale orală dacă sunt utilizate în acelaşi timp.

Utilizarea Acid alendronic comprimate cu alimente şi băuturi
Alimentele şi băuturile (incluzând apa minerală), dacă sunt luate în acelaşi timp, pot să scadă eficacitatea acidului alendronic comprimate.

Administrarea de Acid alendronic Accord 70 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Nu trebuie să luaţi acid alendronic comprimate dacă credeţi că sunteţi gravidă sau dacă alăptaţi. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Acid alendronic Accord 70 mg comprimate este disponibil sub formă de comprimate ovale, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, inscripţionate cu "˜AHI"™ pe o faţă şi netede pe cealaltă faţă.

Acid alendronic Accord 70 mg, comprimate este disponibil în cutii cu blistere din OPA-Al-PVC/Al care conţin 4 comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Acid alendronic comprimate după data de expirare, înscrisă pe cutie şi blister, după "˜EXP"™.

Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă acidum alendronicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Acid alendronic Accord 70 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Acid alendronic Accord 70 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.