Prospect Acid ibandronic Aurobindo 150 mg comprimate filmate

Substanța activă: acidum ibandronicum
Producator: APL Swift Services (Malta) Limited, Milpharm Limit
Clasa ATC: [M05BA]: sistemul muscular-scheletic >> medicamente pentru tratamentul afectiunilor osoase >> medicamente implicate in metabolismul mineral >> biofosfati
Acid ibandronic Aurobindo aparţine unui grup de medicamente denumite bifosfonaţi. Conţine substanţa activă acid ibandronic. Acid ibandronic Aurobindo poate inhiba pierderea osoasă prin oprirea pierderii suplimentare de materie osoasă şi prin creşterea masei osoase la majoritatea femeilor care iau acest medicament, chiar dacă acestea nu pot vedea sau simţi diferenţa. Acid ibandronic Aurobindo ajută la scăderea posibilităţii de rupere a oaselor (fracturi). A fost demonstrată o reducere a riscului de fractură vertebrală, nu şi a riscului de fractură de col femural.

Indicații Acid ibandronic Aurobindo 150 mg comprimate filmate:

Acid ibandronic Aurobindo vă este prescris pentru tratamentul osteoporozei postmenopauză, pentru că aveţi un risc crescut de fracturi. Osteoporoza se manifestă prin subţierea şi slăbirea oaselor şi este mai frecventă la femei după menopauză. La menopauză, ovarele nu mai produc hormonul feminin, estrogen, care ajută la păstrarea scheletului femeilor în stare de sănătate.

Cu cât femeile intră mai devreme la menopauză, cu atât riscul de fracturi osteoporotice este mai mare. Alţi factori care pot creşte riscul de fractură includ:
- cantităţi insuficiente de calciu şi vitamina D în alimentaţie
- fumatul sau consumul de alcool în cantităţi mari
- lipsa de mişcare sau a exerciţiului fizic
- antecedentele de osteoporoză în familie

Un stil de viaţă sănătos vă va ajuta, de asemenea, să obţineţi beneficiul maxim de la tratamentul dumneavoastră. Acesta include:
- o alimentaţie echilibrată, bogată în calciu şi în vitamină D
- mersul pe jos sau exerciţiul fizic
- lipsa fumatului şi a consumului de alcool etilic în cantităţi mari.

Contraindicații:

Nu luaţi Acid ibandronic Aurobindo
- dacă sunteţi alergică la acid ibandronic sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- dacă aveţi probleme la nivelul esofagului, cum sunt îngustarea acestuia sau dificultate la înghiţire.
- dacă nu puteţi să staţi în şezut sau în picioare pentru cel puţin o oră (60 minute).
- dacă aveţi sau aţi avut vreodată valori scăzute ale concentraţiei calciului în sânge. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

Administrare Acid ibandronic Aurobindo 150 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală de Acid ibandronic Aurobindo este un comprimat filmat o dată pe lună.

Cum să luaţi doza lunară
Este important să urmaţi cu atenţie aceste instrucţiuni. Acestea sunt concepute pentru a favoriza ajungerea rapidă a comprimatului de Acid ibandronic Aurobindo în stomac, făcând astfel iritarea esofagului mai puţin probabilă.

Luaţi un comprimat Acid ibandronic Aurobindo 150 mg o dată pe lună.
- Alegeţi o zi a lunii de care vă este uşor să vă amintiţi. Puteţi alege fie aceeaşi dată (cum ar fi prima zi a fiecărei luni) sau aceeaşi zi (cum ar fi prima duminică a fiecărei luni) pentru a vă lua comprimatul de Acid iIbandronic Aurobindo. Alegeţi data care se potriveşte cel mai bine programului dumneavoastră.
- Luaţi-vă comprimatul Acid ibandronic Aurobindo la cel puţin 6 ore după ce aţi mâncat sau băut ceva, cu excepţia apei.
- Luaţi-vă comprimatul Acid ibandronic Aurobindo
- după ce vă treziţi dimineaţa şi
- înainte de a mânca sau bea orice (pe stomacul gol)
- Înghiţiţi-vă comprimatul cu un pahar plin cu apă (cel puţin 180 ml).

Nu luaţi comprimatul cu apă cu o concentraţie crescută de calciu, suc de fructe sau orice alte băuturi. În cazul în care există suspiciuni privind prezenţa unei concentraţii crescute de calciu în apa de la robinet (apă dură), se recomandă să se utilizeze apă îmbuteliată, cu un conţinut scăzut de minerale.

-Înghiţiţi-vă comprimatul întreg – nu-l mestecaţi, nu-l zdrobiţi şi nu-l lăsaţi să se dizolve în gură.
- În următoarea oră (60 minute) după ce aţi luat comprimatul
- nu staţi culcată; dacă nu staţi în poziţie verticală (în şezut sau în picioare), o cantitate de medicament vă poate ajunge înapoi în esofag
- nu mâncaţi nimic
- nu beţi nimic (cu excepţia apei, dacă vă este sete)
- nu luaţi alte medicamente

- După ce aţi aşteptat o oră, puteţi mânca şi bea. După ce aţi mâncat, puteţi să staţi culcată, dacă doriţi, şi puteţi lua celelalte medicamente de care aveţi nevoie.

Nu vă luaţi comprimatul înainte de culcare sau înainte de a vă ridica din pat dimineaţa.

Continuarea tratamentului cu Acid ibandronic Aurobindo
Este important să continuaţi să luaţi Acid ibandronic Aurobindo în fiecare lună, doar atâta timp cât vă prescrie medicul dumneavoastră. Acid ibandronic Aurobindo poate trata osteoporoza atâta timp cât continuaţi să îl luaţi.

Dacă luaţi mai mult Acid ibandronic Aurobindo decât trebuie
Dacă aţi luat din greşeală mai mult decât un comprimat, beţi un pahar plin cu lapte şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Nu vă provocaţi vărsăturile şi nu staţi culcată – aceasta poate determina iritaţia esofagului de către Acid ibandronic Aurobindo.

Dacă uitaţi să luaţi Acid ibandronic Aurobindo
Dacă uitaţi să luaţi comprimatul în dimineaţa zilei stabilite, nu luaţi un comprimat mai târziu în aceeaşi zi. Mai degrabă, consultaţi calendarul şi aflaţi când este planificată următoarea doză:

Dacă mai sunt doar 1-7 zile până când aţi planificat să luaţi următoarea doză…
Trebuie să aşteptaţi până în momentul în care aţi planificat să luaţi următoarea doză şi luaţi-o ca de obicei; continuaţi apoi să luaţi un comprimat, o dată pe lună, în zilele pe care vi le-aţi marcat pe calendar.
Dacă mai sunt mai mult de 7 zile până când aţi planificat să luaţi următoarea doză…
Trebuie să luaţi un comprimat în dimineaţa zilei următoare celei în care v-aţi amintit; continuaţi apoi să luaţi un comprimat, o dată pe lună în zilele planificate pe care vi le-aţi marcat pe calendar.

Nu luaţi niciodată două comprimate Acid ibandronic Aurobindo în decursul aceleiaşi săptămâni.

Compoziție Acid ibandronic Aurobindo 150 mg comprimate filmate:

- Substanţa activă este acid ibandronic. Un comprimat filmat conţine acid ibandronic 150 mg (sub formă de ibandronat de sodiu monohidrat).
- Celelalte componente sunt:
Nucleu: celuloză microcristalină, povidonă (K-25) , dioxid de siliciu coloidal anhidru, crospovidonă (Tip B), stearil fumarat de sodiu,
Film: hipromeloză 5cP, triacetină, talc, dioxid de titan (E 171)

Precauții:

Unele paciente trebuie să aibă grijă deosebită în timp ce iau Acid ibandronic Aurobindo. Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte să luaţi Acid ibandronic Aurobindo:
- dacă aveţi orice tulburări ale metabolismului mineral (cum este deficitul de vitamină D).
- dacă rinichii nu vă funcţionează normal.
- dacă aveţi probleme la înghiţire sau tulburări digestive.
- dacă urmaţi un tratament stomatologic sau vi se va efectua o intervenţie chirurgicală stomatologică, spuneţi-i medicului stomatolog că sunteţi în tratament cu Acid ibandronic Aurobindo

Pot să apară iritaţie, inflamaţie sau ulceraţie a esofagului, adesea cu simptome de durere severă în piept, durere severă la înghiţirea alimentelor şi/sau băuturilor, senzaţie intensă de greaţă sau vărsături, în special dacă nu beţi un pahar plin cu apă şi/sau dacă vă aşezaţi în poziţia culcat la mai puţin de o oră după ce aţi luat Acid ibandronic Aurobindo. Dacă observaţi apariţia acestor simptome, opriţi administrarea de Acid ibandronic Aurobindo şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Copii şi adolescenţi
Nu administraţi Acid ibandronic Aurobindo copiilor sau adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Puteţi conduce vehicule şi să folosiţi utilaje, deoarece este de aşteptat ca Acid ibandronic Aurobindo să nu aibă nicio influenţă sau să aibă o influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Acid ibandronic Aurobindo 150 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Discutaţi imediat cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta medicală dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave – puteţi avea nevoie de tratament medical de urgenţă:

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 pacienţi):
• simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră, tremurături şi frisoane, senzaţie de disconfort, dureri osoase, musculare şi articulare. Discutaţi cu asistenta medicală sau cu medicul dumneavoastră dacă vreun simptom devine supărător sau durează mai mult de câteva zile.
• erupţii trecătoare pe piele. Puteţi avea o reacţie alergică la medicament.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de pacienţi):
• durere puternică în piept, durere puternică după ce înghiţiţi alimente sau băuturi, greaţă puternică sau vărsături, dificultate la înghiţire. Puteţi avea o inflamaţie severă a esofagului, posibil însoţită de leziuni sau de îngustarea esofagului.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de pacienţi):
• mâncărimi, umflare a feţei, buzelor, limbii şi gâtului, cu dificultăţi la respiraţie.
• inflamaţie şi durere persistentă la nivelul ochilor
• durere nouă, senzaţie de slăbiciune sau disconfort la nivelul coapsei, şoldului sau zonei inghinale. Puteţi avea semnele timpurii ale unei fracturi de femur neaşteptate.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de pacienţi):
• durere sau leziuni la nivelul gurii sau maxilarului. Puteţi avea semnele timpurii ale unor probleme severe la nivelul maxilarului (necroza (moartea ţesutului osos) osului maxilarului).
• reacţie alergică gravă care vă poate pune viaţa în pericol

Alte reacţii adverse posibile

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 pacienţi):
• durere de cap
• senzaţie de arsură în capul pieptului, disconfort la înghiţire, durere abdominală sau de stomac (pot apărea din cauza inflamaţiei stomacului), indigestie, greaţă, diaree (scaune moi)
• crampe musculare, rigiditate la nivelul articulaţiilor şi membrelor

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de pacienţi):
• ameţeli
• flatulenţă (gaze, senzaţie de balonare)
• durere de spate
• senzaţie de oboseală şi extenuare

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de pacienţi):
• inflamaţie a duodenului (prima porţiune a intestinului) ce determină durere la nivelul stomacului
• urticarie

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Acid ibandronic Aurobindo împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente, în special:

-Suplimente care conţin calciu, magneziu, fier sau aluminiu, deoarece pot influenţa efectele Acid ibandronic Aurobindo.
- Acid acetilsalicilic şi alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) (incluzând ibuprofen, diclofenac sodic şi naproxen) care pot determina iritaţia stomacului şi a intestinului. Bifosfonaţii (cum este Acid ibandronic Aurobindo) pot determina şi ei aceeaşi reacţie. De aceea, în timp ce luaţi Acid ibandronic Aurobindo, trebuie să aveţi grijă deosebită în special când luaţi în acelaşi timp şi analgezice sau antiinflamatoare.

După ce înghiţiţi, o dată pe lună, comprimatul de Acid ibandronic Aurobindo, aşteptaţi 1 oră înainte de a lua orice alt medicament, inclusiv comprimate pentru indigestie, suplimente care conţin calciu sau vitamine.

Acid ibandronic Aurobindo împreună cu alimente şi băuturi
Nu luaţi Acid ibandronic Aurobindo împreună cu alimente. Acid ibandronic Aurobindo este mai puţin eficace dacă este luat cu alimente. Puteţi bea apă, dar nu şi alte băuturi (vezi punctul 3 Cum să luaţi Acid Ibandronic Aurobindo).

Administrarea de Acid ibandronic Aurobindo 150 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Nu luaţi Acid ibandronic Aurobindo dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi. Dacă alăptaţi, poate fi necesar să întrerupeţi alăptatul pentru a lua Acid ibandronic Aurobindo.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Comprimat filmat
Comprimate filmate, în formă de capsulă, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, marcate cu „X” pe o faţă şi cu „78”, pe cealaltă faţă.

Comprimatele de Acid ibandronic Aurobindo sunt disponibile în cutii cu blistere cu strat triplu din PVC - PE - PVdC/Aluminiu cu 1 şi 3 comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă acidum ibandronicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Acid ibandronic Aurobindo 150 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Acid ibandronic Aurobindo 150 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.