Prospect Acid Ibandronic Polipharma 150 mg comprimate filmate

Substanța activă: acidum ibandronicum
Producator: Synthon Hispania SL
Clasa ATC: [M05BA]: sistemul muscular-scheletic >> medicamente pentru tratamentul afectiunilor osoase >> medicamente implicate in metabolismul mineral >> biofosfati
Acid Ibandronic Polipharma 150 mg conţine acid ibandronic şi aparţine grupului de medicamente denumite bifosfonaţi.
Acid Ibandronic Polipharma 150 mg nu conţine hormoni.

Indicații Acid Ibandronic Polipharma 150 mg comprimate filmate:

Acid Ibandronic Polipharma 150 mg poate inhiba pierderea osoasă prin oprirea pierderii în mai mare măsură a osului şi creşterea masei osoase la majoritatea femeilor care iau acest medicament, chiar dacă nu pot vedea sau simţi diferenţa. Acid Ibandronic Polipharma 150 mg ajută la scăderea posibilităţii de rupere a oaselor (fracturi). A fost demonstrată o reducere a riscului de fractură verterbrală, nu şi a riscului de fractură de col femural.

Acid Ibandronic Polipharma 150 mg vă este prescris pentru tratamentul osteoporozei, pentru că aveţi un risc crescut de fractură. Osteoporoza se manifestă prin subţierea şi slăbirea oaselor, mai frecventă la femei aflate în perioada de postmenopauză. La menopauză, ovarele nu mai produc hormonul feminin, estrogenul, care ajută la păstrarea scheletului femeilor în stare de sănătate.

Cu cât femeile ajung mai devreme la menopauză, cu atât riscul de fracturi osteoporotice este mai mare.

Alţi factori care pot creşte riscul de fractură includ:
• alimentaţia cu cantităţi insuficiente de calciu şi vitamina D,
• fumatul sau consumul de alcool etilic în cantităţi mari,
• lipsa de mişcare sau a exerciţiului fizic,
• istoric familial de osteoporoză.

Mulţi pacienţi cu osteoporoză nu prezintă simptome. Dacă nu aveţi simptome puteţi să nu ştiţi că aveţi osteoporoză. Oricum, osteoporoza vă predispune la fracturarea oaselor la căzături sau la lovituri accidentale. O fractură a osului după vârsta de 50 ani poate fi un semn de osteoporoză. De asemenea, osteoporoza poate să determine dureri de spate, scăderea înălţimii şi curbarea coloanei vertebrale.

Un stil de viaţă sănătos vă va ajuta să obţineţi un maxim de beneficiu de la tratamentul dumneavoastră. Acesta include o alimentaţie echilibrată bogată în calciu şi în vitamină D, mersul pe jos sau exerciţiul fizic, lipsa fumatului şi a consumului de alcool etilic în cantități mari.

Contraindicații:

Nu luaţi Acid Ibandronic Polipharma 150 mg dacă:
• sunteţi alergic (hipersensibil) la acid ibandronic sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
• aveţi anumite probleme la nivelul esofagului (porţiunea tubului digestiv care face legătura între gură şi stomac) precum îngustarea acestuia sau dificultate la înghiţire.
• nu puteţi să staţi în şezut sau în picioare pentru cel puţin o oră (60 minute).
• aveţi sau aţi avut în trecut valori mici ale concentraţiei calciului în sânge. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

Administrare Acid Ibandronic Polipharma 150 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală de Acid Ibandronic Polipharma 150 mg este un comprimat filmat o dată pe lună.

Este important să urmaţi cu atenţie aceste instrucţiuni. Acestea sunt concepute pentru a favoriza ajungerea rapidă a comprimatului filmat de Acid Ibandronic Polipharma 150 mg în stomac, făcând astfel iritarea esofagului mai puţin probabilă.

• Luaţi un comprimat filmat de Acid Ibandronic Polipharma 150 mg o dată pe lună.
• Alegeţi o zi a lunii de care vă este uşor să vă amintiţi. Puteţi alege fie aceeaşi dată (cum ar fi prima zi a fiecărei luni) sau aceeaşi zi (cum ar fi prima duminică a fiecărei luni) pentru a lua comprimatul. Alegeţi data care se potriveşte cel mai bine programului dumneavoastră.
• Luaţi-vă comprimatul de Acid Ibandronic Polipharma 150 mg la cel puţin 6 ore după ce aţi mâncat sau băut ceva cu excepţia apei.

• Luaţi-vă comprimatul Acid Ibandronic Polipharma 150 mg
• imediat după ce vă treziţi dimineaţa şi
• înainte de a mânca sau bea orice altceva (pe stomacul gol)

• Înghiţiţi comprimatul cu un pahar plin cu apă (cel puţin 180 ml). Nu luaţi comprimatul cu apă cu o concentrație crescută de calciu, suc de fructe sau orice alte băuturi. În cazul în care există suspiciuni privind prezența unei concentrații crescute de calciu în apa de la robinet (apă dură), se recomandă să se utilizeze apă îmbuteliată, cu un conținut scăzut de minerale.

• Înghiţiţi comprimatul întreg – nu-l mestecaţi, nu-l zdrobiţi şi nu-l lăsaţi să se dizolve în gură.

• În următoarea oră (60 minute) după ce aţi luat comprimatul:
• nu staţi culcată; dacă nu staţi în poziţie verticală (în şezut sau în picioare), o cantitate de medicament vă poate ajunge înapoi în esofag ;
• nu mâncaţi nimic;
• nu beţi nimic (cu excepţia apei, dacă vă este sete);
• nu luaţi alte medicamente.

• După ce aţi aşteptat o oră, puteţi mânca şi bea. După ce aţi mâncat, puteţi să staţi culcată dacă doriţi şi puteţi lua celelalte medicamente de care aveţi nevoie.

• Nu luaţi comprimatul înainte de culcare sau înainte de a vă ridica din pat dimineaţa.

Continuarea tratamentului cu Acid Ibandronic Polipharma 150 mg
Este important să continuaţi să utilizați Acid Ibandronic Polipharma 150 mg în fiecare lună, doar atâta timp cât vă recomandă medicul dumneavoastră. Acest medicament poate trata osteoporoza atâta timp cât continuaţi să îl utilizați.

Dacă utilizați mai mult decât trebuie din Acid Ibandronic Polipharma 150 mg
Dacă aţi luat din greşeală mai mult decât un comprimat, beţi un pahar plin cu lapte şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

• Nu vă provocaţi vărsături şi nu staţi culcată – aceasta poate determina iritaţia esofagului de către acidul ibandronic.

Dacă uitaţi să utilizați Acid Ibandronic Polipharma 150 mg
• Dacă uitaţi să luaţi comprimatul în dimineaţa zilei stabilite, nu luaţi un comprimat mai târziu în aceeaşi zi. Mai degrabă, consultaţi calendarul şi aflaţi când este planificată următoarea doză:

• Dacă uitaţi să luaţi comprimatul în ziua stabilită și mai sunt doar 1-7 zile până când aţi planificat să luaţi următoarea doză…

Nu luaţi niciodată două comprimate Acid Ibandronic Polipharma 150 mg în decursul aceleiaşi săptămâni. Trebuie să aşteptaţi până în momentul în care aţi planificat să luaţi următoarea doză şi luaţi-o ca de obicei; continuaţi apoi să luaţi un comprimat, o dată pe lună, în zilele pe care vi le-aţi marcat pe calendar.

• Dacă uitaţi să luaţi comprimatul în ziua stabilită și mai sunt mai mult de 7 zile până când aţi planificat să luaţi următoarea doză…

Trebuie să luaţi un comprimat în dimineaţa zilei următoare celei în care v-aţi amintit; continuaţi apoi să luaţi un comprimat, o dată pe lună în zilele planificate pe care vi le-aţi marcat pe calendar.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Acid Ibandronic Polipharma 150 mg comprimate filmate:

• Substanţa activă este acid ibandronic. Fiecare comprimat filmat conţine acid ibandronic 150 mg (sub formă de ibandronat sodic monohidrat).

• Celelalte componente sunt:
• nucleu: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, crospovidonă, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearil sodiu fumarat;
• film: alcool polivinilic, dioxid de titan (E 171), macrogol 3350, talc.

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizați Acid Ibandronic Polipharma 150 mg.

Discutați cu medicul dumneavoastră înainte să utilizați Acid Ibandronic Polipharma 150 mg dacă:
• aveţi orice tulburări ale metabolismului mineral (cum ar fi deficiența de vitamină D).
• rinichii nu vă funcționează normal.
• aveţi dificultăţi la înghiţire sau probleme digestive.
• urmaţi un tratament stomatologic sau veţi fi supus unei intervenţii chirurgicale stomatologice ; spuneți-i medicului stomatolog că sunteţi în tratament cu Acid Ibandronic Polipharma 150 mg. De asemenea, spuneți-i medicului stomatolog dacă aveți cancer.

Pot să apară iritaţie, inflamaţie sau ulceraţie a esofagului (porţiunea tubului digestiv care face legătura între gură şi stomac), adesea cu simptome de durere severă în piept, durere severă la înghiţirea alimentelor şi/sau băuturilor, senzaţie intensă de greaţă sau vărsături, în special dacă nu beţi un pahar plin cu apă şi/sau dacă vă aşezaţi în poziţia culcat la mai puţin de o oră după ce aţi luat Acid Ibandronic Polipharma 150 mg. Dacă observaţi apariţia acestor simptome, opriţi administrarea de Acid Ibandronic Polipharma 150 mg şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Copii și adolescenți
Acid Ibandronic Polipharma 150 mg nu este recomandat pentru utilizare la copii și adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Puteţi să conduceți vehicule şi să folosiţi utilaje, deoarece este de așteptat ca Acid Ibandronic Polipharma 150 mg să nu aibă nicio influență sau să aibă o influență neglijabilă asupra capacității de a conduce vehicule și de a folosi utilaje.
Discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră dacă doriţi să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje sau unelte.

Acid Ibandronic Polipharma 150 mg conţine lactoză.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide [de exemplu dacă aveți intoleranță la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau aveți probleme cu absorbția de glucoză-galactoză], vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a utiliza acest medicament.

Reacții adverse ale Acid Ibandronic Polipharma 150 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Acid Ibandronic Polipharma 150 mg poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Discutaţi imediat cu medicul dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave – puteţi avea nevoie de tratament medical de urgenţă:

Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 pacienți)
• durere puternică în piept, durere puternică după ce înghițiți așimente sau băuturi, greață puternică sau vărsături, dificultate la înghițire. Puteți avea o inflamație severă a esofagului, posibil însoțită de leziuni sau de îngustarea esofagului.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 pacienți)
• mâncărime, umflare a feței, buzelor, limbii și gâtului, cu dificultăți de respirație;
• inflamaţie și durere persistentă la nivelul ochilor;
• durere nouă, senzație de slăbiciune sau disconfort la nivelul coapsei, şoldului sau zonei inghinale. Puteți avea semnele timpurii ale unei fracturi neașteptate de femur.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 pacienți)
• durere sau leziuni la nivelul gurii sau maxilarului. Puteți avea semnele timpurii ale unor probleme severe ale maxilarului [necroza (moartea țesutului osos) osului maxilarului];
• reacție alergică gravă, care vă poate pune viața în pericol.

Alte reacţii adverse posibile

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 pacienți)
• durere de cap;
• senzație de arsură gastrică, disconfort la înghițire, durere abdominală sau de stomac (pot apărea din cauza inflamației stomacului), indigestie, greață, diaree (scaune moi);
• crampe musculare, rigiditate la nivelul articulațiilor și membrelor;
• simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră, tremurături și frisoane, senzație de discomfort, dureri osoase, musculare și articulare. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă vreun efect devine supărător sau durează mai mult de câteva zile;
• erupție trecătoare pe piele.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 pacienți)
• amețeli;
• flatulență (gaze, senzație de balonare);
• durere de spate;
• senzație de oboseală și extenuare;
• crize de astm bronșic.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 pacienți)
• inflamația duodenului (prima porțiune a intestinului), ce determină durere de stomac;
• urticarie.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Acid Ibandronic Polipharma 150 mg împreună cu alte medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizați, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizați orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Aceasta deoarece Acidul Ibandronic 150 mg poate influenţa acţiunea altor medicamente. De asemenea, alte medicamente pot influenţa modul în care acţionează Acid Ibandronic Polipharma 50 mg.

În special, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizați unul din următoarele medicamente:
• suplimente care conţin calciu, magneziu, fier sau aluminiu, deoarece pot influenţa efectele acidului ibandronic,
• acidul acetilsalicilic şi alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) (incluzând ibuprofen, diclofenac sodic şi naproxen). Acestea pot determina iritarea stomacului şi a intestinului şi acelaşi lucru îl pot determina bifosfonaţii (cum este acidul ibandronic). De aceea, trebuie să aveţi grijă în mod special când luaţi, simultan cu Acid Ibandronic Polipharma 150 mg, medicamente analgezice sau antiinflamatoare.

După ce înghiţiţi comprimatul de Acid Ibandronic Polipharma 150 mg, aşteptaţi cel puţin 1 oră înainte de a lua orice alt medicament, inclusiv comprimate pentru indigestie, suplimente care conţin calciu sau vitamine.

Acid Ibandronic Polipharma împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Nu utilizați Acid Ibandronic Polipharma 150 mg împreună cu alimente, deoarece acest medicament este mai puțin eficace dacă este luat cu alimente. Puteți bea apă, dar nu și alte băuturi.
Repausul alimentar, inclusiv evitarea altor medicamente sau suplimente, trebuie continuat timp de cel puţin o oră după administrarea comprimatului.După ce ați luat comprimatul, așteptați cel puțin 1 oră înainte de consumul primului aliment sau a primei băuturi sau înainte de utilizarea oricăror medicamente sau suplimente.

Administrarea de Acid Ibandronic Polipharma 150 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Nu utilizați Acid Ibandronic Polipharma 150 mg dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi. Acest medicament este destinat administrării numai femeilor aflate în postmenopauză și nu trebuie administrat femeilor care încă ar putea avea un copil.Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a utiliza acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Comprimate filmate biconvexe, de formă oblongă şi culoare albă până la aproape albă, marcate cu „I9BE” pe una dintre feţe şi cu „150” pe cealaltă faţă.

Cutie cu un (1) blister din OPA/Al/PVC-Al, care conţine un (1) comprimat filmat (1 comprimat/cutie)
Cutie cu un (1) blister din OPA/Al/PVC-Al, care conţine 3 comprimate filmate (3 comprimate/cutie)
Cutie cu un (1) blister din PVC/PVdC opac-Al, care conţine un (1) comprimat filmat (1 comprimat/cutie)
Cutie cu un (1) blister din PVC/PVdC opac-Al, care conţine 3 comprimate filmate (3 comprimate/cutie)

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la îndemâna şi vederea copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi Acid Ibandronic Polipharma după data de expirare înscrisă pe cutie după „EXP”.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă acidum ibandronicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Acid Ibandronic Polipharma 150 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Acid Ibandronic Polipharma 150 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.