Prospect Acid alendronic Bluefish 70 mg, comprimate

Substanța activă: acidum alendronicum
Producator: Bluefish Pharmaceuticals AB, Suedia
Clasa ATC: [M05BA]: sistemul muscular-scheletic >> medicamente pentru tratamentul afectiunilor osoase >> medicamente implicate in metabolismul mineral >> biofosfati

Indicații Acid alendronic Bluefish 70 mg, comprimate:

Substanţa activă, alendronatul monosodic trihidrat, aparţine unui grup de medicamente numite˝ bifosfonaţi˝. Aceasta acţionează prin prevenirea pierderii de substanţă osoasă care apare la femei aflate în perioada de post-menopauză şi ajută la reconstrucţia osului. Reduce riscul de fracturi de coloană vertebrală şi de şold.
Acid alendronic Bluefish este utilizat pentru tratamentul următoarelor afecţiuni:
- osteoporoza post-menopauză
Osteoporoza reprezintă o subţiere şi slăbire a oaselor. Este frecventă la femei după menopauză. La menopauză, ovarele nu mai produc hormonul feminin estrogen, care ajută la menţinerea sănătăţii scheletului femeii. Drept rezultat, apare pierdere de substanţă osoasă şi osul devine mai fragil. Cu cât menopauza debutează mai devreme la o femeie, cu atât riscul de osteoporoză este mai mare.
La început, de regulă, osteoporoza nu are simptome. Cu toate acestea, dacă nu este tratată, osteoporoza poate determina fracturi (rupturi ale oaselor). Deşi de regulă, fracturile provoacă durere, fracturile vertebrelor pot rămâne neobservate până când provoacă scădere în înălţime. Fracturile pot să apară în timpul activităţii normale, de zi cu zi, cum ar fi ridicarea unor greutăţi sau prin traumatisme minore care nu ar fi suficiente pentru a provoca o fractură la un os normal. Fracturile apar, de obicei, la nivelul şoldului, coloanei vertebrale sau la nivelul încheieturii mâinii şi pot duce nu numai la durere dar şi la o deformare marcată şi invaliditate (cum sunt postura aplecată sau "cocoşată" şi pierderea mobilităţii).
Osteoporoza poate fi tratată şi nu este niciodată prea târziu să se înceapă tratamentul. Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate nu numai că previne pierderea substanţei osoase dar ajută la reconstrucţia osului şi reduce riscul de fractură a vertebrelor şi a şoldului.
Pe lângă tratamentul cu Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate, medicul dumneavoastră s-ar putea să vă recomande unele schimbări în stilul de viaţă, care vă pot ajuta pentru combaterea bolii,, cum sunt:
Renunţarea la fumat: se pare că fumatul creşte viteza pierderii osoase şi, ca urmare, poate creşte riscul de fracturi osoase.
Exerciţii fizice: similar muşchilor, oasele au nevoie de exerciţii fizice pentru a rămâne puternice şi sănătoase. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a începe orice program de exerciţii fizice.
Hrănirea cu o dietă echilibrată: medicul dumneavoastră vă poate sfătui în legătură cu dieta sau dacă ar trebui să luaţi orice fel de suplimente alimentare (în special calciu şi vitamina D).

Contraindicații:

Dacă oricare din următoarele situaţii sunt valabile în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a începe să luaţi Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate, deoarece s-ar putea să nu fie indicat pentru dumneavoastră.
Nu luaţi Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate
- dacă sunteţi alergică (hipersensibilă) la alendronatul monosodic trihidrat sau la oricare din celelalte componente ale Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate
- dacă aveţi anumite probleme ale esofagului (esofagul-tubul care leagă gura cu stomacul) cum sunt îngustare sau dificultăţi la înghiţire
- dacă nu puteţi să staţi în şezut sau în picioare pentru cel puţin 30 minute
- dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi o concentraţie mică de calciu în sânge.
Dacă credeţi că oricare din aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, nu luaţi aceste comprimate. Discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră şi urmaţi recomandările acestuia.

Administrare Acid alendronic Bluefish 70 mg, comprimate:

Medicul dumneavoastră a decis doza care este potrivită pentru dumneavoastră. Durata tratamentului va depinde de afecţiunea de care suferiţi. Luaţi întotdeauna Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigură.
Este posibil ca anterior să vi se fi recomandat administrarea unui comprimat care conţine alendronat 10 mg, o dată pe zi.
Un comprimat de Acid alendronic Bluefish 70 mg se ia o dată pe săptămână.
Este foarte important să urmaţi punctele 2, 3, 4 şi 5 descrise mai jos. Aceasta va ajuta ca Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate să ajungă repede în stomacul dumneavoastră şi la reducerea riscului de a vă irita esofagul.
1. Alegeţi ziua săptămânii care se potriveşte cel mai bine cu programul dumneavoastră. Luaţi Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate în fiecare săptămână, în ziua aleasă.
2. După ce vă treziţi dimineaţa şi înainte de a mânca, bea sau a lua alt medicament, înghiţiţi Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate cu un pahar plin numai cu apă plată (nu mai puţin de 200 ml)
Nu mestecaţi comprimatul şi nu-l lăsaţi să se dizolve în gură.
3.După ce aţi înghiţit Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate nu vă aşezaţi în poziţie culcat - staţi în picioare (sau în şezut) timp de cel puţin 30 minute şi nu aşezaţi în poziţie culcat decât după ce aţi consumat primul aliment din zi.
4
4.Nu luaţi Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate seara la culcare sau înainte de a vă scula din pat dimineaţa.
5.Dacă prezentaţi dificultate sau durere la înghiţire, durere în piept, apariţia sau înrăutăţirea arsurilor în capul pieptului, nu mai luaţi Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
6.După ce aţi luat Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate, aşteptaţi cel puţin 30 minute înainte de a mânca, bea sau lua alte medicamente din acea zi, incluzând antiacide, suplimente de calciu şi vitamine. Comprimatele de Acid alendronic Bluefish 70 mg îşi fac efectul doar dacă sunt luate pe stomacul gol.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate
Dacă dumneavoastră (sau altcineva) a luat în mod accidental prea multe comprimate de Acid alendronic Bluefish 70 mg, beţi un pahar plin cu lapte şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului. Nu vă provocaţi vărsături şi nu vă aşezaţi în poziţie culcat.
Dacă uitaţi să luaţi Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi un comprimat de Acid alendronic Bluefish 70 mg în dimineaţa următoare zilei în care v-aţi amintit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate
Adresaţi-vă întotdeauna medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a întrerupe administrarea Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate. Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate vă poate trata osteoporoza doar dacă continuaţi să luaţi comprimatele.
Dacă aveţi întrebări suplimentare în legătură cu utilizarea acestui produs, întrebaţi medicul sau farmacistul.

Compoziție Acid alendronic Bluefish 70 mg, comprimate:

Substanţa activă este acidul alendronic. Fiecare comprimat conţine acid alendronic 70 mg (echivalent cu alendronat de sodiu 91,35 mg)
Celelalte componente sunt celuloză microcristalină, crospovidonă şi stearat de magneziu.

Precauții:

Este important să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre următoarele afecţiuni:
- suferiţi de probleme la rinichi
- aveţi orice fel de alergii
- aveţi probleme la înghiţit sau probleme digestive
- aveţi concentraţie mică de calciu în sânge
- aveţi boli ale gingiilor
- aveţi planificată o extracţie dentară
Dacă aveţi oricare dintre afecţiunile menţionate mai jos, trebuie luată în considerare o examinare a dinţilor, înainte de începerea tratamentului cu Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate:
- aveţi cancer
- urmaţi un tratament cu chimioterapie sau radioterapie
- luaţi steroizi
- nu beneficiaţi de îngrijiri stomatologice de rutină
- aveţi boli ale gingiilor
În timpul tratamentului trebuie urmat un program adecvat de prevenire a afecţiunilor stomatologice.
Pot să apară iritaţie, inflamaţie sau ulceraţie a esofagului (tubul care face legătura între gură şi stomac) adesea cu simptome de durere în piept, arsuri în capul pieptului sau dificultate ori durere la înghiţire, în special dacă pacientele nu beau un pahar plin cu apă şi/sau dacă se aşează în poziţia culcat la mai puţin de 30 de minute după ce au luat Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate. Aceste reacţii adverse se pot agrava dacă pacientele continuă să ia Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate după ce au apărut aceste simptome.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor.
De regulă, medicamentul nu vă influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Acid alendronic Bluefish 70 mg, comprimate:

Ca toate medicamentele, Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. De regulă, aceste reacţii sunt uşoare, dar anumiţi pacienţi pot pezenta tulburări digestive care pot fi severe.
Pentru a descrie cât de frecvent au fost raportate reacţiile adverse se utilizează următorii termeni.
Foarte frecvente (apar la cel puţin 1 din 10 pacienţi trataţi)
Frecvente (apar la 1 sau mai mult din 100 şi la mai puţin de 1 din 10 pacienţi trataţi)
Mai puţin frecvente (apar la 1 sau mai mult din 1000 şi la mai puţin de 1 din 100 pacienţi trataţi)
Rare (apar la 1 sau mai mult din 10000 şi la mai puţin de 1 din 1000 pacienţi trataţi).
Foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi trataţi)
Frecvente
* Arsuri în capul pieptului, dificultăţi la înghiţire, durere la înghiţire, ulceraţie a esofagului (esofag - tubul care face legătura între gură şi stomac) care poate determina durere în piept, arsură în capul pieptului, dificultate sau durere la înghiţire
* dureri osoase, musculare şi/sau articulare
* dureri abdominale, disconfort la nivelul stomacului sau eructaţie după masă, constipaţie, senzaţie de plin sau balonare abdominală, diaree, flatulenţă;
* durere de cap
Mai puţin frecvente
* greaţă; vărsături
* iritaţie sau inflamaţie a esofagului (esofag-tubul care face legătura între gură şi stomac) sau a stomacului
* scaune de culoare neagră sau asemănătoare cu smoala
* erupţie trecătoare pe piele, mâncărime, înroşire a pielii
Rare
* reacţii alergice cum este urticaria, umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau a gâtului, care pot determina dificultate la respiraţie sau la înghiţire
* simptome ale concentraţiei mici a calciului în sânge, incluzând crampe musculare sau spasme şi/sau senzaţie de furnicături la nivelul degetelor sau în jurul gurii
* ulcer gastric sau peptic (câteodată sever sau cu sângerări)
* îngustarea esofagului (esofag-tubul care face legătura între gură şi stomac)
* probleme la nivelul maxilarului asociate cu întârziere în vindecare şi infecţie, adeseori ca urmare a extracţiilor dentare
* vedere înceţoşată, durere sau înroşire la nivelul ochilor
* erupţie trecătoare pe piele care se agravează la lumina soarelui
* dureri osoase, musculare şi/sau articulare severe
* ulceraţii la nivelul gurii atunci când comprimatele au fost mestecate sau supte
* simptome trecătoare asemănătoare gripei, cum sunt dureri musculare, senzaţie generală de rău şi uneori însoţite de febră, de obicei la începerea tratamentului
Foarte rare
* reacţii severe pe piele
Rezultate ale testelor de laborator
Foarte frecvente: scăderi uşoare şi trecătoare ale concentraţiilor de
calciu şi fosfat din sânge, în general în cadrul limitelor valorilor normale.
Spuneţi-i imediat medicului dumneavoastră despre aceste manifestări sau orice alte simptome neobişnuite.
Este util să vă notaţi manifestările pe care le prezentaţi, când au început şi cât au durat.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Folosirea altor medicamenteVă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Este posibil ca suplimentele de calciu, antiacidele şi unele dintre medicamente administrate oral să interfere cu absorbţia medicamentului Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate, dacă sunt luate în acelaşi timp.
- După înghiţirea comprimatului, aşteptaţi cel puţin 30 minute înainte de a lua orice alt medicament din acea zi. Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate este eficace numai dacă este luat pe stomacul gol.
Utilizarea Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate cu alimente şi băuturi Este posibil ca alimentele şi băuturile (incluzând apa minerală) să diminueze efectul Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate dacă sunt luate simultan. Ca urmare, pacientele trebuie să aştepte cel puţin 30 minute după ce au luat alendronat, înainte de a mânca sau a bea ceva.

Administrarea de Acid alendronic Bluefish 70 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate nu poate fi utilizat în timpul sarcinii şi alăptării. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Fiecare comprimat este oval, plat, de culoare albă şi marcat cu ˝ 70˝ pe o faţă.
Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate este disponibil în blistere din A1/Al a câte 2, 4, 8, 12, 40 comprimate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu utilizaţi Acid alendronic Bluefish 70 mg comprimate după data de expirare înscrisă pe blister şi pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă acidum alendronicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Acid alendronic Bluefish 70 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Acid alendronic Bluefish 70 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.