Prospect Acid alendronic Pfizer 70 mg, comprimate

Substanța activă: acidum alendronicum
Producator: Pfizer Service Company BVBA, Belgia
Clasa ATC: [M05BA]: sistemul muscular-scheletic >> medicamente pentru tratamentul afectiunilor osoase >> medicamente implicate in metabolismul mineral >> biofosfati

Indicații Acid alendronic Pfizer 70 mg, comprimate:

Acidul alendronic aparţine unui grup de medicamente cunoscute sub numele de bifosfonaţi.
Acidul alendronic previne pierderea de masă osoasă (osteoporoză) ce apare la femei după ce au ajuns la menopauză. S-a demonstrat, de asemenea, că ajută la reconstrucţia osoasă şi reduce riscul fracturilor de coloană vertebrală şi şold la femei (după menopauza acestora).
Medicul dumneavoastră v-a prescris Acid alendronic Pfizer pentru că dumneavoastră aveţi fie osteoporoză, fie risc de apariţie a osteoporozei.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Acid alendronic Pfizer
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la acid alendronic sau la oricare alte medicamente din clasa bifosfonaţilor sau la oricare dintre celelalte componente ale comprimatelor. Reacţiile alergice pot include erupţie trecătoare pe piele, probleme de respiraţie şi umflare a picioarelor, mâinilor, feţei, gâtului sau limbii
- dacă aveţi anumite probleme la nivelul esofagului (esofag - parte a tubului digestiv situată între gură şi stomac) cum sunt îngustarea acestuia sau dificultate la înghiţire
- dacă nu puteţi să staţi în picioare sau în şezut timp de cel puţin 30 de minute
- dacă aveţi concentraţie mică a calciului în sânge (hipocalcemie)
Dacă credeţi că oricare dintre situaţiile menţionate mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, nu utilizaţi comprimatele.
Discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră şi urmaţi-i sfatul.

Administrare Acid alendronic Pfizer 70 mg, comprimate:

Utilizaţi întotdeauna Acid alendronic Pfizer exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Aceste comprimate sunt pentru administrare pe cale orală.
Utilizaţi un comprimat o dată pe săptămână. Alegeţi o zi din săptămână care se potriveşte cel mai bine programului dumneavoastră. În fiecare săptămână, utilizaţi un comprimat în ziua aleasă de către dumneavoastră. Următoarele instrucţiuni sunt foarte importante pentru a fi sigură că obţineţi cel mai mare beneficiu de la medicamentul dumneavoastră şi pentru a reduce reacţiile adverse. Este important să urmaţi instrucţiunile, pentru a facilita ajungerea rapidă a comprimatului în stomacul dumneavoastră şi pentru a nu vă irita esofagul:
1. După ce v-aţi trezit de dimineaţă şi înainte de a consuma orice aliment sau băutură sau de a utiliza alte medicamente, înghiţiţi comprimatul întreg, cu un pahar plin cu apă, nu mai puţin de 200 ml sau 7 fl.oz. (nu utilizaţi ceai, cafea, apă minerală (plată sau carbogazoasă), lapte sau suc).
2. Comprimatul trebuie înghiţit întreg. Nu mestecaţi sau nu lăsaţi comprimatul să vi se dizolve în gură.
3. După ce aţi înghiţit comprimatul, nu vă aşezaţi în poziţie culcată timp de 30 de minute. Trebuie să staţi în poziţie verticală (în şezut, în picioare sau în mers) până după ce aţi luat prima masă a zilei.
4. După ce aţi înghiţit comprimatul, aşteptaţi cel puţin 30 de minute înainte de primul consum de alimente sau băuturi sau de prima administrare a oricăror alte medicamente, incluzând antiacide, suplimente de calciu şi vitamine. Acid alendronic Pfizer este eficace doar dacă este utilizat atunci când stomacul dumneavoastră este gol.
5. Nu utilizaţi comprimatele dumneavoastră seara înainte de culcare sau dimineaţa înainte de ridicarea din pat.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Acid alendronic Pfizer
Dacă utilizaţi prea multe comprimate, beţi un pahar plin cu lapte şi adresaţi-vă imediat
medicului dumneavoastră sau mergeţi imediat la departamentul de urgenţe al celui mai apropiat spital. Nu vă provocaţi vărsături şi nu vă aşezaţi în poziţie culcată. Un supradozaj poate produce spasme musculare dureroase, oboseală, slăbiciune, epuizare şi convulsii. De asemenea, poate să producă disconfort la nivelul stomacului, indigestie şi inflamaţie dureroasă a tubului digestiv superior.
4
Dacă uitaţi să utilizaţi Acid alendronic Pfizer
Dacă uitaţi să utilizaţi într-o zi o doză, utilizaţi un comprimat în dimineaţa imediat următoate după ce v-aţi amintit, apoi utilizaţi-l pe următorul în ziua obişnuită. Nu utilizaţi două comprimate în aceeaşi zi.
Dacă încetaţi să utilizaţi Acid alendronic Pfizer
Nu încetaţi să utilizaţi comprimatele fără recomandarea medicului dumneavoastră, chiar dacă vă simţiţi mai bine.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului
dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Acid alendronic Pfizer 70 mg, comprimate:

- Substanţa activă este acidul alendronic. Fiecare comprimat conţine acid alendronic 70 mg (echivalent cu alendronat sodic 91,363 mg).
- Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, amidon de porumb, amidonglicolat de sodiu (Tip A), povidonă (Kollidon 30) şi stearat de magneziu.

Precauții:

Spuneţi medicului dumneavoastră înainte să utilizaţi Acid alendronic Pfizer:
• dacă aveţi dificultate şi/sau durere la înghiţire
• dacă aveţi probleme digestive cum sunt ulcerele, inflamaţii la nivelul mucoasei stomacului sau duodenului (prima porţiune a intestinului subţire)
• dacă aveţi probleme ale rinichilor
• dacă aveţi orice fel de alergie
• dacă aveţi un deficit de vitamina D
• dacă aveţi probleme cu glanda paratiroidă (o pereche de glande mici localizate lângă glanda tiroidă, la baza gâtului)
• dacă aveţi probleme de absorbţie a calciului
• dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi esofag Barrett (o afecţiune asociată cu modificări ale celulelor care căptuşesc esofagul inferior)
• dacă aveţi boli ale gingiilor
• dacă aveţi planificată o extracţie dentară
Concentraţiile de calciu şi fosfat din sânge pot fi influenţate de aceste comprimate. Este important să spuneţi medicului dumneavoastră că utilizaţi acid alendronic dacă vi se efectuează un test de laborator al sângelui.
Este important ca alimentaţia dumneavoastră să conţină cantităţi adecvate de calciu şi vitamină D. Medicul dumneavoastră ar putea considera necesară suplimentarea dietei dumneavoastră.
Înainte de începerea tratamentului cu Acid alendronic Pfizer trebuie avută în vedere o examinare stomatologică, dacă oricare dintre situaţiile de mai jos este valabilă în cazul dumneavoastră:
• aveţi cancer
• vi se efectuează tratament chimioterapic sau radioterapie
• utilizaţi steroizi
• nu urmaţi o îngrijire dentară de rutină
• aveţi boli ale gingiilor
• sunteţi fumător
În timpul tratamentului trebuie luate măsuri stomatologice preventive, aşa cum sunt recomandate de stomatolog.
Spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Acid alendronic Pfizer dacă aveţi sau aţi avut o durere sau umflătură a gingiilor şi/sau a maxilarului, amorţeală a maxilarului, dacă simţiţi o greutate în maxilar sau dacă v-a căzut un dinte. Dacă sunteţi tratat de stomatolog sau dacă urmează să vi se facă o extracţie dentară, spuneţi medicului dumneavoastră că sunteţi tratat cu Acid alendronic Pfizer.
Dacă în timpul tratamentului dumneavoastră cu Acid alendronic Pfizer vă apar oricare dintre următoarele simptome [iritaţie, inflamaţie sau ulceraţie la nivelul esofagului], opriţi utilizarea comprimatelor şi contactaţi-l pe medicul dumneavoastră:
• dificultate sau durere la înghiţire
• durere în piept
• declanşarea unei arsuri în capul pieptului sau înrăutăţirea unei arsuri pre-existente.
Aceste simptome pot apare în special dacă pacientele nu beau un pahar plin cu apă şi/sau dacă se aşează în poziţie culcată după mai puţin de 30 minute de la administrarea Acid alendronic Pfizer. Aceste reacţii adverse se pot agrava dacă pacientele continuă să utilizeze Acid alendronic Pfizer după apariţia acestor simptome.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
La utilizarea acidului alendronic au fost raportate reacţii adverse (incluzând vedere înceţoşată, ameţeli şi durere osoasă, musculară sau articulară severă) care vă pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Răspunsurile individuale la tratamentul cu Acid alendronic Pfizer pot varia (vezi REACŢII ADVERSE POSIBILE).

Reacții adverse ale Acid alendronic Pfizer 70 mg, comprimate:

Ca toate medicamentele, Acid alendronic Pfizer poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţii adverse frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 persoane):
• arsuri în capul pieptului; dificultate la înghiţire; durere la înghiţire; ulceraţie esofagiană (esofag - partea tubului digestiv care face legatura între gură şi stomac) care poate determina durere înpiept, arsuri la stomac sau dificultate ori durere la înghiţire
• durere osoasă, musculară şi/sau articulară
• durere abdominală; senzaţie de disconfort la nivelul stomacului sau eructaţii după masă;
constipaţie; senzaţie de plenitudine sau balonare la nivelul stomacului; diaree; evacuare necontrolată de gaze intestinale
• durere de cap.
Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 de persoane):
• greaţă; vărsături
• iritaţie sau inflamaţie a esofagului (esofag - partea tubului digestiv care face legatura între gură şi stomac) sau a stomacului
• scaun de culoare neagră sau cu aspect de smoală
• erupţie trecătoare pe piele; mâncărime; înroşire a pielii.
Reacţii adverse rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 de persoane):
• reacţii alergice cum sunt urticaria; umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care pot
determina dificultate la respiraţie sau la înghiţire
• simptome determinate de concentraţia mică de calciu în sânge, incluzând crampe sau spasme musculare şi/sau senzaţie de furnicături la nivelul degetelor sau în jurul gurii
• ulcere ale stomacului sau ale duodenului (uneori severe sau cu sângerare)
• îngustare a esofagului (esofag - partea tubului digestiv care face legatura între gură şi stomac)
• probleme ale maxilarului asociate cu infecţia şi vindecarea cu întârziere, adesea după extracţia dentară
• vedere înceţoşată, durere sau înroşire la nivelul ochiului
• erupţie trecătoare pe piele agravată de către lumina solară
• durere osoasă, musculară şi/sau articulară severă
• ulcere la nivelul gurii, atunci când comprimatele au fost mestecate sau supte
• simptome tranzitorii asemănătoare celor din gripă, cum sunt dureri musculare, senzaţie generală
de rău, asociată uneori cu febră, de obicei la începutul tratamentului.
Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 de persoane):
• reacţii severe la nivelul pielii.
În timpul experienţei de după punerea pe piaţă au fost raportate următoarele reacţii adverse (frecvenţă
necunoscută):
• ameţeli
• modificare a gustului
• cădere în exces a părului
• umflare a articulaţiilor, fractură de femur la pacientele ce urmează un tratament pe termen îndelungat cu Acid alendronic Pfizer. Durerea la nivelul coapsei, slăbiciunea sau disconfortul -pot fi un semn precoce al unei posibile fracturi la nivelul osului coapsei (femur).
• oboseală
• umflare la nivelul mâinilor şi picioarelor
Rezultate ale testelor de laborator:
Foarte frecvente: scăderi uşoare şi tranzitorii ale concentraţiilor de calciu şi fosfat din sânge, de obicei în intervalul valorilor normale.
Spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului despre acestea sau oricare alte simptome neobişnuite.
Poate fi de ajutor dacă dumneavoastră notaţi ceea ce aţi simţit, când a apărut şi cât a durat.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Nu utilizaţi comprimate ce conţin calciu, antiacide, vitamine şi/sau alte medicamente în timp ce utilizaţi Acid alendronic Pfizer, deoarece acestea pot influenţa absorbţia acestui medicament. Înainte de a utiliza oricare alt medicament, aşteptaţi cel puţin 30 de minute după utilizarea acidului alendronic.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte
medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Acid alendronic Pfizer cu alimente şi băuturi
Este posibil ca alimentele şi băuturile (inclusiv apa minerală) să diminueze eficacitatea acidului alendronic, dacă acesta este luat concomitent. De aceea, este important să urmaţi sfatul dat la pct. 3.
Copii şi adolescenţi
Acid alendronic Pfizer nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi.

Administrarea de Acid alendronic Pfizer 70 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Acid alendronic Pfizer este recomandat a fi utilizat doar de către femeile în post-menopauză. Nu trebuie să utilizaţi acid alendronic dacă sunteţi gravidă sau credeţi că puteţi fi gravidă. Acid alendronic Pfizer nu trebuie utilizat în timpul alăptării.

Prezentare ambalaj:

Comprimate de culoare albă până la aproape albă, ovale, biconvexe, marcate pe una din feţe cu ˝F˝ şi cu "21" pe cealaltă faţă.
Sunt ambalate în cutii cu blistere cu 2, 4, 8, 12, 20, 30, 40, 50 sau 60 de comprimate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale pentru păstrare.
Nu utilizaţi Acid alendronic Pfizer după data de expirare, înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă acidum alendronicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Acid alendronic Pfizer 70 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Acid alendronic Pfizer 70 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.