Prospect Acid ibandronic Stada 150 mg comprimate filmate

Substanța activă: acidum ibandronicum
Producator: Synthon Hispania SL, Spania; Synthon BV, Olanda
Clasa ATC: [M05BA]: sistemul muscular-scheletic >> medicamente pentru tratamentul afectiunilor osoase >> medicamente implicate in metabolismul mineral >> biofosfati
Acid ibandronic Stada 150 mg aparţine grupului de medicamente denumit bifosfonaţi. Conţine substanţa activă acid ibandronic. Nu conţine hormoni.

Acid ibandronic Stada 150 mg poate inhiba pierderea osoasă prin oprirea pierderii suplimentare şi creşterea masei osoase la majoritatea femeilor care utilizează acest medicament, chiar dacă nu pot vedea sau simți diferența. Acid ibandronic Stada 150 mg poate ajuta la scăderea posibilităților de rupere a oaselor (fracturi). Această scădere a riscului a fost demonstrată pentru fracturile vertebrale, dar nu și pentru fracturile de șold.

Indicații Acid ibandronic Stada 150 mg comprimate filmate:

Vi s-a prescris Acid ibandronic Stada 150 mg pentru tratamentul osteoporozei postmenopauzale, deoarece aveţi un risc crescut de fracturi. Osteoporoza se manifestă prin subţierea şi slăbirea oaselor, care este mai frecventă la femei adupă menopauză. La menopauză, ovarele nu mai produc hormonul feminin, estrogen, care ajută la păstrarea stării de sănătate a scheletului .

Cu cât femeile ajung mai devreme la menopauză, cu atât riscul de fracturi osteoporotice este mai mare.
Alți factori care pot creşte riscul de fractură includ:
- Alimentația cu un conținut insuficient de calciu și vitamina D
- Fumatul sau consumul de alcool în cantități mari
- Lipsa de mișcare sau a exercițiului fizic
- Istoric familial de osteoporoză

Un stil de viaţă sănătos vă ajută, de asemenea, să obțineți un maxim de beneficiu de la tratamentul dumneavoastră. Acesta include
• o alimentaţie echilibrată bogată în calciu şi vitamina D;
• mersul pe jos sau orice alt exerciţiu fizic ;
• lipsa fumatului şi a consumului de alcool în exces.

Contraindicații:

Nu luaţi Acid ibandronic Stada 150 mg dacă:
- sunteţi alergică la acid ibandronic sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- aveţi anumite probleme cu gâtul/calea de alimentare (esofagul), precum îngustarea acestuia sau dificultăţi la înghiţire.
- nu puteţi sta în șezut sau în picioare timp de cel puţin o oră (60 minute) în continuu.
- aveţi sau aţi avut în trecut, valori mici ale concentrației de calciu în sânge. Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Administrare Acid ibandronic Stada 150 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală de Acid ibandronic Stada 150 mg este un comprimat o dată pe lună.

Cum să luaţi comprimatul în fiecare lună
Este important să urmaţi aceste instrucţiuni cu atenţie. Acestea sunt concepute pentru a favoriza ajungerea rapidă a comprimatului Acid ibandronic Stada 150 în stomac, făcând astfel mai puțin probabilă apariția iritației stomacului..
• Luaţi un comprimat de Acid ibandronic Stada 150 mg o dată pe lună.
• Alegeţi o zi a lunii pe care o puteţi reţine cu uşurinţă. Puteţi alege fie aceeaşi dată (cum ar fi prima zi a fiecărei luni) sau aceeaşi zi (cum ar fi prima duminică a fiecărei luni) pentru a vă lua comprimatul de Acid ibandronic Stada 150 mg . Alegeţi data care se potriveşte cel mai bine programului dumneavoastră.
• Luaţi-vă comprimatul Acid ibandronic Stada 150 mg la cel puţin 6 ore de la ultima masă sau consum de lichide, cu excepţia apei plate.

• Luaţi-vă comprimatul de Acid ibandronic Stada 150 mg
• După ce vă treziți dimineaţa, şi
• înainte de a consuma orice aliment sau băutură (pe stomacul gol)
• Înghiţiţi comprimatul cu un pahar plin cu apă (cel puţin 180 ml). Nu luaţi comprimatul cu apă cu o concentraţie crescută de calciu, suc de fructe sau orice alte băuturi. În cazul în care există suspiciuni privind prezenţa unei concentraţii crescute de calciu în apa de la robinet (apă dură), se recomandă să se utilizeze apă plată îmbuteliată, cu un conţinut scăzut de minerale.

• Înghiţiţi comprimatul întreg — nu mestecaţi, sfărâmaţi și nu lăsaţi comprimatul să se dizolve în gură.

• În următoarea oră (60 minute) după ce aţi luat comprimatul
- nu stați culcată; dacă nu staţi în poziţie verticală(în șezut sau în picioare ), o parte din medicament poate ajunge înapoi în esofag
- nu consumați nici un fel de alimente
- nu consumați nicio băutură (cu excepţia apei, dacă vă este sete)
- nu luaţi niciun alt medicament
- După ce aţi aşteptat o oră, puteţi consuma primele alimente sau băuturi din ziua respectivă. După ce aţi mâncat, puteți sta culcată, dacă doriţi şi puteţi lua orice medicament de care aveţi nevoie.

Nu luaţi comprimatul seara la ora de culcare sau înainte de a vă ridica din pat dimineaţa.

Continuarea tratamentului cu Acid ibandronic Stada 150 mg
Este important să continuați să luați Acid ibandronic Stada 150 mg în fiecare lună, atât timp cât vă recomandă medicul dumneavoastră. După 5 ani de utilizare a Acidului Ibandronic Stada 150 mg, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă trebuie să continuați să luați Acid Ibandronic Stada 150 mg.

Dacă aţi luat mai mult Acid ibandronic Stada 150 mg decât trebuie
Dacă ați luat din greşeală mai mult de un comprimat, beţi un pahar plin cu lapte şi adresați-vă imediat cu medicul dumneavoastră.

Nu vă provocaţi vărsături şi nu stați culcată — acestea pot determina iritația esofagului de către acidul ibandronic.

Dacă aţi uitat să luaţi Acid ibandronic Stada 150 mg
Nu luați o doză dublă pentru a compensa o doză uitată.
Dacă uitaţi să vă luaţi comprimatul în dimineaţa zilei stabilite, nu luaţi un comprimat mai târziu în aceeaşi zi. În schimb , verificați calendarul şi găsiţi ziua în care este planificată următoarea doză:

Dacă mai sunt doar 1-7 zile până când ați planificat să luați următoarea doză…
Trebuie așteptat până în momentul în care ați planificat să luaţi următoarea doză și luați-o ca de obiceiș; continuați apoi să luați un comprimat o dată pe lună, în zilele pe care vi le-ați marcat pe calendar.

Dacă mai sunt mai mult de 7 zile până când ați planificat să luați următoarea doză …
Trebuie să luaţi un comprimat în dimineața zilei următoare celei în care v-ați amintit; continuaţi apoi să luaţi un comprimat, o dată pe lună, în zilele planificate pe care vi le-ați marcat pe calendar .

Nu luaţi niciodată două comprimate de Acid ibandronic Stada 150 mg în decursul aceleiaşi săptămâni.

Compoziție Acid ibandronic Stada 150 mg comprimate filmate:

Substanţa activă este acidul ibandronic 150mg.

Celelalte componente sunt lactoză monohidrat, crospovidonă tip A, celuloză microcristalină PH 102, siliciu anhidru coloidal, stearil fumarat de sodiu (nucleul comprimatului); alcool polivinilic, macrogol 3350, talc şi dioxid de titan (E171) (filmul comprimatului).

Precauții:

Unele paciente trebuie să aibă grijă deosebită în timp ce iau Acid ibandronic Stada 150 mg.
Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte să luaţi Acid ibandronic Stada 150 mg:
- Dacă aveţi orice tulburare a metabolismului mineral (cum ar fi deficitul de vitamina D)
- Dacă rinichii dumneavoastră nu funcţionează normal
- Dacă aveţi orice tulburare la înghițire sau problemă digestivă
- Dacă vă aflaţi în tratament stomatologic sau urmează să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală stomatologică. Spuneţi dentistului dumneavoastră că urmaţi tratament cu acid ibandronic. De asemenea, spuneți dentistului dumneavoastră dacă aveți cancer.

Pot să apară iritaţie, inflamaţie sau ulceraţie la nivelul gâtului/căii de alimentare (esofagului), adesea cu simptome de durere severă în piept, durere severă după înghțireaalimentelor şi/sau băuturilorr, greaţă severă sau vărsături, mai ales dacă nu bețiun pahar plin cu apă plată şi/sau dacă vă așezați în poziție culcată la mai puțin de o oră după ce aţi luat acid ibandronic. Dacă observați apariția acestor simptome, opriți administrarea Acid ibandronic Stada 150 mg şi adresați-vă medicului dumneavoastră.

Copii şi adolescenţi
Nu administraţi Acid ibandronic Stada 150 mg copiilor sau adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Puteţi conduce vehicule şi folosi utilaje deoarece este de aşteptat ca Acid ibandronic Stada 150 mg să aibă o influenţă neglijabilă asupra capacității de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Acid ibandronic Stada 150 mg conține lactoză
Dacă medicul dumneavoastră v-a atentionat că aveţi o intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebați înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Acid ibandronic Stada 150 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Adresaţi-vă imediat unui medic sau unei asistente medicale dacă observaţi următoarele reacţii adverse grave – s-ar putea să aveţi nevoie de tratament medical urgent:

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de pacienţi):
• durere puternică în piept, durere puternică după ce înghiţiţi alimente sau băuturi, greaţă puternică sau vărsături, dificultate la înghiţire. Puteţi avea o inflamaţie severă a esofagului, posibil însoţită de leziuni sau de îngustarea esofagului.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de pacienţi):
• mâncărimi, umflare a feţei, buzelor, limbii şi gâtului, cu dificultăţi la respiraţie.
• inflamaţie şi durere persistentă la nivelul ochilor
• durere nou apărută, senzaţie de slăbiciune sau disconfort la nivelul coapsei, şoldului sau zonei inghinale. Puteţi avea semnele timpurii ale unei fracturi neobişnuite de femur.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de pacienţi):
• durere sau leziuni la nivelul gurii sau maxilarului. Puteţi avea semnele timpurii ale unor probleme severe ale maxilarului (necroza (moartea ţesutului osos) osului maxilarului).
• reacţie alergică gravă care vă poate pune viaţa în pericol

Alte reacţii adverse posibile

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 pacienţi):
• durere de cap
• senzaţie de arsură în capul pieptului, disconfort la înghiţire, durere abdominală sau de stomac (pot apărea din cauza inflamaţiei stomacului), indigestie, greaţă, diaree (scaune moi)
• crampe musculare, rigiditate la nivelul articulaţiilor şi membrelor
• simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră, tremurături şi frisoane, senzaţie de disconfort, dureri osoase, musculare şi articulare. Discutaţi cu asistenta medicală sau cu medicul dumneavoastră dacă vreuna dintre manifestări devine supărătoare sau durează mai mult de câteva zile.
• erupţii trecătoare pe piele

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de pacienţi):
• ameţeli
• flatulenţă (gaze, senzaţie de balonare)
• durere de spate
• senzaţie de oboseală şi extenuare
• episoade de astm bronşic

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de pacienţi):
• inflamaţie a duodenului (prima porţiune a intestinului) care determină durere abdominală
• urticarie

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, în special:
• Suplimentele care conţin calciu, magneziu fier sau aluminiu, deoarece pot influenţa efectul Acid ibandronic Stada .
• Acid acetilsalicilic şi alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) (incluzând ibuprofen, diclofenac sodic şi naproxen). Acestea pot irita stomacul şi intestinul. Bifosfonaţii (cum este Acid ibandronic Stada 150 mg ) pot determina, de asemenea, aceeașişi reacție. Prin urmare, în timp, în timpce luați Acid ibandronic Stada 150 mg , trebuie să aveți grijă deosebită dacă luaţi antialgice sau antiinflamatoare

După ce înghiţiţi, o dată pe lună, comprimatul de Acid ibandronic Stada 150 mg , aşteptaţi cel puțin 1 oră înainte de a lua orice alt medicament, inclusiv comprimate pentru indigestie, suplimente care conţin calciu sau vitamine.

Acid ibandronic Stada 150 mg cu alimentente si băuturi
Nu luaţi Acid ibandronic Stada 150 mg cu alimente. Acid ibandronic Stada 150 mg este mai puţin eficace dacă este luat cu alimente.
Puteţi bea apă plată, dar nu şi alte băuturi.

Administrarea de Acid ibandronic Stada 150 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Acidul ibandronic Stada 150 mg este destinat utilizării numai de către femeile aflate în postmenopauză și nu trebuie luat de către femeile care încă ar putea avea un copil.
Nu luaţi Acid ibandronic Stada 150 mg dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi. Dacă alăptaţi, s-ar putea să fie necesar să renunţaţi la alăptare pentru a putea lua Acid ibandronic Stada 150 mg .

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele de Acid ibandronic Stada sunt oblongi, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă,marcate cu “I9BE” pe una din feţe şi cu “150” pe cealaltă faţă.Comprimatele sunt disponibile în cutii cu blistere care conţin 1, 3, 6, 9 sau 12 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Acid ibandronic Stada după data de expirare înscrisă pe cutie după ‘EXP’. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii de temperatură speciale de păstrare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă acidum ibandronicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Acid ibandronic Stada 150 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Acid ibandronic Stada 150 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.