Prospect Acid ibandronic Glenmark 50 mg comprimate filmate

Substanța activă: acidum ibandronicum
Producator: Synthon BV, Synthon Hispania S.L.
Clasa ATC: [M05BA]: sistemul muscular-scheletic >> medicamente pentru tratamentul afectiunilor osoase >> medicamente implicate in metabolismul mineral >> biofosfati
Acid ibandronic Glenmark 50 mg conține substanța activă acid ibandronic. Acidul ibandronic aparţine unui grup de medicamente numit bifosfonaţi.

Indicații Acid ibandronic Glenmark 50 mg comprimate filmate:

Acid ibandronic Glenmark 50 mg este utilizat la pacienţii adulţi şi vă este prescris dacă aveţi cancer de sân care s-a răspândit în oase (numite „metastaze” osoase).
• ajută la prevenirea rupturii oaselor (fracturi).
• ajută la prevenirea altor probleme ale oaselor, care pot necesita intervenţii chirurgicale sau radioterapie.

Contraindicații:

Nu luaţi Acid ibandronic Glenmark 50 mg:
- dacă sunteţi alergic la acid ibandronic sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- dacă aveţi probleme la nivelul esofagului (tubul care face legătura dintre gură şi stomac), cum sunt îngustarea acestuia sau dificultăţi la înghiţire.
- dacă nu puteţi sta în picioare sau în şezut timp de cel puţin o oră (60 minute) fără întrerupere.
- dacă aveţi sau aţi avut o concentraţie mică a calciului în sânge.

Nu trebuie să luaţi acest medicament dacă oricare dintre cele de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Acid ibandronic Glenmark 50 mg.

Administrare Acid ibandronic Glenmark 50 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Luaţi comprimatul la cel puţin 6 ore după ce aţi mâncat, băut sau aţi luat alte medicamente sau suplimente, cu excepţia apei. Nu trebuie să utilizaţi apa cu o concentraţie crescută de calciu. În cazul în care există suspiciuni privind prezenţa unei concentraţii crescute de calciu în apa de la robinet (apă dură), se recomandă să se utilizeze apă îmbuteliată, cu un conţinut scăzut de minerale.

Medicul dumneavoastră vă poate face periodic analize de sânge în timpul tratamentului cu Acid ibandronic Glenmark 50 mg. Acest lucru este necesar pentru a verifica dacă vi se administrează doza corectă de medicament.

Administrarea acestui medicament
Este important să luaţi Acid ibandronic Glenmark 50 mg la momentul potrivit şi într-un mod corect. Acest lucru este necesar deoarece Acid ibandronic Glenmark 50 mg poate cauza iritaţie, inflamaţie sau ulcer la nivelul esofagului.

Puteţi împiedica acest lucru dacă respectaţi următoarele:
• Luaţi-vă comprimatul imediat ce vă treziţi dimineaţa, înainte de a lua prima masă, băutură sau alte medicamente sau suplimente din ziua respectivă.

• Luaţi-vă comprimatul numai cu un pahar plin cu apă (aproximativ 200 ml). Nu luaţi comprimatul cu altă băutură decât apa.

• Luaţi comprimatul întreg. Nu mestecaţi, nu sugeţi sau nu sfărâmaţi comprimatul. Nu lăsaţi comprimatul să se dizolve în gură.

• După ce aţi luat comprimatul, aşteptaţi cel puţin 30 minute. Apoi puteţi lua prima masă, băutură, medicament sau supliment alimentar din ziua respectivă.

• Staţi în poziţie verticală (în şezut sau în picioare) în timp ce luaţi comprimatul şi rămaneţi în această poziţie următoarea oră (60 minute). Dacă nu staţi în poziţie verticală, o cantitate de medicament vă poate ajunge înapoi în esofag.

Cât de mult trebuie să luaţi Doza uzuală de Acid ibandronic Glenmark 50 mg este de un comprimat pe zi. Dacă aveţi afecţiuni moderate ale rinichilor, medicul dumneavoastră vă poate reduce doza la un comprimat administrat la două zile. Dacă aveţi afecţiuni severe ale rinichilor, medicul dumneavoastră poate să vă reducă doza la un comprimat pe săptămână.

Dacă luaţi mai mult Acid ibandronic Glenmark 50 mg decât trebuie
Dacă luaţi prea multe comprimate, vorbiţi cu un medic sau mergeţi imediat la spital. Beţi un pahar plin cu lapte înainte de a pleca. Nu vă induceţi vărsături. Nu staţi culcat.

Dacă uitaţi să luaţi Acid ibandronic Glenmark 50 mg
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă luaţi un comprimat în fiecare zi, nu mai luaţi doza uitată. Apoi luaţi-o în mod obişnuit, în ziua următoare. Dacă luaţi un comprimat la două zile sau o dată pe săptămână, cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Dacă încetaţi să luaţi Acid ibandronic Glenmark 50 mg
Continuaţi administrarea de Acid ibandronic Glenmark 50 mg atât timp cât v-a prescris medicul dumneavoastră. Acest lucru este necesar deoarece medicamentul va acţiona doar dacă este luat tot timpul.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acțiune:

Acid ibandronic Glenmark 50 mg acţionează prin scăderea cantităţii de calciu pierdute din oasele dumneavoastră. Medicamentul ajută la oprirea procesului prin care oasele dumneavoastră îşi pierd rezistenţa.

Compoziție Acid ibandronic Glenmark 50 mg comprimate filmate:

• Substanţa activă este acidul ibandronic. Fiecare comprimat conţine acid ibandronic sub formă de ibandronat de sodiu monohidrat 56,25 mg, echivalent cu acid ibandronic 50 mg.

• Celelalte componente sunt lactoză monohidrat, crospovidonă tip A, celuloză microcristalină PH 102, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearil fumarat de sodiu (nucleul comprimatului); alcool polivinilic, macrogol 3350, talc şi dioxid de titan (E 171) (filmul comprimatului).

Precauții:

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua Acid ibandronic Glenmark 50 mg:
- dacă sunteţi alergic la alţi bifosfonaţi. - dacă aveţi tulburări la înghiţire sau orice problemă digestivă
- dacă aveţi concentraţii crescute sau scăzute ale vitaminei D sau ale oricăror altor minerale în sânge
- dacă aveți probleme cu rinichii
- dacă urmaţi un tratament stomatologic sau chirurgical, sau ştiţi că veţi avea nevoie în viitor, spuneţi-i medicului stomatolog că urmaţi un tratament pentru cancer cu Acid ibandronic Glenmark 50 mg.

Este posibil să apară iritaţie, inflamaţie sau ulceraţie la nivelul esofagului, însoţite des de simptome precum durere severă în piept, durere severă după ce înghiţiţi alimente şi/sau băuturi, senzaţie intensă de greaţă sau vărsături, în special dacă nu beţi un pahar plin cu apă şi/sau dacă vă aşezaţi în poziţia culcat la mai puţin de o oră după ce luaţi acid ibandronic. Dacă prezentaţi aceste simptome, opriţi administrarea de acid ibandronic şi informaţi-vă imediat medicul despre această situaţie.

Copii și adolescenți
Acid ibandronic Glenmark 50 mg nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Puteţi conduce vehicule şi să folosiţi utilaje, deoarece este de aşteptat ca Acid ibandronic Glenmark 50 mg să nu aibă nicio influenţă sau să aibă o influenţă neglijabilă asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje sau maşini. Discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră dacă doriţi să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje sau unelte.

Acid ibandronic Glenmark 50 mg conţine lactoză.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, (de exemplu, dacă aveţi intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau aveţi probleme cu absorbţia de glucoză-galactoză), discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Acid ibandronic Glenmark 50 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Discutaţi imediat cu un medic sau cu o asistentă medicală dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave – puteţi avea nevoie de tratament medical de urgenţă:

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
• greaţă, arsuri gastrice şi disconfort la înghiţire (inflamaţia esofagului)

Mai puţin frecvente (pot afecta mai puţin de 1 din 100 de persoane):
• durere severă de stomac. Aceasta poate fi un semn de ulcer la nivelul primei porţiuni a intestinului (duoden) care sângerează sau că stomacul dumneavoastră este inflamat (gastrită)

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane)
• inflamaţie şi durere persistentă la nivelul ochilor
• durere nou apărută, senzaţie de slăbiciune sau disconfort la nivelul coapsei, şoldului sau zonei inghinale. Puteţi avea semnele timpurii ale unei fracturi neaşteptate de femur.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane)
• durere sau leziuni la nivelul gurii sau maxilarului. Puteţi avea semnele timpurii ale unor probleme severe ale maxilarului (necroza (moartea ţesutului osos) osului maxilarului).
• mâncărimi, umflare a feţei, buzelor, limbii şi a gâtului, cu dificultăţi la respiraţie. Puteţi avea o reacţie alergică gravă, care vă poate pune viaţa în pericol.

Frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile)
• criză de astm bronşic

Alte reacţii adverse posibile

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
• durere abdominală, indigestie
• concentraţii scăzute ale calciului în sânge

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
• durere în piept
• mâncărimi sau furnicături la nivelul pielii (parestezie)
• simptome asemănătoare gripei, stare generală de rău sau durere
• gură uscată, percepţie anormală a gustului sau dificultăţi la înghiţire
• anemie (mai puţin sânge)
• valori mari ale ureei şi ale hormonului paratiroidian în sânge.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Acid ibandronic Glenmark împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Aceasta deoarece Acid ibandronic Glenmark 50 mg poate influenţa acțiunea altor medicamente. Acestea, la rândul lor, pot influenţa modul în care acţionează Acid ibandronic Glenmark 50 mg.

În special, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi unul din următoarele medicamente:
• suplimente care conţin calciu, magneziu, fier sau aluminiu.
• acid acetilsalicilic şi antiinflamatoare nesteroidiene numite “ AINS”, cum sunt ibuprofen sau naproxen. Acest lucru este necesar deoarece AINS şi acidul ibandronic pot determina iritaţia stomacului şi intestinului.
• un tip de antibiotice injectabile numit “aminoglicozide”, cum este gentamicina. Acest lucru este necesar deoarece atât aminoglicozidele cât şi Acid ibandronic Glenmark 50 mg pot să scadă concentraţia de calciu din sângele dumneavoastră.

Administrarea de medicamente care reduc aciditatea stomacului cum sunt cimetidina şi ranitidina, pot creşte uşor efectele Acid ibandronic Glenmark 50 mg.

Acid ibandronic Glenmark 50 mg împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Nu luaţi Acid ibandronic Glenmark 50 mg cu alimente sau alte băuturi, cu excepţia apei, deoarece acidul ibandronic este mai puţin eficace dacă este luat cu alimente sau băuturi.

Luaţi comprimatul Acid ibandronic Glenmark 50 mg la cel puţin 6 ore după ce aţi mâncat, băut sau aţi luat alte medicamente sau suplimente (de exemplu produse care conţin calciu (lapte), aluminiu, magneziu şi fier), cu excepţia apei. După ce aţi luat comprimatul, aşteptaţi cel puţin 30 de minute înainte de consumul primului aliment sau a primei băuturi şi înainte de utilizarea oricăror medicamente sau suplimente.

Administrarea de Acid ibandronic Glenmark 50 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Nu trebuie să luaţi Acid ibandronic Glenmark 50 mg dacă sunteţi gravidă, intenționați să rămâneți gravidă sau alăptaţi. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele de Acid ibandronic Glenmark 50 mg sunt alungite, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, marcate cu “I9BE” pe una dintre feţe şi cu “50” pe cealaltă faţă.

Comprimatele sunt disponibile în cutii cu blistere cu 1, 7, 10, 14, 20, 21, 28, 30, 42, 50, 56, 60, 84, 90, 100, 126, 168 şi 210 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe blister şi cutie după “EXP.”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă acidum ibandronicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Acid ibandronic Glenmark 50 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Acid ibandronic Glenmark 50 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.