Prospect Acid Alendronic Aurobindo 10 mg comprimate

Substanța activă: acidum alendronicum
Producator: Aurobindo Pharma (Malta) Limited
Clasa ATC: [M05BA]: sistemul muscular-scheletic >> medicamente pentru tratamentul afectiunilor osoase >> medicamente implicate in metabolismul mineral >> biofosfati

Indicații Acid Alendronic Aurobindo 10 mg comprimate:

Ce este Acid Alendronic Aurobindo?
Acidul alendronic aparţine unui grup de medicamente denumite „bifosfonaţi”. Acidul alendronic previne pierderea de substanţă osoasă care apare la bărbaţi, la femeile aflate în perioada de postmenopauză şi la pacientele tratate cu glucocorticoizi cum sunt prednisolon şi metilprednisolon. De asemenea, s-a demonstrat faptul că acidul alendronic ajută la reconstituirea masei osoase şi face oasele mai puţin vulnerabile la fracturi în cazul femeilor aflate în perioada de postmenopauză şi bărbaţilor cu osteoporoză.

Pentru ce este Acid Alendronic Aurobindo?
Medicul dumneavoastră v-a prescris Acid Alendronic Aurobindo pentru vă a trata osteoporoza. Acid Alendronic Aurobindo reduce riscul de apariţia a fracturilor la nivelul coloanei vertebrale şi a fracturilor de şold.

Acid Alendronic Aurobindo este utilizat pentru:
- tratamentul osteoporozei în postmenopauză
- tratamentul osteoporozei la bărbaţi
- prevenirea osteoporozei la femeile în postmenopauză care utilizează medicamente numite glucocorticoizi, dar care nu utilizează estrogeni.

Ce este osteoporoza?
Osteoporoza reprezintă subţierea şi fragilizarea oaselor. Aceasta este frecventă la femei după menopauză.
Osteoporoza poate să apară şi la bărbaţi. De asemenea, corticosteroizii pot cauza pierderea masei osoase şi osteoporoză, atât la bărbaţi, cât şi la femei. În stadiul incipient, osteoporoza nu produce, de regulă, simptome. Dacă nu este tratată, poate duce la fracturi ale oaselor. Deşi, de regulă, fracturile provoacă dureri, fracturile vertebrelor pot rămâne neobservate până în momentul în care determină scădere în înălţime. Fracturile oaselor pot să se producă în timpul activităţii obişnuite, de zi cu zi, cum este ridicarea unei greutăţi sau ca urmare a unor traumatisme uşoare, care în mod normal nu determină apariţia unei fracturi pe un os normal. Fracturile oaselor se produc, de regulă, la nivelul şoldului, coloanei vertebrale
sau la nivelul articulaţiei mâinii şi pot cauza nu numai durere, dar şi probleme semnificative cum este postura aplecată sau “cocoaşă”).

Osteoporoza la femeile în postmenopauză
Menopauza apare adesea la femei la câţiva ani după menopauză, care apare atunci când ovarele nu mai produc hormonul feminin, estrogenul, sau atunci când ovarele sunt îndepărtate (care poate să apară, de exemplu, în intervenţia chirurgicală de histerectomie). Cu cât menopauza debutează mai devreme, cu atât riscul de osteoporoză este mai mare.
Osteoporoza severă la bărbaţi
Osteoporoza poate să apară şi la bărbaţi, din cauze multiple, incluzând îmbătrânirea şi/sau o concentraţie scăzută de hormon masculin, testosteron. În toate cazurile, osul se distruge mai repede decât se formează, astfel încât apare pierderea de substanţă osoasă şi oasele devin mai fragile. Prin urmare, este important pentru un schelet sănătos pentru menţinerea masei osoase şi pentru a preveni pierderea suplimentară de
masă osoasă.
Osteoporoza determinată de medicamente din grupul corticosteroizi (de exemplu prednison) la femeile netratate cu estrogen
Sub influenţa corticosteroizilor, ţesutul osos este eliminat mai repede decât se formează, astfel încât se produce pierderea masei osoase şi oasele devin mai fragile. Prin urmare, menţinerea masei osoase şi prevenirea pierderii suplimentare de masă osoasă sunt importante pentru a menţine scheletului sănătos.

Dacă medicul dumneavoastră vă prescrie corticosteroizi, ar trebui să utilizaţi aceste medicamente conform recomandărilor.

Cum poate fi tratată sau prevenită osteoporoza?
Este important de reţinut faptul că dacă aveţi deja osteoporoză, aceasta poate fi tratată şi niciodată nu este prea târziu pentru a începe tratamentul. Acidul alendronic nu numai că previne pierderea substanţei osoase, dar şi ajută la refacerea ţesutului osos pierdut şi reduce riscul de fracturare a oaselor de la nivelul coloanei vertebrale şi şoldului. În plus faţă de tratamentul cu Acid Alendronic Aurobindo, este posibil ca
medicul dumneavoastră să vă recomande unele schimbări în stilul de viaţă, care vă pot ajuta în tratamentul bolii dumneavoastră. Acestea sunt:
Oprirea fumatului: fumatul pare să crească viteza pierderii masei osoase şi, ca urmare, poate să vă creascăriscul de fracturi ososase.
Exerciţii fizice: ca şi muşchii, oasele au nevoie de exerciţii fizice pentru a se menţine puternice şi sănătoase. Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice program de exerciţii fizice.

Alimentaţie echilibrată: medicul dumneavoastră vă poate da sfaturi cu privire la alimentaţie sau dacă ar trebui să utilizaţi suplimentele alimentare.

Contraindicații:

Nu luaţi Acid Alendronic Aurobindo
* Dacă sunteţi alergică (hipersensibilă) la alendront de sodiu trihidrat sau la oricare dintre celelalte componente.
* Dacă aveţi anumite tulburări la nivelul esofagului (tubul care face legătura între gură şi stomac) cum este îngustarea acestuia sau dificultate la înghiţire.
* Dacă nu puteţi să staţi în şezut sau în picioare timp de cel puţin 30 minute.
* Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi o concentraţie mică de calciu în sânge.
* A se vedea, de asemenea, “Aveţi grijă deosebită cu Acid Alendronic Aurobindo”.

Administrare Acid Alendronic Aurobindo 10 mg comprimate:

Luaţi întotdeauna Acid Alendronic Aurobindo exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Urmaţi cu atenţie aceste instrucţiuni pentru a vă asigura că tratamentul cu Acid Alendronic Aurobindo este eficient.
Este foarte important să respectaţi instrucţiunile de la subpunctele 1), 2), 3),4) şi 5) pentru a facilita ca fiecare comprimat de Acid Alendronic Aurobindo să ajungă rapid în stomac şi să reduceţi riscul de apariţia a iritaţiei esofagului (esofagul - tubul care face legătura între gură şi stomac).
1) Dimineaţa, după trezire, înainte de a consuma orice aliment sau băutură sau de a lua orice medicament, înghiţiţi comprimatul de Acid Alendronic Aurobindo 10 mg întreg, obligatoriu cu un pahar plin cu apă plată (nu mai puţin de 200 ml).

• Nu luaţi comprimatul cu apă minerală sau carbogazoasă.
• Nu luaţi comprimatul cu cafea sau ceai.
• Nu luaţi comprimatul cu suc sau lapte.
Nu zdrobiţi sau mestecaţi comprimatul şi nu lăsaţi comprimatul să se dizolve în gură.

2) După ce aţi înghiţit comprimatul de Acid Alendronic Aurobindo, nu vă întindeţi la orizontală - staţi în poziţie verticală (în şezut sau în picioare sau mergeţi) timp de cel puţin 30 minute după ce aţi înghiţit comprimatul. Vă puteţi aşeza la orizontală după ce aţi consumat primele alimente în ziua
respectivă.
3) Nu luaţi comprimatul de acid alendronic seara înainte de culcare sau dimineaţa înainte de a vă da jos din pat.
4) Dacă prezentaţi dificultăţi sau durere la înghiţire, durere în piept sau arsuri în capul pieptului nou apărute sau agravate, întrerupeţi administrarea Acid Alendronic Aurobindo şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
5) După ce aţi înghiţit comprimatul, aşteptaţi cel puţin 30 minute înainte de a consuma primele alimente sau băuturi în ziua respectivă sau înainte de administrarea altor medicamente, incluzând antiacide, suplimente de calciu şi vitamine. Acid Alendronic Aurobindo este eficace numai dacă
este administrat pe stomacul gol.
Tratamentul osteoporozei la bărbaţi şi postmenopauză
Doza uzuală este de 10 mg o dată pe zi.
Prevenirea osteoporozei determinată de corticosteroizi la femeile în postmenopauză care nu sunt tratate cu estrogeni
Doza uzuală este de 10 mg o dată pe zi.

Paciente vârstnice
Nu este necesară modificarea dozelor la pacientele vârstnice.

Dacă aveţi probleme cu rinichii
Acid Alendronic Aurobindo nu trebuie utilizat la pacientele cu afecţiuni severe ale rinichilor.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Acid Alendronic Aurobindo
Dacă luaţi din greşeală prea multe comprimate, beţi un pahar plin cu lapte şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Nu vă provocaţi vărsături şi nu vă aşezaţi în poziţie culcat.

Dacă uitaţi să luaţi Acid Alendronic Aurobindo
Luaţi Acid Alendronic Aurobindo o dată pe zi, aşa cum vi s-a recomandat. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Urmaţi schema de administrare obişnuită de un comprimat pe zi.

Dacă încetaţi să luaţi Acid Alendronic Aurobindo
Este important să continuaţi să luaţi Acid Alendronic Aurobindo atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră. Acid Alendronic Aurobindo vă poate trata osteoporoza numai dacă utilizaţi continuu comprimatele.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Acid Alendronic Aurobindo 10 mg comprimate:

- Substanţa activă este acidul alendronic.
Fiecare comprimat conţine acid alendronic 10 mg (echivalent cu alendronat de sodiu trihidrat 13,052 mg).
- Celelalte componente sunt celuloză microcristalină, amidon de porumb, amidonglicolat de sodiu (Tip A), Povidonă (Kollidon 30) şi stearat de magneziu.

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Acid Alendronic Aurobindo
Este important să-i spuneţi medicului dumneavoastră, înainte de a lua Acid Alendronic Aurobindo dacă
* aveţi probleme cu rinichii.
* aveţi dificultăţi la înghiţire sau probleme digestive.
* vi s-a spus că aveţi o concentraţie mică a calciului în sânge.
* medicul dumneavoastră va spus că aveţi esofag Barrett (o afecţiune asociată cu modificări la nivelul celulelor care alcătuiesc mucoasa porţiunii inferioare a esofagului).
* aveţi probleme cu dantura, afecţiuni ale gingiilor; aveţi planificată o extracţie dentară sau dacă nu efectuaţi controale stomatologice de rutină.
* aveţi cancer.
* urmaţi un tratament cu chimioterapice sau radioterapie.
* luaţi steroizi (cum este prednisonul sau dexametazona).
* sunteţi sau aţi fost un fumător.

Este posibil să vi se recomande să efectuaţi un control stomatologică înainte de a începe tratamentul cu Acid Alendronic Aurobindo.

Trebuie să efectuaţi controale stomatologice de rutină pe durata tratamentului şi trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau stomatologului dacă prezentaţi orice problemă la nivelul cavităţii bucale sau dinţilor, cum este pierderea unui dinte, durere sau inflamaţie.

Este important să se menţină o bună igienă orală atunci când sunt trataţi cu acid alendronic Aurobindo.
Pot să apară iritaţie, inflamaţie sau ulceraţie a esofagului (esofagul - tubul care uneşte gura cu stomacul), adesea însoţită de simptome de durere în piept, arsuri în capul pieptului, sau dificultate sau durere la înghiţire, în special dacă pacientele nu consumă un pahar plin cu apă şi/sau dacă se aşează în poziţie culcat mai devreme de 30 minute după administrarea Acid Alendronic Aurobindo.

Aceste reacţii adverse se pot agrava dacă pacientele continuă să ia Acid Alendronic Aurobindo după apariţia acestor simptome.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În timpul tratamentului cu Acid Alendronic Aurobindo au fost raportate reacţii adverse (incluzând vedere înceţoşată, ameţeli şi dureri severe ale oaselor, muşchilor sau articulaţiilor) care vă pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Răspunsurile individuale la Acid Alendronic Aurobindo pot varia.

Reacții adverse ale Acid Alendronic Aurobindo 10 mg comprimate:

Ca toate medicamentele, Acid Alendronic Aurobindo poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Următorii termeni sunt utilizaţi pentru a descrie frecvenţa de apariţia a reacţiilor adverse raportate.
Foarte frecvente (apar la cel puţin 1 din 10 paciente tratate)
Frecvente (apar la cel puţin 1 din 100, dar la mai puţin de 1 din 10 paciente tratate)
Mai puţin frecvente (apar la cel puţin 1 din 1000, dar la mai puţin de 1 din 100 paciente tratate)
Rare (apar la cel puţin 1 din 10000, dar la mai puţin de 1 din 1000 paciente tratate)
Foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10000 paciente tratate)
Reacţii adverse frecvente:
* dureri la nivelul oaselor, muşchilor şi/sau articulaţiilor, care sunt uneori severe.
Reacţii adverse frecvente:
* arsuri în capul pieptului; dificultăţi la înghiţire; durere la înghiţire; ulceraţii ale esofagului (esofagul - tubul care face legătura între gură şi stomac), care pot cauza dureri în piept, arsuri în capul pieptului sau dificultate sau durere la înghiţire.
* tumefiere a articulaţiilor.
* durere abdominală; disconfort gastric sau râgâit după masă; constipaţie; senzaţie de preaplin sau de balonare la nivelul stomacului; diaree; vânturi; cădere excesivă a părului; mâncărime.
* durere de capac; ameţeli.
* oboseală, umflare a mâinilor sau picioarelor.
Reacţii adverse mai puţin frecvente:
* greaţă; vărsături.
* iritaţie sau inflamaţie a esofagului (esofagul - tubul care face legătura între gură şi stomac) sau stomacului.
* scaune de culoare neagră sau cu „aspect de păcură”.
* vedere înceţoşată, durere sau înroşire a ochilor.
* erupţii trecătoare pe piele; înroşire a pielii.
* simptome trecătoare, asemănătoare gripei, cum sunti dureri musculare, stare generală de rău şi, uneori, cu febră, de regulă la începutul tratamentului.
* tulburări ale gustului.
Reacţii adverse rare:
* reacţii alergice cum sunt urticarie, umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care pot cauza dificultăţi la respiraţie sau înghiţire.
* simptome ale concentraţiei reduse ale calciului în sânge, incluzând crampe sau spasme musculare şi/sau senzaţie de furnicături la nivelul degetelor sau în jurul gurii.
* ulcer la nivelul stomacului (uneori sever sau cu sângerare).
* îngustare a esofagului (esofagul - tubul care face legătura între gură şi stomac).
* agravarea erupţiilor după expunerea la soare; reacţii severe pe piele.
* durere la nivelul cavităţii bucale şi/sau maxilarului, inflamaţie sau leziuni în interiorul gurii, senzaţie de amorţeală sau de greutate la nivelul maxilarului, sau pierderea unui dinte. Acestea pot fi semnele distrugerii maxilarului (osteonecroză), asociată în general cu vindecare întârziată şi infecţii, adesea apărute după o extracţie dentară. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau stomatologului dacă prezentaţi astfel de simptome.
* fracturi ale osului şoldului la pacientele tratate timp îndelungat cu Acid Alendronic Aurobindo.
Durerile la nivelul şoldului, slăbiciunea şi disconfortul pot fi primele indicii ale unei posibile fracturi ale osului şoldului.
* ulcere la nivelul gurii atunci când comprimatele au fost mestecate sau supte.
În timpul experienţei după punerea pe piaţă reacţii au fost raportate următoarele reacţii adverse (frecvenţă rară):
Rareori poate să apară fractura neobişnuită a femurului, în special la pacienţii care urmează un tratament de lungă durată pentru osteoporoză. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă prezentaţi durere, slăbiciune sau disconfort la nivelul coapsei, şoldului sau la nivel inghinal deoarece acest lucru poate fi un semn precoce al unei posibile fracturi de femur.
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului cât mai curând posibil despre aceste simptome sau despre orice simptome neobişnuite.
Vă poate fi de folos să vă notaţi simptomele pe care le prezentaţi, când încep acestea şi cât timp au durat.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Este posibil ca suplimentele de calciu, antiacidele şi unele medicamente administrate pe cale orală să influenţeze absorbţia Acid Alendronic Aurobindo dacă sunt administrate în acelaşi timp.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Acid Alendronic împreună cu alimente şi băuturi
Este posibil ca alimentele şi băuturile (inclusiv apa minerală) să scadă eficacitatea Acid Alendronic Aurobindo dacă sunt administrate în acelaşi timp.

Copii şi adolescenţi
Acid Alendronic Aurobindo nu trebuie administrat la copii şi adolescente.

Administrarea de Acid Alendronic Aurobindo 10 mg comprimate în sarcină / alaptare:

Sarcina şi alăptarea
Acid Alendronic Aurobindo este destinat numai administrării la femeile în postmenopauză.
Nu trebuie să luaţi Acid Alendronic Aurobindo dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă, sau dacă alăptaţi.

Prezentare ambalaj:

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, marcate cu „F” pe una dintre feţe şi cu „18” pe cealaltă faţă.
Comprimate sunt disponibile în blistere din PVC-Aclar/Aluminiu şi flacoane din PEÎD.
Mărimi de ambalaj:
Cutie cu blistere din PVC-Aclar/Aluminiu: 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100, 112, 140 şi 250 comprimate.
Cutie cu flacon din PEÎD: 30, 50, 100, 250 şi 1000 comprimate
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu utilizaţi Acid Alendronic Aurobindo după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă acidum alendronicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Acid Alendronic Aurobindo 10 mg comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Acid Alendronic Aurobindo 10 mg comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.