Prospect Ibalgin Express 200 mg capsule moi

Substanța activă: ibuprofenum
Producator: sanofi-aventis S.p.A., Italia
Clasa ATC: [M01AE]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> derivati de acid propionic
Numele acestui medicament este Ibalgin Express 200 mg Ibalgin (numit IBUPROFEN în acest prospect).
Substanţa activă a medicamentului (cea care face acest medicament să aibă efect) este Ibuprofenul. Aceasta aparţine unui grup de medicamente denumite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). AINS ajută prin modificarea răspunsului organismului la durere, inflamaţie şi febră.
IBUPROFEN în formă de capsule cu un conţinut lichid se descompun cu uşurinţă în organism, substanţa activă este mai repede absorbită în circulaţia sanguină şi astfel ajunge mai repede la locul durerii.

Indicații Ibalgin Express 200 mg capsule moi:

IBUPROFEN este utilizat pentru ameliorarea durerilor de cap, migrenei, durerilor dentare, durerilor de spate, durerilor menstruale, durerilor musculare, stărilor febrile şi simptomelor de răceală şi gripă.

Datorită cantităţii de substanţă activă conţinută într-o capsulă, Ibalgin Express 200 mg este recomandat pentru adulţi şi copii cu vârsta peste 6 ani (cu greutatea de 20 kg și peste).

Contraindicații:

Nu luaţi IBUPROFEN
- dacă sunteţi alergic la ibuprofen (substanţa activă din medicamentul IBUPROFEN) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- dacă sunteţi hipersensibil la medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cu manifestări ca senzație de lipsă de aer, astm bronşic, secreţii nazale, umflare sau urticarie.
- dacă aveţi ulcer activ sau recurent sau sângerare activă sau recurentă la nivelul stomacului sau duodenului sau dacă aţi avut repetat aceste evenimente (adică cel puţin de două ori) în trecut.
- dacă aţi avut vreodată sângerare sau perforaţie gastrointestinală, în legătură cu un tratament anterior cu AINS.
- dacă vă cunoașteți cu tulburări ale formării sângelui sau cu tulburări ale coagulării sângelui.
- dacă aveţi insuficienţă cardiacă, hepatică sau renală severă.
- dacă sunteţi femeie gravidă în al treilea trimestru de sarcină.

Administrare Ibalgin Express 200 mg capsule moi:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Acest medicament este indicat numai pentru utilizare pe termen scurt. Trebuie să luaţi doza cea mai mică, pentru cea mai scurtă durată necesară pentru ameliorarea simptomelor dumneavoastră.

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani şi peste (cu greutatea de 40 kg și peste)
Luaţi una sau două capsule de Ibalgin Express 200 mg cu apă, de până la trei ori pe zi, după cum este necesar.
Lăsaţi un interval de cel puţin 4 ore între administrări.

Nu luaţi mai mult de 6 capsule de Ibalgin Express 200 mg în 24 de ore.

Copii cu vârsta peste 6 ani (cu greutatea cuprinsă între 20 kg și 39 kg)
Doza maximă zilnică de ibuprofen este de 20-30 mg/kilogram corp, divizată în 3-4prize. La copiii cu vârsta peste 6 ani (cu greutatea între 20-39 kg), se administrează o capsulă de Ibalgin Express 200 mg;

• Copii cu greutatea între 20-29 kg - până la de 3 ori pe zi, după cum este necesar. Nu mai mult de 3 capsule (până la 600 mg de ibuprofen) într-un interval de 24 de ore. Lăsaţi un interval de cel puţin 8 ore între administrări.
• Copii cu greutatea între 30-39 kg - până la de 4 ori pe zi după cum este necesar. Nu mai mult de 4 capsule (până la 800 mg ibuprofen) într-un interval de 24 de ore. Lăsaţi un interval de cel puţin 6 până la 8 ore între administrări.}

Dacă la adolescenți și la copii cu vârsta peste 6 ani administrarea acestui medicament este necesară pentru mai mult de 3 zile, sau dacă simptomele se agravează, trebuie să vă adresați unui medic.

Copii cu vârsta sub 6 ani (cu greutatea sub 20 kg)
Ibalgin Express 200 mg nu trebuie utilizate la copii cu greutatea sub 20 kg (cu vârsta sub 6 ani) din cauza cantităţii de substanţă activă conţinută într-o capsulă.

Vârstnici
La pacienţii vârstnici dozele sunt aceleaşi ca şi în cazul adulţilor, dar este necesară precauţie sporită.

Insuficienţă hepatică sau renală
Dacă aveți funcția rinichilor sau a ficatului diminuate, discutaţi întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a lua IBUPROFEN. Medicul dumneavoastră vă va sfătui corespunzător.

Dacă nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău după 4 zile de tratament pentru durere, sau 3 zile de tratament pentru durerile de cap din cadrul migrenei sau febră, sau dacă apar simptome noi, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Nu luaţi acest medicament pentru mai mult de 10 zile, decât dacă medicul dumneavoastră v-a sfătuit astfel.

Dacă luaţi mai mult IBUPROFEN decât trebuie
Solicitaţi imediat asistenţă medicală în caz de supradozaj sau de ingestie accidentală a capsulelor de către un copil.

Dacă uitaţi să luaţi IBUPROFEN
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Ibalgin Express 200 mg capsule moi:

Substanţa activă este ibuprofenul.
Fiecare capsulă conţine ibuprofen 200 mg.

Celelalte componente sunt: macrogol 600, hidroxid de potasiu 85%, gelatină, apă purificată, sorbitol lichid parţial deshidratat (E 420), roşu carmin 43% (E 120).

Precauții:

Trebuie să discutaţi despre tratament cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua IBUPROFEN în cazul în care:
- aveți tulburări renale sau hepatice
- aveți astm bronşic
- aveți „febra fânului” (rinită alergică), aveţi polipi nazali sau afecţiuni respiratorii obstructive cronice deoarece există un risc crescut de apariţie a reacţiilor alergice
- utilizaţi concomitent medicamente care pot creşte riscul de toxicitate sau de sângerare la nivelul stomacului (vezi mai jos)
- aveți lupus eritematos sistemic (tulburare a sistemului imunitar) sau boală mixtă de ţesut conjunctiv (risc de meningită aseptică)
- aveți o boală inflamatorie ulceroasă a tractului digestiv cum este boala Crohn sau rectocolita ulcero-hemoragică
- aveţi probleme ale inimii, inclusiv insuficienţă cardiacă, angină pectorală (dureri în piept) sau dacă aţi avut un infarct miocardic, intervenţie chirurgicală pentru by-pass, boală arterială periferică (circulaţie redusă a sângelui la nivelul picioarelor sau tălpilor, din cauza îngustării sau blocării arterelor) sau orice tip de accident vascular cerebral (inclusiv „accident vascular cerebral minor” sau accident ischemic tranzitoriu „AIT”)
- aveţi tensiune arterială mare, diabet zaharat, concentraţii crescute de colesterol în sânge, istoric familial de boli ale inimii sau accident vascular cerebral sau dacă sunteţi fumător.

Medicamentele antiinflamatoare/împotriva durerii cum este ibuprofenul, pot fi asociate cu un risc uşor crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, în special dacă sunt utilizate în doze mari. Nu depăşiţi doza recomandată sau durata tratamentului. Orice risc este mai probabil la administrarea de doze mari și în cazul tratamentului prelungit.

Sângerarea, ulceraţia sau perforaţia gastro-intestinală pot să apară în orice moment în timpul tratamentului, cu sau fără simptome de avertizare sau istoric de reacţii gastro-intestinale grave. Riscul de sângerare, ulceraţie sau perforaţie gastro-intestinală este mai mare odată cu creşterea dozelor, la pacienţii cu istoric de ulcer şi la vârstnici. Anumite medicamente administrate concomitent pot creşte riscul de toxicitate la nivelul stomacului sau de sângerare (alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi, anticoagulante cum este warfarina, inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sau medicamente antiagregante plachetare cum este acidul acetilsalicilic). La pacienţii cu risc crescut de toxicitate la nivelul tractului gastrointestinal trebuie luată în considerare utilizarea concomitentă de medicamente protectoare (de exemplu misoprostol sau inhibitori ai pompei de protoni) ale mucoasei gastrointestinale.

Utilizarea prelungită a oricărui tip de analgezice pentru dureri de cap, poate să le agraveze. Dacă vi se întâmplă să aveţi dureri de cap frecvente sau zilnice în pofida (sau din cauza) utilizării regulate a medicamentelor pentru dureri de cap, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua un alt medicament pentru durere. Dacă este diagnosticată o afecţiune numită cefalee prin abuz de medicamente (CAM), tratamentul trebuie întrerupt.

Ibuprofenul poate masca simptomele unei infecţii (febră, durere şi umflături).

Copii şi adolescenţi
Există risc de insuficienţă renală la copiii şi adolescenţii care sunt deshidratați.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Ibuprofenul nu are nicio influență, sau are influență neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Acest medicament conţine sorbitol. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenționat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Ibalgin Express 200 mg capsule moi:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Întrerupeţi utilizarea acestui medicament şi solicitaţi imediat asistenţă medicală la apariţia oricărei reacţii de hipersensibilitate precum erupţie trecătoare pe piele, leziuni la nivelul mucoaselor, urticarie, erupție cu pete violacee, apariţia bruscă a unor umflături în jurul ochilor, senzaţie de greutate în piept cu dificultăți la respirație sau înghiţire, în cazul accentuării durerilor epigastrice sau în cazul sângerării de la nivelul tractului digestiv (vărsături cu sânge sau scaune colorate în negru)

Reacţiile adverse care pot să apară sunt enumerate mai jos, grupate în funcţie de frecvenţă:

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane) dureri de cap, dureri abdominale, senzaţie de rău (greaţă), indigestie, diferite erupţii pe piele, reacţii de hipersensibilitate (de exemplu urticarie şi mâncărimi)

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane) stare de rău (vărsături), diaree, constipaţie, flatulență

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane) probleme în producerea de celule ale sângelui (primele semne sunt: febră, durere în gât, ulceraţii superficiale la nivelul gurii, simptome asemănătoare gripei, epuizare, sângerare la nivelul nasului şi pielii), inflamaţia sterilă a meningelui (în special la pacienţii cu boli ale ţesutului conjunctiv sau lupus eritematos sistemic), inflamarea, ulcerarea sau perforaţia mucoasei tractului digestiv (scaune de culoare neagră şi vărsături cu sânge), inflamaţia gurii, incapacitatea rinichilor de a elimina deşeurile (insuficienţă renală acută), prezența de sânge în urină şi febra pot fi semne de leziuni ale rinichilor (necroză papilară), tulburări ale funcţiei ficatului, forme severe de reacţii pe piele inclusiv erupţie trecătoare pe piele cu înroşire şi apariţia de vezicule, reacţii severe de hipersensibilitate (edem la nivelul feţei, limbii şi laringelui, dispnee, tahicardie, tensiune arterială mică, şoc sever)

Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile) afectare a auzului, insuficienţă cardiacă, edeme, tensiune arterială mare, agravarea afecţiunilor deja existente ale intestinului (colită sau boală Crohn), insuficienţă renală, dificultăţi la respiraţie (predominant la pacienţii cu astm bronşic), agravarea astmului bronşic.

Medicamentele care conţin ibuprofen (sau unele dintre celelalte AINS) cum este IBUPROFEN pot fi asociate cu un risc uşor mărit de atac de cord („infarct miocardic“) sau accident vascular cerebral.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

IBUPROFEN împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
IBUPROFEN poate influenţa sau poate fi influenţat de alte medicamente. De exemplu:
- medicamente anticoagulante (care subţiază sângele/previn coagularea, cum sunt acidul acetilsalicilic, warfarina, ticlopidina);
- medicamente care scad tensiunea arterială mare (inhibitori ai ECA cum este captoprilul, beta-blocante cum este atenololul, antagonişti ai receptorilor de angiotensină II cum este losartanul).
De asemenea, spuneţi-le dacă luaţi:
- orice alte AINS (antiinflamatoare şi analgezice) şi glucocorticoizi (medicamente care conţin cortizon sau substanţe asemănătoare cortizonului) deoarece aceste medicamente pot creşte riscul de ulcere sau de sângerare gastrointestinală,
- inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) (medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei) deoarece acestea pot creşte riscul de sângerare gastrointestinală,
- medicamente antiagregante plachetare deoarece pot creşte riscul de sângerare,
- medicamente pentru eliminarea apei deoarece ibuprofenul poate diminua efectele acestor medicamente şi ar putea creşte riscul unor afecţiuni ale rinichilor,
- diuretice care economisesc potasiu, deoarece pot duce la hiperpotasemie,
- antibiotice din clasa chinolonelor, deoarece pot creşte riscul de convulsii,
- aminoglicozide (antibiotice), deoarece ibuprofenul poate scădea eliminarea aminoglicozidelor, administrarea concomitentă a acestora poate creşte riscul de toxicitate pentru rinichi şi pentru ureche,
- derivaţi de sulfoniluree (medicamente antidiabetice), din cauza unor posibile interacţiuni cu ibuprofenul,
- medicamente care conţin litiu (un medicament pentru boala maniaco-depresivă şi depresie), digoxină (pentru tratamentul insuficienţei cardiace) şi metotrexat (un medicament pentru tratamentul cancerului sau reumatismului) deoarece ibuprofenul poate creşte efectele acestor medicamente,
- sulfinpirazonă, probenecid (medicamente pentru tratamentul gutei), deoarece eliminarea ibuprofenului poate fi întârziată,
- există date clinice care arată că AINS pot creşte concentraţia în plasmă a baclofenului,
- mifepristonă (un medicament pentru întreruperea unei sarcini) deoarece ibuprofenul poate reduce efectele acestui medicament,
- ciclosporină, tacrolimus (medicamente imunosupresoare), deoarece pot apărea leziuni ale rinichilor,
- pemetrexed (un medicament pentru cancer) deoarece ibuprofenul poate creşte efectele toxice ale acestui medicament,
- zidovudină (un medicament pentru tratamentul infecţiei cu HIV/SIDA), deoarece utilizarea IBUPROFEN poate duce la creşterea riscului de sângerare într-o articulaţie sau la o sângerare care duce la umflături la persoanele cu hemofilie și HIV pozitive.

Alte medicamente pot influenţa sau pot fi influenţate de tratamentul cu IBUPROFEN. De aceea, întotdeauna trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a utiliza IBUPROFEN împreună cu alte medicamente.

IBUPROFEN împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Capsulele trebuie înghiţite întregi, cu o cantitate suficientă de lichid. Dacă apar probleme gastrointestinale în timpul tratamentului, se recomandă administrarea acestui medicament în timpul meselor. Nu se recomandă consumarea băuturilor alcoolice şi fumatul în timpul tratamentului.

Administrarea de Ibalgin Express 200 mg capsule moi în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina şi alăptarea
Nu luaţi acest medicament dacă sunteţi gravidă în ultimele 3 luni de sarcină sau dacă alăptaţi. Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă sunteţi în primele 6 luni de sarcină.

Fertilitatea
Medicamentul aparţine unui grup de medicamente (AINS) care pot afecta fertilitatea la femei. Acest efect este reversibil la oprirea tratamentului.

Prezentare ambalaj:

Capsule gelatinoase moitransparente de culoare roz/ roşu carmin, ovale (cu dimensiuni de aproximativ 13 x 8 mm).

Mărimile de ambalaj sunt 12, 24 capsule moi.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă ibuprofenum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ibalgin Express 200 mg capsule moi(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ibalgin Express 200 mg capsule moi vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.