Prospect Ibalgin Forte 400 mg pulbere orală

Substanța activă: ibuprofenum
Producator: Biofabri, S.L., Spania
Clasa ATC: [M01AE]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> derivati de acid propionic
Ibuprofenul aparţine unei grupe de medicamente numite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Aceste medicamente acţionează prin modificarea răspunsului organismului la durere, inflamaţie şi temperatură corporală mare.

Indicații Ibalgin Forte 400 mg pulbere orală:

Ibalgin Forte 400 mg se utilizează pentru tratamentul simptomatic de scurtă durată al durerilor uşoare până la moderate, cum sunt dureri de cap, dureri de dinți, dureri menstruale și/sau al febrei.

Ibalgin Forte 400 mg se utilizează la adulți și adolescenți cu greutatea de 40 kg și peste (cu vârsta de 12 ani şi peste).

Contraindicații:

Nu luați Ibalgin Forte 400 mg
- dacă sunteți alergic la ibuprofen sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă ați avut vreodată senzaţie de lipsă de aer, astm bronșic, secreţii nazale, urticarie sau angioedem (reacţie alergică gravă care cauzează umflarea feței sau a gâtului) după utilizarea de acid acetilsalicilic sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
- dacă ați avut vreodată sângerare sau perforaţie la nivelul stomacului sau al intestinului, legată de utilizarea anterioară de AINS
- dacă aveți în prezent sau ați avut vreodată ulcere gastrice/duodenale recurente sau sângerări (două sau mai multe episoade distincte de ulceraţie sau sângerare dovedite)
- dacă aveți insuficienţă hepatică, renală sau cardiacă severă
- dacă aveți sângerări în creier (hemoragie cerebrovasculară) sau alte sângerări active
- dacă aveți tulburări de formare a sângelui de origine necunoscută, cum este trombocitopenia
- dacă aveți deshidratare severă (cauzată de vărsături, diaree sau consum insuficient de lichide)
- dacă sunteți femeie gravidă în al treilea trimestru de sarcină (vezi „Sarcina şi alăptarea”).

Administrare Ibalgin Forte 400 mg pulbere orală:

Luați întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Acest medicament este indicat numai pentru utilizare pe termen scurt. Trebuie să luați doza cea mai mică, pentru cea mai scurtă durată necesară pentru ameliorarea simptomelor dumneavoastră.

Mod de administrare
Puneți pulberea orală pe limbă, lăsați-o să se dizolve și, apoi, înghițiți; nu este necesară apă. Pentru pacienţii cu stomac sensibil este recomandată în mod special administrarea Ibalgin Forte 400 mg în timpul meselor.

Doza recomandată este de:

Adulți și adolescenți cu greutatea de 40 kg și peste cu vârsta de 12 ani și peste
Doza inițială este 1 plic de Ibalgin Forte 400 mg. Dacă este necesar, pot fi administrate doze suplimentare de 1 plic de Ibalgin Forte 400 mg. Intervalul dintre administrarea dozelor trebuie stabilit în funcţie de simptome şi de doza zilnică maximă; cu toate acestea intervalul dintre doze nu trebuie să fie mai mic de 6 ore.
Nu luați mai mult de 3 plicuri de Ibalgin Forte 400 mg într-un interval de 24 de ore.

Copii cu vârsta sub 12 ani şi adolescenţi cu greutatea sub 40 kg
Ibalgin Forte 400 mg nu este adecvat pentru copii cu vârsta sub 12 ani şi pentru adolescenţi cu greutatea sub 40 kg.

Vârstnici
La pacienţii vârstnici dozele sunt aceleași ca și în cazul adulților, dar este necesară precauție sporită.

Pacienţi cu funcţia rinichilor sau ficatului afectată
Dacă aveți funcția rinichilor sau a ficatului diminuată, discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte să luați Ibalgin Forte 400 mg. Medicul dumneavoastră vă va sfătui în mod corespunzător.

Durata tratamentului:
Adulți: dacă simptomele dumneavoastră se agravează sau dacă acest medicament este necesar pentru mai mult de 4 zile în caz de durere sau 3 zile în caz de febră, sau dacă apar orice simptome noi, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Adolescenţi (cu vârsta de 12 ani și peste): dacă simptomele se agravează sau dacă administrarea acestui medicament este necesară mai mult de 3 zile, adresați-vă unui medic.

Dacă luați mai mult Ibalgin Forte 400 mg decât trebuie
Solicitaţi imediat asistență medicală în caz de supradozaj sau de ingestie accidentală.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Ibalgin Forte 400 mg pulbere orală:

Substanţa activă este ibuprofen.
Fiecare plic unidoză conține ibuprofen 400 mg.
Celelalte componente sunt: dextrat hidratat, acid citric anhidru, acesulfam de potasi, distearat de glicerol (tip 1), aromă de lămâie 502336 TP0551 (conține: preparate aromatizante naturale, substanţe aromatizante identice cu cele naturale, maltodextrină din porumb, α-tocoferol (E307) ).

Precauții:

Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul, înainte de a lua Ibalgin Forte 400 mg dacă dumneavoastră:
- aveţi anumite afecțiuni ale formării sângelui ereditare (de exemplu porfirie acută intermitentă)
- aveți anumite boli ale pielii (lupus eritematos sistemic (LES) sau boală mixtă a ţesutului conjunctiv)
- aveți sau ați avut vreodată o boală a intestinului (colită ulcerativă sau boală Crohn), deoarece aceste afecţiuni se pot agrava (vezi pct. „Reacţii adverse posibile”)
- aveți funcția rinichilor diminuată
- aveți afecțiuni ale ficatului
- luați alte medicamente care pot mări riscul de ulceraţie sau de sângerare, cum sunt corticosteroizi cu administrare orală (precum prednisolon), medicamente pentru subţierea sângelui (precum warfarina), inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (un medicament pentru depresie) sau medicamente antiagregante plachetare (cum este acidul acetilsalicilic)
- luați alt medicament AINS (incluzând inhibitori ai COX-2, cum este celecoxib sau etoricoxib), deoarece trebuie evitată utilizarea concomitentă a acestora
- aveți probleme ale inimii, inclusiv insuficienţă cardiacă, angină pectorală (dureri în piept) sau dacă ați avut un infarct miocardic, intervenţie chirurgicală pentru by-pass, boală arterială periferică (circulaţie redusă a sângelui la nivelul picioarelor sau tălpilor, din cauza îngustării sau blocării arterelor) sau orice tip de accident vascular cerebral (inclusiv „accident vascular cerebral minor” sau accident ischemic tranzitoriu „AIT”)
- aveți tensiune arterială mare, diabet zaharat, concentraţii crescute de colesterol în sânge, istoric familial de boli ale inimii sau accident vascular cerebral sau dacă sunteți fumător
- aveți alergii (de exemplu, reacții pe piele determinate de alte medicamente, astm bronșic, febra fânului (rinită alergică)), polipi nazali, umflare cronică a mucoasei nazale sau afecțiuni respiratorii obstructive cronice, deoarece în acest caz aveți un risc crescut de apariție a unei reacții alergice
- tocmai vi s-a efectuat o intervenţie chirurgicală majoră
- aveți probleme de coagulare a sângelui (îngroșare).

Reacţiile adverse pot fi reduse la minim utilizând cea mai mică doză eficace, pentru cea mai scurtă durată necesară pentru controlul simptomatologiei.

În general, utilizarea ca obişnuință a medicamentelor pentru calmarea durerii (de mai multe feluri) poate determina probleme severe şi de lungă durată ale rinichilor. Acest risc poate fi crescut în condiţii de solicitare fizică, asociată cu pierdere de sare și deshidratare. În consecinţă, utilizarea de rutină trebuie evitată.

În cazul utilizării prelungite de Ibalgin Forte 400 mg este necesară evaluarea regulată a valorilor testelor funcţiei ficatului, funcției rinichilor, precum și a hemogramei.

Utilizarea prelungită a oricărui tip de analgezice pentru dureri de cap poate să agraveze aceste dureri. Dacă sunteți în această situație, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări și întrerupeți tratamentul cu Ibalgin Forte 400 mg.

Este posibil să apară senzație de lipsă de aer în cazul în care ați avut astm bronșic sau boli alergice. Foarte rar, au fost raportate reacţii adverse grave la nivelul pielii (precum sindromul Stevens-Johnson) în asociere cu utilizarea AINS. Utilizarea Ibalgin Forte 400 mg trebuie oprită imediat la prima apariţie a erupţieipe piele, leziunilor mucoaselor sau a oricăror alte semne de reacţii alergice. Trebuie evitată utilizarea Ibalgin Forte 400 mg în timpul vărsatului de vânt (varicelă).

Medicamentele anti-inflamatoare/împotriva durerii, cum este ibuprofenul, pot fi asociate cu un risc uşor crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, în special dacă sunt utilizate în doze mari. Nu depășiți doza recomandată sau durata maximă a tratamentului.

Pentru toate AINS au fost raportate, în orice moment al tratamentului, hemoragie gastro-intestinală (sângerare la nivelul stomacului sau al intestinului), ulcerație sau perforaţie, care pot fi letale, cu sau fără simptome de avertizare sau antecedente de evenimente gastro-intestinale grave. Atunci când apar sângerare sau ulceraţie gastro-intestinală, încetați imediat să luați acest medicament. Riscul de hemoragie gastro-intestinală, ulcerație sau perforaţie este mai mare în cazul administrării de doze mari de AINS şi la pacienţii cu antecedente de ulcer, în mod special dacă acesta a fost complicat cu hemoragie sau perforaţie (vezi pct. 2 „Nu luați Ibalgin Forte 400 mg”), precum şi la vârstnici. Aceşti pacienţi trebuie să înceapă tratamentul cu cea mai mică doză disponibilă. În cazul acestor pacienţi, ca şi în cazul pacienţilor care necesită tratament concomitent cu doze mici de acid acetilsalicilic sau alte medicamente care pot creşte riscul gastro-intestinal, trebuie avută în vedere terapia asociată cu medicamente protectoare (de exemplu, misoprostol sau inhibitori ai pompei de protoni). Tratamentul trebuie oprit şi trebuie consultat medicul atunci când apare sângerare sau ulceraţie gastrointestinală în timpul tratamentului cu ibuprofen.

Utilizarea AINS în combinație cu alcoolul poate agrava reacțiile adverse cauzate de substanţa activă, în special cele care afectează tractul gastro-intestinal sau sistemul nervos central.

AINS, precum ibuprofenul, pot masca simptomele de infecţie şi febră.

În cazul în care prezentați vreuna dintre afecţiunile menţionate mai sus, adresaţi-vă unui medic înainte de a utiliza Ibalgin Forte 400 mg.

Vârstnici
Vârstnicii prezintă un risc crescut de reacții adverse atunci când iau AINS, în special la nivelul stomacului şi intestinului. Vezi pct. 4 „Reacţii adverse posibile” pentru mai multe informaţii. Pacienții cu antecedente de toxicitate gastro-intestinală, în special dacă sunt vârstnici, trebuie să raporteze orice simptome abdominale neobişnuite (în special sângerare la nivelul stomacului sau intestinului), mai ales în fazele iniţiale ale tratamentului.

Copii și adolescenți
La adolescenţii deshidrataţi există un risc de afectare a rinichilor.
Ibalgin Forte 400 mg nu este adecvat pentru copii cu vârsta sub 12 ani (cu greutatea mai mică de 40 kg).

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Deoarece la utilizarea ibuprofenului pot apărea reacţii adverse precum oboseală, ameţeli şi tulburări de vedere, capacitatea de a reacţiona şi capacitatea de a participa activ la traficul rutier şi de a opera cu utilaje pot fi afectate în cazuri izolate. Acest lucru se aplică în mai mare măsură în cazul utilizării în combinație cu alcoolul.

Reacții adverse ale Ibalgin Forte 400 mg pulbere orală:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse pot fi minimizate prin utilizarea celei mai mici doze eficace, pentru cea mai scurtă durată necesară pentru ameliorarea simptomelor. Este posibil să prezentaţi una dintre reacţiile adverse la AINS. Dacă manifestați aceste reacții adverse sau aveţi îngrijorări în acest sens, opriți administrarea acestui medicament și adresați-vă medicului dumneavoastră cât mai repede posibil.

Persoanele vârstnice care utilizează acest medicament prezintă un risc crescut de a dezvolta probleme asociate cu reacţiile adverse.

Opriți administrarea acestui medicament și solicitați imediat asistență medicală dacă prezentați:
- semne de sângerare intestinală, precum: durere abdominală severă, scaune de culoare neagră, vărsături cu sânge sau cu particule închise la culoare, cu aspect de zaţ de cafea.
- semne de reacţii alergice rare, dar grave, precum agravare a astmului bronşic, respiraţie şuierătoare inexplicabilă sau senzaţie de lipsă de aer, umflare a feţei, limbii sau gâtului, dificultăţi la respiraţie, bătăi rapide ale inimii, scădere a tensiunii arteriale, care determină apariția şocului. Aceste reacţii adverse pot să apară chiar de la prima utilizare a medicamentului. Dacă manifestați oricare dintre aceste reacții adverse, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră.
- reacţii severe pe piele, cum sunt erupţiile care acoperă întreaga suprafaţă a corpului, descuamarea, apariţia de vezicule sau exfolierea pielii (sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică/sindrom Lyell, eritem polimorf).

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă prezentați oricare dintre următoarele reacţii adverse, dacă acestea se agravează sau observaţi orice reacţii care nu sunt menţionate.

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
- senzație de amețeală sau oboseală, dureri de cap
- dureri de stomac, afectare a digestiei, diaree, arsuri în capul pieptului, greață, vărsături, flatulenţă (vânturi), constipaţie
- diverse erupții pe piele

Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
- strănut, rinoree, obstrucţie sau mâncărime nazală (rinită)
- reacții de hipersensibilitate cu erupție pe piele și mâncărime, precum și crize de astm bronşic (posibil cu scădere a tensiunii arteriale). În acest caz, medicul trebuie să fie informat imediat și ibuprofenul nu mai trebuie administrat.
- senzație de furnicături sau „furnicături și înțepături”, senzație de somnolență, agitaţie, iritabilitate
- tulburări de somn, stare de anxietate
- urticarie, mâncărime, vânătăi mici pe piele sau în interiorul gurii, nasului sau urechilor, pielea devine sensibilă la lumină
- tulburări de vedere. În acest caz, medicul trebuie să fie informat imediat și ibuprofenul nu mai trebuie administrat.
- probleme de auz, senzație de amețeală sau de învârtire (vertij), ţiuituri în urechi (tinitus)
- dificultăţi la respiraţie, respiraţie şuierătoare sau tuse, astm bronșic sau agravare a astmului bronșic
- inflamație a mucoasei stomacului, ulcer gastrointestinal, în unele cazuri cu sângerare şi perforaţie, stomatită ulcerativă, exacerbare a colitei şi a bolii Crohn
- hepatită, colorare în galben a pielii sau ochilor, funcție redusă a ficatului
- sindrom nefrotic (acumulare de lichide în organism (edem) și prea multe proteine în urină); boală inflamatorie a rinichilor (nefrită interstiţială), care poate fi însoţită de disfuncţie renală acută. Reducerea cantității de urină, acumularea de lichide în organism (edem) și, în general, starea de rău pot fi semne de boală renală și chiar insuficiență renală. Dacă apare unul dintre simptomele menționate mai sus, opriţi administrarea Ibalgin Forte 400 mg și adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):
- stare de depresie sau stare de confuzie
- în timpul utilizării de ibuprofen au fost observate simptome ale meningitei aseptice, cu rigiditate la nivelul cefei, durere de cap, greață, vărsături febră sau tulburări de conştienţă. Pacienţii cu boli autoimune (LES, boală mixtă a ţesutului conjunctiv) pot fi mai predispuşi. Dacă apar aceste simptome, adresaţi-vă imediat medicului.
- leziuni ale nervului optic
- afectare a țesutului rinichilor (necroză papilară), în special în caz de tratament de lungă durată și creștere a concentrației de acid uric și uree în sânge
- retenţie de lichide (edeme)

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane):
- a fost descrisă agravarea inflamațiilor legate de infecție (de exemplu, fasceită necrozantă) asociată cu utilizarea anumitor analgezice (AINS). Dacă în timpul utilizării Ibalgin Forte 400 mg apar sau se agravează semnele de infecţie, mergeţi la medic fără întârziere. Trebuie să se investigheze dacă există o indicație pentru o terapie antiinfecțioasă/antibiotică
- modificări ale hemoleucogramei - pancitopenie, anemie, leucopenie, trombocitopenie, neutropenie, agranulocitoză, anemie aplastică, anemie hemolitică (primele semne sunt febră, durere în gât, ulcerații superficiale la nivelul gurii, simptome asemănătoare gripei, oboseală severă, sângerare la nivelul nasului și pielii, vânătăi inexplicabile sau neobişnuite. În aceste cazuri, trebuie să întrerupeți imediat tratamentul și să vă adresați unui medic. Nu trebuie să luați din proprie iniţiativă medicamente care ameliorează durerea (medicamente analgezice) sau medicamente care reduc febra (medicamente antipiretice)
- reacţii psihotice
- tensiune arterială mare, insuficienţă cardiacă, infarct miocardic
- inflamare a vaselor de sânge
- inflamare a pancreasului şi esofagului
- formare de stricturi în intestin, asemănătoare unei diafragme
- insuficiență hepatică sau leziuni ale ficatului, în special în cazul utilizării de lungă durată, manifestate prin îngălbenire a pielii și a ochilor sau prin scaune decolorate și urină închisă la culoare
- în cazuri excepţionale, în timpul vărsatului de vânt (varicelă) au apărut infecţii grave ale pielii şi complicaţii ale ţesuturilor moi
- cădere a părului (alopecie)
- reducere a eliminării urinei și acumulare crescută de lichid la nivelul țesuturilor (edem), în special la pacienții cu tensiune arterială mare sau cu funcția rinichilor afectată

Medicamentele cum este acesta, pot fi asociate cu un risc uşor crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la:
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
Bucureşti 011478 - RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați, aţi luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente. Ibalgin Forte 400 mg poate influenţa sau poate fi influenţat de alte medicamente. De exemplu:
- corticosteroizi (cum este prednisolonul), deoarece aceştia pot creşte riscul de ulceraţie sau sângerare gastro-intestinală
- alt medicament AINS (inclusiv inhibitorii COX-2, cum sunt celecoxib sau etoricoxib), deoarece poate creşte riscul de ulcer sau sângerare gastrointestinală
- medicamente anticoagulante (care subţiază sângele/previn coagularea, cum sunt acidul acetilsalicilic, warfarina, ticlopidina)
- medicamente antiagregante plachetare (cum este acidul acetilsalicilic) şi inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (un medicament pentru depresie), deoarece aceştia pot creşte riscul de sângerare la nivelul stomacului sau intestinului
- medicamente diuretice care economisesc potasiu: deoarece pot duce la hiperkaliemie
- medicamente care scad tensiunea arterială mare (inhibitori ai ECA, cum este captoprilul, beta-blocante cum este atenololul, antagonişti ai receptorilor de angiotensină II, cum este losartanul) și medicamente pentru eliminarea apei (diuretice), deoarece AINS pot diminua efectele acestor medicamente şi poate exista un risc crescut de afectare a rinichilor. În acest caz, asiguraţi-vă că în cursul zilei beți o cantitate suficientă de apă.
- metotrexat (medicament pentru cancer sau reumatism), deoarece efectul metotrexatului poate fi accentuat
- tacrolimus (medicament pentru inhibarea reacţiei imune), deoarece creşte riscul de toxicitate la nivelul rinichilor
- ciclosporină (medicament pentru inhibarea reacţiei imune), deoarece pot apărea leziuni ale rinichilor
- zidovudină (medicament pentru tratamentul SIDA), deoarece utilizarea Ibalgin Forte 400 mg poate provoca un risc crescut de sângerare la nivelul unei articulaţii sau o sângerare care duce la umflături la pacienţii cu hemofilie şi infecţie cu HIV pozitiv
- sulfoniluree (medicamente pentru pacienții cu diabet zaharat): AINS pot crește efectul de reducere a glicemiei al sulfonilureicelor. Ca o precauție, în timpul utilizării combinate a acestor medicamente, se recomandă monitorizarea glicemiei.
- probenecid şi sulfinpirazonă: deoarece excreţia ibuprofenului poate fi întârziată. Ibuprofenul poate scădea efectul acestor medicamente.
- aminoglicozide (antibiotice), deoarece AINS pot crește concentraţiile plasmatice ale aminoglicozidelor
- digoxină (utilizată pentru a îmbunătăți funcția inimii), fenitoină (utilizată pentru a trata convulsiile) sau litiu (utilizat pentru a trata anumite tulburări psihice): ibuprofenul poate crește concentraţiile plasmatice ale acestor medicamente
- antibiotice chinolone, deoarece administrarea acestora concomitent cu AINS poate creşte riscul de producere a convulsiilor
- colestiramină, deoarece administrarea ibuprofenului concomitent cu colestiramina poate întârzia şi reduce absorbţia ibuprofenului. Aceste medicamente trebuie administrate la un interval de câteva ore.
- inhibitori ai citocromului CYP2C9, de exemplu, voriconazol şi fluconazol, deoarece administrarea concomitentă a acestor medicamente poate creşte concentraţiile plasmatice ale ibuprofenului. Trebuie luată în considerare scăderea dozei de ibuprofen, în special atunci când doze mari de ibuprofen sunt adminstrate concomitent ori cu voriconazol ori cu fluconazol.
- mifepristonă, deoarece AINS pot reduce efectul mifepristonei
- bifosfonați și pentoxifilină, deoarece administrarea acestora poate să potențeze reacţiile adverse legate de stomac și intestin și să crească riscul de sângerare sau ulceraţie
- extracte din plante: Ginkgo biloba poate crește riscul de sângerare.

Alte medicamente pot influenţa sau pot fi influenţate de Ibalgin Forte 400 mg. Prin urmare, întotdeauna trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să luați Ibalgin Forte 400 mg împreună cu alte medicamente.

Ibalgin Forte 400 mg împreună cu alcool
Consumul de alcool trebuie evitat în timpul tratamentului cu ibuprofen.

Administrarea de Ibalgin Forte 400 mg pulbere orală în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Ibalgin Forte 400 mg.

În timpul primului și celui de-al doilea trimestru de sarcină, medicul dumneavoastră vă va prescrie ibuprofen numai dacă este absolut necesar. În acest caz, doza trebuie menţinută la valori cât mai mici posibil, iar durata tratamentului trebuie să fie cât mai scurtă posibil.

În timpul ultimelor 3 luni de sarcină, nu trebuie să luați NICIODATĂ acest medicament, deoarece ibuprofenul poate avea efecte grave sau chiar letale asupra inimii și rinichilor copilului dumneavoastră, chiar și în cazul unei singure administrări.

Alăptarea
Numai cantităţi mici de ibuprofen şi din produşii de metabolizare ai acestuia trec în laptele matern. Deoarece, până în prezent, nu se cunosc efecte nocive la sugari, în general, nu este necesar să se întrerupă alăptarea în timpul utilizării de scurtă durată a ibuprofenului, în dozele recomandate.

Fertilitatea
Ibalgin Forte 400 mg aparţine unei grupe de medicamente (AINS) care pot afecta fertilitatea la femei. Acest efect este reversibil la întreruperea administrării medicamentului.

Prezentare ambalaj:

Ibalgin Forte 400 mg este o pulbere orală, de culoare albă sau aproape albă, cu aromă distinctă de lămâie.
Ibalgin Forte 400 mg: este disponibil în cutii cu 10, 12 plicuri unidoză.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi plic, după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A nu se păstra la temperaturi peste 30°C. A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă ibuprofenum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ibalgin Forte 400 mg pulbere orală(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ibalgin Forte 400 mg pulbere orală vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.