Prospect Larofen pentru copii 100 mg/5 ml suspensie orală

Substanța activă: ibuprofenum
Producator: S.C. Laropharm S.R.L., România
Clasa ATC: [M01AE]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> derivati de acid propionic
Larofen pentru copii conţine ibuprofen, substanţă care aparţine clasei de medicamente numite antiinflamatore nesteroidiene (AINS). AINS modifică răspunsul organismului la durere, inflamaţie şi febră.

Indicații Larofen pentru copii 100 mg/5 ml suspensie orală:

Larofen pentru copii este utilizat pentru a ameliora febra şi durerea la sugari şi copii cu vârsta între 3 luni şi 12 ani.

Larofen pentru copii ameliorează febra care poate să apară după vaccinare sau febra care apare în cadrul diverselor afecţiuni.
Larofen pentru copii ameliorează durerea uşoară sau moderată (durere în gât, durere de dinţi sau durerea determinată de apariţia dinţilor, durere de cap şi alte tipuri de durere, cum sunt cele asociate luxaţiilor, inflamaţiilor de la nivelul urechii etc).

Contraindicații:

Nu administraţi Larofen pentru copii copiilor care:
- sunt alergici (hipersensibili) la ibuprofen sau la oricare dintre celelalte componente ale Larofen pentru copii;
- au prezentat reacţii alergice, cum sunt astm bronşic, secreţii nazale, erupţie trecătoare pe piele însoţită de mâncărime sau umflare a buzelor, feţei, limbii sau a gâtului (laringe) după ce aţi utilizat medicamente care conţin acid acetilsalicilic sau alte AINS;
- au avut ulcer sau sângerări la nivelul stomacului sau duodenului (porţiunea iniţială a intestinului subţire) determinate de utilizarea anterioară a AINS;
- au ulcer sau sângerări la nivelul stomacului sau duodenului sau dacă au avut 2 sau mai multe astfel de episoade în trecut;
- au insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă severă, inclusiv boală cardiacă coronariană (afectare a funcţiilor ficatului, rinichilor sau ale inimii) ;
- sunt deshidrataţi (au pierdut lichide prin vărsături, diaree sau prin consum insuficient de lichide).
- prezintă orice sângerare activă (inclusiv la nivelul creierului) ;
- au o afecţiune de origine necunoscută care determină formarea anormală a celulelor sanguine;
- suferă de boli de coagulare a sângelui, deoarece ibuprofenul poate creşte timpul de sângerare;
- sunt în ultimul trimestru de sarcină (cazuri extrem de rare la copii cu vârsta sub 12 ani).

Medicamentul nu trebuie administrat la copii sub 3 luni, decât dacă este recomandat de către medicul dumneavoastră.

Administrare Larofen pentru copii 100 mg/5 ml suspensie orală:

Întotdeauna administraţi Larofen pentru copii exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul sau farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Citiţi cu atenţie prospectul înainte de utilizare.

Durere sau febră
Doza zilnică recomandată de Larofen pentru copii este de 20-30 mg ibuprofen/kg administrată pe cale orală, administrată în mai multe prize. În funcţie de vârsta copilului, se administrează următoarele doze, utilizând seringa dozatoare:

Sugari cu vârsta între 3-12 luni
Doza recomandată este de 50 mg ibuprofen (2,5 ml suspensie orală Larofen pentru copii), de 3 ori pe zi.

Copii cu vârsta între 1-3 ani
Doza recomandată este de 100 mg ibuprofen (5 ml suspensie orală Larofen pentru copii), de 3 ori pe zi.

Copii cu vârsta între 4-6 ani
Doza recomandată este de 150 mg ibuprofen (7,5 ml suspensie orală Larofen pentru copii), de 3 ori pe zi.

Copii cu vârsta între 7-9 ani
Doza recomandată este de 200 mg ibuprofen (10 ml suspensie orală Larofen pentru copii), de 3 ori pe zi.

Copii cu vârsta între 10-12 ani
Doza recomandată este de 250 mg ibuprofen (12,5 ml suspensie orală Larofen pentru copii), de 3 ori pe zi.

Larofen pentru copii nu trebuie administrat la copii cu vârsta sub 3 luni.

Tratamentul febrei post-vaccinare
Doza recomandată este de 50 mg ibuprofen (2,5 ml suspensie orală Larofen pentru copii) urmată, la nevoie, de o altă doză de 50 mg ibuprofen (2,5 ml Larofen pentru copii suspensie orală), la interval de 6 ore. Nu trebuie administrat mai mult de 5 ml suspensie orală Larofen pentru copii (100 mg ibuprofen) într-un interval de 24 de ore.
Tratamentul cu Larofen pentru copii trebuie să fie de scurtă durată.

În cazul administrării Larofen pentru copii la copii cu vârsta peste 6 luni, dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, vă rugăm adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
În cazul administrării Larofen pentru copii la copii cu vârsta între 3-6 luni, dacă simptomele persistă mai mult de 24 de ore, vă rugăm adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Grupe speciale de pacienţi
Insuficienţă renală
Nu este necesară reducerea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară până la moderată (pentru pacienţii cu insuficienţă renală severă).

Insuficienţă hepatică
Nu este necesară reducerea dozei la pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară până la moderată (pentru pacienţii cu insuficienţă hepatică severă).

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Larofen pentru copii
În cazul supradozajului pot să apară următoarele reacţii adverse: greaţă, vărsături, tensiune arterială mică şi, rar, pierderea conştienţei.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă, accidental, aţi administrat o doză mai mare din Larofen pentru copii.

Dacă uitaţi să administraţi Larofen pentru copii
Nu administraţi copilului dumneavoastră o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă uitaţi administrarea unei doze, administraţi-o de îndată ce v-aţi amintit. Următoarea doză va fi administrată respectând intervalul de timp recomandat între două doze (6, 8 sau 12 ore, după caz).

Dacă aveţi întrebări suplimentare privind utilizarea acestui medicament, întrebaţi medicul sau farmacistul.

Compoziție Larofen pentru copii 100 mg/5 ml suspensie orală:

- Substanţa activă este ibuprofenul. Un mililitru de suspensie orală conţine ibuprofen 20 mg. 5 ml suspensie orală conţin ibuprofen 100 mg.
- Celelalte componente sunt: zahăr, zaharină sodică, sorbitol soluţie 70%, p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216), citrat de sodiu, celuloză microcristalină M 101, carboximetilceluloză sodică, laurilsulfat de sodiu, aromă de portocale, apă purificată.

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când administraţi Larofen pentru copii copilului dumneavoastră
- dacă are lupus eritematos sistemic (LES) sau alte afecţiuni autoimune
- dacă un membru al familiei dumneavoastră suferă de porfirie (tulburare în producerea hemoglobinei)
- dacă are afecţiuni intestinale inflamatorii cronice, cum este rectocolita ulcero-hemoragică, boala Crohn, sau alte afecţiuni ale stomacului sau intestinului
- dacă are tulburări de formare a celulelor sanguine
- dacă are probleme legate de mecanismul de coagulare a sângelui
- dacă este alergic sau are astm bronşic, sinuzită sau rinită, polipi la nivelul nasului sau alte afecţiuni care determină dificultăţi la respiraţie
- dacă are probleme de circulaţie la nivelul arterelor mâinilor sau picioarelor
- dacă are afecţiuni ale ficatului, rinichilor, inimii sau hipertensiune arterială (tensiune arterială mare)
- dacă a fost supus recent unei intervenţii chirurgicale ample
- în primele 6 luni de sarcină (cazuri extrem de rare la copii cu vârsta sub 12 ani)
- alăptare (cazuri extrem de rare la copii cu vârsta sub 12 ani).

Ulcere, perforaţie şi sângerare la nivelul stomacului sau duodenului
În cazul în care copilul dumneavoastră a avut în trecut ulcer la nivelul stomacului sau duodenului, în special dacă acesta a fost complicat cu perforaţie sau a fost însoţit de sângerare, trebuie să fiţi atent la orice simptome neobişnuite la nivelul abdomenului şi să spuneţi imediat medicului dumneavoastră, mai ales dacă aceste simptome apar la începutul tratamentului cu ibuprofen. Riscul de sângerare sau de ulceraţie la nivelul tractului digestiv este mai mare în acest caz. Dacă apar sângerări sau ulceraţii la nivelul tractului digestiv, tratamentul trebuie întrerupt.

Sângerarea, ulceraţia sau perforaţia la nivelul stomacului sau duodenului pot apărea fără alte semne de avertizare, chiar şi la pacienţii care nu au avut niciodată astfel probleme. Acestea pot, de asemenea, pune în pericol viaţa.

Riscul de apariţie a ulcerelor, perforaţiei sau sângerării la nivelul stomacului sau duodenului creşte dacă sunt utilizate doze mari de ibuprofen. Riscul creşte, de asemenea, dacă anumite medicamente sunt luate în acelaşi timp cu ibuprofenul (vezi „Utilizarea altor medicamente”).

Reacţii la nivelul pielii
Trebuie întreruptă administrarea Larofen pentru copii dacă apar erupţii trecătoare pe piele, leziuni la nivelul mucoaselor sau alte semne de alergie, deoarece acestea pot fi primul semn al unor reacţii grave ale pielii (dermatită exfoliativă, eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell), uneori putând pune în pericol viaţa. Riscul de apariţie a acestor reacţii este mai mare în prima lună, în cazul tratamentului prelungit.

Efecte asupra inimii şi creierului
Medicamente precum Larofen pentru copii se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”). Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi în cazul tratamentului de lungă durată. Nu depăşiţi doza şi durata de 3 zile recomandate pentru tratament.

În cazul în care copilul dumneavoastră are probleme cardiace, accident vascular cerebral în antecedente sau consideraţi că ar putea fi în situaţie de risc din cauza acestor afecţiuni (de exemplu, dacă are hipertensiune arterială, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului) Larofen pentru copii se administrează cu precauţie. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul despre tratament.

Efecte asupra rinichilor
Ibuprofenul poate determina afectarea funcţiilor rinichilor, chiar şi la pacienţii care nu au mai avut astfel de probleme. Ca urmare, pot apărea umflarea picioarelor (edeme) şi insuficienţă cardiacă sau tensiune arterială mare la pacienţii cu predispoziţie.

Ibuprofenul poate determina leziuni la nivelul rinichilor, în special la pacienţii care prezintă afecţiuni la nivelul rinichilor, inimii sau ficatului sau care urmează tratament cu diuretice sau inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA). Totuşi, în general, aceste afecţiuni sunt reversibile la întreruperea administrării medicamentului.

Alte precauţii
În tratamentul de lungă durată, la utilizarea de doze mari de analgezice (medicamente contra durerii), poate să apară durere de cap care nu trebuie tratată prin creşterea dozelor din acest medicament. Utilizarea în mod obişnuit a analgezicelor poate determina leziuni renale permanente şi risc de insuficienţă renală.

Ibuprofenul poate ascunde simptomele sau semnele unei infecţii (febră, durere şi inflamaţie) şi poate prelungi temporar timpul de sângerare.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Larofen pentru copii poate determina ameţeli şi tulburări de vedere. Ca urmare, pe durata tratamentului, nu se recomandă conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor.

Informaţii importante privind unele componente ale Larofen pentru copii
Larofen pentru copii conţine zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Larofen pentru copii conţine p-hidroxibenzoat de metil (E 218) şi p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216) care pot provoca reacţii alergice (chiar întârziate).
Larofen pentru copii conţine sorbitol soluţie 70% (E 420). Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua/utiliza acest medicament.

Reacții adverse ale Larofen pentru copii 100 mg/5 ml suspensie orală:

Ca toate medicamentele, Larofen pentru copii poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:

Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi
Rare: care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi
Foarte rare: afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi
Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile

Medicamente precum Larofen pentru copii se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.

Reacţiile adverse foarte frecvente
- indigestie;
- diaree.

Reacţiile adverse mai puţin frecvente
- reacţii alergice nespecifice cu urticarie şi mâncărimi, dureri de cap, dureri abdominale, greaţă, indigestie, erupţii trecătoare pe piele.

Reacţiile adverse rare
- diaree;
- balonare;
- constipaţie;
- vărsături.

Reacţiile adverse foarte rare
- anafilaxie;
- umflarea feţei, limbii şi gâtului;
- dificultate în respiraţie;
- bătăi rapide ale inimii;
- tensiune arterială mică;
- şoc;
- inflamaţia meningelui (membrana de la suprafaţa creierului) fără infecţie bacteriană (meningită aseptică);
- hipereactivitate bronşică (astm bronşic, exacerbare a astmului bronşic, bronhospasm);
- ulceraţie şi perforaţie la nivelul stomacului sau duodenului;
- scaune de culoarea păcurii;
- vărsături cu aspect de zaţ de cafea care pot pune viaţa în pericol; - afte;
- inflamaţie la nivelul gurii;
- inflamaţie a mucoasei stomacului;
- accentuarea simptomelor diferitelor afecţiuni inflamatorii intestinale (rectocolită ulcerohemoragică şi boală Crohn);
- scăderea numărului plachetelor sanguine;
- scăderea numărului globulelor roşii;
- scăderea numărului globulelor albe.

Reacţiile adverse cu frecvenţă necunoscută
- ameţeli
- tulburări ale auzului şi ale vederii
- apariţia de pete roşu-violaceu pe piele.

Întrerupeţi imediat administrarea Larofen pentru copii şi contactaţi medicul imediat dacă copilul dumneavoastră prezintă următoarele simptome:
• umflarea feţei, limbii sau a gâtului
• dificultăţi la respiraţie sau la înghiţire
• reacţii alergice pe piele

Larofen pentru copii poate masca semnele sau simptomele unei posibile infecţii (febră, durere şi edem). În cazul în care copilul dumneavoastră prezintă o infecţie cu simptome cum sunt febră şi afectarea gravă a stării generale sau febră cu simptome de infecţie locală precum dureri în gât, faringe, gură sau probleme la urinare, trebuie să consultaţi imediat medicul. Acesta vă va recomanda efectuarea unor analize ale sângelui şi vă va administra un tratament contra infecţiei.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a administra copilului dumneavoastră.

Reacţiile adverse pot fi mai frecvente sau mai intense dacă Larofen pentru copii este administrat în acelaşi timp cu alte medicamente. De asemenea, Larofen pentru copii poate modifica efectele sau poate creşte frecvenţa de apariţie a reacţiilor adverse ale altor medicamente când sunt administrate în acelaşi timp.

Următoarele medicamente interacţionează cu Larofen pentru copii, dacă sunt administrate concomitent:
- alte AINS
- acid acetilsalicilic
- anticoagulante (medicamente care împiedică coagularea sângelui), cum este heparina
- metotrexat (utilizat în tratamentul cancerului şi afecţiunilor autoimune)
- digoxină (pentru tratamentul diferitelor afecţiuni ale inimii)
- fenitoină (utilizată pentru a preveni apariţia convulsiilor în epilepsie)
- litiu (utilizat în tratamentul depresiei)
- diuretice (utilizate pentru eliminarea surplusului de apă din organism), inclusiv diuretice care economisesc potasiu
- antihipertensive (pentru tratamentul tensiunii arteriale mari), cum sunt:
• inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, de exemplu, captopril
• medicamente beta-blocante adrenergice
• antagonişti ai angiotensinei II
- colestiramină (utilizată pentru scăderea concentraţiei colesterolului în sânge)
- trimetoprim, aminoglicozide (antibiotic)
- inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (medicamente utilizate în tratamentul depresiei), cum ar fi sertralina
- tacrolimus (pentru inhibarea sistemul imunitar după transplantul de organe)
- zidovudină sau ritanovir (utilizat în tratamentul infecţiilor cu HIV)
- mifepristonă
- probenecid sau sulfinpirazonă (pentru tratamentul gutei)
- antibiotice chinolonice
- sulfoniluree (pentru tratamentul diabetului zaharat) - corticosteroizi (utilizaţi împotriva inflamaţiilor)
- baclofen (un relaxant al muşchilor)

Utilizarea Larofen pentru copii cu alimente şi băuturi
Alcoolul etilic accentuează reacţiile adverse produse de ibuprofen, în special reacţiile adverse la nivelul stomacului, duodenului sau sistemului nervos.

Este de preferat utilizarea de Larofen pentru copii după mese.

Administrarea de Larofen pentru copii 100 mg/5 ml suspensie orală în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Nu utilizaţi Larofen pentru copii în ultimul trimestru de sarcină (cazuri extrem de rare la copii sub 12 ani).

Prezentare ambalaj:

Larofen pentru copii se prezintă sub formă de suspensie omogenă, albă, cu gust dulce, de portocală şi miros de portocală.
Larofen pentru copii este disponibil în cutii cu un flacon din PET de culoare brun închis, cu capac cu filet, prevăzut cu inel cu siguranţă din PE albă, conţinând 100 ml suspensie orală şi o seringă dozatoare (5 ml), din polietilenă, cu piston din polistiren, gradat în mililitri: 5 ml suspensie orală = 100 mg ibuprofen.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, protejat de lumină.

A se utiliza în cel mult 3 luni de zile de la prima deschidere a flaconului.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă ibuprofenum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Larofen pentru copii 100 mg/5 ml suspensie orală(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Larofen pentru copii 100 mg/5 ml suspensie orală vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.