Prospect PADUDEN Expres 400 mg comprimate filmate

Substanța activă: ibuprofenum
Producator: ALKALOID-INT d.o.o., Slovenia
Clasa ATC: [M01AE]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> derivati de acid propionic
Substanţa activă este ibuprofen. Acesta aparţine unei grupe de medicamente numite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Indicații PADUDEN Expres 400 mg comprimate filmate:

PADUDEN Expres este folosit pentru ameliorarea simptomatică de scurtă durată a:
• durerilor de cap și migrenei

PADUDEN Expres este indicat pentru utilizarea la adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani şi cu greutatea de cel puţin 40 kg.

Contraindicații:

Nu luaţi PADUDEN Expres:
• dacă sunteţi alergic la ibuprofen, acid acetilsalicilic sau la alte medicamente împotriva durerii, ori la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
• dacă aţi avut dificultăți de respirație, astm bronșic, scurgeri nazale, umflături sau urticarie după utilizarea de acid acetilsalicilic sau de medicamente similare împotriva durerii (AINS),
• dacă aveţi (sau aţi avut două sau mai multe episoade de) ulcer gastric/duodenal sau hemoragie,
• dacă aţi avut sângerare gastro-intestinală sau perforație gastro-intestinală, legate de utilizarea anterioară a AINS,
• dacă aveţi insuficienţă cardiacă severă, insuficienţă hepatică severă sau insuficienţă renală severă,
• dacă aveţi tulburări de formare a sângelui de cauză neprecizată,
• dacă aveţi deshidratare severă (determinată de vărsături, diaree sau aport insuficient de lichide),
• dacă sunteţi în ultimele 3 luni de sarcină,
• dacă sunteţi adolescent cu greutatea sub 40 kg sau aveţi vârsta sub 12 ani.

Administrare PADUDEN Expres 400 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Acest medicament este destinat numai utilizării pe termen scurt. Trebuie să luaţi cea mai mică doză, pe perioada de timp cea mai scurtă necesară pentru ameliorarea simptomelor.

Utilizarea la adulţi şi adolescenţi cu greutatea corporală peste 40 kg (12 ani sau peste):
• Luaţi 1 comprimat cu apă, de cel mult trei ori pe zi, după cum este necesar.
• Lăsaţi un interval de cel puţin şase ore între doze.
• Nu luaţi mai mult de trei comprimate (1200 mg de ibuprofen) în 24 de ore.

Copii şi adolescenţi
Nu administraţi acest medicament la copii cu vârsta sub 12 ani şi adolescenţi cu greutatea sub 40 kg.

PADUDEN Expres are o linie mediană de rupere pe o față. Linia de divizare are numai rolul de a vă ajuta să rupeţi comprimatul, în cazul în care aveţi dificultăţi în a-l înghiţi întreg.

Durata tratamentului
În cazul în care este necesară utilizarea acestui medicament mai mult de 3 zile sau dacă simptomele se agravează, trebuie să vă adresați unui medic.

Dacă luaţi mai mult PADUDEN Expres decât trebuie
În caz de supradozaj trebuie să solicitaţi imediat asistenţă medicală, chiar dacă vă simţiţi bine.

Este posibil să aveţi greaţă, vărsături, dureri de stomac, diaree, sunete în urechi, dureri de cap, vărsături cu sânge şi scaune cu sânge. Situaţiile de intoxicație mai severă pot duce la somnolenţă, excitaţie, dezorientare, tensiune arterială mică, insuficienţă renală, afectare a ficatului, dificultăţi de respirație (deprimare respiratorie), colorarea în albastru a pielii şi mucoaselor (cianoză), pierdere a conştienţei, comă, convulsii, convulsii mioclonice la copii, acidoză metabolică şi tendinţă crescută la sângerare. La persoanele cunoscute cu astm bronșic poate să apară agravarea astmului.

Dacă uitaţi să luaţi PADUDEN Expres
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție PADUDEN Expres 400 mg comprimate filmate:

- Substanţa activă este ibuprofen lizinat. Fiecare comprimat filmat conţine ibuprofen lizinat 684 mg (echivalent cu ibuprofen 400 mg).
- Celelalte componente sunt:
Nucleul comprimatului: celuloză microcristalină silicifiată, copovidonă, amidonglicolat de sodiu (tip A), stearat de magneziu.
Filmul comprimatului (Opadry II Alb): hipromeloză, dioxid de titan (E 171), polidextroză, talc, maltodextrină, trigliceride cu lanţ mediu.

Precauții:

• Medicamentele anti-inflamatoare/împotriva durerii, cum este ibuprofenul pot fi asociate cu un risc uşor crescut de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral, în special dacă sunt utilizate în doze mari. Nu depăşiţi doza recomandată sau durata tratamentului.
• Trebuie să discutaţi despre tratament cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul, înainte de a lua PADUDEN Expres în cazul în care:
- aveţi probleme ale inimii, inclusiv insuficienţă cardiacă, angină pectorală (dureri în piept) sau dacă aţi avut un infarct miocardic, intervenţie chirurgicală pentru by-pass, boală arterială periferică (circulaţie redusă a sângelui la nivelul picioarelor sau tălpilor, din cauza îngustării sau blocării arterelor) sau orice tip de accident vascular cerebral (inclusiv „accident vascular cerebral minor” sau accident ischemic tranzitoriu „AIT”),
- aveţi tensiune arterială mare, diabet zaharat, concentraţii crescute de colesterol în sânge, istoric familial de boli ale inimii sau accident vascular cerebral sau dacă sunteţi fumător.

Foarte rar, au fost raportate erupţii pe piele care pot pune viața în pericol (dermatită exfoliativă, sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică) asociate cu utilizarea AINS. Pacienţii prezintă un risc crescut de a dezvolta astfel de reacţii în prima lună de tratament. Încetaţi utilizarea PADUDEN Expres şi luaţi imediat legătura cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă observaţi erupţii pe piele, leziuni ale mucoaselor sau orice alte semne de reacţie alergică.

Reacţiile adverse pot fi minimizate utilizând doza minimă eficace, pe cea mai scurtă durată de timp. Vârstnicii prezintă risc crescut de reacţii adverse.

Ibuprofenul poate inhiba temporar funcţia trombocitelor (agregarea plachetară). Prin urmare, se recomandă ca pacienţii cu tulburări de coagulare să fie monitorizaţi cu atenţie.
Dacă este administrat PADUDEN Expres înaintea oricarei intervenții chirurgicale medicul sau stomatologul trebuie să fie informat.

Utilizarea de rutină a mai multor tipuri de medicamente pentru durere poate cauza deteriorarea permanentă a rinichilor şi risc de insuficienţă renală. Acest risc poate creşte în condiţii de efort fizic, asociat cu pierdere de săruri şi deshidratare. Prin urmare, trebuie evitată utilizarea de rutină a medicamentelor pentru durere.
Administrarea prelungită a oricărui tip de analgezice pentru durerile de cap poate provoca agravarea acestora. În cazul în care se observă sau se suspectează o asemenea situaţie, se recomandă un consult medical şi tratamentul trebuie întrerupt. Diagnosticul de durere de cap indusă de abuzul de medicamente trebuie suspectat la pacienţii care prezintă episoade frecvente sau zilnice de durere de cap, chiar dacă (sau din cauză că) sunt utilizate regulat medicamente împotriva durerii de cap.

În timpul administrării prelungite a PADUDEN Expres este necesară verificarea regulată a parametrilor hepatici, a funcţiei renale şi a numărului de celule sanguine.

AINS pot masca simptomele de infecţie şi febră.

Copii şi adolescenţi
Nu administraţi acest medicament la adolescenţi cu greutatea sub 40 kg sau la copii cu vârsta sub 12 ani. Există un risc de insuficienţă renală la adolescenţii deshidrataţi.

Reacții adverse ale PADUDEN Expres 400 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Unele reacţii adverse pot fi minimizate utilizând doza cea mai mică, pe cea mai scurtă perioadă de timp, necesare pentru ameliorarea simptomelor. Vârstnicii care utilizează acest medicament prezintă un risc crescut de apariţie a problemelor asociate cu reacţiile adverse.
Medicamentele precum PADUDEN Expres se pot asocia cu o mică creştere a riscului de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral (vezi pct.2, Alte atenţionări).

Încetaţi administrarea medicamentului şi solicitaţi imediat asistenţă medicală, dacă prezentaţi:
- semne de sângerare intestinală mai puţin frecventă (poate afecta până la 1 din 100 de persoane) cum sunt: durere în abdomen, sânge proaspăt în fecale (scaune), scaune negre, cu aspect de smoală, vărsături cu sânge sau cu particule închise la culoare care au aspectul zaţului de cafea.
- semne de reacţie alergică foarte rară (poate afecta până la 1 din 10000 de persoane) dar severă, cum sunt umflare a feţei, limbii sau gâtului, respiraţie dificilă, bătăi rapide ale inimii, scădere a tensiunii arteriale până la instalarea şocului. Acestea pot să apară chiar de la prima utilizare a medicamentului.
- semne de reacţie alergică mai puţin frecventă (poate afecta până la 1 din 100 de persoane) dar severă, cum sunt crize de astm bronșic (posibil însoţite de scăderea tensiunii arteriale), agravare a astmului, respiraţie şuierătoare sau respiraţie dificilă, apărute în mod inexplicabil.
- reacţii pe piele foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane) dar severe, de exemplu erupţii care acoperă întregul corp, descuamare a pielii, apariţia de băşici sau coji pe piele (de exemplu sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică).
- inflamaţie a pancreasului, cu dureri severe în partea superioară a abdomenului, adeseori însoțite de greață şi vărsături, care apar foarte rar (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane).
- probleme cu producerea celulelor din sânge (primele semne pot fi reprezentate de febră, dureri în gât, ulceraţii superficiale la nivelul gurii, simptome asemănătoare gripei, oboseală severă, sângerare la nivelul nasului şi pielii) care apar foarte rar (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane).
- semne de meningită aseptică foarte rar (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane) (inflamaţie a membranelor care învelesc creierul, cu simptome care includ rigiditate a gâtului, dureri de cap, greaţă, vărsături, febră şi tulburări ale stării de conştienţă). Pacienţii cu boli autoimune (LES - lupus eritematos sistemic, boală mixtă a ţesutului conjunctiv) par a avea o probabilitate mai mare de a fi afectaţi.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi vreuna din reacţiile adverse enumerate mai jos:

Frecvente (pot afecta cel mult 1 din 10 persoane):
- probleme gastro-intestinale cum sunt arsuri la stomac, durere abdominală, greață, vărsături, vânturi (flatulenţă), diaree, constipaţie şi pierderi de sânge minore prin stomac şi/sau intestin, care, în cazuri excepţionale, pot provoca anemie.

Mai puţin frecvente (pot afecta cel mult 1 din 100 persoane):
- ulcere ale stomacului sau intestinului, uneori însoţite de sângerare şi perforaţie;
- inflamație a mucoasei din interiorul gurii, cu formare de ulceraţii (stomatită ulcerativă), inflamare a stomacului (gastrită), agravare a colitei sau a bolii Crohn;
- tulburări ale sistemului nervos central, cum sunt dureri de cap, ameţeli, insomnie, agitaţie, iritabilitate sau oboseală;
- tulburări de vedere;
- reacţii alergice, de exemplu erupţii şi mâncărimi pe piele;
- diferite erupţii pe piele.

Rare (pot afecta cel mult 1 din 1000 persoane):
- sunete în urechi (tinitus);
- leziuni la nivelul rinichilor (necroză papilară) şi creştere a concentraţiilor acidului uric în sânge.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane):
- inflamare a esofagului, îngustare a intestinelor;
- dacă aveţi varicelă pot apărea infecţii severe ale pielii şi complicaţii ale ţesuturilor moi;
- retenţie crescută de apă în ţesuturile corpului, în special la pacienţii cu tensiune arterială mare sau cu probleme renale, umflare şi urină spumoasă (sindrom nefrotic), boală renală inflamatorie (nefrită interstiţială), care poate duce la insuficienţă renală acută;
- reacţii psihotice, depresie;
- a fost descrisă agravarea inflamaţiei asociate cu infecţie (de exemplu, apariţia sindromului determinat de bacteriile care consumă carnea – fasceită necrozantă), în legătură cu utilizarea anumitor medicamente împotriva durerii (AINS). În cazul în care în timpul tratamentului cu ibuprofen apar sau se agravează semnele unei infecţii, trebuie să vă prezentaţi imediat la medic. Trebuie evaluat dacă se impune instituirea unui tratament antiinfecţios/antibiotic.
- tensiune arterială mare, inflamaţie a vaselor de sânge, palpitaţii, insuficienţă cardiacă, infarct miocardic;
- disfuncţie a ficatului, afectare a ficatului (în special în cazul tratamentului prelungit), insuficienţă hepatică, inflamaţie acută a ficatului (hepatită);
- cădere a părului.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
Bucureşti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

- medicamente anticoagulante (care subţiază sângele/previn coagularea, cum sunt acidul acetilsalicilic, warfarina, ticlopidina),
- medicamente care scad tensiunea arterială mare (inhibitori ai ECA cum este captopril, betablocante cum este atenolol, antagonişti ai receptorilor de angiotensină II cum este losartan),
- acid acetilsalicilic sau alte AINS – deoarece pot creşte riscul de ulcere sau sângerări gastrointestinale,
- digoxină (pentru insuficienţă cardiacă) – deoarece efectul digoxinei poate fi amplificat,
- glucocorticoizi (medicamente care conţin cortizon sau substanţe de tip cortizonic) – deoarece acestea pot creşte riscul de ulcere sau sângerări gastro-intestinale,
- agenţi antiplachetari - deoarece aceştia pot creşte riscul de sângerări gastro-intestinale,
- fenitoină (pentru epilepsie) – deoarece efectul fenitoinei poate fi amplificat,
- inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (medicamente utilizate în depresie) - deoarece aceştia pot creşte riscul de sângerări gastro-intestinale,
- litiu (un medicament utilizat în boala maniaco-depresivă şi în depresie) – deoarece efectul litiului poate fi amplificat,
- probenecid şi sulfinpirazone (medicamente pentru gută) – deoarece eliminarea ibuprofenului poate fi întârziată,
- diuretice care economisesc potasiul – deoarece pot duce la acumularea unor concentrații mari de potasiu în sânge,
- metotrexat (un medicament utilizat în cancer sau reumatism) – deoarece efectul metotrexatului poate fi amplificat,
- tacrolimus şi ciclosporină (medicamente imunosupresoare) – deoarece pot apărea leziuni renale,
- mifepristonă (pentru oprirea sarcinii) – deoarece efectul mifepristonei poate fi redus,
- zidovudină (un medicament pentru tratarea HIV/SIDA) – deoarece utilizarea ibuprofenului poate duce la un risc crescut de sângerare în articulaţii sau sângerare care duce la apariţia de tumefieri la pacienţii HIV-pozitivi care au hemofilie,
- sulfoniluree (medicamente antidiabetice) – sunt posibile interacţiuni,
- antibiotice chinolone – deoarece riscul de convulsii poate fi crescut,
- medicamente care inhibă enzima CYP2C9, cum sunt antifungicele voriconazol sau fluconazol – deoarece expunerea la ibuprofen poate creşte,
- un remediu naturist numit Ginkgo biloba – există posibilitatea să sângeraţi mai uşor dacă luaţi ibuprofen şi Ginkgo biloba în acelaşi timp,
- nu luați PADUDEN Expres dacă luați acid acetilsalicilic mai mult de 75 mg pe zi. Dacă urmați un tratament cu doză mică de acid acetilsalicilic (până la 75 mg zilnic), adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza PADUDEN Expres.

Alte medicamente pot influenţa sau pot fi influenţate de tratamentul cu PADUDEN Expres. De aceea, întotdeauna trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a utiliza PADUDEN Expres împreună cu alte medicamente.

PADUDEN Expres împreună cu alcool
Unele reacții adverse, cum sunt cele care implică tractul gastro-intestinal sau sistemul nervos central, au o probabilitate mai mare de apariţie atunci când se consumă alcool etilic în acelaşi timp cu PADUDEN Expres.

Administrarea de PADUDEN Expres 400 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Nu luaţi acest medicament dacă sunteţi gravidă în ultimele 3 luni de sarcină. Evitaţi utilizarea acestui medicament în primele 6 luni de sarcină, cu excepţia cazului în care medicul vă recomandă altceva.

Ibuprofenul şi produşii de descompunere ai acestuia trec în laptele matern numai în cantităţi mici. Acest medicament poate fi luat în timpul alăptării, cu condiţia să fie utilizat la doza recomandată şi pe cea mai scurtă perioadă de timp posibilă.

PADUDEN Expres aparţine unui grup de medicamente care pot afecta fertilitatea la femei. Acest efect este reversibil la întreruperea tratamentului.

Prezentare ambalaj:

PADUDEN Expres sunt comprimate filmate alungite, biconvexe, de culoare albă până la crem, cu linie mediană de rupere pe o față. Dimensiunile fiecărui comprimat filmat sunt de aproximativ 20,0 mm x 8,0 mm.
Linia mediană are numai rolul de a uşura ruperea comprimatului pentru a fi înghiţit uşor şi nu de divizare în doze egale.

Comprimatele filmate sunt ambalate în blistere cu folie albă din PVC-PVDC/Al sau alternativ în blister cu folie albă din PVC-PVDC/Al întărită cu strat din PET, cu sistem de închidere securizat pentru copii.
PADUDEN Expres este disponibil în cutii cu blistere conținând 10, 12, 20 sau 24 comprimate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 30°C.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă ibuprofenum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu PADUDEN Expres 400 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul PADUDEN Expres 400 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.