Prospect PADUDEN Forte 400 mg drajeuri

Substanța activă: ibuprofenum
Producator: US PHARMACIA Sp.z o.o., Polonia
Clasa ATC: [M01AE]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> derivati de acid propionic
PADUDEN Forte conţine ibuprofen care aparţine unui grup de medicamente numite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Antiinflamatoarele nesteroidiene modifică răspunsul organismului la durere, inflamaţie şi febră.

Indicații PADUDEN Forte 400 mg drajeuri:

PADUDEN Forte este utilizat pentru ameliorarea durerilor de intensitate uşoară până la moderată: dureri de cap inclusiv cele de tip migrenă, dureri de spate, dureri musculare, dureri de dinţi, dureri articulare, dureri menstruale. De asemenea, se poate utiliza în caz de febră asociată cu răceală sau gripă.

Dacă după 3 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.

Contraindicații:

Nu utilizaţi PADUDEN Forte
- dacă sunteţi alergic la ibuprofen, la alte antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament. O reacţie alergică poate include erupţii cutanate, mâncărimi, umflarea feţei, buzelor, limbii, mâinilor/picioarelor sau dificultăţi în respiraţie.
- dacă aţi avut oricând în trecut bronhospasm (respiraţie dificilă), rinită, urticarie după tratamentul cu acid acetilsalicilic sau alte antiinflamatoare nesteroidiene;
- dacă aveţi sau aţi avut ulcer gastro-duodenal, hemoragie gastro-intestinală, colită ulceroasă;
- dacă aveţi insuficienţă cardiacă severă;
- dacă aveţi insuficienţă renală severă;
- dacă aveţi insuficienţă hepatică severă;
- în caz de hemoragie la nivelul creierului (hemoragie cerebrovasculară) sau alte sângerări active;
- dacă aveţi tulburări de formare a sângelui de origine neclară;
- dacă aveţi lupus eritematos sistemic sau alte colagenoze;
- dacă sunteţi gravidă în ultimele 4 luni de sarcină.

Administrare PADUDEN Forte 400 mg drajeuri:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi şi adolescenţi (vârsta peste 12 ani): doza recomandată iniţial este de 200-400 mg ibuprofen şi, dacă este necesar, doza se poate repeta la intervale de 4-6 ore, fără a depăşi doza maximă de 1200 mg ibuprofen pe zi.

Drajeurile de PADUDEN Forte se înghit întregi, cu un pahar cu apă, de preferat după masă.

Dacă la adolescenţi (vârsta peste 12 ani) acest medicament este necesar mai mult de 3 zile, sau dacă simptomele se agravează trebuie consultat un medic.

Copii cu vârsta sub 12 ani
PADUDEN Forte nu este indicat la copii cu vârsta sub 12 ani, pentru aceştia fiind disponibile forme farmaceutice adecvate vârstei.

Pacienţi vârstnici
Nu este necesară scăderea dozelor, cu excepţia cazului în care este prezentă insuficienţa renală sau hepatică; în acest caz, dozele trebuie stabilite de medic pentru fiecare pacient în parte.

Trebuie să întrerupeţi tratamentul cu PADUDEN Forte şi să vă prezentaţi la medic dacă simptomele persistă sau se agravează după 3 zile.

Dacă aveţi impresia că efectul PADUDEN Forte este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă utilizaţi mai mult PADUDEN Forte decât trebuie
Dacă dumneavoastră (sau altcineva) aţi luat accidental prea multe drajeuri de PADUDEN Forte adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Luaţi acest prospect cu dumneavoastră şi cutia pentru ca medicul să ştie ce medicament şi câte drajeuri aţi luat.

Dacă uitaţi să utilizaţi PADUDEN Forte
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție PADUDEN Forte 400 mg drajeuri:

- Substanţa activă este ibuprofen. Fiecare drajeu conţine ibuprofen 400 mg.
- Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, povidonă, amidon de porumb, talc, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, zahăr, dioxid de titan (E 171), ceară carnauba, ceară de albine.

Precauții:

Înainte să utilizaţi PADUDEN Forte, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:
- dacă aţi avut boli digestive (hernie hiatală, hemoragii digestive etc.);
- dacă aveţi insuficienţă renală sau hepatică uşoară-moderată;
- dacă aveţi astm bronşic sau alte boli alergice;
- dacă aveţi tulburări ale coagulării sângelui sau urmaţi tratament cu medicamente care reduc formarea cheagurilor de sânge;
- dacă urmaţi tratament cu alte medicamente pentru calmarea durerilor sau inflamaţiei;
- dacă sunteţi în vârstă, slăbit sau consumaţi băuturi alcoolice zilnic.

Trebuie evitată utilizarea în asociere, de PADUDEN Forte cu alte AINS, inclusiv cu inhibitori selectivi de ciclooxigenază-2.

Medicamentele antiinflamatoare/ ȋmpotriva durerii cum este ibuprofenul pot fi asociate cu un risc uşor crescut de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral, în special dacă sunt utilizate în doze mari. Nu depăşiţi doza recomandată sau durata tratamentului.

Trebuie să discutaţi despre tratament cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul ȋnainte de a lua PADUDEN Forte în cazul în care:
- aveţi probleme ale inimii inclusiv insuficienţă cardiacă, angină pectorală (dureri ȋn piept), sau dacă aţi avut un infarct miocardic, intervenţie chirurgicală pentru by-pass, boală arterială periferică (circulaţie redusă a sângelui la nivelul picioarelor sau tălpilor, din cauza ȋngustării sau blocării arterelor) sau orice tip de accident vascular cerebral (inclusiv "accident vascular cerebral minor" sau accident ischemic tranzitor "AIT").
- aveţi tensiune arterială mare, diabet zaharat, concentraţii crescute de colesterol ȋn sânge, istoric familial de boli ale inimii sau de accident vascular cerebral sau dacă sunteţi fumător.

Pentru toate AINS şi în orice moment al tratamentului, au fost raportate hemoragii, ulceraţii şi perforaţii gastro-intestinale care pot fi letale, cu sau fără simptome de alarmare sau antecedente de evenimente gastro-intestinale grave.

Riscul de hemoragii, ulceraţii şi perforaţii gastro-intestinale este superior odată cu creşterea dozelor de AINS, la pacienţii cu antecedente de ulcer, în special dacă a fost complicat cu hemoragie sau perforaţie şi la vârstnici. La aceşti pacienţi, tratamentul trebuie început cu doza minimă disponibilă. Tratamentul în asociere cu protectoare gastrice (de exemplu, misoprostol sau inhibitori ai pompei de protoni) trebuie avut în vedere la aceşti pacienţi, precum şi la pacienţii care necesită tratament în asociere cu doze mici de aspirină sau cu alte medicamente care pot creşte riscul de afecţiuni gastrointestinale.

În cazul apariţiei tulburărilor de vedere, utilizarea ibuprofenului trebuie întreruptă şi se recomandă efectuarea unui control oftalmologic.

Copii şi adolescenţi
PADUDEN Forte nu se utilizează la copii cu vârsta sub 12 ani.
La copii cu vârsta sub 12 ani se recomandă utilizarea unor forme farmaceutice adecvate.
Există un risc de insuficiență renală la copii și adolescenţi deshidrataţi.

Ce trebuie să evitaţi când luaţi acest medicament?
Unele medicamente care sunt anticoagulante (acţionează împotriva coagulării sângelui) (de exemplu acid acetilsalicilic/aspirină, warfarină, ticloplidină), unele medicamente care acţionează împotriva tensiunii arteriale crescute (inhibitori de enzimă de conversie a angiotensinei de exemplu captopril, medicamentele blocante ale beta receptorilor, antagoniştii de angiotensină II) şi chiar alte medicamente pot afecta sau pot fi afectate de tratamentul cu ibuprofen. Prin urmare cereţi sfatul medicului înainte de a utiliza ibuprofen împreună cu alte medicamente.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
PADUDEN Forte poate determina ameţeli şi dureri de cap, reacţii care pot influenţa capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

PADUDEN Forte 400 mg conţine lactoză monohidrat şi zahăr
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale PADUDEN Forte 400 mg drajeuri:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Trebuie să observaţi dacă aveţi următoarele reacţii adverse; vă rugăm să discutaţi acestea cu medicul dumneavoastră, care va decide în viitor cum să procedaţi.

Pentru evaluarea reacţiilor adverse se utilizează următoarea clasificare a frecvenţelor:
Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane
Frecvente: pot afecta până la 1 din 10 persoane
Mai puţin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 persoane
Rare: pot afecta până la 1 din 1000 persoane
Foarte rare: pot afecta până la 1 din 10000 persoane
Cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile

Reacţii adverse posibile

Lista cu următoarele reacţii adverse include toate reacţiile adverse observate în cursul tratamentului cu ibuprofen, precum şi cele înregistrate în cursul tratamentului cu doze mari şi pe termen lung la pacienţii cu afecţiuni reumatice. Frecvenţele menţionate, mai puţin frecvenţele foarte rare, se referă la tratamentul de scurtă durată cu doze zilnice de până la 1200 mg ibuprofen în cazul formelor farmaceutice pentru administrarea pe cale orală.

În ceea ce priveşte următoarele reacţii adverse, trebuie menţionat faptul că sunt în principal dependente de doză şi variază de la pacient la pacient.

Cele mai frecvente reacţii adverse observate sunt de natură gastro-intestinală. Ulcerele gastrice şi duodenale (ulcere peptice), perforaţia sau hemoragia gastro-intestinală, uneori letale, pot apare, în special la vârstnici. După administrare au fost raportate greaţă, vărsături, diaree, meteorism, constipaţie, tulburări digestive, dureri abdominale, scaune negre ca smoala, vărsături cu sânge, stomatită ulcerativă (inflamarea mucoasei gurii cu ulceraţii), agravarea colitei ulcerative şi a bolii Crohn.
Mai puţin frecvent a fost observată inflamarea mucoasei gastrice. Riscul de apariţie a hemoragiilor gastro-intestinale este dependent, în special, de dozele utilizate şi de durata administrării. La asocierea cu AINS au fost raportate edemul, hipertensiunea arterială şi insuficienţa cardiacă.

Medicamentele precum PADUDEN Forte pot fi asociate cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.

Tulburări cardiace
Foarte rare:
Bătăi neregulate ale inimii (palpitaţii), insuficienţă cardiacă, atac de cord (infarct miocardic).

Tulburări hematologice şi limfatice
Foarte rare:
Tulburări ale formării sângelui (anemie, leucopenie, trombocitopenie, pancitopenie, agranulocitoză). Primele semne pot fi reprezentate de febră, dureri în gât, ulceraţii superficiale la nivelul cavităţii bucale, simptome asemănătoare gripei, oboseală severă, sângerare la nivelul nasului şi pielii. În aceste cazuri, tratamentul trebuie întrerupt imediat şi este necesară prezentarea la un medic. Nu trebuie să vă autoadministraţi orice medicament împotriva durerii sau febrei.

Tulburări ale sistemului nervos
Mai puţin frecvente:
ulburări ale sistemului nervos central, cum sunt dureri de cap, ameţeli, stare de confuzie, agitaţie, iritabilitate sau oboseală.

Tulburări oculare
Mai puţin frecvente:
Tulburări de vedere.

Tulburări acustice şi vestibulare
Rare:
Zgomote în urechi (tinitus).

Tulburări gastro-intestinale
Frecvente:
Tulburări gastro-intestinale, cum sunt arsuri în capul pieptului, dureri de stomac, greaţă, vărsături, meteorism, diaree, constipaţie şi mici hemoragii gastro-intestinale care, în cazuri excepţionale, pot determina o scădere a numărului de celule roşii sanguine (anemie).

Mai puţin frecvente:
Ulcere gastrice şi duodenale (ulcere peptice), potenţial complicate cu hemoragii şi perforaţii, inflamarea mucoasei cavităţii bucale cu formarea de ulceraţii (stomatită ulcerativă), agravarea colitei ulcerative sau a bolii Crohn, inflamarea mucoasei stomacului (gastrită).

Foarte rare:
Inflamarea esofagului (esofagită) şi pancreasului (pancreatită), apariţia de îngustări ale intestinului subţire şi a intestinului gros asemănătoare unor membrane (stricturi intestinale asemănătoare unor diafragme). În cazul în care apar dureri severe în partea de sus a abdomenului, vărsături cu sânge sau o coloraţie neagră a scaunului trebuie să întrerupeţi tratamentul cu PADUDEN Forte şi să anunţaţi imediat medicul.

Tulburări renale şi ale căilor urinare
Foarte rare:
Retenţie crescută de apă în ţesuturi (edeme), în special la pacienţii cu tensiune arterială mare sau cu alterarea funcţiei renale, sindrom nefrotic (acumularea de apă în organism [edeme] şi eliminare importantă de proteine prin urină), afectare renală inflamatorie (nefrită interstiţială), care se pot însoţi de insuficienţă renală acută.
De asemenea, pot apare leziuni ale ţesutului renal (necroză papilară) şi creşterea concentraţiilor de acid uric în sânge.

Scăderea eliminării de urină, acumularea de apă în organism (edeme) şi o stare generală de rău pot fi semne ale unei afectări renale până la insuficienţă renală.
În cazul apariţiei sau agravării simptomelor menţionate, trebuie să întrerupeţi tratamentul cu PADUDEN Forte şi să contactaţi imediat medicul.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
Foarte rare:
Reacţii cutanate severe, ca erupţii trecătoare pe piele, cu înroşire şi formare de băşici pe piele (de exemplu, sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică/sindrom Lyell), căderea părului (alopecie).
În cazuri excepţionale, în timpul varicelei sau a erizipelului/herpesului feţei pot apare infecţii pe piele severe şi complicaţii ale ţesuturilor moi (vezi şi „Infecţii şi infestări”).

Infecţii şi infestări
Foarte rar:
Foarte rar au fost descrise cazuri de agravare a inflamaţiei din cursul infecţiilor (de exemplu, apariţia fasceitei necrozante), care au coincis cu utilizarea anumitor medicamente antiinflamatoare (antiinflamatoare nesteroidiene, din care face parte şi PADUDEN Forte).

Au fost observate simptome ale inflamării membranei care înveleşte creierul (meningită aseptică), cu dureri severe de cap, greaţă, vărsături, febră, redoare de ceafă sau tulburări ale stării de conştienţă. Pacienţii care suferă de anumite boli autoimune (lupus eritematos sistemic, colagenoze mixte) par să prezinte un risc crescut.

În cazul în care, în timpul tratamentului cu PADUDEN Forte apar sau se agravează semnele unei infecţii (de exemplu, înroşire, umflare, căldură locală, durere, febră) trebuie să vă adresaţi imediat medicului.

Tulburări vasculare
Foarte rare:
Tensiune arterială mare (hipertensiune arterială).

Tulburări ale sistemului imunitar (reacţii de hipersensibilitate)
Mai puţin frecvente:
Reacţii de hipersensibilitate cu erupţii trecătoare pe piele şi mâncărime şi crize de astm bronşic (posibil însoţite de scăderea tensiunii arteriale).
În acest caz, anunţaţi imediat medicul şi întrerupeţi tratamentul cu PADUDEN Forte.

Foarte rare:
Reacţii generale severe de hipersensibilitate.
Acestea se pot manifesta ca edem al feţei, umflarea limbii, umflarea internă a laringelui cu îngustarea căilor aeriene, lipsă de aer, creşterea pulsului, scăderea tensiunii arteriale până la şoc cu potenţial letal.
Dacă unul din aceste simptome apare, posibil chiar de la prima administrare, este necesară asistenţă medicală de urgenţă.

Tulburări hepatobiliare
Foarte rare:
Tulburări ale funcţiei hepatice, leziuni hepatice, în special în tratamentul pe termen lung, insuficienţă hepatică, inflamarea acută a ficatului (hepatită).

În cazul tratamentului de lungă durată, trebuie monitorizate periodic valorile testelor funcţionale hepatice.

Tulburări psihice
Foarte rare:
Reacţii psihotice, depresie.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

PADUDEN Forte împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Medicul va decide dacă este sigur să luaţi PADUDEN Forte cu alte medicamente.
PADUDEN Forte poate influenţa sau poate fi influenţat de alte medicamente. De exemplu:
- medicamente anticoagulante (care subţiază sângele/previn coagularea, cum sunt aspirina/acidul acetilsalicilic, warfarina, ticlopidina) - medicamente care scad tensiunea arterială mare (inhibitorii ai ECA, cum este captoprilul, betablocante, cum este atenololul, antagonişti ai receptorilor de angiotensină II, cum este losartanul)- acidul acetilsalicilic sau alte antiinflamatoare analgezice, inclusiv inhibitori ai COX-2 (medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene), inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (medicamente pentru tratamentul stărilor depresive) şi medicamente cortizonice (glucocorticoizi); există un risc crescut de ulcer şi hemoragie a tractului gastro-intestinal;
- diuretice–medicamente care favorizează eliminarea apei din organism (cum este furosemida);
- litiu (un medicament utilizat în tratamentul depresiei);
- digoxina (medicament pentru creşterea forţei de contracţie a muşchiului inimii);
- fenitoina (medicament pentru tratarea convulsiilor);
- derivaţi de sulfoniluree (medicamente pentru scăderea glicemiei); deşi până în prezent nu au fost descrise interacţiuni între ibuprofen şi derivaţii de sulfoniluree, în cazul administrării în asociere a acestor medicamente, valorile glicemiei trebuie verificate, ca precauţie.
- tacrolimus, deoarece există riscul lezării rinichilor;
- zidovudina (medicament pentru tratamentul SIDA); există un risc crescut de hemoragii la nivelul articulaţiilor şi de vânătăi la pacienţii hemofilici cu infecţie HIV;
- medicamente care conţin probenecid sau sulfinpirazonă (medicamente pentru tratarea gutei); acestea pot întârzia excreţia de ibuprofen putând conduce la o posibilă acumularea de ibuprofen în organism şi creşterea reacţiilor adverse ale acestuia;
- metotrexat (utilizat în tratamentul cancerului sau poliartritei reumatoide);
- ciclosporină (un medicament utilizat pentru supresia sistemului imunitar);
- trimetoprim (un medicament utilizat în tratarea infecţiilor).

Alte medicamente pot influenţa sau pot fi influenţate de tratamentul cu PADUDEN Forte. De aceea, întotdeauna trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a utiliza PADUDEN Forte împreună cu alte medicamente.

PADUDEN Forte împreună cu alimente şi băuturi
Drajeurile se înghit întregi, cu un pahar cu apă, preferabil după masă. Dacă este posibil, trebuie să nu consumaţi alcool etilic în timpul tratamentului cu PADUDEN Forte, deoarece reacţiile adverse, în special cele care afectează tractul gastro-intestinal sau sistemul nervos central, sunt accentuate.

Administrarea de PADUDEN Forte 400 mg drajeuri în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Medicamentul este contraindicat în ultimele 4 luni de sarcină şi nu este recomandat în timpul alăptării. Puteţi utiliza ibuprofen numai în primele 5 luni de sarcină dacă este absolut necesar şi numai după ce aţi discutat cu medicul dumneavoastră, sub stricta supraveghere a acestuia.
PADUDEN Forte aparţine unui grup de medicamente (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) care pot afecta fertilitatea la femei. Acest efect este reversibil la întreruperea tratamentului.

Prezentare ambalaj:

PADUDEN Forte se prezintă sub formă de drajeuri alungite, biconvexe, de culoare albă.

Cutie cu un blister din PVC-PVDC/Al a 12 drajeuri.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 30ºC, în ambalajul original.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă ibuprofenum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu PADUDEN Forte 400 mg drajeuri(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul PADUDEN Forte 400 mg drajeuri vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.