Prospect Perfalgan 10 mg/ml, solutie perfuzabila
Substanța activă: paracetamolum
Clasa ATC: [N02BE]:
sistemul nervos >>
analgezice >>
analgezice antipiretice >>
analide (inclusiv combinatii)
Grupa farmaceutică: alte analgezice si antipiretice, anilide (inclusiv combinatii)
Indicații Perfalgan 10 mg/ml, solutie perfuzabila:
Perfalgan este indicat pentru tratamentul pe termen scurt al durerii moderate, mai ales în urma unei intervenţii chirurgicale şi pentru tratamentul pe termen scurt al febrei, atunci când administrarea intravenoasă este justificată clinic de către nevoia de a trata urgent durerea sau hipertermia şi/sau nu este posibilă administrarea pe alte căi.Contraindicații:
Perfalgan este contraindicat:- la pacienţii cu hipersensibilitate la paracetamol sau la clorhidratul de propacetamol (precursor al paracetamolului) şi la oricare dintre excipienţii medicamentului
- în cazurile de insuficienţă hepatocelulară severă.
Administrare Perfalgan 10 mg/ml, solutie perfuzabila:
Administrare intravenoasă.Flaconul cu 100 ml soluţie perfuzabilă este destinat utilizării la adulţi, adolescenţi şi copii cu greutate peste 33 kg (aproximativ 11 ani).
Flaconul cu 50 ml soluţie perfuzabilă este destinat utilizării la copii cu greutate între 10 kg (aproximativ 1 an) şi 33 kg.
Doze:
- adolescenţi şi adulţi cu greutate peste 50 kg: doza recomandată este de 1 g paracetamol/administrare, adică un flacon de 100 ml soluţie perfuzabilă Perfalgan 10 mg/ml, de până la 4 ori/zi. Doza maximă zilnică nu trebuie să depăşească 4 g paracetamol (4 flacoane a câte 100 ml soluţie perfuzabilă Perfalgan 10 mg/ml).
- copii cu greutate peste 33 kg (aproximativ 11 ani), adolescenţi şi adulţi cu greutate sub 50 kg: 15 mg paracetamol/kg şi administrare, adică 1,5 ml soluţie perfuzabilă Perfalgan 10 mg/ml/kg, de până la 4 ori pe zi. Intervalul minim dintre administrări trebuie să fie de 4 ore. Doza maximă zilnică nu trebuie să depăşească 60 mg paracetamol/kg [fără a depăşi 3 g paracetamol (3 flacoane a câte 100 ml soluţie perfuzabilă Perfalgan 10 mg/ml)].
- copii cu greutate peste 10 kg (aproximativ 1 an) şi cu greutate sub 33 kg: 15 mg paracetamol/kg şi administrare, adică 1,5 ml soluţie perfuzabilă Perfalgan 10 mg/ml /kg, de până la 4 ori pe zi. Intervalul minim dintre administrări trebuie să fie de 4 ore. Doza maximă zilnică nu trebuie să depăşească 60 mg paracetamol/kg [fără a depăşi 2 g paracetamol (4 flacoane a câte 50 ml soluţie perfuzabilă Perfalgan 10 mg/ml)].
Insuficienţă renală severă: Se recomandă creşterea inervalului minim dintre administrări la 6 ore atunci când se administrează paracetamol la pacienţii cu insuficienţă renală severă (clearance al creatininei < 30 ml/min) (vezi pct. 5.2).
Mod de administrare:
Soluţia perfuzabilă de paracetamol este administrată în perfuzie intravenoasă cu durată de 15 minute.
Acțiune:
Mecanismul exact al efectelor analgezic şi antipiretic ale paracetamolului nu este încă pe deplin cunoscut; s-ar putea să implice acţiuni centrale şi periferice.Perfalgan asigură debutul ameliorării durerii în decurs de 5-10 minute după începerea administrării. Efectul analgezic maxim este obţinut în decurs de 1 oră şi durata acestuia este, de obicei, 4-6 ore.
Perfalgan reduce febra în decurs de 30 minute după începerea administrării, durata efectului antipiretic fiind de cel puţin 6 ore.
Proprietăţi farmacocinetice
Adulţi:
Absorbţie
Profilul farmacocinetic al paracetamolului este linear în cazul utilizării unor doze de până la 2 g în administrare unică sau repetată timp de 24 ore.
Biodisponibilitatea este similară celei observate în urma administrării în perfuzie a 1 g şi, respectiv, 2 g propacetamol (corespunzător la 500 mg şi, respectiv, 1 g paracetamol). Concentraţiile plasmatice maxime (Cmax) ale paracetamolului sunt observate la sfârşitul celor 15 minute de perfuzie intravenoasă a 500 mg şi 1 g Perfalgan şi sunt de aproximativ 15 μg/ml şi, respectiv, 30 μg/ml.
Distribuţie
Volumul aparent de distribuţie al paracetamolului este de aproximativ 1 l/kg.
Paracetamolul nu este legat în proporţie foarte mate de proteinele plasmatice. În urma administrării în perfuzie a 1 g paracetamol, au fost observate concentraţii semnificative de paracetamol (aproximativ 1,5 μg/ml) în lichidul cefalorahidian după 20 minute de la terminarea perfuziei.
Metabolizare
Paracetamolul este metabolizat în cea mai mare parte în ficat pe 2 căi principale: conjugarea cu acidul glucuronic şi conjugarea cu acidul sulfuric. Cea de-a doua cale este saturată rapid în cazul administrării dozelor ce depăşesc dozele terapeutice. O mică parte (sub 4%) este metabolizat de către citocromul P450 obţinându-se un metabolit reactiv (N-acetil benzachinonimină) care, în condiţii normale este detoxifiat rapid prin rudecere cu glutation şi este eliminat în urină după conjugarea cu cisteină şi acid mercapturic. Totuşi, în cazul supradozajului sever, cantitatea acestui metabolit toxic este crescută.
Eliminare
Metaboliţii paracetamolului sunt excretaţi în principal în urină. 90% din doza administrată este excretată în 24 ore în principal sub formă de glucuronat (60-80%) şi sulfat (20-30%). Mai puţin de 5% este eliminat sub formă nemodificată. Timpul de înjumătăţire plasmatică este de 2,7 ore iar clearance-ul total este de 18 l/h.
Nou-născuţi, sugari şi copii:
Parametrii farmacocinetici ai paracetamolului observaţi la sugari şi copii sunt similari celor observaţi la adulţi, cu excepţia timpului de înjumătăţire plasmatică care este puţin mai scurt (1,5-2 ore) decât la adulţi. La nou-născuţi, timpul de înjumătăţire plasmatică este mai lung decât la sugari, adică aproximativ 3,5 ore. Nou-născuţii, sugarii şi copiii cu vârstă de până la 10 ani excretă mult mai puţin glucuronat şi mult mai mult sulfat decât adulţii. Excreţia totală a paracetamolului şi a metaboliţilor săi este aceeaşi pentru toate vârstele.
Populaţii speciale:
Insuficienţă renală
În caz de insuficienţă renală severă (celarance al creactininei 10-30 ml/min), eliminarea paracetamolului este uşor întârziată, timpul de înjumătăţire prin eliminare variind între 2-5,3 ore. Pentru conjugaţii glucuronaţi şi sulfaţi, viteza de eliminare este de 3 ori mai scăzută la pacienţii cu insuficienţă renală severă decât la voluntarii sănătoşi. De aceea se recomandă creşterea intervalului minim dintre administrări la 6 ore în cazul administrării paracetamolului la pacienţii cu insuficienţă renală severă (clearance al creatininei < 30 ml/min).
Vârstnici
Parametrii farmacocinetici şi metabolizarea paracetamolului nu suferă modificări la vârstnici. Nu este necesară ajustarea dozei în cazul administrării la acest grup de pacienţi.
Date preclinice de siguranţă
Datele preclinice de siguranţă nu indică vreun risc deosebit pentru oameni faţă de informaţiile deja prezentate în punctele anterioare ale acestui RCP.
Studiile de toleranţă locală a Perfalgan efectuate la şobolani şi iepuri au arătat o bună tolerabilitate. Absenţa hipersensibilităţii de contact întârziate a fost evidenţiată la cobai.
Compoziție Perfalgan 10 mg/ml, solutie perfuzabila:
100 ml soluţie perfuzabilă conţin paracetamol 1000 mg.Lista excipienţilor:
- manitol,
- clorhidrat de cisteină monohidrat,
- hidrogenofosfat de disodiu dihidrat,
- hidroxid de sodiu/acid clorhidric,
- apă pentru preparate injectabile.
Precauții:
Paracetamolul trebuie utilizat în caz de :- insuficienţă hepatocelulară,
- insuficienţă renală severă (clearance al creatininei < 30 ml/min),
- etilism cronic,
- malnutriţie cronică (depozite hepatice reduse de glutation),
- deshidratare.
Atenționări:
Se recomandă utilizarea unui tratament analgezic oral imediat ce această cale de administrare poate fi utilizată.Pentru a evita riscul producerii supradozajului, medicul trebuie să se asigure că nu sunt administrate alte medicamente care conţin paracetamol.
Dozele mai mari decât cele recomandate implică riscul de apariţie a tulburărilor hepatice foarte severe. Simptomele clinice şi semnele afectării hepatice sunt observate cel mai devreme după 2-4 şi chiar 6 zile. Tratamentul cu antidot trebuie administrat cât mai devreme posibil.
Reacții adverse ale Perfalgan 10 mg/ml, solutie perfuzabila:
Au fost raportate cazuri foarte rare de reacţii de hipersensibilitate ce pot varia de la simple erupţii cutanate sau urticarie până la şoc anafilactic, iar apariţia acestora face necesară întreruperea tratamentului.Au fost observate cazuri izolate de trombocitopenie.
Supradozajul:
Există risc de producere a supradozajului, mai ales la vârstnici, la copiii mici, la pacienţii cu boală hepatică, etilism cronic, malnutriţie cronică sau la pacienţii care primesc inductori enzimatici. În aceste cazuri supradozajul poate evolua cu deces.În general, simptomele apar în decursul primelor 24 ore şi constau în: greaţă, vărsături, anorexie, paloare, durere abdominală.
Supradozajul, cu peste 7,5 g paracetamol în administrare unică la adulţi sau peste 140 mg paracetamol/kg în administrare unică la copii, determină citoliză hepatică ce poate induce necroză completă şi ireversibilă, ce poate determina insuficienţă hepatocelulară, acidoză metabolică şi encefalopatie ce poate evolua către comă şi deces. Concomitent pot să apară creşteri ale valorilor concentraţiilor plasmatice ale transaminazelor hepatice (AST, ALT), lactat dehidrogenazei şi bilirubinei precum şi scăderea valorilor protrombinemiei ce poate apare la 12-48 ore după administrare.
Simptomele lezării hepatice devin manifeste, de obicei, după 2 zile şi devin maxime după 4-6 zile.
Măsuri terapeutice imediate
Pacientul trebuie spitalizat de urgenţă.
Înaintea începerii tratamentului, trebuie prelevată o probă de sânge pentru determinarea concentraţiei palsmatice a paracetamolului, cât mai dvreme posibil după producerea supradozajului.
Tratamentul include administrarea unui antidot, N-acetilcisteină (NAC) pe cale i.v. sau orală, în primele 10 ore, dacă este posibil, după producerea supradozajului. Totuşi, NAC poate asigura un anumit nivel de protecţie chiar dacă este administrată după 10 ore de la producerea supradozajului, dar în acest caz perioada de tratament trebuie să fie prelungită.
Concomitent se administrează tratamentn simptomatic.
Testele hepatice trebuie efectuate la începutul tratamentului şi trebuie repetate după 24 ore. În majoritatea cazurilor valorile concentraţiilor palsmatice ale transaminazelor revin la normal în 1-2 săptămâni după recuperarea în totalitate a funcţiei hepatice. Totuşi, în cazurile foarte severe poate fi necesar transplantul hepatic.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Probenecidul determină o scăderea de aproape 2 ori a clearace-ului paracetamolului prin inhibiţia conjugării acestuia cu acidul glucuronic. Trebuie avută în vedere scăderea dozei de paracetamol în cazul tratamentului concomitent cu probenecid.Salicilamida poate prelungi timpul de înjumătăţire prin eliminare al paracetamolului.
Administrarea concomitentă a substanţelor cu potenţial inductor enzimatic trebuie făcută cu precauţie.
Utilizarea concomitentă a paracetamolului (4 g/zi timp de cel puţin 4 zile) cu anticoagulantele orale poate determina variaţii uşoare ale valorilor INR. În acest caz trebuie mointorizate valorile INR în timpul administrării concomitente cât şi după întreruperea acesteia.
Administrarea de Perfalgan 10 mg/ml, solutie perfuzabila în sarcină / alaptare:
SarcinaExperienţa clinică referitoare la administrarea intravenoasă a paracetamolului este limitată. Totuşi datele epidemiologice referitoare la admisnitrarea orală a dozelor terapeutice de paracetamol nu indică apariTia unor efecte nedorite asupra sarcinii sau asupra sănătăţii fătului/noului-născut.
Datele prospective referitoare la sarcinile expuse la supradozaj nu au indicat o creştere a riscului de apariţie a malformaţiilor.
Nu au fost efectuale la animale studii de reproducere efectuate cu forme farmaceutice de paracetamol cu administrare intravenoasă.
Tutoşi, Perfalgan trebuie utilizat în perioada de sarcină doar după evaluarea raportului beneficiu terapeutic matern/ risc posibil fetal. În acest caz, dozele recomandate şi durata administrării trebuie monitorizate cu stricteţe.
Alăptarea
După administrare orală, paracetamolul este excretat în cantităţi mici în laptele matern. Nu au fost raportate reacţii adverse la sugari. În consecinţă, Perfalgan poate fi utilizat la femeile care alăptează.
Prezentare ambalaj:
Cutie cu 12 flacoane a câte 50 ml soluţie perfuzabilă.Cutie cu 12 flacoane a câte 100 ml soluţie perfuzabilă.
Alte medicamente cu substanța activă paracetamolum:
- PROSINUS 150 mg/5 ml soluţie orală
- Supofen 40 mg/ml suspensie orală
- EFERALGAN ADULTE 600, compr. eff
- Paracetamol LPH 500 mg (Labormed), comprimate
- FEBRICET, sirop
- Paracetamol Sandoz comprimate
- Paracetamol Infomed 10 mg/ml soluţie perfuzabilă
- Calpol 6 Plus 250 mg/5 ml suspensie orala
- Paracetamol Santa 500 mg, comprimate
- Paracetamol Centrofarm 500 mg comprimate
- Efferalgan Jeune 150mg, sup
- PARACETAMOL MIXTUR, sol.int.
- Paracetamol Actavis 10 mg/ml soluţie perfuzabilă
- Paracetamol Sintofarm 500 mg supozitoare
- INFANT`S TYLENOL, sol. int.
- Efferalgan 1000 mg comprimate efervescente
- Paracetamol Sintofarm 125 mg, 250 mg supozitoare
- PANADOL, compr.
- Calpol 3 Plus suspensie orala
- CHILDREN`S CHEWABLE NON-ASPIRIN, compr. mast.
- Paracetamol Atb 250 mg supozitoare
- Defebryl 500 mg, comprimate
- Paracetamol Sintofarm 500 mg comprimate
- Paracetamol Farmalider 500 mg comprimate
- Efferalgan 80mg, sup
- Sanador pentru copii 150 mg/5 ml soluţie orală
- SIFENOL-80, compr.
- PARACETAMOL, -EXTRA FORT, compr. mast.
- Paracetamol Panpharma 10 mg/ml soluţie perfuzabilă
- Paracetamol Atb 125 mg supozitoare
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Perfalgan 10 mg/ml, solutie perfuzabila(din aceeași clasă):
- Acamol 10 mg/ml soluţie perfuzabilă
- ADOL, sirop
- ADOL, sol. int.
- ALDOLOR, sirop
- Algozone Forte, comprimate
- Antalgic comprimate
- Antigripal PC
- Antinevralgic Sinus comprimate filmate
- Apap 500 mg, comprimate filmate
- Apap 500 mg/65 mg, comprimate filmate
- Apap C 500 mg/300 mg comprimate efervescente
- Bioflu baby 120 mg/5 ml sirop
- Caffetin COLDmax 1000 mg/12,2 mg pulbere pentru soluţie orală, în plic
- CAFFETIN comprimate
- Calma Forte, comprimate
- CALMAFORTE, compr.
- Calmant Forte, comprimate
- Calpol 3 Plus suspensie orala
- Calpol 6 Plus 250 mg/5 ml suspensie orala
- cemolPLUS 500 mg/3 mg comprimate
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Perfalgan 10 mg/ml, solutie perfuzabila vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!