Prospect Osagrand 150 mg comprimate filmate

Substanța activă: acidum ibandronicum
Producator: Zentiva, k.s., Republica Cehă
Clasa ATC: [M05BA]: sistemul muscular-scheletic >> medicamente pentru tratamentul afectiunilor osoase >> medicamente implicate in metabolismul mineral >> biofosfati
Osagrand aparţine grupului de medicamente denumite bifosfonaţi. Acesta conţine substanţa activă acid ibandronic.

Osagrand poate inhiba pierderea osoasă prin oprirea pierderii suplimentare şi determină creşterea masei osoase la majoritatea femeilor care utilizează acest medicament, chiar dacă nu pot vedea sau simţi diferenţa.

Osagrand poate ajuta la scăderea posibilităţii de rupere a oaselor (fracturi). Această scădere a riscului a fost demonstrată pentru fracturile vertebrale, dar nu şi pentru fracturile de şold.

Indicații Osagrand 150 mg comprimate filmate:

Vi s-a prescris Osagrand pentru tratamentul osteoporozei care apare după menopauză, deoarece aveţi un risc crescut de fractură. Osteoporoza se manifestă prin subţierea şi slăbirea oaselor, care este mai frecventă la femei după menopauză. La menopauză, ovarele nu mai produc hormonul feminin, estrogen, care ajută la păstrarea stării de sănătate a scheletului. Cu cât femeile ajung mai devreme la menopauză, cu atât riscul de fracturi osteoporotice este mai mare.

Alţi factori care pot creşte riscul de fractură includ:
- alimentaţia având un conţinut insuficient de calciu şi vitamina D
- fumatul sau consumul de alcool în cantităţi mari
- lipsa de mişcare sau a exerciţiului fizic
- istoric familial de osteoporoză.

Un stil de viaţă sănătos vă ajută, de asemenea, să obţineţi un maxim de beneficiu de la tratamentul dumneavoastră. Acesta include:
- o alimentaţie echilibrată, bogată în calciu şi vitamina D,
- mersul pe jos sau orice tip de exerciţiu fizic,
- absenţa fumatului şi diminuarea consumului de alcool.

Contraindicații:

Nu luaţi Osagrand dacă
• sunteţi alergică la acid ibandronic sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
• aveţi anumite probleme la nivelul căii prin care înghiţiţi alimentele/esofagului, cum sunt îngustarea acestuia sau dificultate la înghiţire.
• nu puteţi să staţi în şezut sau în picioare timp de cel puţin o oră (60 minute) în continuu.
• aveţi sau aţi avut în trecut valori mici ale concentraţiei calciului în sânge. Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Administrare Osagrand 150 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală de Osagrand este de un comprimat o dată pe lună.

Cum să luaţi comprimatul lunar
Este important să urmaţi cu atenţie aceste instrucţiuni. Acestea sunt concepute pentru a favoriza ajungerea rapidă a comprimatului care conţine acid ibandronic în stomac, astfel încât să fie mai puţin probabilă apariţia iritaţiei.
- Luaţi un comprimat Osagrand 150 mg o dată pe lună.
- Alegeţi o zi a lunii de care vă este uşor să vă amintiţi. Puteţi alege fie aceeaşi dată (cum ar fi prima zi a fiecărei luni) sau aceeaşi zi (cum ar fi prima duminică a fiecărei luni) pentru a lua comprimatul Osagrand. Alegeţi data care se potriveşte cel mai bine programului dumneavoastră.
- Luaţi comprimatul Osagrand la cel puţin 6 ore după ce aţi mâncat sau băut ceva, cu excepţia apei.
- Luaţi comprimatul Osagrand
• după ce vă treziţi dimineaţa şi
• înainte de a consuma orice aliment sau băutură (pe stomacul gol)
- Înghiţiţi comprimatul cu un pahar plin cu apă (cel puţin 180 ml). Nu luaţi comprimatul cu apă cu o concentraţie crescută de calciu, suc de fructe sau orice alte băuturi. Dacă există suspiciuni cu privire la posibile valori mari ale calciului în apa de la robinet (apă dură), se recomandă să se utilizeze apă îmbuteliată, cu un conţinut scăzut de minerale.
- Înghiţiţi comprimatul întreg – nu mestecaţi, nu zdrobiţi şi nu lăsaţi comprimatul să se dizolve în gură.
- În următoarea oră (60 minute) după ce aţi luat comprimatul
• nu staţi culcată; dacă nu staţi în poziţie verticală (în şezut sau în picioare), o parte din medicament poate ajunge înapoi în esofag
• nu consumaţi niciun aliment
• nu consumaţi nicio băutură (cu excepţia apei, dacă vă este sete)
• nu luaţi niciun alt medicament
- După ce aţi aşteptat o oră, puteţi consuma alimente sau băuturi. După ce aţi mâncat, puteţi să staţi culcată, dacă doriţi, şi puteţi lua celelalte medicamente de care aveţi nevoie.

Continuarea tratamentului cu Osagrand
Este important să continuaţi să luaţi Osagrand în fiecare lună, atât timp cât vă recomandă medicul dumneavoastră.
După 5 ani de administrare a Osagrand, va rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru a evalua dacă trebuie să continuaţi să luaţi Osagrand.

Dacă luaţi mai mult Osagrand decât trebuie
Dacă aţi luat din greşeală mai mult de un comprimat, beţi un pahar plin cu lapte şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Nu vă provocaţi vărsături şi nu staţi culcată – aceste lucruri pot determina iritaţia esofagului de către Osagrand.

• Dacă uitaţi să luaţi Osagrand Dacă uitaţi să luaţi comprimatul în dimineaţa zilei stabilite, nu luaţi un comprimat mai târziu în aceeaşi zi. Verificaţi însă calendarul şi aflaţi când este planificată următoarea doză.

• Dacă aţi uitat să luaţi comprimatul în ziua stabilită şi mai sunt doar 1 până la 7 zile până la momentul în care este planificată următoarea doză...

Nu luaţi niciodată două comprimate de Osagrand în decursul aceleiaşi săptămâni. Trebuie să aşteptaţi până în momentul în care aţi planificat să luaţi următoarea doză şi luaţi-o ca de obicei; apoi continuaţi să luaţi un comprimat o dată pe lună, în zilele planificate, pe care vi le-aţi marcat pe calendar.

• Dacă aţi uitat să luaţi comprimatul în ziua stabilită şi sunt mai mult de 7 zile până la momentul în care aţi planificat să luaţi următoarea doză... Trebuie să luaţi un comprimat în dimineaţa zilei următoare celei în care v-aţi amintit; apoi continuaţi să luaţi un comprimat o dată pe lună, în zilele planificate, pe care vi le-aţi marcat pe calendar.

Compoziție Osagrand 150 mg comprimate filmate:

- Substanţa activă este acidul ibandronic. Un comprimat filmat conţine acid ibandronic 150 mg (sub formă de monohidrat de sodiu).
- Celelalte componente sunt: nucleu: Ludipress (lactoză, povidonă, crospovidonă), stearat de magneziu şi film: Opadry II 85F18422 White (amestec de polietilenglicol, dioxid de titan, talc şi alcool polivinilic).

Precauții:

Unele persoane trebuie să aibă grijă deosebită în timp ce utilizează Osagrand. Înainte să luaţi Osagrand, adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă:
- aveţi orice tulburări ale metabolismului mineralelor (cum este deficitul de vitamină D).
- rinichii dumneavoastră nu funcţionează normal.
- aveţi dificultăţi la înghiţire sau probleme digestive.
- urmaţi tratament stomatologic sau vi se va efectua o intervenţie chirurgicală stomatologică, spuneţi-i dentistului dumneavoastră că urmaţi tratament cu Osagrand. Dacă aveţi cancer, spuneţi-i, de asemenea, dentistului dumneavoastră.

Pot să apară iritaţie, inflamaţie sau ulceraţie la nivelul căii prin care înghiţiţi alimentele/esofagului, adesea cu simptome de durere severă în piept, durere severă la înghiţirea alimentelor şi/sau băuturilor, greaţă severă sau vărsături, în special dacă nu beţi un pahar plin cu apă şi/sau dacă vă aşezaţi în poziţia culcat la mai puţin de o oră după ce aţi luat Osagrand. Dacă observaţi apariţia acestor simptome, opriţi administrarea Osagrand şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Copii şi adolescenţi
Nu administraţi Osagrand copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Puteţi conduce vehicule şi să folosiţi utilaje, deoarece este de aşteptat ca Osagrand să nu aibă influenţă sau să aibă influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Osagrand conţine lactoză.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide (discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Osagrand 150 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave – este posibil să aveţi nevoie de tratament medical de urgenţă:

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane):
- durere severă în piept, durere severă după ce înghiţiţi alimente sau băuturi, greaţă severă sau vărsături, dificultate la înghiţire. Este posibil să aveţi o inflamaţie severă a căii prin care înghiţiţi alimentele/esofagului, care poate fi însoţită de leziuni sau de îngustarea acestuia.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane):
- mâncărime, umflare a feţei, buzelor, limbii şi gâtului, cu dificultăţi de respiraţie.
- inflamaţie şi durere persistentă la nivelul ochilor.
- durere nouă, senzaţie de slăbiciune sau disconfort la nivelul coapsei, şoldului sau zonei inghinale. Puteţi avea semne timpurii ale unei posibile fracturi neobişnuite de femur.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane):
- durere sau leziuni la nivelul gurii sau maxilarului. Puteţi avea semne timpurii ale unor probleme severe ale maxilarului (necroza (moartea ţesutului osos) osului maxilarului).
- reacţie alergică gravă, care vă poate pune viaţa în pericol.
- necroza osului canalului auditiv extern. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți durere la nivelul urechii, secreție din ureche și/sau infecție a urechii. Acestea ar putea fi semne ale deteriorării oaselor de la nivelul urechii.
- reacţii adverse grave pe piele.

Alte reacţii adverse posibile

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
- durere de cap.
- senzaţie de arsuri în capul pieptului, disconfort la înghiţire, durere de stomac sau durere abdominală (pot fi provocate de o inflamaţie la nivelul stomacului), indigestie, greaţă, diaree (scaune moi).
- crampe musculare, rigiditate a articulaţiilor şi membrelor.
- simptome asemănătoare gripei, incluzând febră, tremurături şi frisoane, senzaţie de disconfort, dureri ale oaselor, muşchilor şi articulaţiilor. Adresaţi-vă unei asistente medicale sau unui medic dacă oricare dintre aceste reacţii devine supărătoare sau durează mai mult de câteva zile.
- erupţie trecătoare pe piele.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane):
- ameţeală.
- flatulenţă (gaze, senzaţie de balonare).
- durere de spate.
- senzaţie de oboseală şi extenuare.
- crize de astm.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane):
- inflamaţie a duodenului (prima porţiune a intestinului), care determină durere de stomac.
- urticarie.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. În special:
- suplimente care conţin calciu, magneziu, fier sau aluminiu, deoarece pot influenţa efectele Osagrand.
- acid acetilsalicilic şi alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) (incluzând ibuprofen, diclofenac sodic şi naproxen), care pot determina iritaţia stomacului şi a intestinului. Osagrand poate, de asemenea, determina aceeaşi reacţie. De aceea, în timp ce luaţi Osagrand, trebuie să aveţi grijă deosebită dacă luaţi şi medicamente analgezice sau antiinflamatoare.

După ce înghiţiţi, o dată pe lună, comprimatul Osagrand, aşteptaţi 1 oră înainte de a lua orice alt medicament, incluzând comprimate pentru indigestie, suplimente care conţin calciu sau vitamine.

Osagrand împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Nu luaţi Osagrand împreună cu alimente. Osagrand este mai puţin eficace dacă este luat împreună cu alimente.
Puteţi bea apă, dar nu şi alte băuturi.

După ce aţi luat Osagrand, vă rugăm să aşteptaţi o oră înainte să începeţi să mâncaţi şi să beţi alte lichide (vezi pct. Cum să luaţi Osagrand).

Administrarea de Osagrand 150 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Osagrand este indicat numai la femeile aflate în perioada post-menopauză şi nu trebuie luat de femeile care încă mai pot avea un copil.
Nu luaţi Osagrand dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Osagrand se prezintă sub formă de comprimate filmate alungite, biconvexe, de culoare albă.

Mărimi de ambalaj
1, 3 sau 6 comprimate filmate
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după ”EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă acidum ibandronicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Osagrand 150 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Osagrand 150 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.