Prospect Osagrand 3 mg/3 ml soluţie injectabilă

Substanța activă: acidum ibandronicum
Producator: Zentiva, k.s., Republica Cehă
Clasa ATC: [M05BA]: sistemul muscular-scheletic >> medicamente pentru tratamentul afectiunilor osoase >> medicamente implicate in metabolismul mineral >> biofosfati
Osagrand aparţine grupului de medicamente denumite bifosfonaţi. Acesta conţine substanţa activă acid ibandronic.

Osagrand poate inhiba pierderea osoasă prin oprirea pierderii suplimentare şi determină creşterea masei osoase la majoritatea femeilor care utilizează acest medicament, chiar dacă nu pot vedea sau simţi diferenţa.

Osagrand poate ajuta la scăderea posibilităţii de rupere a oaselor (fracturi). Această scădere a riscului a fost demonstrată pentru fracturile vertebrale, dar nu şi pentru fracturile de şold.

Indicații Osagrand 3 mg/3 ml soluţie injectabilă:

Vi s-a prescris Osagrand pentru tratamentul osteoporozei care apare după menopauză, deoarece aveţi un risc crescut de fractură. Osteoporoza se manifestă prin subţierea şi slăbirea oaselor, care este mai frecventă la femei după menopauză. La menopauză, ovarele nu mai produc hormonul feminin, estrogen, care ajută la păstrarea stării de sănătate a scheletului. Cu cât femeile ajung mai devreme la menopauză, cu atât riscul de fracturi osteoporotice este mai mare.

Alţi factori care pot creşte riscul de fractură includ:
- alimentaţia având un conţinut insuficient de calciu şi vitamina D
- fumatul sau consumul de alcool în cantităţi mari
- lipsa de mişcare sau a exerciţiului fizic
- istoric familial de osteoporoză.

Un stil de viaţă sănătos vă ajută, de asemenea, să obţineţi un maxim de beneficiu de la tratamentul dumneavoastră. Acesta include:
- o alimentaţie echilibrată, bogată în calciu şi vitamina D,
- mersul pe jos sau orice tip de exerciţiu fizic,
- absenţa fumatului şi diminuarea consumului de alcool.

Contraindicații:

Nu vi se va administra Osagrand dacă
- aveţi sau aţi avut în trecut valori mici ale concentraţiei calciului în sânge. Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
- sunteţi alergică la acid ibandronic sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Administrare Osagrand 3 mg/3 ml soluţie injectabilă:

Doza recomandată de Osagrand soluţie injectabilă pentru administrare intravenoasă este de 3 mg (1 fiolă) la interval de 3 luni.

Injecţia trebuie administrată într-o venă de către un medic sau personal medical calificat/cu experienţă. Nu vă administraţi singură injecţia.

Soluţia injectabilă trebuie administrată numai într-o venă şi nicăieri în altă parte a corpului.

Continuarea tratamentului cu Osagrand
Pentru obţinerea unui beneficiu maxim de la tratament, este important să vi se administreze Osagrand la interval de 3 luni, atât timp cât vă recomandă medicul dumneavoastră. Osagrand poate trata osteoporoza numai atât timp cât vi se administrează, chiar dacă dumneavoastră nu veţi putea să vedeţi sau să simţiţi diferenţa. După 5 ani de administrare a Osagrand, va rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru a evalua dacă trebuie să continuaţi să vi se administreze Osagrand.

De asemenea, trebuie să luaţi suplimente de calciu sau vitamina D, aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Dacă vi se administrează prea mult Osagrand
Pot să apară concentraţii reduse de calciu, fosfor sau magneziu în sânge. Medicul dumneavoastră poate să înceapă să corecteze aceste modificări şi poate să vă administreze o injecţie care conţine aceste minerale.

Dacă aţi omis administrarea unei doze de Osagrand
Trebuie să vă programaţi pentru a vi se administra următoarea injecţie, cât mai curând posibil. După aceasta, reveniţi la administrarea injecţiilor la interval de 3 luni de la data celei mai recente injecţii.

Compoziție Osagrand 3 mg/3 ml soluţie injectabilă:

- Substanţa activă este acidul ibandronic. O fiolă a 3 ml soluţie conţine acid ibandronic 3 mg (sub formă de ibandronat de sodiu monohidrat 3,375 mg).
- Celelalte componente sunt clorură de sodiu, acid acetic, acetat de sodiu trihidrat şi apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Unele persoane trebuie să aibă grijă deosebită în timp ce utilizează Osagrand. Înainte să vi se administreze Osagrand, adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă
- aveţi sau aţi avut vreodată orice problemă cu rinichii, insuficienţă renală sau a fost necesar să efectuaţi şedinţe de dializă, sau dacă aţi avut orice altă boală care vă poate afecta rinichii - aveţi orice tulburări ale metabolismului mineralelor (cum este deficitul de vitamină D).
- trebuie să luaţi suplimente de calciu sau vitamina D în timpul tratamentului cu Osagrand. Dacă nu puteţi să faceţi acest lucru, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră.
- urmaţi tratament stomatologic sau vi se va efectua o intervenţie chirurgicală stomatologică, spuneţi-i dentistului dumneavoastră că urmaţi tratament cu Osagrand. Dacă aveţi cancer, spuneţi-i, de asemenea, dentistului dumneavoastră.
- aveţi afecţiuni ale inimii, iar medicul v-a recomandat să scădeţi consumul zilnic de lichide.

La pacienţii cărora li s-a administrat acid ibandronic intravenos, au fost raportate cazuri grave, uneori letale, de reacţii alergice. Dacă manifestaţi unul dintre următoarele simptome, cum sunt scurtarea respiraţiei/dificultăţi de respiraţie, senzaţie de nod în gât, umflarea limbii, ameţeli, senzaţie de pierdere a conştienţei, înroşirea sau umflarea feţei, erupţie trecătoare pe piele, greaţă şi vărsături, trebuie să informaţi imediat medicul sau asistenta medicală (vezi punctul 4).

Copii şi adolescenţi
Osagrand nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Puteţi conduce vehicule şi să folosiţi utilaje, deoarece este de aşteptat ca Osagrand să nu aibă influenţă sau să aibă influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Osagrand conţine sodiu, < 1 mmol (23 mg) pe doză (3 ml), adică practic „nu conţine sodiu”.

Reacții adverse ale Osagrand 3 mg/3 ml soluţie injectabilă:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave – este posibil să aveţi nevoie de tratament medical de urgenţă:

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane):
- mâncărime, umflare a feţei, buzelor, limbii şi gâtului, cu dificultăţi de respiraţie.
- inflamaţie şi durere persistentă la nivelul ochilor (dacă se prelungeşte).
- durere nouă, senzaţie de slăbiciune sau disconfort la nivelul coapsei, şoldului sau zonei inghinale. Puteţi avea semne timpurii ale unei posibile fracturi neobişnuite de femur.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane):
- durere sau leziuni la nivelul gurii sau maxilarului. Puteţi avea semne timpurii ale unor probleme severe ale maxilarului (necroza (moartea ţesutului osos) osului maxilarului).
- reacţie alergică gravă, care vă poate pune viaţa în pericol
- necroza osului canalului auditiv extern. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți durere la nivelul urechii, secreție din ureche și/sau infecție a urechii. Acestea ar putea fi semne ale deteriorării oaselor de la nivelul urechii.
- reacţii grave pe piele.

Alte reacţii adverse posibile

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
- durere de cap.
- durere de stomac (cum este gastrita) sau durere abdominală, indigestie, greaţă, diaree (scaune moi) sau constipaţie.
- dureri musculare, articulare sau dureri de spate.
- senzaţie de oboseală şi extenuare.
- simptome asemănătoare gripei (inclusiv febră, tremurături şi frisoane, senzaţie de disconfort, oboseală, dureri ale oaselor, muşchilor şi articulaţiilor. Adresaţi-vă unei asistente medicale sau unui medic dacă oricare dintre aceste reacţii devine supărătoare sau durează mai mult de câteva zile.
- erupţie trecătoare pe piele.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane):
- inflamaţia unei vene.
- durere sau leziune la locul injectării.
- durere osoasă.
- senzaţie de slăbiciune
- crize de astm.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane):
- urticarie.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Administrarea de Osagrand 3 mg/3 ml soluţie injectabilă în sarcină / alaptare:

Osagrand este indicat numai la femeile aflate în perioada post-menopauză şi nu trebuie administrat la femeile care încă mai pot avea un copil.
Nu luaţi Osagrand dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Osagrand 3 mg/3 ml soluţie injectabilă se prezintă sub formă de soluţie incoloră, lipsită de particule, în fiolă incoloră.
Fiecare fiolă conţine 3 ml soluţie.

Mărimi de ambalaj: 1 sau 4 fiole.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi fiolă după ”EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Persoana care vă administrează soluţia injectabilă trebuie să arunce orice soluţie neutilizată şi să pună fiola utilizată într-un recipient corespunzător pentru colectarea deşeurilor.
Alte medicamente cu substanța activă acidum ibandronicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Osagrand 3 mg/3 ml soluţie injectabilă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Osagrand 3 mg/3 ml soluţie injectabilă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.