Prospect Ossica 3 mg soluţie injectabilă în seringă preumplută

Substanța activă: acidum ibandronicum
Producator: Gedeon Richter Plc., Ungaria
Clasa ATC: [M05BA]: sistemul muscular-scheletic >> medicamente pentru tratamentul afectiunilor osoase >> medicamente implicate in metabolismul mineral >> biofosfati
Ossica aparţine unui grup de medicamente denumit bifosfonaţi. Ossica conţine substanţa activă acid ibandronic.

Ossica poate reduce pierderea osoasă prin oprirea pierderii suplimentare şi prin creşterea masei osoase la majoritatea femeilor la care se administrează, chiar dacă acestea nu vor putea vedea sau simţi o diferenţă. Ossica poate ajuta la scăderea posibilităţii de rupere a oaselor (fracturi). Această reducere a fracturilor a fost demonstrată pentru coloana vertebrală, dar nu şi pentru şold.

Indicații Ossica 3 mg soluţie injectabilă în seringă preumplută:

Ossica vă este prescris pentru tratamentul osteoporozei din perioada de postmenopauzǎ, deoarece aveţi un risc crescut de fracturi.
Osteoporoza este o subţiere şi slăbire a oaselor, care se produce frecvent la femei după menopauză. La menopauză, ovarele femeii nu mai produc hormonul feminin estrogen, care ajută la păstrarea stării de sănătate a scheletului. Cu cât o femeie ajunge mai devreme la menopauză, cu atât este mai mare riscul de fracturi cauzate de osteoporoză.

Alţi factori care pot creşte riscul de fractură includ:
- alimentaţie cu un conţinut insuficient de calciu şi vitamina D
- fumatul sau consumul de alcool etilic în cantităţi prea mari
- lipsa de mişcare sau a exerciţiului fizic
- istoric de osteoporoză în familie

De asemenea, un stil de viaţă sănătos vă va ajuta să obţineţi beneficiul maxim de la tratamentul dumneavoastră. Acesta include:
- alimentaţie echilibrată, bogată în calciu şi în vitamina D
- mersul pe jos sau exerciţiul fizic
- lipsa fumatului şi a consumului de alcool etilic în cantităţi mari.

Contraindicații:

Nu vi se va administra Ossica
- dacă aveţi sau aţi avut în trecut concentraţii scăzute ale calciului în sânge. Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
- dacă sunteţi alergicǎ la acid ibandronic sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament

Administrare Ossica 3 mg soluţie injectabilă în seringă preumplută:

Doza de Ossica recomandată pentru injecţie intravenoasă este de 3 mg (o seringă preumplută) administrată o dată, la interval de 3 luni.

Injecţia trebuie administrată în venă de către un medic sau o asistentă medicală. Nu vă administraţi singură injecţia.

Soluţia injectabilă trebuie administrată numai în venă şi nicăieri în altă parte a corpului.

Continuarea tratamentului cu Ossica
Pentru obţinerea beneficiului maxim al tratamentului este important să vi se administreze în continuare injecţiile la interval de 3 luni, atât timp cât vă este prescris de medicul dumneavoastră. Ossica poate trata osteoporoza doar pe perioada în care vi se administrează în continuare tratamentul, chiar dacă nu veţi putea vedea sau simţi o diferenţă. După 5 ani de administrare a Ossica, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră referitor la continuarea tratamentului cu Ossica.

De asemenea, trebuie să luaţi suplimente cu calciu şi vitamina D, aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Dacă vi se administrează mai mult Ossica decât trebuie
Puteţi prezenta concentraţii mici ale calciului, fosfaţilor sau magneziului în sânge. Medicul dumneavoastră poate lua măsuri pentru a corecta aceste modificări şi vă poate administra o injecţie care conţine aceste minerale.

Dacă uitaţi să utilizaţi Ossica
Trebuie să vă programaţi pentru a vi se administra următoarea injecţie cât mai curând posibil. După aceasta, reveniţi la administrarea injecţiilor la interval de 3 luni de la data celei mai recente injecţii.

Compoziție Ossica 3 mg soluţie injectabilă în seringă preumplută:

– Substanţa activă este acid ibandronic. O seringă preumplută conţine acid ibandronic 3 mg (sub formă de ibandronat de sodiu monohidrat 3,375 mg) în 3 ml soluţie. 1 ml soluţie injectabilă conţine acid ibandronic 1 mg.
– Celelalte componente sunt: clorură de sodiu, acid acetic glacial, acetat de sodiu trihidrat şi apă pentru preparate injectabile, hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pH-ului) şi acid clorhidric diluat (pentru ajustarea pH-ului).

Precauții:

O reacţie adversă denumită osteonecroză de maxilar (OM), (leziuni osoase la nivelul maxilarului) a fost raportată foarte rar în perioada ulterioară punerii pe piaţă la pacientele care utilizează acid ibandronic pentru osteoporoză. OM poate apărea, de asemenea, după oprirea tratamentului.

Este important să încercaţi să preveniţi apariţia OM, deoarece este o afecţiune dureroasă, care poate fi dificil de tratat. Pentru a reduce riscul dezvoltării osteonecrozei de maxilar, există câteva precauţii pe care trebuie să le luați.

Înainte de administrarea tratamentului, spuneţi medicului dumneavoastră/asistentului medical (cadrului medical) dacă:
- aveţi probleme la nivelul gurii sau dinţilor, precum sănătate orală precară, boli ale gingiei sau aţi planificat o extracţie dentară
- nu beneficiaţi de îngrijire stomatologică de rutină sau nu aţi făcut de mult timp un control stomatologic
- sunteţi fumătoare (deoarece acest lucru poate creşte riscul problemelor dentare)
- aţi fost tratată anterior cu bifosfonat (utilizat pentru a trata sau a preveni afecţiunile osoase)
- luaţi medicamente numite corticosteroizi (de exemplu prednisolon sau dexametazonă)
- aveţi cancer.

Medicul dumneavoastră poate solicita să efectuaţi un control stomatologic înainte de a începe tratamentul cu Ossica.

În timpul tratamentului, trebuie să menţineţi o bună igienă orală (inclusiv periajul regulat al dinţilor) şi să efectuaţi controale stomatologice de rutină. În cazul în care purtaţi proteză, aceasta trebuie să se potrivească corespunzător. Dacă sunteţi sub tratament stomatologic sau vi se va efectua o intervenţie chirurgicală stomatologică (de exemplu extracţie dentară), informaţi-vă medicul cu privire la tratamentul stomatologic şi spuneţi medicului stomatolog că sunteţi tratată cu Ossica.

Contactaţi imediat medicul sau medicul stomatolog în cazul în care aveţi probleme la nivelul gurii sau dinţilor, precum mobilitate dentară, durere sau umflare, ulceraţii care nu se vindecă sau secreţii, deoarece acestea ar putea fi semne ale osteonecrozei de maxilar.

Unele paciente trebuie să aibă grijă deosebită în timp ce utilizează Ossica. Înainte de a vi se administra Ossica, adresaţi-vă medicului dumneavoastră:
- dacă aveţi sau aţi avut vreodată probleme cu rinichii, insuficienţă renală sau aţi avut nevoie de dializă, sau dacă aveţi orice altă boală care vă poate afecta rinichii.
- dacă aveţi orice tulburare a metabolismului mineral (cum este deficitul de vitaminǎ D).
- trebuie să luaţi calciu şi suplimente cu vitamina D în timpul tratamentului cu Ossica. Dacă nu puteţi să faceţi acest lucru, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră.
- dacă aveţi afecţiuni ale inimii, iar medicul v-a recomandat să scădeţi consumul zilnic de lichide.

La pacienţii cărora li s-a administrat acid ibandronic intravenos au fost raportate cazuri grave, uneori letale de reacţii alergice. Dacă manifestaţi unul dintre următoarele simptome, cum sunt: scurtare a respiraţiei/dificultăţi la respiraţie, senzaţie de nod în gât, umflare a limbii, ameţeli, senzaţie de pierdere a cunoştinţei, înroşire sau umflare a feţei, erupţii trecătoare pe piele, greaţă şi vărsături trebuie să informaţi imediat medicul sau asistenta medicală.

Copii şi adolescenţi
Ossica nu trebuie administrat la copii sau adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Puteţi conduce vehicule şi să folosiţi utilaje deoarece este de aşteptat ca Ossica să nu aibă nicio influenţă sau să aibă o influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Ossica conţine sodiu.
Ossica 3 mg soluţie injectabilǎ în seringǎ preumplutǎ conţine sodiu, <1 mmol (23 mg) per doză (3 ml), adică practic „nu conţine sodiu”.

Reacții adverse ale Ossica 3 mg soluţie injectabilă în seringă preumplută:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Spuneţi imediat unui medic sau unei asistente medicale dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave – este posibil să aveţi nevoie de tratament medical de urgenţă:

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):
- mâncărime, umflare a feţei, buzelor, limbii şi gâtului, cu dificultăţi la respiraţie.
- durere şi inflamaţie persistentă la nivelul ochilor (dacă este prelungită).
- durere nouă, senzaţie de slăbiciune sau disconfort la nivelul coapsei, şoldului sau zonei inghinale. Puteţi avea semnele timpurii ale unei fracturi neaşteptate de femur.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane):
- durere sau leziuni la nivelul gurii sau maxilarului. Puteţi avea semnele timpurii ale unor probleme severe ale maxilarului (necroza (moartea ţesutului osos) osului maxilarului).
- reacţie alergică gravă, care vă poate pune viaţa în pericol
- reacții adverse severe la nivelul pielii.
- Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți durere la nivelul urechii, secreție din ureche și/sau infecție a urechii. Acestea ar putea fi semne ale deteriorării oaselor de la nivelul urechii.

Alte reacţii adverse posibile

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
– durere de cap.
– durere de stomac (cum este gastrita) sau durere abdominală, indigestie, greaţă, diaree (scaune moi) sau constipaţie.
- durere la nivelul muşchilor, articulaţiilor sau spatelui.
- senzaţie de oboseală şi extenuare.
- simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră, tremurături şi frisoane, senzaţie de disconfort, dureri la nivelul oaselor, muşchilor şi articulaţiilor. Discutaţi cu asistenta medicală sau cu medicul dumneavoastră dacă vreun efect devine supărător sau durează mai mult de câteva zile.
- erupţie trecătoare pe piele.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
- inflamaţie a unei vene.
- durere sau leziune la locul injectării.
- dureri la nivelul oaselor.
- senzaţie de slăbiciune.
- crize de astm bronşic.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):
- urticarie.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cǎrui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
Bucureşti 011478 - RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: + 4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro/.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Administrarea de Ossica 3 mg soluţie injectabilă în seringă preumplută în sarcină / alaptare:

Ossica este destinat administrării numai la femeile aflate în postmenopauză şi nu trebuie administrat la femeile care încă ar putea avea un copil.
Nu utilizaţi Ossica dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Ossica 3 mg soluţie injectabilă în seringă preumplută este o soluţie limpede, incoloră, fără particule vizibile, cu pH-ul 3,5-4,5. Fiecare seringă preumplută conţine 3 ml soluţie. Ossica este disponibil în cutii cu 1 seringă preumplută şi 1 ac pentru injecţie sau cu 4 seringi preumplute şi 4 ace pentru injecţie.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină. Acest medicament nu necesită condiţii de temperatură speciale de păstrare.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Persoana care vă administrează injecţia trebuie să arunce orice soluţie neutilizată şi să pună seringa şi acul pentru injectare folosite într-un container adecvat pentru eliminarea deşeurilor.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă acidum ibandronicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ossica 3 mg soluţie injectabilă în seringă preumplută(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ossica 3 mg soluţie injectabilă în seringă preumplută vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.